Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Когато кучето се страхува от други кучета

Когато кучето се страхува от други кучета

Мнениеот meri » Съб Яну 19, 2013 10:11 pm

Много често кученцето или кучето се страхува от други кучета поради недостатъчно общуване в юношеска възраст със себеподобни.Ако кучето е контактувало по-често с други животни,няма да се страхува от тях.

Но,случва се и така,че кучето е започнало да се страхува след нападението на друго куче,или дори от строгото наказание на стопанина,когато твърдо е забранил на кучето да се приближава към други животни.

Причините могат да бъдат много,но по-често проблема е свързан с неправилното поведение на стопанина към своето куче,или неговото бездействие.

Единственият ефективен способ е да научите кучето да реагира правилно на другите кучета.

Не винаги се получава самостоятелно да научите кучето да не се страхува от другите кучета,но методите,които се използват от опитните кинолози за разрешаването на този проблем,ще бъдат описани в тази статия.

Метод 1

Ако вашето кученце се страхува от другите кучета,приучавайте го към общуването с други кучета и кученца от детска възраст.Не пренебрегвайте това.Кучето може да не порасне страхливо,но може да започне да реагира агресивно на другите кучета поради недостиг на общуване с тях в детството.

Ако позволявате на кученцето да общува с връстници,или неагресивни кучета,когато стане по-възрастно,животното няма да се страхува от себеподобни.

Не е страшно,че кученцето се страхува от кучетата.Всичко,което трябва да направи стопанина на кученцето е да му намери другар по възраст,желателно не един.Задължително потърсете компания на кученцето,за да не се страхува от другите кучета,или да проявява агресия към тях,когато стане голямо.

Кученцето рядко проявява агресия към другите кучета,но ако това се случи,трябва да знаете как да отучите кучето да не се страхува.

Метод 2

Възрастните кучета също трябва да общуват с другите кучета.Но ако едно от животните проявява агресия,а второто се страхува от него,трябва да обучите кучето да не се страхува от него.Важно е да знаете от какво се страхува кучето: от предишни битки или други причини.

Пример. Вземете кучето на повод,нека същото да направи и стопанина на другото куче.Застанете със своето куче на разстояние от няколко метра от стопанина на другото куче.Ако вашето куче се плаши от другото,започне да дърпа повода и отстъпва назад- не се опитвайте да успокоявате животното,а с настойчив,спокоен и уверен глас дайте командата "редом" и поправете кучето,така че да заеме положение до левия крак,след това произнесете "седни" и поставете кучето до левия крак.

Вашите движения не трябва да бъдат резки,за да не изплашите кучето,но настойчиви и сигурни.Не съжалявайте и не хвалете кучето.Предайте му своята сигурност с действия.То ще види,че стопанина не се страхува,и че не трябва да се страхува от другото куче.

Постойте малко в това положение- кучето до левия крак и изчакайте животното да се успокои.Ако второто куче дърпа повода,проявява агресия и се опитва да хапе вашето куче,нека стопанина даде рязко командата НЕ,и веднага да извърши рязко дръпване на повода,а след това да постави кучето до левия крак.Когато животното се успокои-можете малко да се приближите.След време-още по-близо.Когато кучето се държи спокойно-можете да го похвалите.

От първия път няма да има ефект,за това тази процедура трябва да се повтаря,но трябва да сменяте кучетата, за да свикне вашето куче не само към едно и също.Когато забележите,че вашето куче се страхува от другото- приближете към обекта на страха малко по-близо и спрете,за да разбере вашето куче,че няма от какво да се страхува.Постепенно намалявайте разстоянието.

Кучето през цялото време трябва да се намира до левия ви крак,не поощрявайте страхливото поведение,стойте до него и не показвайте емоциите си,иначе кучето ще сметне похвалата за поощрение за неговото текущо поведение.

Метод 3

Така наречения проводник.Метода не се различава от предишния.

Пример. Кучето е на повод в надеждните ръце на стопанина.Не е важно колко са кучетата,но най-малко две,може три,четири или повече.Дайте на кучето командата "редом" и преминете наблизо(няколко метра) от другите седящи кучета.

Ако животното проявява агресия,опитва се да се нахвърли на кучето- нека стопанина даде строго командата НЕ и да произведе строго дръпване с повода и веднага да постави кучето до левия крак.За проявата на агресия кучето трябва да бъде наказано.

Приближавайте се близо до кучето,от време на време спирайте и спокойно стойте близо до другото животно.Постепенно намалявайте разстоянието.Трябва да постигнете това,че кучето спокойно да стои в присъствието на друго,без да проявява страх и агресия.Ако кучетата са няколко,нека стопаните ги поставят в редица близо едно до друго,а вие със своето животно се разходете между тях във всички посоки.

Тази процедура извършвайте по-често,и след няколко занимания вашето куче ще престане да се страхува от другите кучета,а ако процеса на отучване продължи по-дълго време,ще престане да проявява и агресия.

Метод 4

Използвайте методите 2 и 3, а този по-късно,когато кучето свикне малко.

Пример. Трябва да бъдете като по команда "редом" едновременно с няколко кучета. Нека едно се намира до левия крак,а второто до десния.Първо,известно време постойте до кучетата,за да се успокоят,а след това започнете движение.Ако едно от животните проявява агресия- дайте командата НЕ и дръпнете повода.

Можете да се разходите,да потичате или да преминете с бавна крачка,или напълно да промените скоростта на движение.Правете почивки,обръщания,всичко,както при обичайна разходка.Не веднага,но след време ще можете да научите кучето да не се страхува от другите кучета,ако работите правилно.

Ако кучетата са обучени на задържане,можете да ги поставите близо едно до друго и да се отдръпнете.

Намерете по-бързо другар на вашето кученце,за да не се налага да го приучавате в бъдеще.
Приучавайте възрастното куче по малко да не се страхува от кучетата и задължително разрешавайте да играе с тях,когато не се страхува.

Правилно поведение на стопанина

Кучетата много често копират поведението на своите стопани,а състоянието и емоциите на човека те чувстват много по-добре от нас.Например, много често при възрастните жени кучетата се държат много страхливо,тъй като самата стопанка всеки път се отдръпва на улицата,когато някой преминава наблизо.Реагирайки на такова поведение на стопанина със собствената си страхливост или неоправдана агресия,кучето може да получи емоционална награда от последния.

За това, първото,което трябва да направите,е да престанете да обръщате внимание на подобни действия и да ги поощрявате.Как става така,че кучето не реагира на вас? Вие вървите по улицата,а кучето се спира,и вие започвате да кръжите около него.Разбираемо е,че проявата на вашето внимание харесва на кучето,и още по-охотно разиграва комедия.

Какво трябва да направите? Трябва да накарате себе си да продължите движението,все едно не се е случило нищо.Когато кучето тръгне след вас,покажете вашето недоволство с дръпване на повода,заставете го да превключи вниманието си върху вас,вие сте стопанина.

Колкото и да е странно,твърдото поведение от ваша страна само ще добави доверие и ще укрепи вашите отношения.Вашето куче е страхливо,но то вижда,че вие доминирате.Вие сте силни,значи с вас е безопасно.Тази логика работи практически в 100% от случаите,кучето не се придържа към този,който го гали,а към този,когото е определило като най-силен.

В кое е сложността? В това,че ви е необходимо да се преборите и да отключите своите човешки представи за хуманизъм и добрина.Когато започнете да играете по правилата,разбираеми за кучето,то ще започне да ви отвръща със взаимност.А в кучешкото съобщество прав е този,който е силен физически,не духовно.За да оцелее е необходимо да се придържа до силния.

http://dressirovka-sobak.com/kak-otuchi ... atsia.html
http://www.walkservice.ru/forum/showthr ... 0%BA%D0%B5
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae