[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да галите кучето без да ви ухапе
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да галите кучето без да ви ухапе

Как да галите кучето без да ви ухапе

Мнениеот meri » Пет Яну 30, 2015 11:21 am

Много хора поради незнание причиняват дискомфорт на своите кучета с докосването и ласките, и това не помага за създаването на приятелски отношения.
Кучетата не обичат да ги прегръщат, те са способни да търпят нашите прегръдки.
Кучетата обичат да ги галят, но удоволствието получавано от ласките непряко зависи от това кога се докосвате до кучето, как се случва това и към коя част от тялото е насочен физическия контакт.

Кучето се наслаждава на ласките в спокойна обстановка, когато е нахранено и разходено. Кучето е по-склонно да не приема ласките, когато поради някаква причина е възбудено, иска да играе или яде. Повечето кучета не са настроени на нежности по време на поздрав със сродниците или по време на храна, или други моменти, изискващи концентрация.

Точно както хората, и кучетата се различават в своите отношения към това, кой иска да ги погали. Едни се ласкаят едва ли не на всеки срещнат, а други усещат дискомфорт от най- малкото докосване на непознат.
Много хора погрешно смятат, че всяко куче ще бъде във възторг, ако го погалят. Особено страдат от тази заблуда декоративните породи кучета, към които се отнасят като с играчки.

Кучетата си приличат с хората още и в това, че не им е безразлично къде ги ласкаят. На повечето кучета са приятни докосванията отстрани на муцуната, под брадата, зад ушите, почесване по гърдите, корема и основата на опашката. Има кучета, които изпадат във възторг от всеки контакт, но повечето кучета не обичат докосването до лапите, задните крака и гениталиите. А особено силна неприязън изпитват кучетата към потупването по главата, - и ако се замислите, няма нищо странно. Как ще се почувствате, ако до вас се приближи непознат човек и започне да ви тупа по главата? Много хора постъпват така с кучетата, без да забелязват, че те се отдръпват, облизват се и се обръщат.

Изображение

Изобщо потупванията не се отнасят само до главата на кучето. Като цяло кучетата обичат меките погалвания. Потупванията много често се възприемат като нещо негативно- като наказание. Ако потупвате кучето в знак на поощрение, правете го колкото може по-меко.

Това куче е готово да ухапе, защото не му е приятно да го галят
Изображение

Много хора смятат, че потупвайки кучето по главата за това, че то се е приближило при повикване, се ползват с положителна подкрепа, а на практика те учат кучето да се държи по-далече от тях. А след това обвиняват кучето, че "никога не слуша". Погалванията и почесванията по гърлото и гърдите харесва на кучетата. Много кучета също не обичат докосване по брадата на долната челюст, именно към самия край на муцуната, където растат твърди мустаци. Вероятно това място притежава много голяма чувствителност.
Кучетата предпочитат да ги галят по страните. Отстрани по муцуната, по раменете, и особено отстрани по тялото.

Докосването е много важно както за физическото, така и за психическото здраве на социалните кучета. Ласкаейки кучето, ние имаме полза и удоволствие не само за нас, но и за кучето- ако ласкаем правилно. Тактилното усещане на козината действа успкояващо на хората, понижава кръвното налягане и сърдечната честота. Едно от изследванията дори показало, че погалването на кучето укрепва имунитета при хората, повишава нивото на имуноглобулина IgA.
Определени видове докосвания се използват за терапевтична цел и за самите кучета- масажа и погалването помагат за тяхното отпускане и успокоение.
Но винаги трябва да помните, че всяко докосване трябва да бъде меко и задължително трябва да следите за реакцията на кучето, вместо полза да не нанесете вреда на кучето и вашите взаимоотношения.

Всичко трябва да се извършва с мярка. Куче, което галят постоянно, става нервно. Именно за това е по-добре да извършвате нежни погалвания по гърдите, шията, корема, като че ли за да потвърдите своята близост и доверие.
Кучето може да гали преди всичко неговия стопанин, и този, на който стопанина на кучето позволи. Не трябва да позволявате на чужди хора да докосват кучето.

Докосванията са много важни за кучето, но как да галите правилно кучето за установяване на доверителни отношения? Да вземем предвид физиологическия аспект на погалването: до година кученцата не се галят много, заради поставянето на ушите, за да не привикнат да ги държат отпуснати надолу. А по-късно кучетата се галят по-често- за поощряване на правилно поведение.

Чужди хора не трябва да галят кучето по няколко причини:

Първо, заради възпитателна цел- вашето куче трябва да различава своите от чуждите.

Второ, ако вашето куче се приближава до всеки, някой може да пострада- за кучето рязко протегнатата ръка на минувача показва жест на заплаха, и то напада с цел да се защити. За това не трябва да го провокирате. Ако вие разрешите някой да погали кучето, обяснете му как да гали кучето правилно. И първо вие погалете кучето, за да му покажете чувство на защитеност и подкрепа от ваша страна.

Как не трябва да галите кучето

1.Не трябва да се надвесвате над кучето и да го тупате по главата.

2.Не трябва да хващате или прегръщате кучето.

4.Не трябва да гледате кучето в очите.

5.Не трябва да крещите в лицето на кучето.

6.Не хващайте кучето за главата и не го целувайте.

7.Избягвайте зрителния контакт, особено при големите кучета.

8.Не се приближавайте първи до кучето.

9.Съветът да се намирате отстрани или зад гърба на кучето е спорен, защото не се знае какво смята кучето.

10.А съветът да погалите кучето е приемлив само след разрешение на стопанина- в никакъв случай по-рано.

https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1 ... dfQws#t=31

http://www.8lap.ru/
http://talkingdogs.ru/
http://itrex.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Как да галите кучето без да ви ухапе

Мнениеот meri » Пет Яну 30, 2015 11:25 am

Знаете ли как да галите кучето без да ви ухапе?

1.Поговорете със стопанина.

Кучето може да изглежда дружелюбно, но вие не можете да знаете как ще реагира на непознати. Ако стопанина ви даде специфични инструкции, различаващи се от посочените тук, следвайте ги. Попитайте стопанина дали кучето обича да го галят.

Изображение

2.Ако се вижда, че на кучето му е приятно, когато го галят (не ръмжи, не скача и не повдига опашка), тогава поднесете към кучешкия нос обратната страна на ръката и внимателно я прокарайте почти до формата на юмрук (така ще предпазите пръстите си от ухапване).

Изображение

3.Позволшете на кучето да помирише ръката ви.
Ако то гледа вас, а не ръката, можете безопасно да разтворите длан и да я насочите към кучето.

Изображение

4.Ако кучето продължава спокойно да реагира и не проявява признаци на агресия, леко го погалете по шията под челюстта.

Изображение

5.Ако всичко е успешно, може да поставите ръка на гърба или на холката и леко да потупате с един пръст.

Изображение

6.Имайте предвид, че някои кучета не обичат да ги пипат по главата.
А някои не обичат, когато ги галят по задната част на тялото. Всяко ръмжене, повдигане на опашката и неочакван жест трябва да бъдат сигнал за вас, че веднага трябва да спрете и да замръзнете. Не правете никакви резки жестове.

Изображение

7.Ако вие "дружите" с това куче, е възможен по-плътен контакт, например, можете да погалите кучето по корема или зад ушите.
Ако кучето ви се доверява, дори можете да се разходите с него.

Съвети:

- Избягвайте неочаквани движения и наблюдавайте за признаци на агресия.

- Попитайте стопанина къде може да погалите кучето и има ли зони, към които не трябва да се докосвате.

- Бъдете доброжелателни по отношение към кучето. Движете се бавно и разговаряйте с нисък и спокоен глас. Свийте юмрук и позволете на кучето да помирише обратната страна на ръката, за да привикне към вашата миризма. Не слагайте ръка в устата на кучето, защото много от тях възприемат това като заплаха. Приближете се бавно към него, а след помирисването погалете бавно шията и зоната зад ушите. Ако кучето е отворено към вас, погалете по гърба, ако стопанина не е против. Говорете дружелюбно и спокойно. Попитайте стопанина как се казва кучето. Поздравете го по име.

- Обръщайте внимание на движенията на кучето. Ако то проявява агресия, отдръпнете се.

- Кучето никога не трябва да хапе, дори по време на игра. Това е въпрос на обучение, и към това не трябва да се отнасяте толератно. Ако кучето ви показва зъби, спокойно се отдръпнете.

- Винаги питайте стопаниа може ли да дадете лакомство на кучето. Някои кучета могат да имат повишена чувствителност към някоя храна.

- Добър метод да спечелите доверието на кучето е да го нахраните.

Предупреждения:

- Никога не галете куче, ако то държи нещо в уста. Някои кучета са склонни да защитават своята плячка и могат да ви атакуват, за да не позволят да вземете нищо от него.

- Следете внимателно да не ви ухапе кучето. Бавно и спокойно се отдалечете при първите признаци на това, ако е възможно.

http://ru.wikihow.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета - Canidae