[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Ако кучето ви ръмжи по време на хранене
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Ако кучето ви ръмжи по време на хранене

Ако кучето ви ръмжи по време на хранене

Мнениеот meri » Съб Мар 10, 2012 4:46 pm

Защитаването на храната или играчките от други животни е нормално поведение при кучетата. Този инстинкт възниква,когато кучето чувства заплаха за своята храна или играчка от страна на другите домашни животни.В дивото стадо кучето пази храната си,за да я изяде впоследствие и да оцелее.Кучетата,които стоят по-високо в йерархията имат право да отнемат храната на тези членове на стадото,които стоят по-ниско от тях.
Живеенето с куче е по-безопасно,ако то не охранява храната си.

Повечето дресьори потвърждават,че стопанина трябва да обучи своето куче безпрепятствено да дава храната,и го наказват,ако не го прави.Много често това води само до това,че кучето започва да пази храната си още по-твърдо.
Съществува една забележителна алтернатива- покажете на кучето,че стопанина винаги дава храната,а не я отнема.

Когато си вземете куче,вие се надявате,че няма да има силна склонност към пазене на храната.Ако тази склонност се появи изведнъж,трябва да следвате следните съвети:

1.Всеки път,когато храните кучето,осигурете изолация от другите животни(включително котки),за да не се налага кучето да се безпокои и да пази храната си.Създайте увереност в кучето,че никой няма да го безпокои по време на хранене,и вие ще осигурите надеждна защита от всяко посегателство.Това се отнася за възрастните кучета,както и за съвсем младите.Хранете кучето редовно по едно и също време и не оставяйте купата с неизядената храна.

2.Преминете близо до кучето по време на хранене няколко пъти,за да видите неговата реакция.Всяко напрежение в тялото на кучето е причина за безпокойство.Ако забележите нещо подобно,уверете се,че сте направили всичко необходимо за безопасен прием на храна.Не разрешавайте на децата да се приближават към кучето по време на хранене.Трябва да убедите кучето, че храната му е сигурна,и няма нужда да я защитава.

3.Преминете покрай кучето по време на хранене и поставете в купата нещо по-вкусно и ухаещо от обичайната храна.Направете го много пъти.Идеята е кучето да разбере,че всеки път,когато се приближавате към неговата купа,се случва нещо хубаво.

4.След това внимателно докоснете кучето докато яде и същевременно добавяйте лакомство в купата.Ако кучето възприеме това добре,между докосването и даването на лакомство трябва да измине секунда,след това две,три,четири и накрая пет секунди.

5.Включете и децата към възпитанието на кучето: нека се приближават до купата и да поставят лакомство(но това се прави само,ако сте сигурни,че кучето няма да прояви агресия).Изключително важно е кучето да бъде търпеливо към децата,за това не трябва да бързате.

За безопасността на децата - научете ги да не безпокоят кучето по време на храна с изключение на случаите,когато децата участват във възпитанието на животното под ваше ръководство.Децата не могат да оценят потенциалната заплаха и не разбират,че кучето се ръководи от инстинкти.

Кучето инстинктивно ще реагира на това,че за детето е безобидна забава,да дразни животното до купата с храна.Съществуват ситуации,когато кучето не може да разбере,че това е само игра и реагира агресивно на нея.

6.Хранете кучето в различни части на дома,извън него и на пикник.Идеята е кучето да не смята мястото за свято,защото понякога започва да пази именно мястото,където е разположена купата.

7.Направете същото и с кучешките играчки.Направете така,че възрастния човек да вземе играчката от кучето,да я огледа,да даде лакомство на кучето и след това да върне играчката.По-късно включете децата,но само под ваш надзор.Научете децата да не взимат играчките през другото време.Ако кучето показва силна тенденция за охрана на някоя играчка,тази играчка трябва да бъде премахната.По-добре кучето да загуби удоволствие от тази играчка,отколкото да загубите самото куче,ако стане много опасно.

8.Никога не преследвайте куче,което е откраднало някакъв предмет.Това предизвиква инстинкта за охрана и ще научи кучето да бяга от вас.Научете кучето да ви донася предмети,за да получи награда за това.

9.Трябва да обърнете внимание на това как се държат с кучето останалите членове на семейството,когато се храните.Ако те редовно дават храна на кучето,не само го учат да проси,но и спомагат развитието на инстинкта за пазене на храната.При някой кучета дори се формира увереност в това,че цялата храна трябва да им принадлежи.Следете гостите и не им позволявайте да дават храна на кучето.

10.Научете кучето на командите :"седни,легни"и от време на време давайте командите,особено "легни",когато поставяте купата с храна пред него.

Ако вашето куче вече има проблеми с пазене на храната,трябва да продължите да се занимавате с него по описания вече метод. В началото за вас ще бъде опасно да се приближавате към купата с храната.За това ще имате нужда от опитен треньор,който да присъства на заниманията и ще коригира вашите действия,и действията на кучето.

Ако вашето куче пази храната,приберете купата между приемите на храна,защото оставянето на купата дава повод на кучето да я пази,а ако я вземете инстинкта отслабва или изчезва напълно.

Ако проблема е умерен,поставете празната купа на пода по време на хранене.Преминете близо до нея няколко пъти на разстояние 1-2 метра,дръжте кучешката храна при себе си.Давайте храната на малки порции.Ако кучето реагира на ръката,движеща се по посока на купата,ще ви е необходима помощта на треньора.Или използвайте нещо достатъчно дълго,за да насипете храната в купата,за да не рискувате собствената си ръка.

Когато кучето разбере,че купата е празна,приближете се към купата и сипете малко храна и веднага се отдръпнете встрани.Когато кучето изяде тази част от храната,приближете се отново,сложете следващата порция и се отдръпнете отново на 1-2 метра от купата.

Вашата задача е да научите кучето да възприема адекватно човека,приближаващ се към купата и протягащ ръка към нея.Необходимо е да създадете положителен образ на човека,за да започне кучето да му се доверява.Добър метод за завършване на храненето е да дадете на кучето особено вкусно лакомство накрая.Това позволява кучето да разбере,че когато повдигате купата от пода,ще му дадете нещо вкусно,също и че храненето е приключило.

Ако вашето куче е раздразнено,когато към купата се приближава човек,или някое упражнение не се получава,трябва да се върнете крачка назад или дори няколко. В такъв случай се възползвайте от следните съвети:

1.Ако кучето е склонно да пази непосредствено своята купа,можете да изключите от упражненията тази купа и да опитате да давате храната от ръка.След това,когато кучето привикне да яде от ръката ви,поставете купата по-близо и постепенно местете ръката си близо до купата.В началото дръжте купата в другата ръка,постепенно я премествайте по пода.Накрая поставете купата на пода и проведете упражнениято с порционното хранене от купата,като се отдалечавате на няколко крачки.
Изпълнявайте упражнението бавно,за превъзпитание на кучето е необходимо продължително време,не бързайте,иначе можете да объркате всичко.

2.Можете да държите купата в ръка,вместо да я поставите на пода, и да подканите кучето да се проближи към вас за храната.Постепенно премествайте купата по-близо до пода,а след това я поставете на пода.Трябва да научите кучето да остава на място по команда,докато се приближавате с купата с храна.Постарайте се да избягвате такива ситуации,защото кучето освобождавайки се от командата да не стане прекалено възбудено.
Винаги освобождавайте кучето от тази команда много спокойно.Вие също трябва да се държите спокойно,когато освобождавате кучето от клетката или друго място на изолация.Превъзбуденото куче може да бъде опасно.

3.За увеличаване на безопасността в ранния стадий на обучение можете да поставите купата на приповдигната повърхност,за не се навеждате към пода и да не поставяте лице пред кучешките зъби.Ако във възпитанието на кучето участва дете,то повдигнатата купа ще бъде по-близо до лицето му,а това не е много безопасно.Детето не трябва да се включва в заниманието докато кучето не започне да се отнася адекватно към възрастните.

4.В ранните стадий на обучение можете да привържете кучето преди да му дадете купата с храна,за да не може да ви достигне със зъби или нокти.Ако е необходимо,потърсете помощта на треньор.

5.За допълнителна безопасност можете да използвате намордник,който позволява на кучето да яде,но не може да ви ухапе.Ако искате да изпробвате с намордник,ще ви е необхдима помощта на треньор,който да закрепи надеждно намордника на муцуната на кучето,за да не го свали в най-неподходящия момент.
Помнете,че при куче с намордник бързо се изработва условен рефлекс да се държи спокойно,но когато свалите намордника,много бързо се губи.Не се опитвайте да прибързвате.Ако кучето има сериозен проблем с пазенето на храната,процеса на превъзпитание ще отнеме продължително време.Само в този случай кучето ще стане безопасно за хората.

6.Никога не наказвайте кучето за агресията.Независимо от това,доколко сериозно пази храната си,вашата агресия само ще влоши проблема.
Ако кучето вече е проявило качествата да пази храната,не трябва напълно да ги подтискате,но е възможно да направите проявата им по-безопасна.

Когато вашето куче започне да проявява спокойно отношение към хората,приближаващи се към купата,продължавайте изпълнението на посочените упражнения всеки път,когато нещо се промени във вашето семейство: дошли са гости,взели сте още едно животно или има нов член в семейството.Периодично приближавайте към купата и поставяйте по нещо вкусно.Закрепете в съзнанието на кучето,че всеки път ,когато човек се приближава към купата е голяма вероятността от получаването на награда.

http://dressuradog.ru/2009/11/20/esli-s ... kormlenii/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae