Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Възпитание на кученцето до 3-4 месечна възраст

Възпитание на кученцето до 3-4 месечна възраст

Мнениеот meri » Нед Мар 11, 2012 11:35 pm

Не са прави тези стопани на кучета,които недооценяват или игнорират значението на възпитанието,предполагайки,че изгубеното в детска възраст може да се компенсира,когато кучето порасне и започне да се обучава.

Многогодишната практика показва,че ако не се занимавате с правилното възпитание на кученцето,неизбежно ще се изработят вредни навици,много от които ще станат натрапчиви,трудно ще се коригират,и не подлежат на възстановяване.Така например,някой кученца и порасналите от тях възрастни кучета при най-малката възбуда започват да лаят и го правят продължително време,въпреки забраняващите команди и други действия на стопанина.Така се държат много кучета в случаите,когато стопанина ги завръзва до магазина,аптеката и т.н.Много разпространен навик при кучетата е настойчивия стремеж да си играят с повода и да го гризат,да скачат върху стопанина си,като се опират на него с предните лапи,често мръсни.Ако не обръщате внимание още в детска възраст,тези навици се укрепват и придобиват порочно поведение,от което страдат не само стопанина,но и околните хора.

Трябва да отбележим,че още в детска възраст,особено при достигане на 3-4 мсечена възраст,огранизма на кученцето,както и неговата централна нервна система са много възприемчиви към възпитаващото въздействие от страна на стопанина и не трябва да се изпуска това благоприятно време.По-голяма част от кученцата още в първите дни на обучението с голямо желание тичат след топката,хвърлената пръчка и други играчки,взимат ги с уста и ги дърпат към себе си.Всички тези прости начални навици се постигат при общия курс на обучение по апортиране.В същото време много кучета не преминали в детска възраст такава предварителна подготовка,в периода на последващия общ курс по обучение не проявяват заинтересованост към апортировъчните предмети и упорито не желаят да се занимават с апортиране.Това,което лесно може да се постигне с кученцето,по-късно изисква от дресьора големи усилия,и то не винаги са постижими.

Особено трудно е да отучите възрастното куче да не взима,гризе поглъща кости и други хранителни боклуци от земята.В основата на тези постъпки лежи заложената дълга история на предците за инстинкта в търсене на храна.За това дори кучето да е яло и сито,с удоволствие хваща и гризе хвърлената кост към него или се опитва да я зарови в земята.Правят така,защото това е естествено за тях,ако не сте го отучили навреме.Такова куче не може да "разбере" защо по-ранните опити да хване и погълне хранителните отпадъци са идвали от ръката,а сега стопанина забранява да използва намерената плячка.Естествено е,че ще се съпротивлява,дори ще пусне в ход зъбите си. В детска възраст отработването на навика да не взима и гризе хранителни отпадъци се постига лесно и бързо.

Да се постави ясна граница между възпитанието на кученцето и началното му обучение е невъзможно.Кучетата винаги са заети със своите задачи и методите им на осъществяване.Особено рязко се различава възпитанието на кученцето от обучението на възрастното куче.

Общото във възпитанието и обучението е това,че те са основани на психофизиологическите закономерности на поведението на кучето и посоката на отработване на полезните за хората навици,избягване на ненужни и вредни действия.Съществената разлика между тях се заключава в следното.

При възпитание на кученцето още в началото трябва да се изработят общи начални полезни за хората навици,които го правят послушно в ежедневното общуване и са основа на последващото начално обучение,а след това,когато кученцето стане възрастно куче,- основно успешно общо или специално обучение.По този начин възпитанието е насочено за изработване на начално общо послушание,основните елементи на дисциплинираност,в никакъв случай доведени до пълно съвършенство.Обучението на кучето позволява да се изработят точни,безотказни навици не само по общо послушание,а и общ и специален курс на обучение,позволяващи да се използват на различна служба.

Необходимо е да се отбелязва,че кученцето по своето развитие и поведение рязко се различава от възрастното куче.То все още не се е формирало и укрепнало,неговия жизнен опит е малък.По време на разходка и занимания кученцето бързо се уморява,рязко реагира на силните външни дразнители(чужди хора,животни,транспортни средства).Кученцата съществено се различават едно от друго в зависимост от възрастта.За това възпитанието и началното обучение на всяко кученце се осъществяват строго индивидуално,с оглед на възрастовите особености.Така например,до 3 месечна възраст кученцата се извеждат на повод със нагръдник,а след 3-4 месечна възраст можете да ги извеждате и на повод с нашийник,защото дърпането на повода с нашийника е болезнено за кученцата.

Всички въздействия на кученцата,особено до 3-4 месечна възраст,трябва да бъдат щадящи.Механичните въздействия на кученцето могат да се прилагат,но рядко,когато не може без тях,и освен това,внимателно.Така например,ако кученцето извършва нежелателно действие,трябва да го отвлечете от това,да превключите вниманието му към друго занимание,да играете.Често за изработване на необходимите навици се прилага не механично въздействие,а лакомство,игра,подражание на други действия,обучаване на кучето.Ако кученцето се опитва да е придържа със зъби към завесата или щората или вече го е направило,трябва веднага да го отвлечете с игра или в случаите на нееднократни безуспешни опити да прибегнете към лек удар по гърба с пръчка с едновременно произнасяне на забранителната команда НЕ.

Значителни по сила болезнени удари или дори излишни силни забранителни команди могат да изплашат кученцето,а при нееднократно повторение да нарушат контакта между вас и да го превърнете в страхливо животно.

На 3-4 месечна възраст като безусловни дразнители при изработване на някой от рефлексите,навиците често се прибягва до умерено механично въздействие на кученцето.При изпълнение на командата периодично,още в началото,а след това по-рядко,но във всички случаи веднага се произнася поощряващото възклицание"Добре" и се дава лакомство.

Постепенно увеличавайте продължителността на упражненията и повишавайте изискванията към кученцето,но в никакъв случай не се опитвайте да достигнете безотказни и точни действия,както с възрастното куче.

Не злоупотребявайте със заниманията с кученцето:това ще доведе до преуморяване на кученцето,загуба на възможността да изработите и усъвършенствувате необходимите навици,а при прекалено претоварване кученцето може да се разболее.При изразена обща умора прекратете заниманията до следващия ден.

За предпазване от преуморяване и повишена ефективност на упражненията прибягвайте към редовни,5-7 минутни почивки,,по време на които дайте възможност на кученцето да потича,да се отпусне.Почивките трябва да се правят,ако кученцето започне да се прозява,да губи интерес към заниманията.
Старайте се да поддържате заинтересоваността на кученцето в упражненията с помощта на игри.

http://dressuradog.ru/2010/05/19/vospit ... -mesyacev/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Възпитание на кученцето до 3-4 месечна възраст

Мнениеот zizi123 » Чет Мар 15, 2012 3:59 pm

[4446.gif] Много хубава тема ще я пробвам. [smile035.gif]
Аватар
zizi123
Животинче с въпрос
 
Мнения: 10
Регистриран на: Чет Мар 15, 2012 3:26 pm

Re: Възпитание на кученцето до 3-4 месечна възраст

Мнениеот RITA79 » Пон Юли 07, 2014 3:10 pm

Изчетох много от интернет, но на практика е много трудно да възпиташ кучето :( така че да те слуша ... вече почвам да се предавам, поне аз, лидера на кучето ни е майка ми, защото тя го храни от малко, радва му се, и не знам как но нея я слуша, а мен и баща ми не съвсем, опитвам се но не се получава, особено с хапането с което тя си играе ... колкото и пъти да й кажа Не! тя продължава, жал ми е да я вдигна за врата .. може би това ще подейства. поне така правеше майка ми като беше по-малка Рита, но сега Рита е 10кг и как ще я вдигна за врата ... каракачанка е, ... знам че са много своенравни и почти неподлежащи на обучение ...
Аватар
RITA79
Животинче с въпрос
 
Мнения: 7
Регистриран на: Пон Юли 07, 2014 2:32 pm

Re: Възпитание на кученцето до 3-4 месечна възраст

Мнениеот zoomaniak » Пон Юли 07, 2014 4:17 pm

Когато възпитавате човек или животно - всичко трябва да се прави така, че да ви разбират възпитанието. Между човека и кучето непрекъснато тече размяна на енергия, усещания и дори чувства.

Фрази като:

- Жал ми е
- Не мога така да му говоря
- Страх ме е да му ударя шамар
- Аз не искам да причинявам зло на кучето си или болка...........

Тук често нещата не се усещат правилно.

Майка ви просто е напипала логиката на възпитанието. Защо не ви стане учител... кучетата усещат хората и знаят кой какъв е. Когато се лигавите с кучето си - повече от 2 пъти на седмица вие глезите неговите чувства и после искате да сте Водач в глутницата. В една истинска глутница Водача не може да си позволи да изпитва лукс на ниво ЧУВСТВА - Жал ми е...............

Много сложна материя. Но ако имате интерес ще увеличите времето на контактуване с кучето. Без контакти няма възпитаване - не може да слезете от Таксито и да искате кучето да ви слуша, а вие не сте го виждали 30 дни примерно.

Истинското послушно куче се обучава ако всеки ден контактува на всички нива със стопанина си.

Само без лигни.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Възпитание на кученцето до 3-4 месечна възраст

Мнениеот RITA79 » Пон Юли 07, 2014 6:08 pm

даже да не ми е жал да го разтърся за врата, се съмнявам, че имам силата да го направя, защото кучето вече е 10 кг. и малко ... А то не хапе само мен, хапе всички вкъщи - ръце, крака, крачоли и т.н... само се опитай да го погалиш примерно по главата, т.е. по близо до устата, и глей кво става, въобще винаги е готово да те хапне, ще почна и аз да го игнорирам когато се разлудува, просто няма избор. а в игрите ни няма лигавщини, човек иска да го погали, но то явно разбира друго под игра .. както и да е ... няма да се откажем да го обучаваме :)
Аватар
RITA79
Животинче с въпрос
 
Мнения: 7
Регистриран на: Пон Юли 07, 2014 2:32 pm

Re: Възпитание на кученцето до 3-4 месечна възраст

Мнениеот zoomaniak » Пон Юли 07, 2014 6:19 pm

Еми не го галете - докосвайте го с причина. При опит да хапе, го настъпете примерно. Ако не разбира какво става бъдете готови да го респектирате и с други методи - трябва да комбинирате действие с глас.

1 етап: Настъпвате го и извиквате НЕЕЕ
2 етап: Не го настъпвате и просто викате НЕЕЕ ама мъжката и чакате да видите резултата...

Може да вземете СВИРКА за Футболен мач и да я надуете щом прекалява. В 90% от тренировките кучето се стряска и се опитва да разбере какво става и кой го респектира и защо изведнъж му се стоварват на главата ЗВУК и ГЛАС.

Не е нужно да си мислите, че само дърпане по врата е технически метод.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Възпитание на кученцето до 3-4 месечна възраст

Мнениеот meri » Вто Юли 08, 2014 7:59 am

На тази възраст всички кученца го правят.Разтърсване зад врата не е метод, който е желателен да се използва. Най-добрия начин е игнориране на кучето, обръщане с гръб към него и прекратяване на играта.При провинение напускаш стаята или не му обръщаш внимание. При опит да хапе, казваш НЕ, и се обръщаш или отвличаш вниманието с игра. Прочети и тези теми във форума...
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета - Canidae

cron