Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Груминг за кучета- статия и курс с видео уроци

Груминг за кучета- статия и курс с видео уроци

Мнениеот meri » Съб Мар 08, 2014 8:42 am

Какво е груминг- хигиенни и козметични процедури за почистване на повърхността на тялото, които включват: къпане, изсушаване, вчесване, подстригване на козината и ноктите, почистване на ушите и зъбите.

Грумингът е задължително условие за участие на животното в изложба. Всяка порода има свои изложбени стандарти за подстригване.

Фасонът на подстригване често се променя, за това стопанина трябва да следи за модата.
Ако вие сте стопанин на породисто изложбено куче, трябва да се погрижите за външния вид на кучето. Ако кучето не е изложбено, може да се направи "домашен" вариант на подстригване, и в този случай се спазва само едно правило: породата на кучето трябва да остане познаваема.

Видове груминг

Триминг- подстригване на кучето с помощта на ножица или машинка. Благодарение на триминга козината по тялото на кучето става еднородна и гъста.

Съществуват два вида подстригване с машинка: klippervek и fletvek.

Klippervek- много късо подстригване с ръчна или електрическа машинка(почти под нулата).

Изображение

Fletvek- поддържане на еднаква дължина на козината(достатъчно къса) на определените от стандарта участъци по тялото на кучето. Това подстригване се изпълнява както с машинка, така и с ножица.

Изображение

Стрипинг- отскубване на старата козина при твърдокосместите породи(повечето териери, шнауцери, дългокосместо коли, западносибирска лайка и др.). В началото именно отскубването е било наричано "триминг". С помощта на стрипинга може не само да се подчертае правилната форма на тялото, а и да се запази естествената текстура на козината. Отскубването се провежда със специален нож.

Ролинг- подвид на стрипинга. Специалистите препоръчват тази процедура да се провежда на кучетата, които постоянно участват в изложби. Старата, мъртва козина се премахва постепенно, за да останат по тялото косми на различна "възраст".

Смятате, че тази прическа е прищявка на стопанина? Не. Тази прическа се нарича топ-нот и е задължителна за кучетата, с дължина на косъма на главата повече от 10 см.

Изображение

Хигиенно подстригване- необходимо е за всички любимци. Това подстригване е на отделни области (около очите, ушите), за да може животното нормално да чува и вижда.
Изображение

Креативно подстригване- оцветяване, hair tattoo, тъкане. Това е истинско изкуство, най-сложното в изпълнението е не само зрелищното в завършен вид. Тук фантазията на грум-майстойра не е ограничена с никакви стандарти.

Изображение

Груминг за избрани

Грумингът е удоволствие не само за породистите кучета. Ако вашето куче е дългокосместо, незавасимо от неговия произход, то се нуждае от редовно подстригване.

Но изложбените кучета е желателно да се стрипинговат поне веднъж годишно. Ако животното само е подстригано, по неговата кожа остават корените на мъртвите косми, наличието на които силно дразнят.

Подстригването подобрява външният вид, улеснява грижите за козината, поддържа здравето и което е особено актуално през лятото, предпазва кучето от топлинен удар.

На каква възраст могат да се подстригват кучетата?

От три месечна възраст, до половин година не се препоръчва подстригване.

Колко често се подстригва?

Скоростта на израстване на козината е индивидуална. Трябва да се подстригва веднъж на 2-3 месеца, но ако поради някаква причина не можете да се занимавате толкова често, задължително поне веднъж в годината, по-добре в късна пролет да подстрижете кучето много късо.

Къде да подстригвате?

Подстригването може да се извърши в специализирани салони, в дома или вие самостоятелно. По-добре е да се обърнете към специалист.

Изображение

Ако имате желание сами да подстригвате, трябва да имате необходимите знания и инструменти.

Козината на кучето се състои от два основни типа косми: основна(дълга, твърда) и подкосъм(мек пух под основните косми). И двата типа израстват до определена дължина, според природата и генетиката, след което започва процесът на отмиране на космите. Мъртвите косми се изтласкват от космените фоликули на новите. За да улесните естествения процес, трябва периодично да къпете кучето, да го вчесвате и подстригвате. Процесът на отмиране на космите и растежа на новите протича постоянно по цялото тяло, за това козината изглежда по-неравномерна през годината, освен в периодите на линеене- масова смяна на козината, която е съпроводена с определен дискомфорт както за кучето, така и за стопанина.

Някои породи кучета почти не линеят, но това не означава, че не се нуждаят от ножица и вчесване. Напротив, тяхната козина се нуждае от особени грижи.

Изображение

За различните типове козина са необходими различни инструменти

1.Преди да пристъпите към подстригване, измийте, изсушете и добре вчешете козината на кучето.

2.Често кучетата се страхуват от звука на машинката и започват да нервничат. За това преди подстригване добре разходете кучето, за да се умори и го нахранете.

3.Адекватно оценете фризьорските си способности.

4.Организирайте работното си място- за себе си и кучето. Необходимият инструмет трябва да се намира в свободен достъп, за да не ходите да търсите ножицата. Погрижете се за удобна постелка за кучето(лапите не трябва да се пързалят по нейната повърхност). По време на подстригване нищо не трябва да отвлича вас и кучето от процеса.

5. Ако имате възрастно куче, изберете най-бързия метод за подстригване- машинката. Подстригването с машинката отнема от 20 мин. до 1 час(в зависимост от големината на кучето), избирайте необходимата дюза, за да не се налага да се мъчите с изравняване на козината.

Инструменти

Масажна четка, пуходерка, метален гребен с редки зъби, механична и електрическа машинка с различни дюзи, ножици с остри върхове, извити ножици, филажни ножици, нож за стрипинг.

Ножове за стрипинг
Изображение

Изображение

Преди всичко, работното място- стол за груминг. Това може да бъде специален стол за груминг, който можете да закупите в специализираните магазини.
Изображение ИзображениеИзображение

Изображение

Столовете за груминг за сгъваеми, с крака или колела, стационарни, с регулиране на височината.

Те са удобни с това, че имат гумирана текстурна повърхност, която предпазва лапите от хлъзгане, и често са оборудвани със скоба, на която с помощта на повода се фиксира кучето.

Ако нямате специална маса, може да се използва всяка подходяща маса. За предпочитане не много голяма и на разстояние от стената, за да можете да се движите свободно около нея, да не се навеждате и да не стоите на пръсти по време на работа.
(Дъска за гладене или двойка табуретки не подхождат, масата трябва да бъде устойчива).
За да избегнете хлъзгане на лапите и повреждане на повърхността на масата, постелете на нея обикновен гумен килим за баня или мрежеста гумена постелка за багажник на автомобил. Масата трябва да бъде добре осветена и в обсега трябва да се намират контакта за машинката и сешоара.

Погрижете се за себе си- трябва да имате специална дреха за груминга. Това не трябва да бъде нещо синтетично, за да не наелектризира козината. Подхожда памучна тениска, а отгоре престилка от дебела хлъзгава тъкан, което позволява на отпадъците козина да се плъзгат без да прилепват. Много е удобно отпред на престилката да има джоб. В него може да държите използваните инаструменти. Погрижете се да си поставите медицинска маска или респиратор.

Да поговорим за най-често използваните инструменти и препарати. Изборът на инструментариум, както и козметиката са индивидуални, зависи от породата, особеностите на козината и вашите лични предпочитания. Но, има и известни стандартни набори, които трябва да притежава всеки грумер.

Ще ви трябва нокторезачка, и възможно пила. Нокторезачките са специални за животни, не трябва да подрязвате ноктите с човешка. Пилата може да бъде човешка, но за изкуствени нокти. Нокторезачките трябва да бъдат два типа- "гилотина" и като градинарска ножица, със сърповидни остриета. Изоборът зависи от личните предпочитания.

