Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да общувате със своето куче

Как да общувате със своето куче

Мнениеот meri » Пон Фев 16, 2015 1:40 pm

Не е важно от кога имате куче, за вас ще бъде полезно да знаете за методите на общуване с вашето куче. Така ще разберете какво чувства и иска вашият любимец, и да направите всичко, за да му бъде удобно. Кучетата, както и хората, за изразяване на своите чувства използват звукови сигнали, мимики, жестове и движения на тялото. И въпреки това, че някои от тях приличат на нашите, те могат да имат съвсем друго значение.

Изображение

1.Отделяйте време, за да наблюдавате кучето.
Така вие ще изучите неговите навици, маниери и движения, което ще ви помогне лесно и естествено да разберете поведението на кучето. Както и всеки човек, вашето куче е уникално, и само вие можете напълно да разберете неговото поведение.

- Имайте предвид, че много сигнали на общуване с кучето са едва уловими.

- Важно е да изучите кучешкия език, за да бъдете в състояние да реагирате на проблемите, за които се опитва да ви съобщи вашия любимец, преди да се влошат. Ако не забелязвате признаците, показващи за стрес или нещастието на кучето, те скоро могат да доведат до по-агресивно и неспокойно поведение.

- Не забравяйте, че кучетата също изучават нашето поведение. Важно е винаги да го помните, и общувайки с вашето куче, внимателно да избирате жестовете и положението на тялото.

- Обърнете внимание, че особеностите на породите могат да попречат на изразяването на някои сигнали (при купиране на ушите и опашката).

Изображение

2.В началото си спомнете важността на зрителния контакт с кучето.
Спомнете си как се чувствате, когато ви гледат в упор, вместо да спазвате стандартния зрителен контакт. Така както и вие, кучето възприема прекия поглед като конфронтация и усеща намеса и заплаха. Ако кучето в такава ситуация отдръпне поглед, то постъпва вежливо и иска да избегне конфронтацията.

Изображение

3. Обърнете внимание на стойката на своето куче: тя може да ви разкаже много за настроението и емоциите на кучето.
Много сигнали могат да бъдат едва забележими, и е възможно да ви трябва време, за да изучите всички изражения на своето куче. Ето най-разпространените позиции:

- Уверена стойка: куче, което се чувства сигурно, ще стои право с повдигната опашка, и възможно, бавно ще я размахва, а ушите ще бъдат или повдигнати, или отпуснати, и като цяло то ще изглежда не напрегнато. Зениците ще бъдат по-малки, защото също са отпуснати.

- Поклон: кучето стои към вас с лице, приклеква и се опира на протегнатите предни лапи; задната част на гърба и опашката са повдигнати. Такава стойка на кучето ви кани да поиграете. Стопаните могат да сбъркат това положение със сигнала за атака, но то ясно изразява желанието за игра.

ИзображениеИзображение

- Люлеене на бедрата:така се изразява игривостта. Кучето се върти около другото куче и го затрупва на земята със своя таз. Ако кучето стои към вас със задната част, това може да означава, че то иска да го почешете. Поклащане на бедрата- това е възторг и дружба.

Изображение

- Преобръщане по гръб: кучето показва корема си, което се смята за знак на уважение. Почесвайки неговия корем, вие отлично укрепвате авторитета си. Такова поведение на кучето също може да показва за пасивно, непряко съпротивление на заплаха. То използва лапите, за да отблъсне проблема. В този случай, ако кучето оказва пасивна съпротива, то по-скоро иска вие да се отдалечите.

Изображение

- Разхождане: ако кучето се разхожда, това може да означава възбуда, вълнение или скука (заради недостиг на физическа активност или липса на играчки).

Изображение

- Козината на врата и гърба стои изправена: това може да означава, че кучето усеща заплаха и се опитва да изглежда по-голямо, отколкото е. Това не е задължително агресивна стойка, но това е едно от положенията "повишена бойна готовност", за да бъдете готови за всичко, което може да се случи в бъдеще. Изплашеното куче може да хапе, така че бъдете внимателни, ако се намирате покрай куче, козината на което е настръхнала.

- Страх или чувство на опасност: кучето се свива или притиска към пода. Ако то се е отпуснало леко на земята, това означава покорност или вълнение. Също така кучето може да извие гърба на дъга, леко да сгъне лапи, да отпусне опашка и да гледа към това, което го безпокои.

Изображение

- Кучето замира по средата на действието: това означава, че кучето не се чувства уверено, и по-добре да го оставите на мира, или то се подготвя да атакува. Това често се случва, когато кучето държи нещо в устата, не заставайте между него и кучето.

Изображение

- Агресивна или заплашителна стойка: кучето се накланя напред и има суров вид. Това е ответна реакция на кучето за това, че то възприема за заплаха или призив. Опашката обикновено то спуска надолу или под себе си и бързо и яростно я размахва. Бялото на очите се вижда само тогава, когато кучето гледа настрани.

Изображение

4.Обърнете внимание на жестовете на кучето.
Както и при хората, определените жестове на кучето са ясни сигнали, които могат да се интерпретират и разберат. Ето някои от най-разпространените:

- Несигурност или объркване: те могат да се изразяват по няколко начина, кучето може да повдига едната лапа, да държи по-голямата част от тялото по-далече от човека, животното или обекта, които създават несигурността, и отстъпва. Ако кучето е наклонило глава настрани, това означава, че то чува нещо, или се чувства несигурно, объркано и очаква повече информация.

Изображение

- Кучето се катери по друго куче: това може да служи за признак на стрес, особено когато несигурното куче се опитва да докаже своята вярност на по-авторитетното животно. Ако кучето се опитва да се качи на стопанина, това може да означава неговото превъзходство, когато животното иска да покаже себе си за по-главно от другото в стадото. Така че трябва внимателно да се интерпретира този жест и да се използват стандартните методи на обучение, за да се предоврати такова поведение на кучето.

Изображение

- Кучето повдига лапа и я поставя на нечие коляно или друга част от тялото: жест на погалване, който в детството се асоцира от кученцето с хранене от майката, превърнало се в успокояващо движение. След време кучето повдига лапа, за да получи човешкото внимание, когато то се нуждае от него, проси за нещо или изразява желание да поиграе с другото куче. Ако кученцето повдига лапа във въздуха, това често означава покана за игра. Вие можете да интерпретирате повдигането на лапата като протягане на ръка за ръкостискане: така кучето установява контакт с вас и изразява дружба.

Изображение

- Превъзходство: кучето може да го установи по много начини, да постави главата си, брадата или лапата на задната част на шията или раменете на другото куче. Кучето може да гледа пряко другото и да стои, или право или над него.

Изображение

- Кучето тръска глава и рамене: това сигнализира за завършване на действията, например, почивка, игра или обучение. Такова поведение също може да показва, че напрежението, което е изпитвало, е свършило. Например, изчезнало е чувството на тревога или готовността към предполагаемо събитие, което не се е случило.

Изображение

5.Обърнете внимание на сигналите на опашката.
За нас това може да бъде по-сложно, тъй като човека няма опашка, и за това е проблемно да разберем жестовете на опашката, ако не знаем какво означават. Ако сте внимателни, опашката може да разкрие много важна информация, и ако кучето я размахва, това не винаги означава радост.
Ето най-разпространените сигнали на опашката:

Изображение

- Повдигната опашка: тя показва за сигурност, упоритост или крайна възбуда. Също така опашката се възприема като сигнал на алфа-кучето сред другите.

Изображение

- Неутрално положение на опашката (на нивото на тялото или малко по-ниско): то показва за усещане на отпуснатост, безопасност и дружелюбие.

Изображение

- Отпусната или притисната между краката опашка: това е знак на вълнение, страх и несигурност. В тази ситуация кучето също може да маха с опашка, и стопанина може погрешно да помисли, че то се радва. Но такова положение също свидетелства за това, че вашето куче трябва да се успокои или защити.

Изображение

- Дръзко махане с повдигната нагоре опашка: това може да свидетелства за това, че кучето иска да ви затрудни или да дразни другото куче. Това също може да сигнализира за това, че вашето куче иска да прогони другото животно.

- Леко махане с опашка: това означава, че кучето е отпуснато, но то не очаква нищо. То е готово да поиграе.

- Бавно махане, опашката е леко отпусната: това може да сигнализира за объркване на кучето. То иска да му се обясни нещо. По този начин то също може да изследва нещо заради любопитство.

- Леко треперене на повдигнатата опашка: това означава, че има предизвикателство, и кучето показва своето надмощие.

- Бързо махане с ниско отпусната опашка: кучето изразява своята покорност.

- Леко отпусната опашка в спокойно положение: това показва за това, че кучето предупреждава, то е нащрек. Ако опашката е отпусната и едва се движи, това също може да свидетелства за чувство на незащитеност.

- Ако кучето леко движи отпуснатата опашка, това може да показва или тъга, или лошо самочувствие.

6.Обърнете внимание на ушите на кучето.
Въпреки, че ние не можем да изразим нищо с ушите, кучетата с тяхна помощ могат да ни кажат много.

Изображение

- Ушите са повдигнати или насочени напред: това може да свидетелства за това, че кучето е напълно увлечено от играта, лова, или е съсредоточено. Това е признак за това, че всичко е внимание за кучето. Такова положение на ушите може да показва за любопитство, да изразява намерението, че нещо ще направи, тъй като по този начин кучетата улавят звуците.

Изображение

- Притиснати уши: това свидетелства за това, че кучето усеща страх или заплаха. Наклонените напред, но близо до главата уши могат да означават агресия.

Изображение

- Отдръпнати назад, но не притиснати уши: това е признак за нещастие, вълнение или несигурност.

7.Познавайте сигналите на очите.
Очите на кучето изразяват същото, както и човешките очи. Така, както можете да интерпретирате човешкия поглед, можете да се научите да разпознавате и погледа на кучето. Ето някои от най-срещаните сигнали на очите:

Изображение

- Широко отворени очи: означава, че вашето куче е внимателно, игриво и готово към действие.

Изображение

- Втренчен поглед: това поведение е предизвикателно, то изразява превъзходство.

Изображение

- Кучето избягва зрителния контакт: това може да бъде форма на вежливост(на наш език), защита, или покорство(на езика на кучето).

Изображение

- Намигане: кучето играе с вас.

- Присвити очи: това може да означава, че вашето куче изпитва агресия и се подготвя да атакува. Кучето може да гледа от упор.

8.Следете за лицето на вашето куче.
При кучетата действително има мимики, и те са специфични. Като част от тълкуването на жестовете и навиците на кучетата, огромно значение има разбирането на изражението на лицето:

Изображение

- Усмивка: ако ви е трудно да различите усмивката, обърнете внимание на езика на цялото тяло на кучето. Ако то свидетелства за това, че вашето куче изпитва радост, тогава то действително се усмихва, и това означава, че е щастливо.

Изображение

- Прозяване: неговото значение при кучетата, както и при хората, зависи от ситуацията(умора, нужда от кислород, стрес, или когато се прозява някой друг). Ако вие се прозявате пред кучето, то или ще помисли, че сте напрегнати, или ще ви отвърне със прозявка. Кучетата също се прозяват, за да намалят напрежението, да изразят объркването си, или тогава, когато усещат заплаха, особено попадайки в нови ситуации или среща с нови животни и хора.

Изображение

- Уста: ако устата на кучето е дръпната назад, затворена или леко полуотворена, това означава, че то е много напрегнато, страхува се от нещо, или нещо го боли. В същото време то може да има задух. Отворена, отдръпната назад уста- неутрален знак или сигнал за подчинение. При доволното и внимателно куче устата е затворена или леко полуотворена, а зъбите прикрити.

Изображение

- Облизване на устата: ако вашето куче облизва устата си и се прозява, това е явно свидетелство за стрес, налягане или чувство на заплаха. Това движение кученцата много често извършват около възрастните. Тов води началото си от тогава, когато в тяхното детство майката ги е кърмила. Ако кучето извършва такова движение като възрастно, то постоянно ще дразни околните, в това число и другите кучета. При възрастните кучета облизването може да бъде част от сексуалните навици, когато кучето намира химически сигнали на тревата, килима, по гениталиите на другите кучета. Куче, което ближе устните на друго куче, показва своето подчинение.

Изображение

- Оголени зъби: това е сигнал за агресия и намерение да използва зъбите си, за да ухапе. Но това не означава, че когато кучето показва зъбите си, то изразява агресия. Трябва да имате предвид и другите моменти. Ако кучето показва зъбите си, но не мръщи муцуна, това е предупреждаващ знак на превъзходство и защита на територията. Ако зъбите са оголени, устните стегнати, муцуната набръчката, и кучето ръмжи, това означава, че то е ядосано и готово да се бие, и има много шансове, че ще ухапе.

9.Слушайте своето куче.
Лаене, ръмжене, квичене и вой- са своеобразен кучешки език, за изучаването на който е необходимо време, но ще бъде много полезен, за да разберете поведението на кучето. Мнозина смятат, че кучето лае еднакво, но когато се вслушате, ще забележите известна разлика в тези сигнали:

- Научете се да различавате лаенето на своето куче:

Изображение

- Силен, висок и бърз лай: кучето изразява агресивност и защита на територията.

- Гърлен или чест, тревожен лай: кучето предупреждава стадото за потенциална опасност. Кучето може и да ръмжи.

- Рязък, къс лай: форма на приветствие на вашето куче.

- Висок лай: често кучетата го издават, когато играят.
Къс, висок лай- знак на дружба. Едновременно кучето може да скимти или лае.

- Висок, остър лай: кучето казва, че нещо го боли.

- Нисък единичен или провлачен лай: още един начин да предупреди за опасност.

- Научете се да различавате ръмженете на кучето. Имайте предвид, че то често игриво ръмжи по време на игра, така че не винаги ръмженето трябва да се разглежда като знак на агресия или вълнение. Но все пак бъдете внимателни, защото куче, което е увлечено в играта и започне да показва, без да помисли, да хване човека, който се приближава прекалено близо.

Изображение

- Ниско и тихо ръмжене: с това кучето ви показва да отстъпите. Това е знак за настойчивост и доминантност при кучето.

- Ниско ръмжене, което завършва с къс лай: с този звук кучето отговаря на заплахата. След което може да ухапе.

- Ръмжене със среден тон, което прераства в лай или се редува с него: така кучето изразява вълнение и възможно, агресия.

- Ниско мърморещо ръмжене: това е знак на удовлетворение. Меко ръмжене- това е игриво ръмжене, разглеждайте го в конкретна ситуация и обръщайте внимание на общото положение на тялото на кучето. Често то ще лае възбудено.

- Продължително ръмжене или лай: този звук означава, че вашето куче е неспокойно, или подозрително.

Изображение

- Научете се да различавате виенето:

- Дълъг и непрекъснат вой:означава раздяла, самота.

- Къс, повишаващ се вой: говори за радост и / или вълнението на кучето.

- Кучето лае и вие: сигнал за лов.

- Рязък вой: това е отговор на кучето на воя на друго куче или продължителен шум.

- Научете се да различавате методите, при които кучето може да скимти и хленчи:

- Късо скимтене с къс лай: това показва за нетърпение, любопитство и възбуда на кучето.

- Късо скимтене: демонстрира страх или вълнение.

- Ниско скимтене: кучето е неспокойно или изразява своята покорност.

- Настойчиво високо хленчене: кучето проси внимание или изразява силно безпокойство или остра болка.

- Обърнете внимание, че ако акучето не лае и не издава никакви звуци, то може да изпълнява ролята на хищника, който не иска да изплаши своята жертва. Кучето може да мирише въздуха, да отпусне тялото, да замре, да наостри уши, за да улавя звуците, затваря уста и широко отваря очи. С такова "мълчание" кучето може да изразява своето послушание или желание за подкрепа.

10. Вие трябва да разбирате реда в стадото.
Кучетата са стадни животни, които генетически са програмирани да спазват йерархията в стадото, тяхното поведение и маниери на общуване са основани на пложението в стадото, което те са "получили". За обозначаване на такива позиции се използва гръцката азбука. Колкото е по-голямо кучето, толкова по-ярко е изразено такова поведение. Много жестове и стойки кучетата използват в съответствие с тяхното пложение в стадото, и хората често ги бъркат и възприемат като други значения. Когато започнете да различавате жестовете на доминиране, подчинение и предизвикателно поведение, вие ще можете да разберете по-добре своето куче и да реагирате по съответен начин.

- Алфа- това е лидер. Това трябва да бъдете вие, но също така обръщайте внимание на знаците, с помощта на които кучето се опитва да се докаже като лидер.

- Другите кучета заемат следните позиции: Бета, Гама, Делта и т.н. Кучето, което изразява най-голямо подчинение е Омега. Ако имате повече от едно куче, можете да видите разнообразни навици, изразяващи превъзходство, подчинение и призив по време на игри и сред ежедневните навици. В природата на кучетата е заложен стремежа да се издигнат по-високо в йерархията на стадото, а също да прилагат всички усилия, за да запазят своето положение, за това понякога вие можете да забележите как кучето действа предизвикателно, въпреки точния ред в стадото.

11.Следете за собсвения си език и сигналите, които вие подавате на кучето.
То по своему разбира вашият език и го вижда със своите очи, въпреки, че по време на скорошни изследвания било предположено, че кучетата могат да разбират някои наши изказвания. Много е важно да знаете, как ви възприема кучето и как някои ваши жестове могат да причинят страдание на кучето, да го накарат да се страхува или вълнува, когато вие изобщо не се досещате за това. Винаги имайте предвид, че вашето куче ви наблюдава, изучава ви, и се опитва да предскаже вашето поведение, навици и вкусове. За това кучетата добде се досещат какво се каним да правим; те улавят и най-малките движения на нашето тяло и могат да ги разшифроват. Кучетата разбират, че ако човек покаже зъби, това не е повод да се вълнуват, и че силните звуци, които ние издаваме, например, кихане или кашляне, не трябва да им обръщат внимание. Ето някои от най-разпространените сигнали, които ние можем да предаваме на своето куче:

- Да отдръпнем от кучето ръцете си и да отместим поглед едновременно. Това говори на кучето, че вие сте решили да не го докосвате, на което то ще отреагира негативно.

- Гледате кучето упорито. То го разглежда като заплаха. Сред някои кинолози някога е съществувало мнение, че ако кучето се обръща, това е знак за непокорност, но сега се възприема като жест на вежливост или подчинение.

- Ако видите, че кучето се страхува, защото усеща своята вина, и реагира така, че все едно заслужава наказание, то кучето ще се страхува повече, и неговото поведение няма да се подобри, както очаквате вие.

- Галите кучето по главата. Много кучета не обичат да ги галят по главата, но се примиряват с това. Във връзка с това в никакъв случай не се препоръчва да галите куче, което познавате малко. Ако имате желание може от ранна възраст да го научите да реагира нормално на това.

- Вашето прозяване, както вече беше казано, може да говори на кучето за това, че вие сте разстроени, и то може да се отдръпне от вас. Ако вашето куче отговаря негативно на този жест, ще бъде добре, ако вие прикривате устата си, когато се прозявате.

- Прегръщане и притискане на кучето към себе си.
Кучетата са красиви, мили животни, които много бихме искали да прегърнем. Проблема е в това, че природата ги е програмирала да разглеждат близостта в две значения: първо, когато кучето е хванато като жертва, второ, когато върху него се качва друго куче, за да покаже превъзходството си. Тъй като нито едно от тези действия не предполага позитивна реакция от кучето, куче, което не е привикнало често да го прегръщат и притискат към себе си, може да се отскубне, да хапе или да се опитва да избяга. Ако това се случи с вашето кучето, бъдете търпеливи и правете така, че то да привикне към това постепенно. Погрижете се детето, което прегръща кучето да държи лицето си по-далече от него, а също следете за реакцията на кучето, за да окажете помощ веднага при нужда.

- Да внушавате чувство на изолация.
Кучетата са социални животни, и те се нуждаят от контакт. Когато кученцето прекарва първите си нощи у вас, трябва да бъдете до него, а след това постепенно да го премествате там, където ще спи постоянно. Така ще бъде по-спокойно. Не му позволявайте да спи на вашето легло, ако не искате това да прерасне в постоянен навик.

- Да крещите на кучето и / или яростно да жестикулирате или да замахвате към него с някакъв предмет.
Това е неуравновесено поведение, и вие няма да промените навиците на своето куче, а още повече ще разстроите незащитеното и изплашено куче. Действайте спокойно и винаги се старайте да има по- малко шум.

Изображение

Съвети:

- Съществуват още много скрити сигнали, с помощта на които кучетата показват безпокойство, стрес, заинтересованност и др. Изучавайте ги, за да предвиждате реакцията на кучето при едно или друго поведение.

- Отделяйте време за това, за да научите индивидуалните сигнали на своето куче. Въпреки, че повечето материали в тази статия подхождат за вашето куче, то като индивидуалност също ще подава особени сигнали, за които ще узнаете повече, ако прекарвате повече време с него.

- Ако вашето куче живее в жилището, или вие нямате двор, където да излиза, започнете да го обучавате да "моли за излизане". Това помага при лоши годишни условия, или когато сте заети.

- Важно е да обръщате внимание на поведението на кучето в обкръжението на други животни(без да смятаме хората и останалите кучета). Когато в дома кучето се запознае с другите животни, например, зайци или котки, неговата реакция има голямо значение: тя свидетелства за това, дали съжителството ще бъде успешно. Ако кучето е готово бързо да реагира на непредвидените ситуации и помага на другото животното, може да не се притеснявате: те ще бъдат в безопасност. Но ако запознавате новото животно с куче, което вече се е устроило в дома, ще трябва да го правите постепенно, търпеливо и внимателно да следите животните.

- Не забравяйте, че всички кучета са различни. Ако вашето куче е пасивно, в него може да има съответната реакция, която не съвпада с описаното по-горе поведение на кучето. Агресивните кучета, очевидно, ще действат агресивно, но могат да бъдат и по-пасивни. Реакциите могат да бъдат различни.

Предупреждения:

- Обърнете внимания! Ако кучето скимти, това може да означава, че изпитва болка, и може да има травма. Ако постоянно хленчи, и вие не знаете защо, не го игнорирайте. Внимателно го огледайте, и ако не виждате проблема, но кучето продължава да скимти, спешно го заведете на ветеринар.

- Както беше казано в статията, ако кучето маха с опашка, това не винаги означава, че се радва. Кучетата могат да махат с опашка по много причини. Ако вие сте непознати за кучето, винаги обръщайте внимание има ли в него признаци на лошо настроение, и може ли в случай на нещо то бързо да отстъпи.

- Не карайте кучето да прави нищо, и при общуване не го обиждайте и не му причинявайте вреда.

http://ru.wikihow.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10361
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Как да общувате със своето куче

Мнениеот zara_iv8 » Пон Юни 08, 2015 3:35 pm

Много полезна тема.благодаря
Аватар
zara_iv8
Животинче с въпрос
 
Мнения: 4
Регистриран на: Пон Юни 08, 2015 3:29 pm

Re: Как да общувате със своето куче

Мнениеот zoomaniak » Вто Юни 09, 2015 8:13 am

99% от всички грешки започват от общуването.
Опитвам се да овладея Хаоса.
zoomaniak
Пчела работник
 
Мнения: 11303
Регистриран на: Пон Май 17, 2004 4:52 pm


Назад към Кучета - Canidae