Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Използването на нашийника- вреда за шията на кучето

Използването на нашийника- вреда за шията на кучето

Мнениеот meri » Чет Май 22, 2014 3:01 pm

Каква вреда причинява нашийника на кучето? Аргументите против използването на нашийниците от треньора на кучета Емили Ларлхам.

Хората, които умеят да изградят приятелски отношения със своите кучета, винаги искат на техните компаньони да им бъде комфортно физически и психологически. Кучетата изпитват пълно доверие в нас и ние от своя страна трябва да разберем,
че тяхното здраве напълно зависи от нас. Грижейки се за своя любимец, много от нас изпитват чувство на гордост и приятна възбуда.

Изображение

Винаги съм се разхождала с кучето на повод, прикрепен към нашийника. Веднъж по време на разходка срещнах човек,
който ми предложи да използвам нагръдник вместо нашийник, за да предовратя възможни травми в областта на шията.
Това предложение предизвика гняв и досада в мен, недоумение и обида. Въпреки всичко, аз се замислих за нагръдник.
След тази среща изминаха много години. Сега всички мои кучета се разхождат с нагръдници, и когато срещам куче на улицата с нашийник, потръпвам, все едно усещам болката на тези животни.

В тази статия ще се постарая да ви убедя да престанете да използвате нашийник, и по този начин да подобрите физическото състояние на вашето куче. Използването на нашийник може да се избегне във всяка ситуация- било то заради следването на законите, терапия за поведение и контрол над възбуденото куче. Ще се постарая да изложа информацията по такъв начин, че след прочитане на статията у вас да не остане същото неприятно усещане на досада и объркване, каквото изпитах аз, когато за първи път разбрах за необходимостта да сменя нашийника с нагръдник.

Човешката и кучешката шия са идентични

Изображение

Основният аргумент в полза на използването на нашийник- това е, че кучето има силна и здрава шия. Смятало се, че с това кучешката шия се различава от човешката. В действителност, шията на всички животни, включително на семейство кучета, физиологически са идентични с шията на човека.
Анатомичното устройство и физиологическите процеси на кучето са аналогични с човешките. Именно за това медицинските препарати, предназначени за хората, се тестват на кучета. Застанете на колене и палпирайте шията на вашето куче, а след това вашата. И човешката и кучешката шия се състоят от трахея, хранопровод, щитовидна жлеза, лимфни възли, югуларна вена, гръбначен стълб (включително нервите, които свързват мозъка с различни части на тялото), а също мускулен корсет. Всички тези органи са разположени еднакво.

Кучешката кожа по своето устройство също прилича на човешката. Разбира се, кучетата са по-космати от нас, потят се по-различно, но устройството на кожата практически е еднакво.
Единствената разлика е в това, че дебелината на епидермиса при кучето е 300-500 микрона, а човешкия 1000-1500 микрона.

Повод + нашийник физически вредни за шията на кучето

Когато използваме нашийник заедно с повод, ние подлагаме шията на животното на голямо физическо натоварване, например, когато кучето или вие самите рязко дръпнете повода или когато кучето само постоянно дърпа повода. Шията на кучето се състои от много възприемчиви и физиологически важни органи, които отговарят за общото физическо състояние на животното. Щитовидната жлеза, например е разположена отпред на шията, по-ниско от ларинкса. Само един инцидент с дръпване за нашийника може да нанесе значителна вреда на здравето- както и травма на шията при човека може да има негативни последици за цял живот. Възниква въпроса- защо да рискуваме?
Единственото предимство на нашийника пред нагръдника - това е неговото бързо и удобно поставяне.

Изображение

Заплаха за здравето при използване на нашийника

Травма на шията при кучето


Както казах, само едно дръпване за повода може да бъде причина за силното повреждане на шията. Много често такива травми провокират образуването на вътрешен хематом, изместване на прешлените, болка в главата, притискане на трахеята, ларинкса и дори фрактура на гръбнака. Травмите на шията и гръбначния стълб на свой ред могат да предизвикват паралич и множество неврологични проблеми.

Изображение

Нарушение на зрението и слуха при кучето

В своето изследване "Влияние на въздействието на нашийника и нагръдника на вътреочното налягане при кучето" PauliAM, Bentley, EDiehl, KA, Miller доказали, че очното налягане, оказвано от нашийника, било значително по-голямо от налягането, получавано от носенето на нагръдник. Повишеното вътреочно налягане може да причини силна болка на кучето, което вече страда от глаукома, тънка роговица и др. очни заболявания.

Хипотиреоидизъм при кучето

Нашийника се крепи на шията на кучето, в областта на щитовидната жлеза. В своята статия Питър Добиас пише, че .....по време на натягане на повода щитовидната жлеза е подложена на силно въздействие, което води до възпаление. Ако такова въздействие се запази прекалено дълго, тя се разрушава, тъй като имунната система на организма се стреми към възстановяване на възпалените клетки на щитовидната жлеза. Смъртта на тези клетки води до дефицит на хормона тироксин- хипотиреоидизъм.
Симптомите на това заболяване са постоянна слабост, увеличение на теглото, проблем с кожата, оплешивяване, склонност към ушни инфекции и дисфунскция на вътрешните органи.


Нарушение на работата на нервната система на кучето и инервацията в предните крайници

Ходенето на повод също може да стане причина за недостатъчна инервация в предните крайници на животното. Доктор Добиас потвърждава, че...Прекаленото близане на лапите и куцането също могат да бъдат предизвикани от носенето на нашийника. Натягането на повода засяга нервните възли, които са отговорни за работата на предните крайници. Това води до недостатъчна чувствителност в лапите и кучето се старае да компенсира това с близане. По-често на такива кучета поставят диагноза- алергия, а на практика е необходимо да се избавите от нашийника и да лекуват травмите на шията.

Проблеми в поведението на кучето

Поведение свързано със здравето. В своето изследване, публикувано в книгата " Проблеми в поведението- или болка в гърба?"
Андерс Халгрен доказва взаимовръзката между физическите травми и поведението. Той пише, че е : Възможно за мнозина това да се окаже сюрприз, но кучето много прилича на хората. Общата причина за промяна в поведението на кучето- това е заболяване или травма. Въпреки, че работейки с проблемни кучета, той доказал, че най-разпространената причина за болка - това са травмите на мускулите и костите. Андерс разглежда проблемите свързани с травмите на гръбнака. В група,
състояща се от 400 кучета, при 79% от агресивните кучета имали проблем с гръбнака, и само 21% от агресивните кучета имали здрав гръб. При 69% от кучетата със затворен характер гърба бил травмиран, при 31% нямало травма. Тези изследвания показват пряката връзка между физическото здраве и проблемите в поведението.

Ако нашийника причинява вреда на кучето, защото то продължава да го дърпа?

Ако натягането на повода нанася вреда на здравето и причинява болка в шията, защо кучето продължава да се дърпа за повода? Според много кинолози, ако кучето дърпа повода, болката в шията трябва да наказва кучето и кучето трябва да престане да се дърпа. Но на практика това не се случва. Анатомията на хората и кучето практически е идентична, но умствените способности при нас са различни.
За нас е разбираемо, че ако някаква сила ни тегли, трябва да спрем и да разберем каква е работата. Кучетата не го разбират. Вместо това, кучетата изпадат в паника от болката в шията. При силна възбуда, например, от страх пред грубостта на стопанина, от натрупана енергия и др.- болката в шията не спира кучето да не дърпа повода.

Изображение

Виждала съм кучета, които са се дърпали толкова силно, че не може да попадне въздух в белите им дробове, и животните с ужасни хрипове в ларинкса се опитват да изтеглят въздух. Наблюдавала съм как хората дърпат повода така, че кучето се откъсва от земята, а след това, когато се приземи, истерично хапят повода.
Някои кучета могат да тичат след топка, докато не умрат от прегряване. Има кучета, които чупят зъбите си, опитвайки се да преминат през оградата или да излязат от клетката. Те изваждат ноктите от корена на предните лапи, драскат вратата в очакване на стопанина.
Не може да не сте гледали по телевизията ужасни случаи с враснали нашийници и тежки рани на шията, а също кучета, разхождащи се и не обръщащи внимание на зеещите рани в шията. Кучетата изразяват състоянието на болка по- различно от нас.

Способни ли сме да разпознаем преживяванията на кучето? Можем ли да измерим тяхната болка и страдание?

Все още няма надеждни методи, които биха позволили да измерим болката или страданието при животните и хората.
Що се отнася до хората, най- достоверно може да се разбере причината и дълбочината на болката, при общуване с пациента.
Измервайки нивото на кортизола или други хормони на стреса, ние получаваме надеждни данни за изпитваната болка и страдание. Получените резултати са непредсказуеми.
Също така непредсказуеми са резултатите от измерването на нивото на хормона кортизол в кръвта на кучето.
За това е още рано да говорим за това, че може да се направи научно обоснование за това, какви психологически последици има носенето на нашийника. Но във всеки случай, поведението на животното е свързано непряко с неговото физическо здраве.

Изображение

Кучетата понякога се хапят помежду си. Можем ли да имитираме "ухапване" по време на възпитание или тренировка?

Допускате ли вие причиняване на болка и сплашване във възпитанието? Това зависи от вашия морал и етическо възпитание. В човешкото общество, както в поведението на отделния човек, присъства насилие, или дори убийство. Ние нямаме никакво морално право да оправдаваме такова поведение по отношение на друг човек или друго живо същество.

Вълците и кучетата също се бият помежду си, понякога дори убиват. Но това не ни дава право да имитираме поведението на агресора в общуването с нашето куче. Кучетата по време на игра използват ухапване. Но и това не ни дава право да използваме нашийника или сплашването, за да контролираме или тренираме кучето.

Дръпването на повода в някой конкретен случай може да подтисне стремежа да извършите някое действие.
Но впоследствие това дръпване може да стане причина за такива странични ефекти, като внезапна агресия или пълна фрустрация. Причината за това е този факт, че при кучето бързо се натрупват негативни асоциации с обектите на околната среда, към които е насочено вниманието на кучето по време на дръпването и болката в шията, а също и други неприятни усещания. Разговорите за това, че всички кучета коригират поведението на сродниците си е мит. Едни кучета коригират
а други не. Въпреки, че го правят по кучешки.

Дръпвайки за повода ние не сме способни физиологически да имитираме ухапването на друго куче- нашето въздействие се различава от ухапването. Ние не сме способни да разберем множеството нюанси, когато кучето може да използва адекватно ухапването, за да съобщи нещо на приятел. Много треньори използват този прием, за да коригират поведението на животното, например, при обучение на командата "редом" и отработването на други команди. Но кучетата не се хапят, за да остане някое от тях редом или за обучаване на някакви техники.
Ние дори не знаем, колко съзнателни са техните действия в момента на ухапването и как те влияят на поведението на другото куче в бъдеще. По-скоро, те се коригират помежду си с ухапване рефлекторно. Но във всеки случай ние трябва да разберем, че много кучета стават агресивни, когато ги хапят без разбираеми за тях причини.

Как да наказваме кучето, ако то дърпа повода?

Изображение

Съществува метод на обучение на животните, напълно изключващ всякакви форми на физическо и психическо подтискане. Такъв метод се нарича метод на положителната подкрепа.

За да престане кучето да дърпа повода, можете навреме да го подкрепите с лакомства в момента, когато то върви редом до вас или на отпуснат повод. Можете да "наказвате" кучето с това, да се спрете, когато повода се окаже натегнат. Няма нужда да плашите кучето или да му причинявате болка, когато го обучавате да ходи спокойно на повод. Основна цел- това е да не следвате дори на сантиметър куче, дърпащо повода. Възможно е неспособността на кучето да ходи на отпуснат повод- това е само страничен ефект на неговото вътрешно състояние. По този начин, треньора трябва да разбере проблемите, а не да се старае да отстрани страничните ефекти.

А ако моето куче никога не дърпа повода?

Такъв вариант е възможен, но никой не е застрахован на 100%, че неговото куче няма да дърпа. Изведнъж кучето може да почувства интересна миризма в храстите, вкусна храна на земята, да срещне стар приятел или друго куче? Винаги в живота на кучето може да се случи нещо, когато ще сте принудени да го дръпнете за повода.

Подобри живота на своето куче- избери нагръдник!

Избирайте нагръдник за своето куче, който равномерно ще разпределя усилието, няма да натиска и протърква някое място, например, подмишниците. Когато купувате нагръдник, трябва да сте сигурни, че няма да компресира шията на кучето. Оглавникът също може да бъде причина за травма на шията, въпреки че тези травми имат друг характер, отколкото травмите, възникващи при носене на нашийника. Травмата от оглавника може да възникне при рязко завъртане на шията или когато кучето иска да захапе края на повода. Не купувайте нагръдник, ремъците на който са поставят на шията на кучето. Носенето на такъв нагръдник вместо нашийник е безмислено.

Изображение

Съществуват много "хуманни" съвети за използването на строг нашийник, при носенето на който кучето никога няма да дърпа. Строгият нашийник, дори просто висящ на шията на кучето, му причинява болка, така както само един зъб се впива в шията. Но ако кучето го дръпне само веднъж- всички усилия се разпределят на няколко малки точки по шията. Не е изключено, че една от точките да попадне направо в югуларната вена или ларинкса.
Електрошоковите нашийници също не са решение на проблемите, с оглед на страничните ефекти, свързани с психичните разстройства на животното. Те са забранени от закона в много страни.

Заключение

Аз смятам, че носенето на нашийник е нехуманно. Разходките на повод не заслужават риска от физически наранявания, които причиняват на нежната шия и всички органи, които могат да страдат от натиска в областта на шията.

Освен използването на нагръдник, учете кучето да се държи добре на повода. Възпитанието и обучението на кучето- това също е добър начин да подобрите контакта, взаиморазбирането и отлична възможност да проведете добре времето си в приятелско общуване.

http://dogfriend.org/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Използването на нашийника- вреда за шията на кучето

Мнениеот zoomaniak » Чет Май 22, 2014 8:13 pm

Не е вреда.

Има десетки продукти от незнание когато се използват стават вреда.

Това е на Логиката на отровата - важно е количеството при едно количество лекува при друго убива.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Използването на нашийника- вреда за шията на кучето

Мнениеот zoomaniak » Чет Май 22, 2014 8:14 pm

Нагръдника също е вреден при ДЕБЕЛИ кучета с къс косъм- протрива кожата между предните лапи и подмишницата им.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Използването на нашийника- вреда за шията на кучето

Мнениеот zoomaniak » Чет Май 22, 2014 8:18 pm

Нагръдника е вреден при малките породи от вида на ПОМЕРАНИТЕ - прави възпаления на кожа и козина. Защото дългата им козина неправилно се ежедневно тормози от нагръдника и накрая в жегите почват възпаления.......

За тези породи трябва метален изложбен нашииник душач.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Използването на нашийника- вреда за шията на кучето

Мнениеот meri » Чет Май 22, 2014 9:21 pm

Нашийника може да бъде вреден, когато притиска шията на кучето.Много често виждаме кучета, които се душат от него.А особено голяма грешка на много стопани е да оставят кучето по цял ден да седи с нашийника или с нагръдника. Не го правете, именно за това кожата се протрива. Освен това е много важно от какъв материал са изработени. Когато кучето се дърпа, или реши да скочи, нашийника притиска ларинкса и кучето започва да кашля....Кучето не трябва да стои с нагръдник или нашийник по цял ден.Тези найлоновите, изкуствени материи не са подходящи. Много ясно, че когато кучето расте, започва да се впива нашийника или нагръдника, ако не се обърне внимание и стават рани.Лесно може да се избегне...и пак казвам, внимавайте от каква материя купувате....
Да не говорим за душача или този с шипове....и т.н.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Използването на нашийника- вреда за шията на кучето

Мнениеот RITA79 » Пон Юли 07, 2014 2:50 pm

Здравейте,
Нашата Рита (каракачанка на 3 месеца) я разхождаме в двора на къс повод. Тя си има няйно пространсво, където е свободна да се разхожда и лудува, но все пак в другата част на двора й е интересно и там я водим на повод. Та когато я водим тя дърпа напред, защото бърза за някъде и от нетърпение,
Дайте съвет как да я приучим да не бърза пред мен, а да върви редом

А другият ни ГОЛЯМ проблем е хапането .. зъбките са доста остри вече, тя по този начин си играе, а когато се разиграее направо я оставяме сама, то тогава е невъзможно да я си запазя ръцете и краката от зъбките й.
Дайте съвет как да я отучим да играе с хапане, моля ви,
защото тя расте и скоро хапането ще води до болницата някой от вкъщи
Аватар
RITA79
Животинче с въпрос
 
Мнения: 7
Регистриран на: Пон Юли 07, 2014 2:32 pm

Re: Използването на нашийника- вреда за шията на кучето

Мнениеот zoomaniak-tony » Чет Сеп 11, 2014 8:24 pm

Не мога да допусна този пост да остане и хората да го четат. Още веднъж такъв пост и ще се приложат правилата на форума. Модератор.
Аватар
zoomaniak-tony
Животинче с въпрос
 
Мнения: 26
Регистриран на: Пон Сеп 01, 2014 12:28 pm

Re: Използването на нашийника- вреда за шията на кучето

Мнениеот zoomaniak » Чет Сеп 11, 2014 8:28 pm

Адаш - Тони - такива съвети тука много много много не ги толерираме. Нека не ти става навик да даваш съвети, които вредят на животните на хората - и прочети правилата на форума. Не сме свикнали да правим компромиси, но ги правим от време на време след като те предупредихме се надяваме да не пишеш повече такива съвети.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm

Re: Използването на нашийника- вреда за шията на кучето

Мнениеот zoomaniak-tony » Чет Сеп 11, 2014 8:34 pm

Е добре де ще се въздържам.
Аватар
zoomaniak-tony
Животинче с въпрос
 
Мнения: 26
Регистриран на: Пон Сеп 01, 2014 12:28 pm

Re: Използването на нашийника- вреда за шията на кучето

Мнениеот zoomaniak-tony » Вто Сеп 16, 2014 2:37 pm

Тези нашииници са метод за мъчение. Аз лично съм имал такъв и не го слагах на курцхаара си. Пуснах го в продавалник (сори за продуктовото позицилниране) и се натълпиха една дозина хора да си го купят. Не знам какво толкова им хареса но просто няма смисъл от толкова агресия.
Аватар
zoomaniak-tony
Животинче с въпрос
 
Мнения: 26
Регистриран на: Пон Сеп 01, 2014 12:28 pm


Назад към Кучета - Canidae

cron