Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Кучешки емоции- страх или гняв?

Кучешки емоции- страх или гняв?

Мнениеот meri » Пет Яну 30, 2015 4:53 pm

Автор: Ксения Перова

Такива основни емоции като страх, гняв и щастие се показват на муцуната на кучето така, както и на човешкото лице. Ние трябва да умеем да различаваме тези емоции, за да разберем по-добре кучето и да различим дружелюбното куче от това, което е готово да ухапе.

Ще започнем с такива емоции като гняв и страх, защото те често водят до агресия и трябва да разберем кога кучето ръмжи или лае от страх, и кога е уверено в себе си и ви заплашва. За съжаление тези две емоции се бъркат много често и заклеймяват кучето като агресивно, въпреки че то се страхува. От друга страна, разгневеното куче може да ухапе и без да ви демонстрира такива явни сигнали, като ръмжене и лай и в този случай нападението ви се струва като гръм сред ясно небе. Не бързайте да обвинявате кучето. Сигнали е имало- кучето не е виновно за това, че вие не сте ги забелязали и не сте успели да ги интерпретирате правилно.

Кучетата често демонстрират смес от тези емоции- както и хората.
Но може да видите основните разлики между страха и гнева. За да разберете по-ясно, ще сравним гримасата на страха и гнева при човека.

ИзображениеИзображение

А сега страх и гняв при кучето
ИзображениеИзображение

Страх и гняв при вълка
ИзображениеИзображение

Изразяването на страха при живите същества, притежаващи богата мимика, е еднакво- това са заоблени очи, отдръпване назад на ъглите на устата, лицевите мускули се разтягат и напрягат, ушите са дръпнати назад (ако е възможно).
При кучетата това изражение се съчетава с повдигната опашка и извит, заоблен гръб- такива кучета, които явно се страхуват, но продължават да ръмжат, ние често наричаме "невзрачни". Не се заблуждавайте- такова куче ще ви ухапе, ако се опитате да му натрапите своето общество или протегнете ръка, за да го погалите. Кучетата често хапят не защото са агресивни, а от страх, проявявайки пасивно-отбранителна реакция.

Изразяването на гнева се изразява с противоположни признаци- челото е набръчкано, веждите са се преориентилаи към носа, появяват се всички лицеви мускули, те са релефни. При кучето такова изражение често се съчетава с напрежение по цялото тяло, а не само на лицевите мускули. Ако пред вас е куче, което е замръзнало в неестествена поза, гледа ви в очите със студен поглед- не трябва да се приближавате към него, дори ако то не ръмжи. Много стопани наказват своите кучета за ръмженето и лая, постигайки по този начин влошаване на ситуацията- кучето пропуска фазата на предупредителното ръмжене и се нахвърля веднага и мълчаливо.

Както виждате, разликите са твърде очевидни- при хората те са забележими, но това е защото ние нямаме такава богата практика в разчитането на мимиките на кучето, както в разчитане на изражението на човешкото лице. Сам по себе си вида на оголените зъби ни паникьосва и трябва да притежаваме добро самообладание, за да отменим инстинктивния страх и да обърнем внимание на това, как именно са оголени зъбите.

Мнозина ще кажат- в какво е разликата? Не е ли все едно, защо кучето лае и ръмжи, защо хапе- от страх или гняв? Ухапването си е ухапване. Но когато ние разбираме емоцията, която владее кучето в даден момент, ние можем някак да му повлияем, стават по-ясни бъдещите действия. Ако кучето е изплашено, то по-скоро ще ви ухапе само ако се опитвате да се приближите към него. В този случай се обърнете настрани, прозявайте се, демонстрирайте безразличие. Много често, когато кучето види сигналите на примирение, то разбира, че вие не сте опасни и се успокоява, само търси контакт. Ако кучето е напрегнато като струна и е готово да нападне- отново се обърнете настрани, и демонстрирайте същите сигнали на примирение, тихичко започнете да се отдалечавате. Не трябва да се опитвате да се сприятелявате с такова куче, то е по-опасно от кучето, което се страхува.

Още един интересен момент. Много хора приемат махането на кучешката опашка за еднозначен признак за дружба- но това не винаги е така. Кучето може да маха опашка просто от възбуда или поради някакви други причини. Дружелюбното куче маха буквално с цялото тяло- цялото му тяло е отпуснато и подвижно, заедно с опашката се движи и корема, и гърба и дори раменете. Ние често виждаме такова махане, когато се връщаме у дома. Ако кучето маха само с опашка, а тялото е напрегнато и неподвижно- бъдете внимателни, това куче не изпитва никакви приятелски чувства към вас. Не трябва да се приближавате към него, а още повече да се опитвате да го погалите- изчакайте докато то само не приближи да се запознае с вас и сдържайте своите пориви, дори ако то е много мило. Ухапването си е ухапване, дори от малко куче.

Изображение

Това е интересна снимка. И двете кучета демонстрират смесени чувства- ушите са насочени напред, челото е набраздено, зъбите са оголени. Можете ли да определите кое от кучетата е по-уверено в себе си и готово да се бори с другото, и кое леко се страхува?

Ксения Перова отговаря: Тъмното хъски демонстрира по-заплашителна гримаса, все едно казва:" отдръпни се, защото не отговарям за себе си".
Второто също така не отстъпва, но устата е изтеглена назад-
ако тъмното все пак настъпи, то по-скоро ще отстъпи. И двете гримаси по-скоро са предизвикани от това, че кучетата са се срещнали в тясно пространство.

http://talkingdogs.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10377
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae