Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Да позволим ли на кученцето да общува с чужди хора?

Да позволим ли на кученцето да общува с чужди хора?

Мнениеот meri » Пет Яну 11, 2013 12:59 pm

Стопаните на кучета често се оплакват,че тяхното куче се радва на всички хора.Този "проблем" се отнася за кученцата от всички породи и размери.Не всеки човек обича неговото кученце да бъде викано от всеки,да го галят,да го хранят,а то се радва на това.Храната от чужди ръце може да бъде опасна,за това ще поговорим какво да прави стопанина на малките породи,кученцата които не са равнодушни към хората,а също за най-успешния изход от ситуацията за хората,взели кученцето за бъдещ пазач.

Изображение

Последните негодуват двойно,виждайки как малкото се радва на хората,дошли в дома или просто преминаващи покрай него по време на разходка. Такива моменти на дружелюбие стават кръст за бъдещото кученце като пазач и защитник.

Нелепите въпроси на начинаещите любители заливат форумите.Един от тях наскоро написа:"Защо моето кученце се радва на всеки? На 3 месеца трябва да ръмжи на гостите и да се отнася враждебно към пеминаващите."
На 3 месеца кученцето НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ АГРЕСИВНО,и неговото дружелюбно поведение е нормално.

Кученцето може да започне да лае и на тази възраст,но не е задължително.Да очаквате от него предпазливо отношение към чуждите хора не е необходимо.За това не си набивайте в главата глупости и не се притеснявайте,че сте взели "лош пазач".Ако възпитавате нормално кученцето от самото детство,занимавате се с обучение,и следвате дадените съвети,то ще израсне отличен приятел и защитник.

Как да отучим кученцето да се радва на хората на улицата?

Ходейки по улицата или пускайки кученцето от повода на мястото за разходка,всички любители ще го галят или хранят.Да лишите кученцето от любопитство на тази възраст е невъзможно.Научете кученцето на командата "при мен" и се научете да предлагате вместо подход към друг човек нещо по-добро.

Не трябва да очаквате мигновени резултати,за това проявете търпение.Кученцето няма да престане да се радва,то е много малко.Не обръщайте внимание на разказите на свои познати,че когато са имали кученце,което буквално на един месец се е хвърляло върху хората,които са искали да го нахранят.

"За какво ни е такова кученце?" Навън при съседа кученцето е на четири месеца,а в двора никой не смее да влезе.Хапе.От моето нищо няма да излезе,щом се радва на всеки"- подобни оплаквания се чуват по-често,отколкото безкрайните жалби за непослушание на кученцето и нескончаемите обвинения в това,че кучето е "глупаво".

Метод 1

Извеждате кученцето на повод,но то така се опитва да се запознае с други хора.Ако кученцето няма три месеца,е достатъчно да го назовете по име или да кажете "при мен",а след това да дръпнете повода към себе си.Когато кученцето се окаже около вас,похвалете го,можете да дадете лакомство.След това продължете да се движите.В млада възраст не е необходимо да изисквате да върви до крака ви.

Ако кученцето е по-голямо от три месеца,в началото трябва да го научите да върви редом.При опит да отиде при друг човек,произнесете "редом" и направете не много строго дръпване на повода към себе си,за да застане до левия крак.Целият процес трябва да протича в движение,няма смисъл да се спирате.

Метод 2

Вие се разхождате,кученцето е пуснато.Изведнъж в полезрението се появява човек,към който вече е побягнало кученцето.Ако не сте сигурни,че кученцето няма да дойде с една команда,не го викайте.За повикване можете да използвате играчка,да плеснете с ръце и да го повикате при себе си.Животно,опитало вкуса на игрите,едва ли ще се откаже от предложената възможност да поиграе.Както сте разбрали,кученцето трябва да знае,че играта- е весело.Винаги давайте на кученцето обещаното: ако сте махнали играчката,при приближаване задължително поиграйте.

Но увлеченото от появата на човека кученце,може да игнорира играта,за това ако способа не е ефективен,временно забравете за нея.Но той е много подходящ при обучение за приближаване по команда.

Метод 3

Старайте се винаги да видите другия човек пръв,за да имате възможност да извикате кученцето.Но,ако въпреки всичко кученцето е успяло да стигне до човека,вмсто да го гоните,избягайте в противоположна посока и извикайте кученцето по име,или го повикайте по команда.Когато види,че разстоянието до вас се е увеличило,ще реши да го намали.Когато кученцето започне да тича към вас- похвалете го и дайте лакомство,когато се приближи.

Метод 4

Ако вашето кученце е много дружелюбно,и вие изпитвате трудности,можете да привържете към неговия нашийник дълъг повод,или дълго въже.Ако изведнъж кученцето реши да избяга по време на разходка,ще можете да го догоните и хванете за повода.

За да контролирате в бъдеще желанието на кученцето да отива при всеки,научете го на командата "при мен".Животното трябва да се приближава към вас от половин дума.

Ако сте забелязали,че чуждия човек предлага храна на вашето кученце(или възрастно куче),веднага дайте командата НЕ.Изобщо отделете време за отучване на този навик,помолете ваш познат(но не член на семейството)да предложи храна от ръка на кученцето.Когато вземе храната-кажете НЕ,и направете строго дръпване с повода към себе си,или шляпнете по задницата.

Правете така всеки път,ако кученцето се опитва да вземе храна,но увеличавайте силата на дръпване всеки път,докато кученцето или кучето не разберат,че за опита да вземе храна-следва наказание.

Този подход е неприемлив за малките кученца,и може да бъде прилаган при кученца,които са навършили три месеца.

Да разрешаваме ли на кученцето да общува с хората?

Стопаните на декоративните и ловни породи могат изобщо да не се вълнуват по повод общуването на кученцето с други хора,техните животни не са създадени за защита.Дори обратното,можете да им позволявате да общуват с хора,но не позволявайте да хранят кученцето или да го командват,то трябва да слуша само членовете на семейството.

На улицата,ако не искате,не позволявайте на кучето или кученцето да общува с други хора.А когато кученцето тича към тях-веднага го извикайте при себе си.Подхода към вас не може да се постигне бързо,но ако положите усилия,ще имате успех.

Човек,който иска да открадне вашето куче,ще се опита да го направи,ако забележи,че сте го оставили без надзор.Влизайки в магазина или решите да прескочите за минута до позната на гости,никога не оставяйте кучето просто привързано.В краен случай помолете някой да го наглежда.

Вие не сте взели кучето само за приятел,но и като защитник на дома? Определено,вашето отношение към общуването на животното с чужди хора трябва да бъде различно.

На малкото кученце,на възраст до 5-6 месеца,можете да разрешавате общуване с гостите във вашия дом(с хората на улицата-не),но не е задължително за всеки,който идва в дома ви.
Чуждите хора не трябва да:

- Галят(забранете дори да го докосват);
- Да хранят;
- Да играят;
- Да командват.

Кажете им,че могат да гледат,но да не реагират.

От осем месечна възраст не разрешавайте на кученцето да контактува с хора.Нуждата от общуване ще бъде компенсирана от членовете на семейството.Хората,които отглеждат кучето на двора,могат да построят воалиера,в която да затварят временно кученцето или кучето,докато не си отидат гостите.Стопаните в апартаменти,могат да затварят кучето в другата стая.Преди идването на гостите нахранете и разходете кучето,ако се задържат за дълго.

Няма смисъл да държите кучето постоянно във воалиерата.Добър защитник ли ще излезе от него,ако седи вътре? Никакви цветя или други култури в двора,не могат да станат причина кучето да седи затворено.

Не мислете,че ако кучето не общува с хора,ще стане озлобено.То ще се намира сред други хора и ще се научи да се държи нормално,няма да страда от недостиг на внимание.Срещайки по време на разходка друг стопанин,намирайки се на тренировъчната площадка или срещнете познат човек,кучето ще се учи да се държи добре,ако човека не проявява агресия.

Ако вашето куче е агресивно към хората,поставете му намордник и отидете на оживено място с хора.
Задължително позволявайте на кучето общуване със други кучета.Тук няма ограничения.Вашето кученце е агресивно към животните?

Тъй като след време кучето няма да одобрява всички хора,освен членовете на семейството,помислете и за това,на кого можете да го оставите,ако се наложи да пътувате за дълго време.И възрастното куче може да се сприятели с човека,който го храни и гледа по време на вашето отсъствие,помислете за това предварително.Позволявайте на такива хора да галят кучето,да го хранят и да го разхождат, дори да подават команди.

Не можем да ви кажем със сигурност дали вашето куче ще защитава дома ви,ако го изолирате от другите хора.Но за това пък ще можете да контролирате кучето,а треньора може да го научи на контролирана злоба и да го обучи да защитава дома и стопанина.

" А кучето на моя приятел пуска всички в дома,но не позволява никой да излиза"- ще каже някой, или " Достатъчно е да кажете на кучето "свой" и то няма да го закача,ще го пусне в дома".

При някой кучета такова поведение е вродено,както например защитата на стопанина.Може да се научи да пуска,но да не позволява никой да излиза,но няма смисъл в това.За обучение на такова поведение е необходимо не едно занимание с треньор,и много часове работа от ваша страна.

Някой стопани съзнателно учат кучето на командата "свой",но.....ЗА КУЧЕТО ВСИЧКИ СА ВРАГОВЕ,ОСВЕН САМИЯ СТОПАНИН И СЕМЕЙСТВОТО.

Изводи

Кученцето трябва да бъде дружелюбно.
Вместо да предавате с думи неговата любов или да тероризирате форумите с един и същи въпрос,захванете се с работа.На кученцето предстои още много да узнае,и вие трябва да се занимавате с това.

Взимайки голямо куче за охрана на дома,помнете,че трябва да се обучава.От пухкавото малко кученце ще порасне голям звяр и вие трябва да се научите да го управлявате.

http://dressirovka-sobak.com/ukhod-i-vo ... iudmi.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10361
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae