[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Немска овчарка
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Немска овчарка

Немска овчарка

Мнениеот meri » Вто Ное 13, 2012 9:31 am

Стандарт на порoдата:
Височина при холката: мъжки- 60-65 см,женски-55-60 см.

Тегло: мъжки-30-40 кг; женски-22-32 кг.

Цветове:може да бъде черно и кафяво,самурено-сиво,самурено-червено,черен.

Козина: твърдокосместа.


Общо описание на породата,характер

Изображение

Взаимоотношенията на човека с вълка- толкова опасно и загадъчно същество,винаги са били сложни.Смятан за олицетворение на злото в митологията,вълка е оказал огромна услуга на хората- подарил ни е кучето.Кучето е не само приятел,а най-верния и надежден другар,който може да заслужи човека.Много породи кучета и до сега за запазили външния облик на своите диви родственици.В това отношение особено се отделя немската овчарка,която поразително съчетава е себе си класическата вълча фактура и добри човешки качества,които я правят едно от най-преданите,умни,разбиращи и предсказуеми кучета.Именно максималната близост с хората различава немската овчарка от хъскито,което въпреки своята преданост,е умеренo в своите взаимоотношения със стопанина.
Вероятно,предците на немските овчарки са били северните индийски вълци.Известно е,че при въвеждането на породата е използвана една от линиите на породата коли.За първо куче на тази порода се смята кучето със сиво-бял цвят на име Грейф,появило се на изложба в Хановер през 1882 год.През 1899 год. немските развъдчици Щефаниц И Майер пуснали първия стандарт на породата.

Изображение

Интересно е,че първоначално при формирането на немската овчарка,Щефаниц,който бил смятан за баща на породата,отделял голямо внимание не само на екстериора,но и на развитето на интелекта и работните качества на кучето.За това,според него,всяко овчарско куче в Германия е можело да бъде наречено немска овчарка,чийто психически и физически характеристики позволяват успешно да изпълняват своето главно предназначение- да пазят добитъка.

Такова внимание на селекционера към вътрешното отглеждане,а не само към външните данни,довело до създаването на уникални кучета- уравновесени,бдителни,талантливи към обучение,с прекрасен нюх,а главното- с поразителен интелект.Скоро станало ясно,че немската овчарка е способна не само отлично да се справя с пазенето на стадата,но и с други видове дейности.

Изображение Изображение

Сега немската овчарка е едно от най-добрите служебни кучета в света.Тя успешно помага на полицията,митничарите и военните.Известно е,че немските овчарки заедно с хората са участвали във военните действия.Втората световна война е наложила своя отпечатък и върху историята на развитието на породата- към края на войната немските овчарки са били съвсем малко,но за щастие успели да спасят известно количество племенни животни.През 1946 г. Германия била разделена на две части,което довело до образуването на самостоятелна линия в ГДР.
Немската овчарка прекрасно се справя и със задълженията на куче-водач,благодарение на уравновесената психика,развита интуиция и отлични способности към обучение.И разбира се,преди всичко това е идеално куче-компаньон,добродушно и нежно по отношение на стопанина и неговите деца,готово във всеки момент да защити семейството.

Не трябва да забравяте,че това куче е и талантлив актьор,който по-често от другите животни участва във филми.

Външно немската овчарка е голямо,мускулесто куче,с леко удължено тяло с пропорционална глава и лапи със заоблена форма и твърди възглавнички.Съгласно стандарта ръста в холката за мъжките трябва да бъде 60-65 см,за женските-55-60 см.При немските овчарки челото е леко издадено,ушите са поставени високо,което придава на лицето характерното внимателно и сериозно изражение.Забележителните очи са с бадeмовидна форма,умни и тъмни- в тях се отразява цялото богатство на дълбочината на вътрешния мир на тези кучета.

Изображение

Немската овчарка е много подвижно куче,необходими са продължителни разходки и физическа активност.За това всеки стопанин на немска овчарка трябва да бъде готов да отдели достатъчно време.Важно е да разберете,че при цялата си адекватност и спокоен темперамент,немската овчарка е голямо куче,с изразен охранителен инстинкт,за това са необходими занимания с професионален треньор.

Немската овчарка не е просто любимец,а пълноправен член на семейството.Тя се вписва идеално в семейната обстановка,радва очите,но това не й пречи да бъде прекрасен пазач.И нещо много важно,немската овчарка обожава децата.

Изображение Изображение

Видове,стандарти и разновидности

Съществуват две разновидности немска овчарка- твърдокосместа и с дълга твърда козина.Цветовете са: черно и кафяво,самурено-сиво,самурено-червено,черен.

Избор на кученце

Избирайки кученце в началото трябва да определите пола на кучето.Ако планирате да се занимавате с племенна работа,изберете женско с добро родословие.

Изображение

Ако изберете мъжко ще имате проблеми с раждане на кученца,освен това мъжките по-трудно се обучават.За качественото възпитание на мъжкия ще трябва да проявите твърд характер,а понякога и физическа сила,защото са по-агресивни и склонни към самостоятелност.

Сред положителните качества на мъжките може да се отбележи смелостта,издръжливостта,самоотвержеността.Според кинолозите женските имат по-голям интелект,привързват се повече към стопанина и дома.За начинаещи се препоръчва женска.

Когато определите пола,отивайте в развъдника.Така ще получите гаранция,че кучето ще бъде породисто и здраво.Попитайте продавача кога е раждала женската за последен път.Според европейските норми,ако между ражданията е изминало по-малко от година,потомството се бракува,тъй като женската не успява да се възстанови напълно,което води до отслабване на потомството.

Изображение

По-късно внимателно огледайте кученцето,то не трябва да има разчесвания в областта на ушите,светли или различни по цвят очи,изкривени крайници,аномална захапка,херния.До първия месец очите при кученцата са леко синкави.Това се смята за нормално и преминава с възрастта.При кученца на възраст до 3-3,5 месеца краищата на ушите не трябва явно да стоят.На опашката не трябва да има подутини.

За кученцата на възраст от 6 до 8 седмици има разработен тест от Уилям Кембъл,който позволява да се определи точно характера на кучето.Този метод се използва повече от 8 години.Този тест ще ви помогне да направите правилен избор.

Особености на отглеждане,грижи,здраве

При здравата немска овчарка козината трябва да бъде блестяща,а очите чисти и ясни.Носа на кучето трябва да бъде влажен и студен,въпреки че по време на сън,след сън или обучение в сухо време,носа може да бъде сух или горещ,което не трябва да ви безпокои.Болното куче се старае да се скрие,за да не го докосва никой,неохотно се отзовава,има лош апетит и пие много вода.Ако забележите подобно поведение,веднага отведете кучето на лекар.

С каквото и да храните кучето,храната трябва да бъде топла,а след всяко хранене задължително мийте купата.Количеството храна на ден се ограничава в зависимост от апетита на кучето.Малките кученца се хранят 5-6 пъти на ден.

Изображение

Средната дневна норма вода е 100 мл на кг тегло за кученцата,и 50 мл за възрастните кучета.Водата трябва да бъде чиста и не много студена,от чешмата.Сменяйте водата в купата два пъти на ден.Не позволявайте на кучето да пие вода от локвите и застояли водоеми,защото е голяма вероятността от заразяване с бактерии и вируси.

Особености при чифтосване

За да създадете добро потомство,е необходимо да спазвате определени правила при избора на двойка.Партньорите трябва да си подхождат по възраст.Женските се чифтосват на възраст не по-рано от 20 месеца,мъжките-18.Екстериора на двете кучета трябва да съответства на стандарта на породата.Здравето на животните и тяхната физическа форма също не трябва да предизвиква съмнения.Необходимо е да спазвате съвместимостта на родословията,физическите параметри на партньорите.Голямата разлика в теглото или размера може да доведе до дисплазия при кученцата.

Обучение

Сред методите на обучение основни са механичния,вкусопоощрителния,контрастния,подражателния.
Когато използвате механичния метод на обучение е необходимо да подкрепяте командата или жеста с механично или болково въздействие.По този начин можете да постигнете безотказно изпълнение на командите,но то подхожда само за уравновесени кучета.

Изображение Изображение

Вторият метод,вкусопоощрителния,се основава на използването на храна.Стараейки се да получи желаното лакомство,кучето ще изпълнява изискваните действия от него.При този метод на обучение в животното бързо се изработва рефлекс,но метода не дава 100% резултат.

За това често във възпитателната практика се прилага съчетанието на двата метода.Контрастния метод съчетава в себе си плюсовете на механичния и вкусопоощрителния метод и е най-разпространен.

Подражателният метод има място само в случаите на обучение на кучетата-пастири или за караулна служба.Кученцата,наблюдавайки поведението на възрастните,бързо възприемат необходимите навици на метода на подражанието.

При възпитанието на кучето трябва да помните за основните правила на обучение.Препоръчва се кучето да се обучава сутрин или вечер,преди хранене.Оптималните годишни условия- температура на въздуха +12 +15 С,сухо,не ветровито време.

По възможност често сменяйте мястото и времето на заниманията,последователността на упражненията.За постигане на добри резултати,кучето трябва да бъде обучавано само от един човек.

Изображение

Произношението на подаваните команди от треньора не трябва да се променят.Трябва да използвате правилна интонация на гласа за всяка команда.Гласа трябва да бъде спокоен и строг,поощрителните команди ласкави,забранителните команди се произнасят със заплашителен и настойчив тон.Треньора трябва да се държи спокойно и уверено.Недопустими са резки движения.

Не забравяйте да поощрявате кучето,да давате почивка,да играете с него,и тогава ще постигнете желания резултат.

Развъдници и клубове

Първият клуб на породата е бил създаден през 1899 год. в Германия.Сега клуба на тази порода е признат и популярен в много страни на света.

http://bgdogforum.com/index.php?topic=40.0

http://animal.ru/dog/breed/%D0%BD%D0%B5 ... %BA%D0%B0/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae