Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Глупави кучета или небрежни стопани?

Глупави кучета или небрежни стопани?

Мнениеот meri » Пон Сеп 30, 2013 2:13 pm

Наблюдава се странна закономерност в последно време, хората, които купуват кученца се увеличават, а киноложката грамотност все повече куца. След първите емоционални настроения, свързани с кученцето, задължително настъпва отрезвяване, и при някога образцовия любимец се появяват пропуски.

За съжаление много наши сънародници не разбират до край с каква цел купуват кученце. Животното не е вещ, която може да отиде на втори план, когато ни доскучее, не е безпризорно дете на природата, растящо само по себе си. Сега много хора, засегнати от модните тенденции се опитват да се открояват сред тълпата. За поддържане на имиджа или повишаване на креатива избират особени кучета - редки, престижни и скъпи, които предизвикват похвалата на околните, ако не с външния си вид, то със цената си. Само към тези със "синя кръв" или царско родословие не се прилага послушно поведение. Не трябва да се очаква невъзможното от кучето, например, да ви подава чехлите, да не дърпа повода, да се подчинява безпрекословно, да идва при всяко повикване и изобщо да проявява необичаен разум по всеки повод. Не трябва да се отчайвате- всеки може да се научи, за това е необходимо време, търпение и най-важното- желание.

Изображение

Купувайки пухкаво кученце не трябва да очаквате от него човешки постъпки. В действителност развитието на ситуацията често приема друг обрат. В началото кученцето дъвче обувките и гризе мебелите, след това показва свободолюбие и неуправляемост на улицата, а ставайки възрастно, ръмжи на минувачите, дори и на собствения си стопанин.

Подобно усложнение може да възникне със всяко куче. Ще дам пример със спаниела, за който се грижи възрастна двойка. Бездомното куче бързо свикна, скоро започна да се страхува от всичко: животни, възрастни, деца, от самите стопани, на които не позволяваше дори да го гледат в очите. Провокиращото безкрайни конфликти куче беше изгонено на двора.
Друга ерудирана възрастна жена, живееща в съседната къща, взе едно кученце мелез, впоследствие пораснало до масивен "кон". Стопанката пропагандираше свободният начин на живот на своя любимец: тя отказваше обучение, смятайки че с възрастта кучето ще поумнее само. Резултатът от възпитанието- безумни гонки със слабо съпротивляващата се жена, тичаща след животното.

Много стопани, купувайки кученце презират процесът на обучение, а неуправляемостта на кучето се смята за нормална. Съществува мнение, че воденето на кучето на повод е жестоко и унизително за бедното ограничено в движенията животно. Но, обесването в другия край на въжето е мъчително и за самия стопанин. Обучените представители от различни породи спокойно вървят редом до стопанина си, слушат командите, търпеливо очакват пред магазина и дори охраняват вещите. И това не са вундеркинди от животинския свят, това са щастливи любимци, за обучението и възпитанието на които стопанина е имал време.

Изображение

Пропагандирайки лозунга :" Взел съм куче- нося отговорност", може да си спомните от още един показателен случай. Стопаните на големи кучета, живеещи в едни и същи жилищни сгради са два стереотипа. Един разхожда великолепно изложбено куче, спокойно вървящо на повод и безпрекословно подчинявайки се на стопанина си. Вторият не се грижи за възможните постъпки на разхождащото се без повод и контрол куче. Озлобеното "бездомно" всеки път се нахвърля на своя по-силен, но ограничен в движенията съперник, а това, приученото на команди от стопанина, било принудено да понася унизителни нападения. Най-изненадващото е, че нападателните схватки, които се разиграват в двора пред всички, съвсем не докосват самия " възпитател". Всички молби за елементарно разхождане на повод се отклоняват презрително. След време на подобни издевателства, нервите на стопанина на изложбеното бойно куче не издържали. Тогава- дългоочакваните разходки на повод станали факт, но не продължили повече от два месеца. Неразбираемото в тази история е само едно: защо да се доведе до край?

Няма глупави кучета, има мързеливи стопани. Ако животното оказва агресия, то поводът или нашийникът са добро средство, което спасява от грях....

http://stupinovet.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae