Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Отглеждане на голямо куче в градски условия

Отглеждане на голямо куче в градски условия

Мнениеот meri » Чет Фев 20, 2014 1:57 pm

Понякога отглеждат големи кучета без да се замислят, че тяхното отглеждане в обикновено жилище има своите особености и често усложнения. Стопаните на такива кучета трябва да помислят не само за домашния комфорт на кучето, но и за неговите разходки и взаимоотношения с другите животни.

Изображение

По-често се отглеждат немски овчарки, лабрадори, самоед, хъски, амстаф, доберман, голдън-ретривър. Ако жилищните условия позволяват, и има достатъчно място за кучето в жилището, не би трябвало да има проблем с неговото отглеждане.

Има породи, които не могат да живеят в обикновено жилище, това е много трудно. Към тях се отнасят кучетата от едрите и гигантски породи: средноазиатски и кавказки овчарки, ирландски вълкодав, бернски зененхуд, немски дог, нюфаундленд и др.

Тези животни се нуждаят от голямо пространство за пълноценна разходка, което трудно се осъществява в градски условия. В малкото жилище ще им бъде тясно.

Определящ фактор при избора на порода за градско отглеждане, трябва да бъде не размерът, а темперамента и характера на кучето. Ягд-териер или джак-ръсел териер не са големи кучета, но тяхната хиперактивност и непоносимост към другите животни могат да създадат много трудности за стопанина. Определени усложнения могат да възникнат при отглеждането на сетер, за който пробягването на определено количество километри е необходимост. За градски условия подхождат кучета с мек характер, неизискващи многокилометрови разходки.

Ако през 90-те години много актуални са били кучетата от бойните породи, то сега гражданите по-често отглеждат по-малки животни. Това е така наречената мода на "джобните кучета". Немаловажна роля в тази популярност има и това, че тези кучета могат да не се разхождат, а да ги приучите в тоалетна, като котките. Те ядат малко, и финансовото им отглеждане не е обременяващо.

Изображение

Миниатюрни кучета отглеждат и тези, които е по-добре да нямат никакви животни,- хората, които се отнасят към кучетата като към играчки. Резултатът от тази мода често се вижда в магазините и кафенетата: треперещото от страх, украсено с кристали и други украшения куче.

Сложността на големите кучета

При отглеждането на голямо куче в градски условия, проблемите не са толкова много. Основните от тях са недостатъчно място за разходка и не винаги адекватното отношение на хората на улицата. Що се отнася до размера на жилището, габаритите на оптималната площ трябва да се определят от породата на кучето. По-активното хъски има нужда от повече място, отколкото спокойния ротвайлер.

Изображение

Ако кучето се разхожда пълноценно два пъти на ден, активно играе със стопанина, тича и скача, то размера на жилището няма особено значение. Голямото куче ще спи сладко, докато всички са на работа, дори ако жилището не е от най-големите.

Изображение

Освен това, съществува разпространена заблуда, че големите кучета е по-добре да се отглеждат във волиера, но това не е точно така. Има статиска, съгласно която кучета, отглеждани само на улицата в кучешка колиба, живеят по-малко, отколкото щастливите им събратя, които периодично живеят в дома.

Тънкости за разхождане на голямото куче

В много градове има площадки за кучета, което улеснява разходката. Стопани, разхождащи се с кучетата, си уговарят срещи и тези територии се посещават от дружелюбни или агресивни, всеки по реда си.

Изображение

Конфликти възникват, ако стопаните разхождат кучето без повод в града. Това се отнася както за големите, така и за малките животни. Свободно тичащите кучета с цел да поиграят могат да скочат на преминаващите хора или дете и да го изплашат. Дори малкото куче може да ухапе болезнено или да провокира битка с голямо куче. За това в града всички животни без изключение трябва да бъдат на повод.

Изображение

Съвети за правилна разходка

Изображение

- От жилището всяко куче трябва да излиза на повод или нагръдник, на който е желателно да поставите етикет с телефонен номер. На агресивните кучета трябва да се постави намордник.

- В асансьора и извън него кучето трябва да влиза и излиза зад стопанина или заедно с него. Дългият повод трябва да бъде събран в ръката на стопанина за избягване на травми на животното(в случай на непредвидено затваряне на вратата). Ако кучето е агресивно, а в асансьора има още някой, трябва да почакате, когато асансьора е празен, за да не причинявате неудобство на околните.

- При влизане и излизане от входа кучето трябва да върви наравно със стопанина или малко по-назад. Отваряйки вратата, изчакайте секунда, за да оцените ситуацията на улицата, дали не е опасна за кучето и дали няма да го изплаши някой с внезапната си поява.

- При вида на неизвествно куче трябва да извикате своето и при необходимост да го вземете на повод. Същото трябва да направите и по молба на всеки срещнат.

- Кучето трябва да играе с друго животно само след съгласието на стопанина му.

- Забранява се да разхождате кучета на детските площадки и училищните дворове.

- Не трябва да разрешавате на кучето да дефекира на тротоара и около входовете, ако това се случи, стопанина трябва да почисти.

- Не трябва да оставяте животното само пред магазина, това може да бъде опасно за него и за околните (понякога дори крадат кучетата).

Спазвайки лесните правила на отглеждане, възпитание и разходка на животното, дори и голямото куче няма да причинява неудобства на своя стопанин и околните хора.

Изображение

http://animal.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae