Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как се отнася вашето куче към другите животни?

Как се отнася вашето куче към другите животни?

Мнениеот meri » Съб Яну 12, 2013 10:02 pm

Изображение

Възможно е то да бъде безразлично към тях, или да проявява интерес,да се опитва да помирише и да се запознае със всеки,който ходи на четири лапи.
А може би,всичко е много по-сериозно,и вие се опитвате да игнорирате животните по-бързо от вашето куче,стараете се да заобиколите,и по време на всяка разходка държите повода с две ръце.

Независимо от размера на вашия любимец,неговата агресивност може да навреди на здравето на другото животно или собствения му живот,ако не пресметне силите си и се нахвърли на по-силно животно.Дори ако битка не се състои,за да избяга от обекта,вашето куче може да попадне под гумите на преминаваща кола или да се загуби.Неконтролируемото куче е бич за своя стопанин.

Много стопани,дори на най-добродушните и дружелюбни породи кучета разхождат своите любимци на повод.Спаниели,пекинези,пудели и други "опасни породи" са принудени да се разхождат на повод поради нежеланието на своите стопани да обръщат внимание на грешките си.

Много рядко можете да срещнете кученце,което да е безразлично към животните.Според тяхната възраст и природа,те трябва да бъдат любознателни,а вие като стопанин,трябва да позволявате на младото създание колкото може повече да общува със себеподобни.Ако имате възможност,разрешавайте на кученцето да контактува с котки,за да реагира на тях нормално,без агресия.През целият си живот кучето ще се среща с различни "съблазни",но неговата реакция към тях напълно зависи от вас.

Стопаните на ловни породи ще бъдат затруднени.Инстинктите взимат своето,а след това и контролирането е затруднено.Но,търпение и труд...

Едва ли кучето ще се радва на перспективата цял живот да ходи на повод при стопанин,който не иска да знае какво да прави.Едва ли и на самия стопанин ще бъде удобно да разхожда кучето на повод.Добрият повод- контрол на стопанина.Самият повод е необходим,но ако действително желаете да контролирате кучето напълно,трябва да отделите време,за да се научите как да постигнете желания резултат.Т.е.,какво трябва да направите,за да престане кучето да гони другите животни.

Стопаните на кучета трябва да проявят търпение,защото не е лесно да се справят с любопитството на кученцето.Стопаните на кучета също трябва да бъдат търпеливи,защото възрастното агресивно животно не може да се върне толкова лесно в спокойно състояние.

Помнете:

Не съществуват кучета в природата,които би било невъзможно да обучите на добро отношение към другите животни.
Не съществува такова куче,което да не се поддава на възпитание,или да бъде непослушно.
Ако кучето не ви слуша,решете проблема по-бързо,единствения въпрос,който трябва да си зададете е:" Какво правя погрешно"?
Намерите ли отговор- проблема в поведението се решава.

Какво да правим,когато кучето се нахвърля на другите животни?

Някой кучета макар и да не се стремят да причиняват физически наранявания на другите животни,но отчаяно се опитват да ги догонят.Това разбира се,не подобрява проблема.Дори и най-послушното куче може да не ви послуша в този случай и пред вашите команди да предпочете преминаващото животно.Причина за това може да послужи флегматичното отношение на стопанина към ситуациите,когато кучето преди се е нахвърляло на всяко живо същество.

Което е по-интересно,дори ако разрешите на най-обученото куче да подгони някой само веднъж- ще бъде много трудно да го спрете следващия път.
Никога,заради забавление или други помисли не разрешавайте на кучето да гони другите животни.Това не се отнася за случаите,когато две или повече кучета си играят.

Ако възникне подобна ситуация,и вие се огорчавате само при мисълта за разходката- трябва да разберете,че някъде грешите.

Съвет 1

Трябва да разрешавате на малкото кученце да общува със себеподобни и котки.Избирайте здрави животни за игра,на стопани,на които се доверявате.Кученце,което от детството общува с други животни,израства много комуникативно.Възрастното куче също не трябва да пропуска общуването,но ако кучето не е фен на животните,първо трябва да го научите на дружелюбие.

Съвет 2

Тъй като не можете да спрете кучето да не преследва "изкушението",е необходимо да помислите за обучение.На кучето просто не са обяснили,че тичането след всички подред не е позволено.Иначе,за какво да го прави?
"Ние я учихме на какво ли не,нищо не помага.Тя постъпва така,както смята за добре"-, отново ще каже новият стопанин.Възможно е да са били предприети активни действия,но веднъж не е резултат,или е бил избран погрешен път за решаване на проблема,или са били приложени неправилно знанията.
Научете се да обръщате внимание на собствените си грешки,търсете ги само в себе си.

Съвет 3

Обикновено се забелязва,когато кучето се опитва да се хвърли в гонитба.То повдига лапи,започва да се промъква,старае се да се приближи,а след това напада.Ако успеете да забележите този момент,веднага извикайте кучето,дайте командата "при мен" и го вземете на повод.Ако върви редом(на повод или без него),но вече се готви за скок,дайте командата "редом",постигнете изпълнение на командата от един път.

Кучето трябва да се притисне към вашия крак,напълно да игнорира чуждите стимули.Когато изпълни командата,похвалете го,погалете го,продължете движението.При движение без повод,можете да пристъпите към обучение само след самата команда"редом",няма друг начин.

Кучето може да погледне към другите животни,но трябва да прави това,което сте му казали,т.е.да върви редом.Старайте се да уловите момента на "прокрадване" по-рано.Когато отидете до мястото на разходка,дръжте кучето на повод,за да имате възможност да коригирате поведението му.
Пример: приближавайки се до мястото на разходка,забелязвате друго животно,кучето- също,и вече започва да се готви за скок.Кажете "редом" и спокойно продължете.Кучето трябва да ви послуша от една команда и да върви до крака ви.

Вашето куче може да гледа към друго животно,но ще прави това,което сте казали.За да постигнете това,трябва да държите кучето на повод,за да бъдете в състояние да го използвате.Ако успеете да преминете спокойно покрай другите кучета и котки,и вашето куче върви редом,без да проявява агресия- похвалете го в движение.

Ако,преминавайки покрай друго животно,кучето рязко се хвърли върху него- в момента на скока дайте строго командата "редом" и веднага направете дръпване с повода към себе си,ако това не прекрати движенията(не спирайте,а продължете).Дръпването не трябва да бъде силно,но не и слабо.

Търсете "златната среда"- такова дръпване с повода,което ще бъде достатъчно за постигане на желаното поведение,но при което кучето няма да пострада.Ако въпреки всичко се нахвърля,въпреки вашите дръпвания с повода,значи,вие прилагате много малко усилие в дръпването.Направете го по-силно,не помага- още по-силно.

Съвет 4

Не винаги кучето се намира под контрол,котка може да се появи от нищото,когато вашето куче се запознава с местността. Трябва да бъдете готови за този момент.Трябва да започнете да приучавате кучето да преминава спокойно покрай другите животни съгласно съвет 3.Повода е необходим,не можете без него.

В случаите на внезапна поява на котка във вашето полезрение,по-добре извикайте кучето преди това,ако не сте сигурни в него.Вземете го на повод и преминете максимално близо до котката.Нахвърля се? Действайте съгласно описаните препоръки.Изисквайте движение до вас(редом),кучето не трябва да се нахвърля на котката.Ако въпреки всичко скочи-бъдете строги и твърди,но не жестоки.

Ако не виждате котка, а своето успяло да избяга по посока на"жертвата" куче,дайте командата НЕ,за да спре кучето,след това веднага го извикайте,произнесете "към мен".Когато се приближи,похвалете го и дайте лакомство.То трябва да знае какво е заменило котката-ласка,лакомство и доволен стопанин.

Някой стопани се оплакват,че въпреки всичко кучето не ги слуша.Ако не слуша,значи вашето НЕ не действа.Възможно е,в други ситуации да прекратява нежелателното поведение на тази команда,което е много добре,но лошото е,че в тази- не.За това научете за забранителните команди и учете кучето си.Казвайте НЕ всеки път,когато е необходимо да постигнете изпълнение с една команда.Така ще научите кучето,ще вървите с него на повод,по-лесно ще контролирате своя непослушен "звяр".

Важни съвети: Трудно е да спрете кучето или младото кученце,което започвате да учите,за това бъдете готови за временни неуспехи.Бъдете сигурни,че ще постигнете резултат,но трябва да положите усилия.

Помнете,че никога не трябва да наказвате куче,което се е приближило към вас(по команда или не).Много по-изгодно е кучето да се втурне към вас,когато чуе гласа ви.Това ще реши много проблеми.

Ако животното се приближи към вас,когато чуе "при мен"-хвалете радостно,но не скъпете похвалите и лакомството.Приближаването към стопанина винаги е радост за кучето.Но,ако не се приближи,когато се е натичало след котката не го хвалете,но и не го наказвайте.

Да се научите веднага да контролирате кучето по време на разходка без повод- е трудно.Започнете да учите да се отнасяте нормално към обкръжаващите ви животни с използването на повода.Вземете кучето и се приближете до имот,където има различни животни.Там ще има много стимули,не бързайте,вървете така,както ви е удобно(бързо,средно,бавно),можете да променяте темпа на движение,да спирате,подавайки командата "седни".Ако кучето е агресивно,коригирайте поведението както беше описано.

"Кога ще имам резултат? Колко текстове прочетох,всичко е толкова сложно"-ще каже някой.Когато вашето животно усвои НЕ,"редом",започне да се приближава към вас с една команда "при мен",при правилна работа ще имате успехи.Стопаните на кученце трябва да почакат,тъй като кученцето трудно устоява на съблазните.

Ако успявате да контролирате кучето по време на разходка на повод,но едва почувствало свободата,можете да го пуснете да тича (временно) с пристегнат повод- за да го догоните по-бързо.Не можете да го настигнете? Купете си дълъг повод,когато кучето избяга,вие го догоните,дайте командата "редом" и изминете известно разстояние в обратна на обекта за преследване посока.След това можете да отидете на разходка по-далече.
Основата на обучение е да научите кучето на задържане.Не забравяйте,че и котките могат да бъдат опасни.

http://dressirovka-sobak.com/kak-otuchi ... oshek.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10361
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae