[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да научим кученцето и кучето на задържане (търпение)?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да научим кученцето и кучето на задържане (търпение)?

Как да научим кученцето и кучето на задържане (търпение)?

Мнениеот meri » Чет Яну 17, 2013 4:03 pm

Искате кучето да ви очаква послушно,когато говорите с някой,да не се отвлича от минаващите котки или кучета?Това е полезно,когато влизате в магазина или отивате на гости.

Кученцата не са приучени към задържане,много дълго се учат да работят на разстояние.Необходимо е особено търпение със своенравните и енергични кучета.Те привикават да изпълняват командата "седни",присядат само за секунда и отново скачат,за да се държат по собствено усмотрение.

Ако сте ходили на обучение,или сте обучавали кучето самостоятелно,и не сте могли да го научите на търпение,прочетете статията.Търпението е основа на обучението.То е необходимо за бъдещото обучение на кучето.
За изпълнението ще ви е необходимо повод,нашийник,лакомство,любима играчка.Провеждайте първите тренировки на места,където няма да ви пречат различни стимули,като котки,кучета,коли и т.н.

Вие отработвате търпение по време на изпълнение на командата "седни";"стой"; "легни".Т.е.вие сте дали командата,животното се намира до левия ви крак и очаква следващата команда.Кучето не трябва да прави нищо,освен командите,които сте подали,то просто трябва да лежи.Това е и търпение.

Вие стоите и кучето очаква вашата следваща команда.Не трябва да позволявате на кучето да прави нищо,освен подадената команда.Ако то лежи и е решило да седне без вашата команда- веднага го поставете,като приложите дръпване на повода надолу.Повтаряйте това до постигане на послушание.Но не бъдете жестоки,не трябва да дърпате много силно повода.Стимула трябва да бъде достатъчен,иначе нищо няма да постигнете,и обучението ще продължи неопределено време.

Метод 1. Когато кучето се намира до левия ви крак,дайте някаква команда,например "седни".Стойте до него и не разрешавайте да прави каквото е намислило.След 30 секунди дайте лакомство и похвалете кучето.След това,след 5-8 секунди дайте повторно командата "седни" и се отдалечете няколко крачки от кучето.Ако то тръгне след вас- веднага го заведете на мястото,откъдето е станало,и веднага го поставете,използвайте за стимулиране строго дръпване с повода нагоре заедно с едновременно натискане на задницата,за да седне.

Когато започваме движение,ние даваме командата "редом",за да знае кучето,какво ще правим сега.Т.е.,ние му казваме,че тръгваме и то трябва да заеме положението до левия крак.Когато отработваме търпение,ние караме кучето да остава в това положени, което ни е необходимо.Например,да лежи,седи,стои.

Всеки път,когато се отдалечавате от куче,което седи,давайте командата "седни" и започнете да се отдалечавате,ако кучето лежи,произнесете "лежи" и започнете да се отдалечавате.Поставяйте кучето в това положение,което ви е необходимо.

Помнете,кучето постоянно ще ходи след вас,докато не се научите да ползвате стимулите.Ако животното е станало и тръгнало след вас- веднага го отведете на място,дайте командата "седни" и приложете рязко,осезаемо дръпване с повода.

Постигайте това,което искате- отведете животното на същото място,където е било преди това,докато не постигнете послушание.Трябва да намерите оптимален стимул,прилагайки го,кучето трябва да ви слуша.Ако само го отвеждате на място,и всеки път прилагате рязко дръпване с повода- няма да постигнете резултат.

Прилагайте дръпването по такъв начин,че кучето да не променя своето положение.Например,при команда "седни",дръпването трябва да бъде леко назад и нагоре.При командата "легни"- надолу, а при командата "стой"- прилагането на дръпването е затруднено,за това коригирайте кучето в изходно положение.

Както виждате не е сложно,цялата сложност е в прилагането на стимулите.Ако ги няма-гответе се за продължителна тренировка и за това,животното да изпълнява командите "според настроението си".

Продължаваме,вие сте се отдалечили от кучето на няколко метра,а животното седи послушно.Постойте малко,след което спокойно се приближете към кучето и дайте лакомство,произнесете "седни".Лакомството се дава само за правилно изпълнена команда.

Ако животното се е приближило към вас,когато е длъжно да седи,или е направило всякакво излишно движение- не давайте лакомство,защото поощрявате подобно поведение.Ако кучето е направило каквото и да е,което е нарушило неговото текущо положение- веднага го поставете така,както е седяло,а лакомство давайте само за правилно изпълнение на командите.

След поощрението на кучето,постойте до него няколко секунди,след което отново дайте командата "седни" и започнете да се отдалечавате от него,но не много далече.Изисквайте послушание от кучето,а ако се глези- отведете на място и приложете строго дръпване с повода.Но ако животното остане на място,не бързайте,с бавна крачка се приближавайте към кучето,похвалете го и дайте лакомство.

Не преследвайте разстояния,по-добре постигнете правилно изпълнение на малки разстояния,след което увеличавайте дистанцията и времето,през което кучето ще ви чака.

Още методи. Можете да научите кучето на задържане с помощта на любимата играчка.Когато оставяте кучето на задържане,поставете играчката до него и се отдалечете.Много кучета охотно лежат до своята любима пръчка,когато стопанина им се отдалечава от тях.

Учете се да работите правилно с кучето при отработване на задържане

Някой моменти ще трябва да повтаряте,защото преди да научите кучето на нещо,трябва да се научите да работите правилно сами.

Приближавайки се към кучето,за да го наградите с лакомство,не му показвайте храната,дръжте ръцете зад гърба,тъй като животното когато види храната ще поиска да се приближи за нея.Ако кучето наруши текущото положение,веднага го поставете,а лакомството дайте следващия път.

ПОМНЕТЕ,ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА БИЕТЕ КУЧЕТО.Има голяма разлика между правилно приложени стимули и насилие.Работете твърдо,но не жестоко.Учете се да използвате както стимули,така и лакомства.

Когато кучето усвои,че трябва да остава на място,докато вие се отдалечавате и не подадете друга команда,трябва да усложнявате техниката,крийте се от кучето зад някое дърво или ъгъла на сградата.

Можете да покажете на кучето да заеме всякакво положение,в което трябва да се намира,отработвайки задържане.Дали сте команда "стой"- кучето е застанало,след това се отдалечете от него.
Дали сте команда "лежи"- кучето е легнало,вие започвате да се отдалечавате.
Ако животното не иска да лежи-приложете стимули.

http://www.youtube.com/watch?v=j7DeRI_5IM4

http://www.youtube.com/watch?v=-N-dbaIp34s

Изображение

Изображение Изображение

Изображение

Изображение

http://dressirovka-sobak.com/samostoiat ... rzhke.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae