Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Среща с други кучета по време на разходка

Среща с други кучета по време на разходка

Мнениеот meri » Вто Яну 22, 2013 4:05 pm

Изображение

Кучето на разходка: защо е толкова важен ритуалният поздрав със сродниците,как протича,какво му влияе и как да избегнем агресията по време на среща?

Приветствието за кучетата е истински диалог.Когато се видят от голямо разстояние,кучетата започват да се дърпат едно към друго,обменят сигнали на примирение.

Съгласно проведените изследвания,по време на подготовката за срещата,кучетата показват различни сигнали на примирение.По-често това е облизване,прозяване и обръщане на главата.Погледа е насочен встрани.Някои кучета забавят ход или започват да миришат по земята,променят траекторията на движение,за да се приближат по дъга.Набора от сигнали е индивидуален във всяка конкретна ситуация.Така например,ако няма възможност да намали темпа,кучето се старае да промени траекторията на движение или започва да се облизва.В тъмното кучетата използват по-видими сигнали,например,сядат или лягат.Същото правят и кученцата,готвят се за среща с възрастното куче.

Влияние на ситуацията по време на срещата

Срещата при свободно разхождащи се кучета по-често протича мирно,тъй като в този случай кучетата се държат естествено,последователно изпълняват цялата верига вежливи движения.Дружелюбните кучета остават на място,а тези,които са неприятни едно на друго,се разминават на достатъчно дълго разстояние,за да не създават конфликти.

Изображение

Такива кучешки общности могат да се видят дори в града,на брега на реката,в гората или в полето,където кучетата се разхождат свободно,и не изпитват силното влияние на стопанина по време на среща.

По време на среща в градския парк,където кучетата се намират на повод и са подложени на силното влияние на стопанина,може да се наблюдава съвсем друга обстановка.

Много късия повод(по-малко от 3 м) не е достатъчно място за спазване на всички необходими ритуали.Намордниците,строгите нашийници,душача,също пречат на контакта и често водят до агресия,тъй като силно влияят на физическото и психическото самочувствие както на самото куче,така и на срещнатото.Освен това,всички тези инструменти пречат на кучето да общува физически.Парфюмирани кучета,боядисани в неестествени цветове,също кучета с ампутирани опашки и уши също могат да предизвикат негативна реакция от сродниците,защото миризмата на тялото,движението с опашката,общия вид на кучето,участват активно в комуникацията.Ние хората често не се замисляме над това,защото възприемаме нашите навици и капризи в грижите за кучето като особено изразяване на любов.Кучетата го възприемат като нещо неестествено и пречещо.

Кучето мигновено възприема настроението на стопанина (дружелюбно,агресивно,страхливо,
раздразнено и т.н.) и започва да реагира на сродниците си точно така,както и самия стопанин. Изплашеният стопанин се стреми да отдръпне своето куче от другото,малките кучета често се взимат на ръце.Някой стопани изведнъж решават да забранят срещата,когато другото куче вече се намира съвсем близо:дърпат го за повода,или нашийника,с груб глас изразяват недоволството си.Всичко това нарушава реда на приветствията и причинява раздразнение и при двете кучета.Освен това при кучетата често се изработва негативна асоциация на срещата с поведението на стопанина: "когато срещам друго куче,моя стопанин ми пречи или още по-лошо; ядосва се и ми причинява болка".И по този начин виждайки сродниците си отдалече,кучето започва забележимо да нервничи.

Изображение

Опитите да се поздравят със съвсем малки кучета,често се прекъсва от стопаните,които,за да "спасят" кучето го взимат на ръце или прогонват другото куче.

Стопаните на големи кучета често се стараят да не допускат среща с други кучета.Техните кучета започват отчаяно да се дърпат към сродниците и да лаят: силното постоянно чувство на неудовлетвореност по време на разходка ги прави нервни на повод.

Как да се държи стопанина по време на среща с куче?

При срещата стопанина трябва да се държи спокойно и дружелюбно,да предостави на своето куче достатъчно пространство за запознаване и да не пречи на срещата.Важно е да избягвате негативните емоции на кучето,при срещата със сродниците.
Ако за вашето куче срещата е преминала неблагоприятно,и забележите признаци на стрес- често облизване,прозяване,чесане,тръскане.Отвлечете вниманието на кучето и го успокойте с ласкав глас,за да забрави по-бързо неприятността и да не си създава негативна асоциация с неприятни усещания при срещата със сродниците.

Преживявайки неуспешни срещи много пъти,кучето започва да се дразни при вида на друго куче: в него се изработва негативна асоциация към другото куче- така наречената "агресия на повод".Освен това кучето може да започне да се страхува от поведението на стопанина по време на среща.

Опасност от срещата

Сигналите на примирение не винаги са гаранция за това,че срещата ще премине успешно.Леката възбуда,изразените сигнали на примирение,може внезапно да се превърне в агресия.За това при приближаване на кучето е важно да оценявате техния общ вид.Дружелюбно настроените кучета се приближават едно към друго със спокойно отпусната опашка и отворена уста.

Изображение

И обратното: куче със сковани движения,затворена уста,леко отпусната глава и фиксиран поглед предвещава неприятност.Ако ви предстои да преминете покрай такова куче,вземете вашето куче на къс повод,застанете между него и недружелюбното куче и преминете покрай него без да спирате.Желателно е да се отдалечите повече,а вашият път да премине по дъга.

Разбира се,ние имаме право да не допуснем контакт на своето куче с други,ако смятаме за необходимо.Аз например,никога не бих допуснала среща на своето куче с кучето на агресивен стопанин,защото и неговото куче може да се окаже агресивно.Опасността може да произхожда от животни,травмирани от лошото отношение на стопанина и жестоко обучение,обучение за охрана,обучение с използване на електрошоков нашийник,участие в боеве.Стопанин,подлагащ своето куче на такъв стрес,не разбира нищо от кучешка психология и общува с кучето агресивно.От тях не може да се очаква да са възпитали социално куче и да са се погрижили за неговото психическо здраве.Тяхното куче или не е научено да общува със сродници изобщо,или е загубило своята социална компетенция.Те могат да се намират в състояние на хроничен стрес,да бъдат превъзбудени и изплашени,така че да проявят агресия дори по незначителен или дори по едва забележим за нас повод.

Колкото и да се вълнуваме за здравето на своите любимци,и колкото и скептично да сме настроени по отношение на другите кучета,важно е да помните,че постоянното отсъствие на възможност да общуват със сродниците неминуемо ще доведе нашето куче до силна неудовлетвореност,и нашето куче,лишено от небходимият социален контакт,ще започне да страда при вида на друго куче.

Изображение

Боксер лаел и се мятал на повода,и затова неговата стопанка решила,че нейното куче е агресивно и специално се държала по-далече от другите кучета.Забелязвайки сигналите на примирение на боксерът,а също общия език на тялото,помолих стопанката за разрешение да се приближа до боксера със своето куче и я помолих да отпусне повода,за да има повече пространство кучето.Ние започнахме бавно да се приближаваме към боксера.Когато моето куче се оказа до боксера,той престана да лае,двете кучета пуснаха нос до земята и плъзгайки нос над асфалта,бавно се приближаваха едно към друго.Когато се приближиха плътно,те се поздравиха и продължиха спокойно да стоят заедно,докато не ги разсеяха други неща.

За необходимостта от социален контакт първи разбрали шведите.Шведският закон за отглеждане на животни предоставя на кучетата възможност от свободно общуване с други кучета поне два пъти в седмицата.Създайте на своето куче кръг от надеждни приятели за постоянно общуване.Ако срещнете симпатичен непознат,постарайте се внимателно да наблюдавате неговите сигнали и реакции на своето куче: възможно е да сте срещнали нов приятел.

Има случаи,когато по време на разходка недружелюбно куче внезапно се оказва пред вашето куче.За да разредите напрежението,мълчаливо и спокойно застанете между кучетата,разделете ги със своето тяло и колкото може по-бързо отведете своето куче настрани.

Скорост на сближаване

Кучетата трябва да се приближават едно към друго бавно.Бързото приближаване се смята за невежливо и предизвиква възмущение в другите кучета.За това,ако вашето куче прекалено енергично се приближава към друго куче,се постарайте да намалите темпото.

Изображение

Може да помолите своето куче да седне или легне настрана и спокойно изчакайте,другото куче да се приближи само.Този ритуал можете да допълните със словесна молба,останете спокойни и по-късно при приближаването на другото куче използвайте само словесна молба.Ако реагирате развълнувано- да крещите,да дърпате за повода и т.н.,то ще започне да се вълнува повече.

Понякога се случва,че вашето куче само става жертва на бързото приближаване на другото куче.Освен това,често се срещат лошо социализирани кучета,които не умеят да общуват със сродниците,игнорирайки техните сигнали.Такова поведение дразни добре възпитаното куче,и то започва да лае.Не му се сърдете за "агресивността".То действително има право да се сърди,когато другото куче нарушава този етикет.

Възможно е именно скоростта да кара много кучета да се дразнят,ако покрай тях притича човек.Ако забележите приближаващ се бегач или велосипедист,по-добре се отдръпнете по-далече,за да се окаже кучето на разстояние,където бегачът няма да е причина за силни емоции.От друга страна,бих посъветвала бегачите сами да отбелязват вродените реакции на кучетата и да избягват местата,където кучетата се разхождат най-често.Понякога,вместо да се сърдите на стопаните на кучета,по-добре спрете или преминете спокойно.Както стопаните,така и бегачите трябва да помните,че взаимното уважение е важно.

Кучетата се възпитават помежду си

Интересното е,че ако невъзпитаното и възпитаното кучета се намират на повод,то възпитаното куче няма да залае,а ще се опита да "обуздае" невежият език на тялото- сигналите на примирение.Именно това свойство позволява на кучетата да се обучават помежду си и по този начин да решават проблемите със социалното поведение на лошо социализираните кучета.

Изображение

Примерът на стопанина е заразителен за кучето

Ако кучето лае друго куче,е важно стопанина да подаде правилен тон на общуване.Както е известно,кучетата възприемат настроението на стопанина: колкото по-силно крещи стопанина в някаква ситуация,толкова по-силно лае кучето.За това,за да успокоите своето куче по време на разходка,трябва да говорите колкото може по-тихо с него.

Силата на навика

Много често кучетата се научават да се държат в дадена ситуация по определен начин.Ние можем отново да ги научим,показвайки им как да се държат по-различен начин.

Изображение

Не се разстройвайте,ако не сте в състояние да отговорите на някое специфично смущение на кучето на улицата: без значение как сме възпитали кучето си,ние сме длъжни да му позволим да запази емоциите си. Важно е да се избягват силните конфликти и да не се създават устойчиви навици,за да не се приучи кучето да реагира агресивно или много емоционално.

Изображение

Някои ситуации могат да раздразнят кучето много силно,така че да му бъде трудно да се въздържа.Емоциите в отделните случаи могат да бъдат предизвикани от конкретна ситуация или необичайно състояние на кучето в дадения момент,например,стрес.Старайте се по-приятелски да успокоявате кучето всеки път,когато се възбуди.Можете да го отведете настрани и да го помолите да седне.Аз понякога също сядам до него или се навеждам,и се успокояваме заедно.

Ако не се разхождате достатъчно и кучето провежда много часове само в скучно помещение,ако рядко му предоставяте възможност да тича,по време на разходка то също ще преживее бурни емоции.Това го прави "неуправляемо".Не трябва да се сърдите на кучето.Не трябва да го отпускате дотолкова,че да му поставяте строг нашийник: болката в шията неминуемо ще доведе до негативни асоциации и ще направи кучето още по-раздразнително.Вместо това регулирайте режима на разходките така,че те да станат за кучето нещо естествено и дадено.Тогава те ще престанат да вълнуват кучето,и вие ще можете да го научите на правилата за по-добър вкус.

Автор Олга Кажарска
http://www.dogfriend.org/index.php?opti ... Itemid=132
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10357
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae

cron