Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кучето скимти,какво да правим?

Кучето скимти,какво да правим?

Мнениеот meri » Вто Юли 24, 2012 4:27 pm

Понякога стопаните не могат да разберат кучетата си: кучето не може да каже на глас,че нещо го безпокои или че иска нещо,и не винаги могат да "разшифроват" езика на кучето.Какво да правим,ако кучето скимти?

Разнообразието на звуците,издавани от кучето,е свързано с това,че по природа кучетата са стадни животни.В стадото съществува определена йерархия и за успешното взаимодействие между членовете на стадото са необходими различни способи на комуникация.За това при кучетата са добре развити различните средства за общуване,в това число и гласовата комуникация.

Ако кучето скимти,значи,че иска да съобщи нещо на другите членове на стадото(в случаите с домашните кучета към тях могат да се приравнят стопанина и членовете на семейството).Малките кученца скимтят,за да привлекат вниманието на майката към себе си.Тези звуци имат успокояващо въздействие на възрастните кучета,намаляват възможната агресия по отношение на чуждите кученца.Именно за това,възрастните кучета никога не обиждат кученцата.

Женските скимтят,ако им отнемат кученцата.Случва се така,че кучето скимти при лъжлива бременност,ако са му отнели предмета,изпълняващ ролята на кученце.Ако лъжливата бременност се повтаря нееднократно,и не планирате кученца,по-добре кастрирайте кучето.Това се прави не само,за да престане да скимти,а по-скоро за избягване на неприятни усложнения по време на последващите лъжливи бременности.

Понякога кучето скимти в знак на примирение след конфликт или признава превъзходството на противника(в това число стопанина).Често стопанина приема такова скимтене за признаване за вина.Но ако кучето скимти,това не означава,че е разбрало,че да гризе мебелите е неправилно,и е решило да не го прави повече.То просто се опитва да покаже на стопанина,че признава своето ниско положение на йерахичната стълба и не претендира за лидерство.Така,че това няма да ви предпази от гризане на мебелите.

Често кучето скимти от възбуда,ако не може да получи желаното.Спортните кучета могат да скимтят преди излизане или по време на тренировка,очаквайки реда си.Домашните кучета могат да скимтят в очакване на разходката.Ако кучето обича да плува,може да скимти,когато не го пускате във водата.По време на разходка кучето скимти,ако не му давате да се "запознае" и да взаимодейства с другите кучета.

Някой стопани смятат,че кучето скимти от болка,но не е така.Звука,който издава кучето,когато нещо го боли,по-скоро може да се нарече стон.Кучетата стенат от силна болка,в другите случаи те търпят болката мълчаливо.Понякога(ако стопанина поощрява такова поведение),кучето може да протяга наранената лапа,но изключително рядко скимти.

Не мислете,че кучето скимти,за да ви ядоса;то просто така общува,без да знае друг способ да ви съобщи определена информация.Кучето не може да каже :" Искам да се разхождам",за това започва да скимти.Понякога всичко,което е необходимо- е просто да почешете кучето зад ухото,да му покажете,че сте тук,че го обичате и не сте го забравили.

Какво да правите,ако кучето скимти по най-малкия повод? Можете ли да го отучите да скимти?
Да, възможно е,но трябва да знаете,че ако кучето вече не е малко кученце,може да ви трябва много търпение и настойчивост.В никакъв случай не трябва да бъдете агресивни.

Най-простия начин да отучите кучето да скимти е да го игнорирате.Скимтенето,както и плача на малките деца,е своеобразен способ на манипулация,опит да получат това,което искат.Ако това не доведе до желания резултат,кучето престава да скимти,когато забележи,че е безполезно.

И най-важното- колкото можете повече играйте с кучето по времето,когато не скимти.Ако игнорирането е негативна подкрепа(кучето разбира,как не трябва да постъпва),то игрите- са позитивни.Кучето вижда,че играете с голямо удоволствие с него,когато не скимти,и разбира,че колкото по-малко скимти,толкова повече внимание ще получи.

Често кучетата скимтят,когато остават сами,или скучаят.Ако искате да избегнете този проблем в бъдеще,старайте се да приучите кученцето,че понякога ще седи само и му намерете инетересно занимание.Важно е да оставяте кученцето не само,а с някакви играчки.Да научите кученцето да не скимти,значи да му помогнете да се чувства комфортно във всяка ситуация.Но това не е лека задача.В момента,когато оставяте кученцето само,общителното,изискващо постоянно внимание малко задължително ще скимти.И тук е важно да се преборите със себе си и да не напускате мястото си,за да го успокоите.Вниманието е необходимо на кученцето,но то трябва да расте самостоятелно,не го глезете.

На площадката за обучение,във вет.клиника и дори на улицата по време на разходка,някой кучета скимтят.

Кучетата могат да скимтят,когато ги затварят в клетка или стая.За да избавите кучето от този навик е необходимо да разберете причината за това поведение.

Кученцата изпитват инстинктивно силно безпокойство,когато остават сами.В природата самотно кученце няма шансове за оцеляване.С помощта на скимтенето те призовават за помощ.

Кученцата,оставени сами в дома,ще правят същото.Можете да научите кученцето определено време да прекарва в изолация и да не се безпокои.Обучението се провежда не с наказания,а чрез удовлетворяване на всички нужди на кученцето,клетката трябва да се разположи на безопасно място,а кученцето да не остава само за дълго в периода на обучение.

Хората оставят кучетата сами в двора по различни причини.Ако това се случи,защото кучето не е обучено на правилата на поведение в дома,не е трудно да коригирате скимтенето.Преди всичко,създайте безопасно място за кучето в дома.

Ако кучето живее на двора,защото някой от семейството не обича животни вътре,важно е да сте сигурни,че кучето не се намира в пълна изолация от социални контакти,които са изключително необходими за социално животно.Въпреки дъжда,горещината,снега и т.н.,някой от семейството задължително трябва да провежда ежедневно достатъчно време с кучето.Ако не го правите,замислете се как да промените положението.Да дадете кучето в приют или другаде- не е хуманно решение.

Понякога кучетата скимтят зад вратата- това са кучетата на невнимателните стопани.

Най-типичен сценарий: кучето се опитва да излезе,членовете на семейството спорят кой ще го наблюдава,накрая някой пуска кучето,отваря вратата и се връща към телевизора или компютъра,затваря вратата след кучето.Когато кучето иска да се върне,единствения начин да привлече вниманието е да скимти или да драска по вратата.

Най-добрия изход от това е установяване на график за разходките,за да не се налага постоянно да се връщате обратно.
Човека,който пуска кучето на двора,може да остане до вратата и по-късно да го пусне обратно,или да остави вратата отворена,или да поставите специлна кучешка вратичка,която дава неограничен достъп на кучето до двора.Така ще решите проблема със скимтенето,който е свързан с това,че кучето иска да влезе вътре.

Кучетата често скимтят при превъзбуда,от предчувствие или някой събития.Много често възбудимите кучета предвкусват интересна игра или друго занимание,започват да издават различни звуци.Трябва да научите вашето куче да концентрира вниманието си върху нещо с помощта на лакомства.Взимайте го всеки път,когато предполагате,че ще започне да се вълнува.

Куче,скимтящо в колата,е възможно да се вълнува заради пътуването.Не се опитвайте да се занимавате с кучето в движещия се автомобил,ако нямате помощник,и ако разбира се шофирате.По-добре някой да седне заедно с кучето отзад и да го занимава.Добро решение на проблема е да поставите кучето в клетка по време на движение заедно с някаква играчка.
Ако кучето е нервно в очакване на пътуването,вместо по познатия за него път,можете да опитате да преминете по друг път при възможност.Ако направите така няколко пъти,кучето ще престане да се възбужда при вида на позната местност.

Ако кучето скимти,наблюдавайки местността през прозореца,затворете обзора му.Не трябва да го правите,ако кучето повръща.По време на пътуване трябва да игнорирате скимтенето на кучето.Ако му крещите,хвърляте вещи по него,изобщо проявявате бурна реакция- това не помага на безопасността на движение и създава допълнителен риск да влошите проблема.Някой породи са по-шумни от други.Безпородните кучета не наследяват това,както чистопородните.

http://eyorkie.ucoz.ru/forum/49-1325-1
http://strana-sovetov.com/animals/4534-dog-whines.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10361
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Кучето скимти,какво да правим?

Мнениеот marina1 » Сря Апр 08, 2015 3:27 pm

Много хубава статия,но не мога да намеря нашата причина...Имам йорки на година и половина.Втори ден скимти непрекъснато,когато е вкъщи.На разходката-няма проблем.Не се храни с охота,не иска да играе...скимти.Дори,когато го гушкам.Снощи почти не спахме,защото се будеше често и скимтеше.Опипах я,не е външна болка,не е разгонена...някой има ли идея какво може да е :ah:
Аватар
marina1
Животинче с въпрос
 
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Апр 08, 2015 11:22 am

Re: Кучето скимти,какво да правим?

Мнениеот meri » Сря Апр 08, 2015 3:46 pm

Заведете я на лекар.Причината може да не се забелязва.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10361
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета - Canidae