Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Обучение на кучето с кликер от Карън Прайър - част 2

Обучение на кучето с кликер от Карън Прайър - част 2

Мнениеот meri » Съб Мар 28, 2015 10:35 pm

Съвети за начинаещите дресьори с кликер

Първо щрайкате, а след това давайте лакомство!


При това обучение не трябва да държите лакомството пред кучето, да го примамвате или да го съблазнявате. Какво прави кучето в момента на получаване на лакомството не е важно. Кучето помни какво е правело, когато е чуло щракването. След щракването можете да позволите на кучето да прекрати действието, да дадете лакомството, а след това да се върнете към обучението, и това няма да причини никакви проблеми.

Винаги щраквайте, когато при кучето се получи нужното действие!

Щракването е акустичен показалец, той постъпва директно в нервната система на животното и носи посланието:" Това, което сега прави твоето тяло, ще бъде заплатено". За това трябва да го използвате много точно. Ако вие учите кучето да скача, не трябва да щракате, когато кучето се готви да скочи, не трябва да щракате след завършване на скока, не трябва да щракате, когато смятате, че кучето сега ще скочи. Трябва да щракате, когато кучето се намира във въздуха. Когато кучето вече се е научило да скача, вие можете да подобрите неговото приземяване, щракайки, ако то се е приземило правилно. Храната се дава по-късно, съобщението носи щракването.

Щраква се само един път!

Избягвайте многобройните щраквания, особено за добро поведение. Моментът на щракването има решаващо значение, с тези щраквания вие казвате точно на кучето какво ви харесва. Ако щракате отново и отново, животното няма да може да разбере кое щракване има значение, и поведението няма да се подобрява. Освен това, кучето може да реши, че сигнал са многобройните щраквания.

Изображение

Не щраквайте, за да привлечете вниманието на кучето или да го накарате да се приближи до вас!

Не забравяйте да използвате кликера за тези цели поне в началото. Ако сте имали някакви затруднения в миналото, то новата реакция, подкрепена от вас ще ви накара да се опитате да я повторите отново и отново. Бъдете бдителни към себе си.

Ако продължавате да викате кучето при себе си с помощта на кликера или се опитвате с щраквания от отвлечете кучето от интересните за него неща, то вие ще загубите цялата информативна сила на кликера за кучето.

Не използвайте кликер за мотивация или първоначален сигнал!

Вие винаги трябва да смятате:" Че аз наистина подкрепям."
Ако вашето куче се колебае или изостава, а вие щраквате, за да го развеселите, то вие подкрепяте неговите съмнения и изоставане. Щраквайте само за поведението, което ви е нужно.

Използвайте лакомство с правилен размер и тип!

Започвайте обучението с гладно животно. Повечето дресьори с кликер правят кратък петминутен урок направо преди храненето на кучето. - Не оставяйте храна в купата за целия ден, хранете животното в строго определено време.
Ако трябва да оставяте храна за животното, я прибирайте 2-3 часа преди тренировката. - Направете лакомството част от общото количество храна, приемана от животното за деня, ако използвате голямо количество лакомства, намалете обема на обичайното хранене. - Открийте истинското лакомство за вашето куче.

Поддържайте интереса към обучението. Трудната задача винаги трябва да се разделя на няколко малки и леки.

Варирайте трудността на задачите!

Не водете всеки урок от лек и вече заучен материал към нов и сложен, защото по този начин ще научите животното да мрази обучението и страстно да очаква завършването й. Особено ако трябва да увеличите продължителността на някое поведение, постоянно да преминавате от лек към труден и обратното.
Трябва да научите кучето да остава на място 30 сек?Щракайте след 10 сек., след това след 25,15,35,10,40 и т.н.

Постоянно поддържайте в кучето надеждата за успех. Задължително завършвайте урока с нещо леко и интересно, за което кучето ще получи подкрепа.

Вашите уроци трябва да бъдат къси и разнообразни! Никога не повтаряйте едно и също отново и отново!

Работете с кратки почивки. Три кратки урока по пет минути ще ви дадат повече, отколкото три часа, които ще уморят вас и кучето. Не трябва да затвърждавате и повтаряте урока, за да "запечатите всичко".

Опитните дресьори по корекция на поведението винаги радостно се учудват на това, че поведение, основано на формиране и подкрепа, не се влошава с времето. Вашият кликер никога няма да загуби сили като информация за животното. Животното добре помни успешността на това съобщение и с удоволствие ще повтори това действие отново, дори ако между уроците са изминали седмици или месеци.

Прогрес с малки стъпки!

При обичайната тренировка ние от самото начало изискваме от животното изпълнение на всички действия и само коригираме всяка грешка, докато животното не може да го изпълнява продължително време без "корекция". Формирането на поведение с подкрепа силно се различава по своя принцип. Ние строим поведението на малки стъпки. Животното открива за себе си как да получи подкрепа за всяка малка нова стъпка. Това изисква от дресьора малко по-голям интелект, но скоростта на прогреса е поразителна.
Понякога кривата на прогреса достига своето плато, и при животното вече не се наблюдава никакво подобрение.
ПОМНЕТЕ: платото винаги предшества огромния скок напред. То помага да започнете всеки урок с кратко повторение на предишния.

Изображение

Изображение

Ако добре изучения навик на вашето куче изведнъж се загуби, върнете се назад, в "детството"!

Понякога промените в околната обстановка се оказват много по-значими за животното, отколкото смятаме. Например, куче което прекрасно е ходило редом или се е приближавало по команда в дома, на площадката, на новото място действа така, че все едно за първи път чува командата. Не го ругайте! Вместо това, представете си, че вие никога не сте го обучавали в тези действия и се върнете към своите първи стъпки, дори ако това бъде изпълнението на действията "приближаване при щракване и лакомство от разстояние половин метър". След това увеличавайте сложността на задачата, която вие отново сте формирали в съвсем новата за кучето околна обстановка. (За безопасността на кучето можете да го държите на повод).

Ние наричаме това "връщане в детството". Това е кратко повторение на формиращата се процедура понякога е достатъчно за възобновяване на поведението в новите условия. То може да отнема един или няколко урока, но винаги преминава по-бързо, отколкото първия път. Ако повторението е завършило с един урок, задължително дайте на кучето повече лакомства.

Не смятайте, че вие лесно четете мислите на кучето!

Емоции, да: понякога по изражението на кучето вие можете да кажете какви чувства то преживява във връзка с определени събития. Но защо то изпитва тези емоции или защо то действа по този начин, остава само нашето предположение.

Когато кучето не прави това, което вие очаквате от него, вие винаги ще намерите човек, който ще ви каже, че това се случва по определени причини. Кучето е стресирано. Кучето се е объркало. Кучето ви игнорира. Кучето е прекалено доминантно. Кучето е наскърбено и т.н. След това ще ви разкажат как да въведете ред във въображаемата причина, много често с наказание.

НЕ ГО СЛУШАЙТЕ! Ако добре изучения навик изведнъж не се изпълни, не губете много време за учудване. Вие никога няма да разберете причината. Може би кучето смята, че то трябва да работи само когато сте в бели обувки, а вие сега сте обули новите си червени маратонки. Винаги се "връщайте в детството", повтаряйте формирането и подкрепата с леки стъпки, докато нужното поведение не се възстанови.

Завършвайте урока, постигайте успех!

Ние винаги се опитваме да постигнем добро изпълнение, да повториме успеха отново и отново, докато животното не направи грешка и цялото поведение се наруши. Приучете кучето да завършва урока, постигайки нещо добро. Запечатайте успеха в мозъка на кучето. Ако вие не сте достигнали прогрес, прекратете обучението, преминете към нещо по-леко, за да щракнете задължително, а след това вече да завършите урока.

Бъдете заинтересовани!

Ако днес сте разстроени или сърдити, прекратете обучението. Вие не можете да се занимавате с това в такова състояние. Почакайте и продължете по-късно. Не показвайте вашият гняв пред кучето: това ще научи кучето, че от вас може да се очаква нещо непредсказуемо.

http://collierough.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10357
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae