Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Стопанин+генетика+възпитание=поведението на кучето

Стопанин+генетика+възпитание=поведението на кучето

Мнениеот meri » Чет Ное 20, 2014 4:42 pm

Автори: Хелена Трус и Инге Менгел- ветеринари

В нашата ветеринарна клиника ние често се срещаме с проблемното поведение на кучетата, обусловени от липсата или недостатъка на възпитателна работа, допуснати още в детската възраст на кучето. Обикновено зад това стои неспазването на определени прости правила или липсата на необходимите знания при стопанина.

Всичко започва с това, че човек трябва добре да обмисли дали се нуждае от куче, и за какво. Новоизпечения стопанин трябва да има предвид, че кучето живее 10-15 години, а това е дълъг срок. Кучето носи със себе си редица задължения, които трябва да бъдат изпълнявани всеки ден независимо от годишното време, самочувствието на стопанина и други обстоятелства. Преди да донесете кученцето у дома, трябва ясно да си представите как ще живеете с него. Характера и поведението на кучето се определят от съчетание на генетиката(особеностите на породата и нейното първоначално предназначения), възпитанието от страна на стопанина, а също заниманията с кучето. Преди всичко трябва да оцените своите собствени възможности за занимания и посветено време на кучето.

Може да ви се стори, че представителите на флегматичните породи (тибетски мастиф, кавказка овчарка, санбернар,нюфаундленд и др.) ще бъдат напълно доволни ако ги погалят веднъж на ден и добре ги нахранят, но те няма да се откажат от приятната разходка. Те не трябва да се държат 15- години в ъгъла на градината, където няма да се научат на общуване с хората. Такива кучета трябва да имат уравновесен характер и да се отнасят безразлично към околните и извън пределите на своите владения.

Друга и по-разпространена крайност са хиперактивните кучета (немска овчарка, доберман, ловни кучета и др.), жадуващи за ежедневна дейност и готовността на стопанина да им отеля внимание. Чрез редовните занимания с кучето може да постигнете взаимно удовлетворение, когато кучето, уморено от душевното и физическо напрежение ще се държи спокойно в дома. Ако то започне да чупи и гризе всичко наоколо, повече не се покорява на стопанина, той трябва да се погледне в огледалото. Виновен е именно стопанина, защото не е способен или не умее да насочва кучето по верния път.

Повечето проблеми могат да се предовратят още в детската възраст на кучето. С общуване трябва да започнете да се занимавате още от първия ден на кученцето в новия дом. Представителите на някои породи(австралийска овчарка, американски стафордширски териер, бултериер, ротвайлер и др.) трябва да се приучават към общуване с околните до края на живота им. Разумно поведение означава, че кученцето трябва да се отнася спокойно към другите хора(велосипедисти, възрастни хора с бастун, скиори, пищящи деца, чадъри, гръмотевична буря и др.), животни и транспортни средства. Кученцето трябва да позволява да го пипате от всички страни, да го държите и преобръщате по гръб- също така и от непознати хора. Всичко това се постига с упражнения. Голяма полза ще имате от посещението на кучешко училище, съвети за възпитанието може ви даде и ветеринар. Проблемите, които не можете да откриете и разрешите в детска възраст, според израстването само ще се усилват.

- Ако кученцето се страхува от деца, когато стане възрастно, може да нападне дете;

- Кученце, привикнало да играе с ръката, ставайки възрастно ще предпочита да играе с човешката ръка, а не с играчките;

- Колкото по-бързо кученцето се научи да уринира и дефекира само навън, толкова е по-голяма вероятността, че в юношеска възраст и по-късно то няма да извършва тези нужди вътре в стаята. Такива мисли няма да възникнат при него и в другите помещения, например, във ветеринарната клиника или на гости;

- Кученце, което напада движещи се обекти, ставайки възрастно лесно ще се дразни при вида на колите, битовата техника и други. Ако разрешавате на кученцето да играе с лопатата по време на зимното почистване на снега, не се учудвайте, когато в един прекрасен момент то здраво ще впие зъби в нея;

- Кученце, което прекалено и емоционално и агресивно реагира на гостите, ставайки възрастно може да започне да ги напада;

- Ако родители позволяват на кученцето да се бори с детето и да дърпа неговите дрехи, кучето ще привикне към такива "игри" и ще се държи по този начин и като възрастно. Можете ли да си представите 40-килограмовото куче, което се бори с 4- годишното дете?;

- Трябва да приучавате кученцето да остава само в дома още от първите дни, увеличавайки продължителността на отсъствие на стопанина постепенно. Ако кучето не привикне да стои само, по-късно при него ще се развие страх от самота, и ще започне да вие и лае, да скимти и да къса вещите;

- Кученцето трябва да се научи да общува с чужди хора, защото куче, отнасящо се към хората с недоверие и агресия, няма да ви оказва съдействие. Такова куче, ако избяга от дома и скитайки се по улицата, няма да допусне към себе си човека, който иска да му помогне;

- Сцената, когато кученцето изразява своето желание да премине през вратата, скимтейки, драскайки я, несъмнено е много мила. Но възрастното куче е способно лесно да повреди вратата и да вие монотонно до изпълнение на неговото желание.

Стопанинът винаги носи отговорност за причинената от кучето щета.

С куче, което живее навън на голяма територия, също трябва да се занимавате. Кучето не е способно самостоятелно да си намери достатъчно занимания, или намереното от него развлечение да се окаже неприемливо за стопанина.
Кучето е стадно животно, и то има желание ежедневно да общува със стопанина си. Много ще му помогне и умственото натоварване, например при изпълнение на различни трикове, на които може да го обучи и детето. Освен естествената умора това ще помогне да се изградят по-здрави отношения между кучето и детето. В училището за кучета може да ходите не само с породистото куче, но и с всяко друго- ако имате желание. С течение на времето принципите на обучение значително са се променили, и всеки стопанин задължително трябва да получи нови знания. Училището не само предостравя обучение, но и позволява да проверите навиците и поведението на кучето в обстановка, когато то е обкръжено от множество кучета с различна външност и темперамент. По-късно можете да вземете участие и в различните спортни дисциплини за кучета, такива като обучение за послушание, команди, защитна служба, следова работа, аджилити, спасяване и др.

Кучетата от декоративните породи също остават кучета и изискват съответното отношение. Всичко, което смятаме за естествено за възпитанието на кучетата, трябва да се прилага и при малките кучета. С тях не трябва да се разхождате дълго в гората, но ежедневните разходки на улицата, където кучето може да уринира и дефекира, трябва да бъдат част от ежедневния живот. При контакт с външната среда кучето става по- уверено в себе си, в него намалява безпочвения страх по отношение на околния свят, и то престава да се намира в състояние на постоянен стрес. Намирайки се в помещение, кучето не може достатъчно да се движи и скучае. Размера на кучето не ограничава неговите възможности за участие в обученията и състезанията, тъй като по природа повечето кучета са активни и стремящи се към общуване същества.

Към отглеждането на куче трябва да се отнесете с цялата сериозност, ясно осъзнавайки, към какви загуби на време, енергия и финанси ще доведе такова решение. Бъдете отговорни стопани!

http://royal-canin.rus.postimees.ee/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae