Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кучетата за кучетата

Кучетата за кучетата

Мнениеот meri » Нед Авг 11, 2013 1:33 pm

Автор Надежда Хрипунова, зоопсихолог
Автор на повече от 40 публикации по въпросите за поведението на животните.

Изображение

Купувайки куче, ние разчитаме на това, че то ще израсне умно и смело, ще ни радва с поведението си на улицата и на гости, ще ни стане приятел и защитник. ... Но не винаги се случва това, на което се надяваме и разчитаме.

Все по-често стопаните се сблъскват с такива проблеми в поведението на своите любимци:

- Страх към сродниците, неумение за общуване.

Куче, страдащо от подобен проблем, неохотно контактува, подвива опашка, бяга, крие се зад стопанина. Случва се, че просто ляга и не се движи, уринира самопроизволно и дефекира при приближаването на друго куче. Наблюдава се опит да атакува, кучето проявява агресия.

- Страх от улицата.

Кучето не може да се адаптира към живота в града. Страхува се буквално от всичко: хора, птици, шумът от колите. Такъв живот не е удоволствие нито за стопанина, нито за животното, което постоянно се опитва да се скрие или да избяга. Възможна е проява на агресия и тогава кучето става опасно при разходка, защото може да бъде реална заплаха за хората и особено за децата.

Защо възникват такива проблеми:

1. Ограничен индивидуален опит, получен в ранно детство.

Резултатите от изследванията по този проблем доказват, че ако кучето до четири месеца не е излизало на улицата и не е запознато с външните дразнители в първите месеци от живота, в бъдеще животното може да изпитва много силен страх пред определени дразнители.

2.Психически травми, получени в миналото.

Например, по време на разходка кучето е чуло звуци от фойерверки, много се е изплашило и е получило силна психологическа травма, която може да се усили пред всяко следващо въздействие на дразнителите.

3. Може да се предположи частична обусловеност на генетичен фактор.

Ако кучето на възраст от четири до осем месеца е имало изразена предразположеност към проява на страх, е възможно в бъдеще да израсне много страхливо.

4.Много стопани непреднамерено хвалят кучето за неговият страх.

Главно е да не успокоявате и да не галите кучето, ако се е изплашило, иначе можете да закрепите този проблем. Когато галят кучето или му дават лакомство, то възприема това като похвала за това което прави. Ако ние го галим, успокояваме на глас, или даваме нещо вкусно, когато кучето се е изплашило, то смята, че е добре да се страхува, присвива уши, скимти, подвива лапи и опашка, тръска се- това е поведение, което харесва на стопанина. За да научите кучето да не се страхува от нищо, трябва да престанете да го успокоявате. Не забелязвате страха, не показвате, че вие се страхувате, не хвалите за страха. Стараем се да отвлечем кучето от източника на неговия страх с игра или някоя команда.

5.Кучето може да започне да се страхува, ако види как се е изплашило друго куче.

6.Възможно е кучето прекалено рано да е отделено от майката, да е лишено от възможността да общува със себеподобни.

Как да решите подобно проблемно поведение:

Ще ви разкажа интересен случай от моята практика. Към мен се обърнаха за помощ за куче джак ръсел териер, женско на 3 години. Купили кучето от развъдник прекалено рано, на 1 месец, и така го лишили от възможността от общуване с други кучета. За първи път извели кучето на улицата на 5 месеца. Към улицата, шума и друга градска обстановка кучето привикнало бързо и лесно. Главният проблем бил в общуването с другите кучета, при тяхното приближаване кучето подвивало опашка, отстъпвало назад, ако кучето започнело да се приближава, често и атакувало. Стопаните не можали да коригират поведението със стандартните методи. Тогава направихме експеримент.

За 1 месец поставихме кучето в стая с добре обучени, дружелюбни кучета. В началото кучето се намираше в голяма клетка и внимателно наблюдаваше как общуват сродниците му, как играят заедно, как ядат и отиват да се порадват на хората. На кучетата е свойнствено подражанието и скоро нашата подопечна започна да приближава до решетката на клетката, опитваше се да души и да върти опашка. Отворихме клетката и дадохме възможност да общува. Случи се малко чудо, кучето изобщо не се страхуваше и не прояви агресия.

Всеки ден кучетата излизаха заедно на разходка, играеха. Кучетата научиха нашата ученичка на правилно общуване и с други кучета, които срещаха на улицата.


При корекция на проблемното поведение трябва да помните, че кучето е животно, и разбира се неговите сродници ще го научат на правилно поведение, по-добре, отколкото хората.

За това, ако се сблъскате с описаните проблеми, опитайте се да ги решите с помощта на други кучета. Например, ако вашето куче се страхува от улицата, намерете му другар за разходка, смело и уверено в себе си куче. Започнете заедно да се разхождате, вашето куче ще започне да взима пример от своя другар и скоро проблемът ще бъде победен.

Какви други методи за борба със страха можем да ви препоръчаме:

- Научете се напълно да игнорирате страха. Ако забележите страх или уплаха на улицата, просто вървете, не обръщайте внимание на кучето, сякаш нищо не се е случило. Най-важното, не спирайте, не чакайте кучето, не променяйте темпото на движение. По-скоро кучето ще преодолее страха и ще ви последва. Подобно упражнение можете да отработвате и на повод, ако кучето започне да спира, просто го накарайте да върви до вас. При страх, който се проявява в дома, се дръжте аналогично, напълно игнорирайте кучето, започнете да се занимавате с нещо, не забелязвайте кучето, дори не го гледайте.

- Весела игра. При приближаване на обекта, от който се страхува кучето, започнете да правите това, което кучето харесва най-много, например, хвърлете топка или тичайте. В резултат в животното ще се изработи положително отношение към този обект, от който се страхува.

- Задължително се обърнете към кинолог и започнете да обучавате кучето да изпълнява всички основни команди, послушното куче по-лесно се управлява, и разбира се, обучението ще подобри контакта между вас. Ще започнете да разбирате кучето.

- Стопанинът на кучето трябва да укрепи авторитета си. Ако кучето ви чувства като водач, то няма да се страхува до вас.

- Научете се да забелязвате правилно поведението на кучето в проблемни ситуации и винаги поощрявайте с глас и с лакомства. Скоро ще забележите, че кучето се стреми да заработи похвала и по-малко ще се страхува. Какъв смисъл има да се страхуваш, ако не те забелязват, по-добре е да получиш похвала и лакомство.

И главното, помнете, че колкото и сериозен да бъде проблема, винаги можете да го решите, важното е да се постараете да разберете кучето и тогава всичко ще се получи.

http://doctor-m.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10357
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae