Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Обучение на кучето с кликер от Карън Прайър - част 1

Обучение на кучето с кликер от Карън Прайър - част 1

Мнениеот meri » Съб Мар 28, 2015 10:15 pm

Изображение

Обучението с кликер не зависи от кликера или от храната. Обучението с кликер зависи от подкрепата на това, което обича кучето(играчки, ласка и т.н.) и е сигнал, осигуряващ своевременен обмен на инфомация между дресьора и кучето.
Всичко, на което искате да научите кучето можете да правите с помощта на обучение с подкрепа. След като кучето разбере какви действия изисквате от него, как да ги извърши и кога да ги извърши, ще можете да замените щракването с думи, а храната с ласка.


Когато при кучето се закрепи поведението, отработено с обучението с кликер, това поведение ще стане пожизнено. Когато кучето се научи на няколко навика, няма да има нужда повече да щракате или да го награждавате, вие ще можете да подкрепяте неговото поведение като цяло.

Вземете кликера и малко лакомства. Разделете лакомствата на малки парчета, така че да наградите кучето 15-20 пъти, но да не се насити. Научете кучето да разпознава щракването на кликера, щраквайте и давайте лакомството веднъж на пет различни места в стаята. След това щракнете с кликера и се забавете с лакомството няколко секунди. Ако видите, че кучето е напрегнато и очаква лакомството, знайте, че сигнала е станал условна подкрепа. Сега можете да създавате поведение, което се нарича процес на "формиране".

Формиране на поведението

Лесно се формира поведението под названието "Хвани си опашката". Разбира се, съществуват толкова много методи как да постигнете това поведение, можете да завъртите кучето около себе си за нашийника, можете да поставите лакомство на върха на опашката, за да се завърти кучето около себе си, за да оближе опашката си. Но има само един начин да постигнете това веднага без принуда.

Прекратете да щракате с кликера и изчакайте малко. Вашето куче може да бъде заинтересовано и възбудено, когато не правите нищо. То може да се върти и дори да заскимти или да залае. В този момент, когато кучето се движи или се обръща в необходимата за вас посока, щракнете с кликера. Дайте лакомство.

Отново почакайте. Не обръщайте внимание на всички останали действия на кучето, с изключение на правилното (не очаквайте чудо, едно обръщане на главата или една крачка с предната лапа в правилната посока- това е всичко, което ви трябва). Ако сте "хванали" това поведение, ако имате добро чувство за време, за три и четири подкрепления вие можете да постигнете това, че кучето ще се завърта в необходимата посока по-често и по-бързо.

Сега не ви е необходима подкрепа след първата крачка в нужната пооска, но вие трябва да подкрепяте цялото завъртане в необходимата посока, което се състои от няколко крачки, възможно е, всеки четвърт кръг, а след това, когато кучето усвои тази четвъртинка от кръга, обучението за пълното завъртане ще протече по-бързо.

Изображение

Това е добър момент да прекратите първия урок: спирането след малката победа- това е златно правило. На следващия ден вземете кликера, парче лакомство и започнете от първата стъпка, след това направете четвърт кръг, а след това пълен кръг, и ще видите, че втория път всичко ще премине много по-бързо.

След обучението за обръщане на един кръг преминете към следващата стъпка- обръщане на два кръга, а след това към следващата и много важна стъпка- разнообразяване на подкрепата- в единия случай подкрепяйте половин кръг, а в другия два кръга или един или три пълни кръга, или дори един с четвърт, такъв ред от вашите действия ще накарат кучето да бъде много внимателно. Когато кучето разбере какво се изисква от него, можете да въведете знак с ръка или словесно указание, за да изпълни кучето този трик, само след като го помолят.

Това е много прост трик, и той няма да ви създаде име на велик дресьор. Съществува и друго поведение, което можете да попрактикувате, това е "обозначаване на цел", при която в кучето се формира такова поведение, като докосване с нос към точката, която сте показали. Целта на тези експерименти не е обучаване на кучето в трикове, това е демонстрация за използването на условна подкрепа при формиране на поведението, и това до колко ефективна може да бъде тази подкрепа.

Защо трябва да използвате кликер?

Защото вие не можете да използвате гласа си като условна подкрепа. Основната причина за това е, че вие не можете да похвалите кучето с думи именно в желаната част от секундата, което с лекота постигате с щракването на кликера. С помощта на кликера след малко практика ще можете да подрепяте съвсем неуловими движения- всичко е стъпка в правилната посока. Похвалата на нещо неопределено, защото отнема прекалено много време. Щракването също носи информация и за вас. То ви учи да усещате времето, защото е много по-лесно да нарисувате линия между прекалено ранното и прекалено късното щракване, отколкото между казаните думи.

Друга трудност в използването на думите са нашите постоянни разговори до кучето, и със самото куче, които ние с нищо не подкрепяме. За кучето е много трудно да разграничи значимите думи от общия шум, който ние произвеждаме. Но щракването с кликера силно се различава от останалите звуци, за това неговото значение е толкова ясно за кучето.

Чувала съм дресьори, които казват, че кликера е добър само за обучение на трикове, и за нищо друго. Вие не можете да го използвате например на ринга. Но той там не ви е необходим. Значимостта на кликера е във формирането на новото поведение или уточняване на детайлите, той не е необходим на животното, което вече е обучено.

Когато поведението вече е закрепено, не трябва да го подкрепяте постоянно.

Контрол на лошото поведение


Контролът на лошото поведение с помощта на положителна подкрепа заедно с "корекция" може да ви се струва безперспективно занимание, но не е така.

1.Установяване на условна отрицателна подкрепа

Това няма да бъде сигнал, означаващ "Аз ще те ударя", но това ще бъде сигнал "Не, няма да те подкрепям". То говори на животното, че някои негови действия няма да бъдат подкрепени. Например, вие можете просто да се обърнете с гръб към кучето. Животното бързо ще разбере, виждайки този сигнал, че трябва да промени своето поведение. Вие можете да използвате този сигнал, за да отучите кучето да скача по вас при поздрав, а вместо това спокойно да стои- тогава се подкрепва с ласка.

Изображение

2.Използването на положителна подкрепа за обучение на непоследователни действия

Това е техника с отвличане на вниманието на кучето, можете да я използвате за приучаване на кучето да лежи на място, когато обядвате, тогава то няма да проси храна от масата.

3.Почивка

Когато кучето прояви лошо поведение, трябва да се обърнете с гръб към него, да приберете всички вещи и лакомства- това означава край на развлечението.

Замислено отношение

Използването на подкрепа е по-голямата част от работата на дресьора, за това то ви кара да се замислите. По-лесно би било да следвате такива прости правила: ако кучето е направило локва, тикнете в нея носа му, ако кучето не върви редом, дръпнете повода. Добре обмислете това, което се каните да подкрепите. За съвършенният избор на момента за подкрепа трябва да се съсредоточите, тогава обучението ще стане много вълнуващо, а не скучно занимание.

От гледна точка на животното този вид обучение не означава приучаване да се държи по-далече от неприятностите, изпълнявайки това, което се изисква от него, това е просто обичайната работа, и нищо повече. В замяна тази дресировка дава шанс на животното да победи отново и отново, а също шанс да контролира макар и част от своята работа.

Действието на положителната условна подкрепа е малко по-силна, отколкото при обикновеното обучение. Ако вие спрете да разчитате на контрола за лошо поведение, а започнете да формирате добро поведение с ясно изразени условни сигнали на подкрепа, вашето куче ще се отнася по-различно към вас. Вие ще се научите да използвате интуицията си при общуване с вашето куче.

Изображение

Обучение на някои прости действия с помощта на кликера

За добре обучените кучета смятаме, че те не са способни да направят нещо неправилно: няма да скачат по гостите, няма да лаят, няма да се качат на дивана и т.н.
За това и за "дресировката" ние мислим като за метод за избягване на лошото поведение. Под дресировка ние разбираме прекратяване на скоковете по хората, лая или ходенето редом на повод. За това обикновената дресировка на пръв поглед се състои от контрол и профилактика. Вие дърпате кучето за повода, за да го накарате да направи нещо, а след това го коригирате, обикновено с друго дръпване на повода, когато кучето прави нещо "неправилно", докато то не се научи как да го прави "правилно".

Обучението с кликер има други принципи. В резултат на обучението с кликер вие получавате куче с добро поведение, но сформирано по нов път. Вместо да прекратите неправилното поведение на кучето, ние го учим да се държи правилно. Кучетата са учат да посрещат вежливо гостите, да лаят в нужното време, да ходят редом на провиснал повод, да ходят само там, където им е позволено и т.н.

Не съществуват набор рецепти по развитието на определено поведение с помощта на кликера и лакомствата. Използвайте всички източници на информация. Вие ще можете самостоятелно да усвоите това изкуство по пътя на пробите и грешките по време на обучението.
Всеки урок с всяко куче е различен. Понякога животните схващат информацията по-бързо от хората. Бъдете търпеливи!

Основи

Обучението с кликер е активно съвместно преживяване. Вие ще се научите да го използвате, когато прочетете за него или се уверите в неговата действенност. Вие трябва да се постараете. Вие обичате своето животно, животното ви обича вас, и вие имате малко свободно време.

При подготовката за урока по обучение с кликер вземете 20-30 малки парчета лакомство. Направете парчетата съвсем малки, с големината на ядка. Ако парчетата лакомство са прекалено големи или кучето трябва дълго да ги дъвче, у вас могат да възникат проблеми още в началото на обучението. Смисълът на обучението с кликер е в точния избор на време, там влизат и ритъмът и смяната на формиращите стимули, които са част от обучението. Ако този ритъм постоянно се нарушава, вие и вашето куче скоро ще имате желание да се занимавате с нещо друго За това трябва да сте сигурни, че вашето лакомство е достатъчно малко и удобно за преглъщане, а след това и двамата можете да пристъпите към взаимодействие.

Първият урок

Вашият първи урок може да продължи само няколко минути, но вие трябва да бъдете много добри и търпеливи в тези няколко минути. Намерете място без отвличащи фактори, където вие и вашето куче ще се чувствате свободно. За това подхождат кухнята или хола, улицата не е подходяща. Почакайте, докато останете сами с кучето, не трябва да има странични наблюдатели. Ако имате и други домашни животни, затворете ги в друга стая.

Поставете лакомството в чиния или купа откъдето лесно можете да го достигнете, но където то ще бъде недостъпно за кучето. Бъдете готови да се движите по време на обучението, а не да седите на дивана през целия урок. Ако се движите, за вашето куче ще бъде по-лесно също да се движи.

Когато запознаете кучето с кликера, изберете място, където няма да има отвличащи фактори.

Някои кучета в началото малко се интересуват от лакомството. Това е добре, когато те разберат значението на кликера, интересът към лакомството ще се събуди сам. Винаги трябва да провеждате първия урок преди храненето на кучето. Тогава естествения апетит на кучето ще ви бъде помощник и ще събуди интереса му и ще го подтикне към сътрудничество.

Как ще бъде с кученцето?

Вие можете да започнете обучението с кликера в първите дни от появата на кученцето във вашия дом. Няма нищо опасно или потенциално вредно в обучението с кликер, за това не трябва да чакате, докато кученцето стане на определена възраст, за да започнете да се занимавате с него. Кученцата са малки "ракети", насочени към храната, те това и чакат, докато щракнете, и много често се учат много по-бързо от възрастните кучета.

Обучението с кликер работи за всички кучета без значение от възрастта, породата и жизнения опит.

Вие рабира се, можете да започнете обучението, когато кучето стане на шест месеца или шест години, или дори 12. Кучетата харесват тази игра във всяка възраст. Също така няма значение каква е породата, пола или темперамента на вашето куче, обучението с кликер ще бъде приятно за всички кучета.

Съществуват няколко различни начални упражнения за вас и вашето куче, в които трябва да практикувате командите: "седни"; "легни"; "при мен"; "редом". Можете да започнете с една, а можете да пробвате и всички. Някои кучета възприемат едни нвици по-лесно от другите. Ако след 3-4 урока не постигнете прогрес, преминете към други упражнения, а след това се върнете към първото.

http://collierough.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae