Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Страхът на кучето пред чужди хора

Страхът на кучето пред чужди хора

Мнениеот meri » Чет Ное 20, 2014 2:09 pm

Изображение

Много кучета се страхуват от чужди хора. Причините за този страх могат да бъдат: недостатъчна социализация в детска възраст, случаи на жестоко отношение(например, непознат е ударил кучето, хвърлил е камък и др.) или генетична предразположеност.

Страхът пред непознати, както и всяка друга фобия трябва да се преодолява задължително. В противен случай всички разходки и посещения на гости ще бъдат кошмарни за кучето, а постоянният стрес няма да предоставя здравословен и щастлив живот.

За това, че кучето е изплашено, може да познаете по следните признаци:

- кучето се опитва да избяга, крие се;

- кучето трепери, отскача настрани при опит да се приближите или да го докоснете;

- при кучето протича непроизволно уриниране;

- кучето отдръпва поглед, не желае да установи зрителен контакт;

- кучето проявява агресия: ръмжи, лае, хапе (агресия от страх).

Ако сте забелязали във вашето куче страх от непознати, постарайте се да изясните колкото може повече детайли: страхува ли се кучето само от непознати, влизащи в жилището, или и от минувачите по улицата. Предизвикват ли страх абсолютно всички непознати хора, или само мъже и т.н. Може би някога вашето куче е наплашено от дете, и до сега всички деца предизвикат паника в него.

След като сте получили по-конкретна представа за страха на кучето, пристъпете към работа.

На улицата. Запасете се с любимите лакомства и играчки и изведете кучето на разходка. Определете на какво разстояние от непознатите животното започва да проявява безпокойство. Корекцията на поведението ще бъде невъзможна, ако кучето е извън себе си от страх, така че в началото се отдалечете на достатъчно разстояние от чуждия. Ще бъде по-удобно да превъзпитавате кучето, ако помолите да ви съдейства някой познат, който кучето не е виждало никога. Нека човека бавно се приближи към вас. Когато кучето започне да се вълнува, превключете неговото внимание към играчката или лакомството. Ако кучето е прекалено изплашено, за да играе или яде, помолете човека да се отдръпне малко назад. Ласкайте и хвалете кучето за спокойно поведение. Повтаряйте заниманията всеки ден, позволявайте на непознатия да се приближава все по-близо. Накрая кучето трябва да асоцира приближиването на чуждия с приятни емоции.

В дома. Някои кучета се страхуват от гостите и суматохата около тях и шума. Посещението на непознатите се възприема от кучето като нахлуване на своя територия. Ако кучето се крие или бяга, когато види гостите, в никакъв случай не го хващайте за нашийника и не го дърпайте към хората, за да покажете, че те не са "страшни". Не позволявайте на гостите да пипат кучето. Това не само ще травмира психиката на кучето, но и може да го провокира да ухапе. Позволете на кучето да отиде в другата стая и му дайте време да се успокои. Ако след известно време животното не покаже любопитство и не излезе да се огледа, можете да го изведете от стаята на повод и да го покажете на непознатите. Помолете гостите си временно да не правят резки движения и да не издават силни звуци. Ако кучето остане спокойно, можете да предложите на някой от гостите да му даде лакомство. Лакомството трябва да се държи на протегната ръка. Госта не трябва да се приближава към кучето или да го преследва. Упражнението има успех само ако кучето се приближи към чуждия човек само.

Работете редовно с кучето и не забравяйте да го хвалите и награждавате за спокойното поведение.

http://kotopes.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae

cron