Изображение

Преди подрязване на ноктите пригответе предварително буркан с кристали калиев перманганат и памучен тампон. Ако случайно засегнете кръвоносен съд, кръвта от нокътя може да се спре само с помощта на сух калиев перманганат(поставете нокътя в праха и притиснете с помощта на памучния тампон).
Памучните тампони и козметичните дискове ще ви трябват и при почистването на ушите.

Изображение

За подстригването ще ви трябват няколко вида фризьорски ножици (прави, извити, малки ножички със заоблени краища за подстригване на козината около очите, едностранни филиращи ножици). Ножиците за подстригване са с различна дължина: най-дългите се използват за подстригване гривата на пуделите и кери-блу териер, формиране на "стълбове" на краката. По-късите, със заоблени краища са удобни за муцуната, ушите, възглавничките на лапите.

Изображение

Ако кучето се подстригва напълно, се използва машинка. Машинката трябва да бъде предназначена за подстригване на животни(човешките не подхождат), изключение може да бъде само "човешкия" тример за мустаци. Тази малка машинка позволява внимателно да подстрижете муцуната на кучето, козината между пръстите при малките породи, лапите при пудела, ушите на йоркито. Машинката за подстригване на животни има сменни ножове с различни размери(при различните фирми маркировката е различна). Най-малката цифра е за най-късата козина, а най-голямата за козина с дължина 1 см. Съществуват допълнителни пластмасови накрайници на върха на ножа, но не ви препоръчваме да ги използвате, защото не позволяват козината да се подстриже равномерно. Не е задължително да купувате всички ножове, достатъчно да купите най-често използваните 1/20 мм и 1 мм; корпуса на кучето се подстригва с нож 2 или 3 мм. Ако имате пудел или ши-тцу и искате да ги направите плюшени, използвайте ножове 7 или 9 мм.

За разресването- дължината на зъбите на гребена трябва да съответстват на дължината на козината на кучето. Колкото по-гъста и дълга е козината, толкова по-дълги трябва да бъдат зъбите на гребена. Хубаво е да имате целият спектър, от редки до гъсти зъби за всички случаи на подстригване. По-големите се прилагат за първото вчесване и разресване на колтуните, за последващата обработка е необходима по-гъста.
Важно: гребените трябва да бъдат или напълно метални, или на дървена или гумирана дръжка. Пластмасовите електризират и оплитат козината. Те трябва да бъдат здрави и неогъващи се. Зъбите на гребена трябва да бъдат заоблени, да нямат прорези и да не травмират кучето. Не трябва да използвате гребени без дръжка. Не се препоръчват двустранните четки, особено ако кучето е дългокосместо. Можете да купите специален малък гребен за мустаците, с него е удобно да вчесвате муцуната и козината под очите.

Изображение

Може да ви потрябва гребло, бъдете внимателни с него. От много острите зъби части често страдат пръстите на грумера.

Изображение

Особен тип гребени са така наречените "рейк", използвани за вчесване на кучетата с по-груба козина.

Изображение

Трябва да имате триминг ножове, които се избират според типа козина. С триминга като с гребен, по-добре да имате няколко, тъй като един нож добре откъсва грубата ос, а с другия нож можете да откъсвате по-меките и тънки косми. Купувайки триминг, проверете го на своята кожа- в никакъв случай не трябва да оставя драскотини.

Изображение

За разчесване по време на сушене е необходима пуходерка (размера зависи от размера на кучето), тя трябва да бъде със средна твърдост, да няма пластмасови топчета в краищата на зъбите и да не трвамира кожата.

Масажните четки с естествен косъм се избират по необходимост и лични предпочитания. Те се използват за разчесване на дългокосместите кученца, кучетата с достатъчно рядка и умерено дълга козина, а също късокосместите. Те се използват за масаж на кожата, за да се подобри кръвообращението. За формиране на топ-нот се използва фризьорски грребен със спица.

Изображение

Сешоарът трябва да бъде професионален, мощен (2000 Вт), да има 2-3 режима на температура и мощност и подвижен защитен филтър от попадане на косми в мотора. Желателно е да има статив. Кучето трябва да се суши на мощен режим, но не на най-горещия въздух. По време на сушене сешоара трябва да бъде на разстояние не по-близо от 40 см от кучето.

Медикаментите и козметичните средства- ще ви трябва всякакъв достъпен до антисептик за дезинфекция на инструмента(медицински спирт, кислородна вода), кръвоспиращи средства(кристали калиев перманганат). Ушна пудра за облекчаване при отскубването на космите в ушите (8 in 1, Biogroom). Средство за улеснение при разчесване на колтуните. Антистатик климатик в спрей. Шампоан за кучета и балсам. За завършване на груминга- всякакъв груминг-спрей или парфюм за животни по ваш вкус.

Съществува голям избор на средства за козината на кучето. По-добре не използвайте всякакви средства без съвета на опитен грумер.

При избор на козметика, обърнете внимание на следното:

Ако вашето куче има чувствителна кожа, склонна към обриви, или алергия- козметиката трябва да бъде хипоалергенна.

За кучетата с дълга козина купувайте шампоан с ланолин.

Ако смятате да купувате шампоан, балсам, парфюм, по-добре използвайте всички продукти от една фирма.

Най-безопасните шампоани са без съдържание на сапун, т.е."без сълзи".

Не трябва да използвате шампоани, създадени за хората, нивото на Ph при животните и хората е различно, нашата козметика оказва вреда на кожата и козината, при редовно използване причинява екземи, дерматит, пърхот.

Важно е да използвате козметични средства за груминг от една серия. Правилно избраната козметика помага на кучето да изглежда ефектно.

Всяко куче има индивидуална реакция към козметичните препарати.
Всички фирми, произвеждащи козметика за груминг имат различни линии за кучетата с различни типове козина(къса, дълга, твърда, с подкосъм или без подкосъм).

За къпане ще ви трябват два вида шампоан. Първият е почистващ, той измива мръсотията и увеличава дълбочината и яркостта на окраската.
Вторият придава на козината необходимата текстура или подчертава окраската.

Повечето професионали шампоани са концентрирани, за това трябва да се разреждат преди употреба. Избягвайте попадане на шампоан в очите или носа.

Кондициониране на козината- възможно е използването на различни кондиционери(балсами) и маски, в зависимост от типа и състоянието на кожата и козината. Най-разпространени са с протеинови добавки, разнообразни растителни екстракти, естествена коприна.

При избор на кондиционер трябва да имате предвид годишното време и здравословното състояние на кучето. За изложба и за дома се прилагат различни видове кондиционери. За козина със средна дължина се използват кондиционери с протеини, за дълга отслабена козина- укрепващи. За суха козина с повишено съдържание на мазнини.

През зимата се препоръчва козметика с повишено съдържание на различни подхранващи масла, за това след къпане трябва да се използват стабилизатори. Стабилизаторите са концентрирани и трябва да се разреждат с вода.

Изсушаване и вчесване- или с помощта на сешоар, или естествено. Важно е при изсушаване със сешоар да не пресушите козината, която трябва да остане леко влажна.

Преди разчесването или разресването на колтуните трябва да нанесете специален защитен състав. Това може да бъде специален спрей или антистатик. Тези средства се нанасят непосредствено на козината или на гребена.

ИзображениеИзображение

За кучетата с различна структура не трябва да прилагате еднаква козметика. Ако кучето е изкъпано с неподходящ шампоан, а след това неподходящ кондиционер, няма да получите желания резултат.

Видео уроци по груминг за различните породи кучета
http://blog.thezoo.ru/category/video-gruming/

http://emily74.ru/
http://sok.by/
http://www.prostozoo.com.ua/
http://spaniel.nowbb.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10357
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Груминг за кучета- какво трябва да знаем

Мнениеот meri » Съб Мар 08, 2014 9:55 am

След груминга: :ab:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

http://personagav.ru/uslugi/gruming/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10357
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета - Canidae