Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Обучение на кучето с кликер от Карън Прайър - част 3

Обучение на кучето с кликер от Карън Прайър - част 3

Мнениеот meri » Нед Мар 29, 2015 10:28 am

Обучение на кучето на Седни и Легни

Начало: пригответе лакомството. Щракнете и едновременно поднесете лакомството направо до кучешката муцуна, за да го забележи веднага. Придвижете се и повторете всичко няколко пъти. Тези първи няколко щраквания заедно с лакомството помагат на кучето да разбере значението на щракването. Променяйте времето между щракванията и лакомството: понякога давайте лакомството веднага след щракването, понякога със секунда или две по-късно. Винаги в началото щраквайте, а след това давайте лакомството. Когато щраквате, дръжте лакомството скрито, или поставете ръката си с лакомството зад гърба, иначе ще дадете на кучето лъжлив намек за несъзнателно движение с ръката. В някои случаи след лакомството изчакайте няколко секунди, преди да щракнете отново, това ще помогне на кучето да осъзнае важността на щракването.

Никога не щраквайте и едновременно с това не поставяйте лакомството на пода или в чиния, където кучето може да го види. Ако е необходимо, помогнете на кучето да намери лакомството във вашата ръка. Вие трябва ясно да покажете на кучето:щракването означава, че сега ще дадат лакомство, но това няма да се случи едновременно и не винаги еднакво. Направете така 2-3 пъти.

Някои дресьори с кликер смятат за необходимо да повтарят този процес много пъти. Аз предпочитам да следвам успеваемостта на животните. Когато кучето наостри уши при звука на щракването, идва момента да дадете повече информация на кучето- за това, че неговите собствени действия предизвикват щракването.

Стъпка първа

Начало: дръжте кликера в дясната или лявата ръка, а лакомството в другата. Свийте ръка в юмрук, дръжте го над главата на кучето, между ушите, така че да погледне нагоре. Щракнете на този поглед нагоре. Повторете. Отдалечете се 1-2 крачки, поставете кучето пред себе си и щракнете, ако погледне нагоре, във вашето лице. Повторете.

Леко се наклонете над кучето. Това ще накара кучето да се отдръпне назад, опашката ще се отпусне. Щракнете за това движение. Дайте лакомство, повторете. Работете бързо и щракайте често, щракайте за най-незначителните правилни движения, отколкото да оставяте кучето без награда, иначе ще загуби интерес. Следете задните крака на кучето, когато те започнат да се сгъват, щракнете.

В някой момент кучето сяда. Щракнете и дайте лакомство веднага. Отстъпете крачка, поставете кучето пред себе си, почакайте да видите дали кучето ще седне без вашите указания. Щракнете. Повторете. Отстъпете настрани с една-две крачки. Усмихнете се на кучето, уловете неговия поглед, направете пауза- кучето обикновено ще се радва да седне. Щракнете и дайте лакомство.

Изображение

Няма значение, че кученцето е станало, когато му дават лакомството. Само щракването отбелязва правилното поведение.

Когато щракнете и предложите лакомство, кучето скача. Това е прекрасно. Ние не искаме кучето да продължава да изпълнява командата, когато му даваме лакомството, то трябва да изпълнява командата, само когато ние щракнем. Вашето щракване отбелязва поведението, което ни е необходимо. Кучето ще запомни какво е правело, когато вие сте щраквали без никаква помощ от ваша страна.

За това, ако кучето не седне веднага, бъдете търпеливи. Възползвайте се от ръката с лакомството, за да повдигне кучето отново глава. Не подтиквайте кучето. Не му казвайте какво да прави, не се вълнувайте. Ние формираме неговото поведение като цяло.

Какво да правите, ако кучето постоянно скача по вас? Игнорирайте това поведение. Когато кучето постави предните си лапи на земята, започнете движение с ръката отново.

Втора стъпка

Сега увеличаваме времето, когато кучето сяда. Почакайте, докато кучето седне. Щракнете. Дайте лакомство. Следващия път, когато кучето седне, не щракайте веднага. Приберете ръката с лакомството. Щракнете. Лакомство.

Отлагайки времето преди щракването, вие приучавате кучето да сяда и стои на едно място, докато не чуе щракването. Вие не трябва постоянно да стимулирате кучето с щраквания. Сега щракването означава край на нужното ви действие. Прекратявайки щракването, вие увеличавате продължителността на това действие. Не разговаряйте с кучето и не изливайте чувствата си, това не носи инфромация, а само обърква кучето. Бъдете спокойни.

Край на урока

Изследванията показват, че няколко кратки урока са по-ефективни, отколкото един дълъг. Вашият първи урок трябва да продължава не повече от 4-5 минути. Завършете урока, когато вие и вашето куче получите удоволствие. На първия урок можете да усвоите само Стъпка първа и Стъпка втора или дори Трета и Четвърта. От другга страна вие може да имате много активно куче, което иска да играе на новата игра половин час или час или дори да усвои за един урок Стъпка шеста. Това е добре. Някои кучета са готови със Стъпка трета и Стъпка четвърта, без да са усвоили още и Стъпка втора. Това също е добре, вървете с крачка напред, а след това се върнете към пропуснатата стъпка по-късно. Най-важното е да постигнете прогрес.

Ако кучето се е отдалечило от вас или вие усещате объркване, нетърпение и дори гняв, прекратете заниманието и опитайте по-късно. Ще видите колко много ще успее да научи кучето между уроците, особено ако те са кратки. Ще разберете, че днешния проблем може сам да се разреши утре.

Стъпка трета

Когато кучето започне да сяда самостоятелно, или когато сяда без да сте поставили ръка над главата му, вие можете да започнете да използвате ръката с лакомството по друг начин: да накарате кучето да легне. Поднесете ръката с лакомството към носа на кучето, когато седне. След това отпуснете ръката бавно между предните лапи на кучето, много близо до него. Неговият нос ще следва ръката ви, кучето ще се наклони напред, а след това ще легне. Щракнете, когато предните лапи започнат да се сгъват за първи път. Дайте лакомство. Следващия път съблазнете кучето по-далече да повдигне предните лапи, внимателно отдръпнете ръката с лакомството, когато кучето докосне пода. Легнало ли е кучето? Щракнете. Кучето е скочило? Чудесно. Това няма значение. Дайте му лакомство, когато стои. След това е по-лесно да го съблазните.

Стъпка четвърта

В определен момент, който вие трябва да видите сами, внимателно намалете движението на своята ръка надолу. Покажете на кучето, че имате храна, но не я поставяйте пред носа на кучето. Почакайте. Вие чакате, за да легне кучето, да легне самостоятелно.

Не трябва да чакате кучето напълно да изпълни действието "лягане". Щракнете, когато едната лапа започне да се хлъзга напред, или когато лактите започнат да се свиват, или дори когато кучето наклони глава към пода. Вашето щракване, а след това лакомство, се свежда за кучето до неговата представа за правилно действие със самото действие- да легне. Почакайте отново, дайте време на кучето. Това време ще го накара да действа по-нататък. Може би, то ще легне.

Обучение на кучето да легне с помощта на кликера


Изображение

Когато кучето легне, трябва да щракнете и да го наградите.
Примамката се отдалечава все по-далече, и се щрака, когато кучето остане в легнало положение.

Повторете. Следете за кучето. Вие действително можете да видите на муцуната на кучето моментът, когато то разбира, че ако лежи, вие ще щракнете. Дори при съвсем малките кученца може да се види това изражение. Това се случва, когато вашето кученце ляга целенасочено. Кучето може дори да "рухне" на пода. Ако това се случи, вие трябва да обозначите своето удовлетворение не с повторно щракване- щрака се винаги само веднъж- а цяла шепа лакомства, ние наричаме този успех "джакпот".

Когато кучето съзнателно стигне до мисълта, че трябва да лежи и да чака, то само може да предизвика вашето щракване, когато кучето открива за себе си, че само заработва своето лакомство, можете да го обучите на различни неща, които могат да се направят по различни начини. Това е много важен първи урок- и много вълнуващ за кучето.

Забележка

Винаги има смисъл да започнете новия урок с повторението на стъпката от миналия урок. Ако сте пристъпили към стъпка пета, и кучето вече уверено ляга само, започнете този урок с кратко повторение на стъпка четвърта, накарайте кучето да легне, след това почакайте и щракнете при частично приемане на лежащо положение, след това щракнете, когато кучето е легнало само напълно. 3-4 повторни щраквания ще настроят кучето на необходимата скорост на възприятие.

Следващата стъпка в отработването на всяко поведение, включително и действието "легни", е увеличение на продължителността на това действие, добавяне на отвличаващи фактори и указания- сигнал с ръка, или словесна команда, или едното и другото.

http://collierough.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae