Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Индивидуалност и характер на породата Кане Корсо

Индивидуалност и характер на породата Кане Корсо

Мнениеот Stella_Popova » Пет Авг 09, 2013 2:32 pm

Много потенциални собственици на Kане Kорсо, които се свързват с нас, имат един и същ въпрос: „Какво различава характерът на породата Кане Корсо от останалите работни породи молоси?"
Изображение

Първо, има няколко неща, които се отразяват на всяка работна порода кучета, ако не и на всички кучета от всички породи, защото са свързани с тяхното развитие или темперамент, интелигентност и/или характер:

- Една част от техния темперамент и същност се основава на генетиката им, която е основата, върху която се гради и оформя в последствие характерът.
- Друга част от кучешкият характер и темперамент се оформя в зависимост от социализацията, обучението и опитът на индивида от момента, в който функционират всичките им възприятия (което се случва, когато кученцето е на няколко седмици);
- В крайна сметка всяко едно куче ще бъде различно само по себе си, когато достигне зряла възраст. Кучетата не са копия едно на друго, всяко едно от тях има различен характер, същност и интелигентност...като при хората. Степента на „обособената и сложна” личност, която може да се развие е един от определящите/отличителните характеристики на породата Кане Корсо.

Съществуват много мнения за това „колко” от факторите генетична предразположеност или опитът и обучението влияят за изграждането на характера, личността и интелигентността на всяко куче. Истината вероятно е по средата – 50/50 по отношение на генетика срещу околна среда/обучение. Съотношението може да варира– например куче с по-слаба генетична предразположеност към стабилен характер или интелигентност, може ефективно да се моделира в добър член на обществото, който е с уравновесен характер, безстрашен и интелигентен. От друга страна,куче с много силна генетична предразположеност може да бъде напълно съсипано с неправилна социализация или липса на такава, лошо обучение и околна среда...резултатът, независимо от породата, е едно страшно, несоциализирано или агресивно към хора и други животни куче.В заключение може да кажем, че кучетата „са такива, каквито ние ги направим” ако става на въпрос за темперамент, личност и възможност за интелигентна мисловна дейност. Освен това е етична, правна и социална отговорност на всеки собственик на големи кучета да им осигури всяка възможна положителна подкрепа в развитие на генетичната им предразположеност с цел да произведе стабилно, социализирано куче.

Изображение

Колкото до това „до колко” породата Кане Корсо е „различна” или „уникална” в сравнение с други породи работни кучета, това е въпрос, на който може да се отговори само от лична гледна точка. Имайки предвид опитът ни с породата Кане Корсо, може да сумираме аспектите на характера последния начин:

- Като цяло, Кане Корсо е доста подобно на много други молосоидни работни породи, включително Ротвайлер, Булмастиф, Дог от Бордо, Шнауцер, Боксер, Бувиер и т.н. по отношение на тяхната генетика или интелигентност.
- По наше мнение, може да се каже, че Кане Корсо има по-голям обхват и дълбочина на емоциите от други породи работни кучета. Като такова, може да кажем метафорично, че Кане Корсо е „по-човешко” от други породи. Те изразяват тяхната „радост” открито и в изобилие; показват тъгата и депресията си много видимо и могат буквално да се цупят с дни, когато се чувстват несправедливо пренебрегнати; когато са разгневени могат да откажат да слушат. Именно тази дълбочина и разнообразие на чувствата на породата Кане Корсо, вярваме, че ги различава от останалите породи.
- Заради дълбочината и широкият спектър на емоциите, много Корси демонстрират голяма „уникалност” на темперамента и личността. Дори в едно кучило, което има една и съща генетика, може да има широк обхват от темпераменти и личности, които ясно се различават.
- Заради това, че породата демонстрира такава дълбочина на емоциите и е възможно да бъдат невероятно интелигентни (всяко куче е индивидуално, но „умното” Корсо може да бъде невероятно интелигентно), те понякога могат да бъдат много упорити и трудни за обучение. Въпреки че имат огромно желание да угодят на собственика си, Кане Корсо има навика да „мисли” за всичко много дълбоко в сравнение с други породи и ако не е съгласно с теб...става направо упорито и се инати.
- На база на нашият опит, много сигурно може да кажем, че никога не сме виждали порода, която да е толкова отдадена на „семейството” като Кане Корсо. Като цяло, то е емоционално свързано с членовете на семейството до такава степен, каквато не сме виждали при други породи. Кане Корсо не иска нищо толкова много, колкото това да споделя напълно своят живот с неговото човешко семейство и да прекарва всеки момент с тях. Корсо, както стандартът обяснява, е напълно отдадено на семейството и някак „незаинтересовано” към други хора, които не познава. Те няма да обърнат внимание на непознати, защото просто не им пука за тях. Навън няма да ходят при всеки непознат, за да кажат „здрасти”. Когато опознаят добре нов човек и го приемат като „семейство”, те ще покажат голяма любов и отдаденост към този човек също.
- От опит можем да кажем, че ако Кане Корсо се отглежда правилно, е чудесно с деца. Знаем, че малките деца не бива да се оставят напълно сами с кучета от големи породи...нужно един неочакван инцидент с неочакван резултат, за да бележи семейството за цял живот. Кучета, които сме давали на семейства с бебета/малки деца, показват само безгранична любов, отдаденост и нежност към тези малки деца. Те почти стават „бавачката” в семейството и абсолютният защитник на децата.
- По въпросът „как” породата Кане Корсо взаимодейства с други кучета, от опит можем да кажем, че това е свързано „отделният” екземпляр и зависи от това, как е било социализирано кучето. В общи линии, Кане Корсоне е решено да си играе с всяко куче, което види, не е и порода, която е агресивна към други кучета. Както е и при странни и непознати хора, така то е „незаинтересовано” и към други кучета. Много добре социализирано Корсо може да взаимодейства без проблеми с други кучета като цяло в почти всяка ситуация. Също така, не очаквайте несоциализирано Кане Корсо „да играе добре с останалите”.

Изображение

Ние вярваме, че три неща различават Кане Корсо от други работни породи:

- Техният уникален и впечатляващ вид;
- Невероятните им атлетични способности (Кане Корсо е много силно, бързо и пъргаво куче)
- Уникалният им характер и личност, описани по-горе.

Поради сложността на характера, личността и интелигентността на Кане Корсо, то има потенциала да се превърне в най-невероятният домашен любимец, който можем да си представим. Също така, неправилното му отглеждане и социализация може да го превърне в много трудно и зле настроено куче. За това, трябва да информираме всички:

- Кане Корсо НЕ е порода за всеки;
- Собственикът/семейството на Кане Корсо ТРЯБВА да осъзнава личната си ангажираност и социалната отговорност за притежание на Кане Корсо или въобще да не взима куче от тази порода.

Изображение

Източник: Betty and Byron Osing
http://www.darkstonekennel.com
Превод: Caelus Antiquum
http://www.caelusantiquum.com
http://www.facebook.com/caelus.antiquum
Аватар
Stella_Popova
Животинче с въпрос
 
Мнения: 17
Регистриран на: Съб Ное 10, 2012 1:15 pm

Назад към Кучета - Canidae