Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо нагръдник,а не нашийник?

Защо нагръдник,а не нашийник?

Мнениеот meri » Сря Яну 16, 2013 5:32 pm

Защо е по-добре да не използвате нашийник?
В какво е предимството на нагръдника?

Сигурно сте се замисляли над това,кое е по-добро за кучето- нагръдник или нашийник.Мнозина се ръководят само от собствения си вкус.Съществуват достатъчно обективни данни,според които нашийника може със сигурност да се смята за минало.

Вие сами можете да се уверите в това,поставете нашийник на собствената си шия или ръка и го дръпнете- нашийника причинява болка.Тази болка се чувства от кучето на една от най-важните части на тялото-на гърлото.Тя може да предизвика паника в кучето.Някой смятат,че натиска на нашийника на шията имитира поведението на вълчицата,която по този начин възпитава малките си.Това не е вярно,вълците,и кучетата,много пазят шията и гърлото си,и всяка болка в тази част на тялото се възприема от тях като заплаха за собствения им живот.Те убиват жертвата си,хващайки я за шията.

На всеки от нас се е случвало да наблюдава куче,което от силния натиск на нашийника започва да хрипти и да се задъхва.Изследванията са показали,че натоварването на гърлото,шийните прешлени и мускули на гърба на животното водят до заболяване на гърба,болка в глвата,виене на свят.Кучето трябва да понася тази болка,защото не може да съобщи за нея.И ако при кучето се появи проблем с поведението,свързано с тази болка,за това пак кучето трябва да отговаря.

При използването на добре седящ нагръдник, цялото натоварване се предава на гръдния кош.Разтоварването на гръбначния стълб е важно за всички кучета,особено ако страдат от заболявания на ставите(тазобедрена дисплазия,спондилоза и т.н.).Или ако имат твърде дълъг гръбначен стълб(например дакели,басет и др.).

Повишена безопасност по време на разходка:гръбния колан на нагръдника е удобен за бързо и здраво хващане на кучето,ако е необходимо.В този случай на самото куче ще бъде приятно,че са го хванали за ремъка на гърба,а не за нашийника,особено ако кучето е старо,болно или много чувствително.Вероятността да си изкълчите ръката от дръпването на повода е по-малка.
Ако кучето попадне в затруднено положение,по-безопасно е да го хванете за нагръдника,отколкото за нашийника.

За дължината на повода

Излизайки на улицата,кучето,както и стопанина са подложени на действието на стимули,които предизвикват естествени физиологични и психологически реакции.Много стопани игнорират този факт и изискват от кучето безпрекословно послушание.

Смята се,че кучето трябва да върви винаги "редом".Със изпълнението на командата "редом" стопанина обявява важно правило за послушание по време на разходка и отделя много внимание на това,за да научи кучето на тази команда,използвайки късия повод за целта.

Повечето стопани са привикнали да теглят кучето след себе си.За това късия повод е по-удобен,отколкото по-дългия.

Изображение

Едва ли ще ви бъде приятно,ако по време на разходка всеки път ви дърпат настрани,за да отидете в необходимата посока.Ако не го разбирате,а ви дърпат за шията и ви се карат.За нашите кучета разходката на повод,особено на къс,изглежда точно така.

Към това се добавя и стреса,тъй като кучето изпитва редица проблеми от друг вид,за които не се замисляме.Така започват проблемите с поведението на кучето по време на разходка.

Кажете честно,дали някога сте се замисляли над това,каква дължина трябва да бъде повода?
За много стопани е безразлично колко дълъг е повода и колко свободно пространство оставят на кучето.

Дължината на повода има голяма роля- и за стопанина,и за кучето.С помощта на повода,можем да създадем редица проблеми,без да ги забелязваме.

1.На къс повод кучето дърпа по-силно,отколкото на дълъг: животното иска да помирише нещо,да разгледа,да маркира.Възможността да получат информация чрез миризмата и да маркират територията е една от най-важните съставни части в общуването на кучетата с околния свят.За това през цялото време инстинктивно ще се опитва да го осъществи и ще се научи да дърпа повода по-силно.

2.Понякога на кучето не достига място,за да запази определена дистанция от стопанина,чужди кучета и др. обекти.За кучето тази дистанция е изключително важна-точно така,както и вие имате неприятно усещане,когато някой човек се приближи плътно до вас или предмет,внушаващ ви страх.Никой освен вас не може да определи тази дистанция.Стопанина не може да я определи и за своето куче.

Изображение

3.Виждайки други кучета,вашето ще пожелае ако не да се поздрави,то в краен случай да премине покрай него.На езика на кучетата това означава- приближаване с определена скорост,а не фронтално.При приближаване кучетата задължително си показват,че имат мирни намерения.За това те използват сигналите на примирение.Например,облизват се,гледат настрани,забавят темп.

Ако стопанина държи кучето на много къс повод,дърпа го и пречи на кучето да спази тези ритуали,той създава стресова ситуация и за двете кучета,която може да доведе до неочаквана за стопанина,агресивна реакция.В отговор на това стопанина наказва кучето.

Ако такива срещи протичат по-често,в кучето може да се развие агресивно отношение към сродниците,особено ако са на повод.За стопанина и кучето разходката ще стане източник на стрес.Разходката ще се превърне в кръговрат на агресия и наказания.

4.Късият повод,в съчетание с нашийник,е душач за животното.Именно в това съчетание кучето получава посредством дръпването за повода силен натиск на гърлото,шийните прешлени и мускулите на шията.Според резултатите от изследвания,при 70% от кучетата дръпването води до болка в гърба и проблем в поведението.

5.Мнозина смятат,че с командата "редом" и дръпване за късия повод те могат бързо и ефективно да предизвикат послушание на кучето,но то само ще нервничи,ще се страхува да не бъде наказано.

Трябва да се замислите над това,че повода не е инструмент за управление на кучето.Това е само средство за контрол на животното в местата,където то поради някакви причини не може да тича свободно.Добре приученото куче се приближава при повикване,ще ви следва,ако го извикате.Следователно,и на повод такова куче може да се държи без физически усилия и стрес.

Изображение

Опитайте сами:вземете повод 3 или повече метра и се опитайте да общувате с кучето всеки път,когато то трябва да смени посоката.Това общуване трябва да включва само ласкав зов и контакт с поглед.Тогава кучето ще се научи да ви следва независимо от дължината на повода и ще го прави с удоволствие.Такъв способ на общуане можете да тренирате и у вас.За това е достатъчно всеки път ласкаво да извикате кучето и да го наградите за това,че ви е обърнало внимание.На втория етап от тренировката трябва да научите кучето да ви следва.Ако между вас и кучето има спокойни и доверителни отношения,успеха от обучението е гарантиран.След известно време "контактните разходки",както ги наричат специалистите,ще станат допълнителна нишка,която ви свързва.

Случва се и така,че кучето на разходка е прекалено раздразнено,прекалено активно,бурно реагира на всеки стимул.Тогава преди да се учите на контактни разходки,трябва да вникнете в причините за неговата възбуда на разходка и да ги отстраните.

Автор Олга Кажарска
http://www.dogfriend.org/index.php?opti ... Itemid=135
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10361
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Защо нагръдник,а не нашийник?

Мнениеот cvetiborovanska » Чет Яну 17, 2013 9:46 am

Ние ще се разхождаме с нагръдник,защото с нашийника се души и пръхти като магаре,защото се дърпа.
Аватар
cvetiborovanska
В пасажа
 
Мнения: 665
Регистриран на: Пон Окт 24, 2011 2:07 pm


Назад към Кучета - Canidae

cron