Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Тренировка на кучето- мотивация с глад

Тренировка на кучето- мотивация с глад

Мнениеот meri » Чет Апр 02, 2015 7:52 am

Защо това е лоша идея?


Изображение

Мотивацията с глад не дава нищо добро, а само вреди на тренировката и вашите отношения с кучето.

Много хора смятат, че при кучето мотивацията за работа възниква от неудовлетворените нужди- глад, жажда, желание да общува. За това за мотивиране се провежда депривация(лишаване).
Например: не хранят кучето или го изолират до момента на тренировката. Изолацията много бързо изтощава кучето, тъй като те са социални животни.

Разбира се, ако здравото куче не получи храна в продължение на часове или два дни, нищо страшно няма да се случи. Много кучета дори самостоятелно провеждат малки оздравителни гладувания. Но ние никога не можем да използваме тези състояния изкуствено, за повишаване на мотивацията към работа- ето защо:

1.Причиняване на вреда на физическото здраве: лишаването от храна заради повишаване на мотивацията може да причини изтощение на организма.

Ако кучето само отказва храна, то си има причини. Например, кучетата ядат по-малко в горещините, те спазват диета по време на някои заболявания, при натурално хранене, особено ако хранят кучето със сурови продукти, кучетата ядат по-рядко. Във всеки от тези случаи кучетата сами, съгласно своето състояние, избират диетата.
Хората не са в състояние да определят точно колко често трябва да се храни кучето, колко често трябва да го хранят и в какъв случай то може дълго време да остава без храна, без да изпитва проблем. За това хората със своите представи за мотивация напълно могат да причинят физическа вреда на кучето.

2.Причиняване на вреда на психическото здраве:в кучето се формира нездравословно отношение към храната и процесът на хранене

Ако кучето не е сигурно, че ще го нахранят, то може да започне да яде прекалено много, да поглъща храната много бързо и нервно. Това нарушава процеса на храносмилане- както е известно, погрешното количество храна и стресът по време на хранене причиняват неприятни усещания и дори болка в корема. Не е изключено, че куче, редовно изпитвало глад, да започне да се концентрира прекалено силно в търсене на храна извън дома, да проси от масата или още по-внимателно да охранява купата си с храна. То губи инстинкта, помагащ за възприемане на естественото състояние на глад.
И обратното: ако кучето знае, че храната е достатъчно, че то винаги и по всяко време може да удовлетвори глада си, то започва спокойно да се отнася към храната и обръща по-малко внимание на своите хранителни нужди.

3.Поощряване с храна- това не е хранене

Целта на хранителното поощрение по време на тренировка се състои в това, да се създаде в кучето приятна емоция, която би показала, че неговото действие е правилно. Размерът на лакомството трябва да бъде съвсем малък. Кучето трябва да го изяде мигновено. Ако то дъвче по-дълго, започва да се отвлича от процеса на тренировка и превключва вниманието си към храната или нещо друго. По този начин лакомствата, давани по време на тренировка, явно не са достатъчно, за да се нахрани кучето. Получава се, че процесът на тренировка не може да замени нормалното хранене.

4.Състояние на глад, съпровождащо тренировките, асоцирано със самата тренировка

Съгласно закона за обучение, неприятното чувство на глад, съпровождащо тренировката, се асоцира със самият процес на тренировка, причинява негативна реакция. Така както животните избягват неприятните явления, мотивацията към работата намалява.

5.Стресът от гладуването блокира способностите на кучето към обучение

Гладът означава недостиг на хранителни вещества, в това число- в мозъка, който е отговорен за процеса на обучение. За това гладното куче не е настроено за тренировка. Всеки от нас знае, че ако е гладен, той не може да се учи и мисли само за храна. Това знание не подминава кучето- видимо, смята се, че кучето се учи чисто механически да изпълнява командите, без да използва менталните си способности. На всички е известен факта, когато куче, което се стараят да мотивират с глад, по време на следова работа се спуска да търси храна, а не търси следата.

6.Мотивацията с глад намалява количеството способи за мотивиране

Съществуват множество способи да мотивирате кучето- лакомства, игра, ласка, приятна разходка и др. Въпреки, че всяко от тези поощрения има безбройни вариации. Цялото това разнообразие на поощрението може ефективно да се използва, избирайки за всяко от тях задачата и нивото на сложност. Ако треньора се стреми да работи с гладно куче, за него всички тези възможности се свеждат само до най-насъщното- възнаграждението с храна.

7.Гладното куче по време на тренировка показва множество симптоми на стрес

Такива симптоми са например, повишената активност, рязкото прихващане на храната със зъби, неспособност да се съсредоточи. Тези симптоми са достатъчно, за да стане тренировката слабо ефективна.

8.Гладът влошава аналитичните способности

В резултат обучението чрез лишаване от храна на кучето става подобна на послушния войник. Неговите аналитични способности атрофират. Нормалният, здравословен процес на обучение е достатъчно сложен. В него участват най-различни участъци от мозъка, включително кората, лимбичната система, центровете на паметта, а също отделите, отговарящи за възприятието и анализ на стимулите, получени за сетивата. Част от този процес протича автоматично, а част е свързана с целенасочени мисловни процеси. Получавайки задачата, кучето трябва да я разбере. Това не е толкова просто, както може да ви се стори на пръв поглед. Треньорите, преминали курса по нова кинология, правят упражнения, в които те самите трябва да изпълняват ролята на трениращото куче. По този начин, те започват да разбират колко са сложни за кучето всички тези движения, думи и тон от треньора, за да разберат какво искат от тях. Особено ако при неопитния треньор тези сигнали си противоречат един на друг. За това за по-ефективно обучение е необходимо да се поддържа мозъка на кучето в добро състояние.

Защо може да се мотивира куче, при което са задоволени естествените нужди, в това число нуждите от храна?

1.Кучетата се обучават с удоволствие, това е тяхна естествена способност- особено, ако работата е в сътрудничество с любимия стопанин.

2.Ако кучето се чувства добре, тренировката го увлича все повече с всяко занятие. Това става интересен и радостен процес за него. По време на тренировка кучето интензивно използва своите аналитични способности, то започва да предлага все повече нови видове поведение, неговата реакция става все по-гъвкава. Така при треньора се появява възможността да обучава кучето на повече нови навици- трикове, ритуали от ежедневния живот, комуникация с други хора и кучета. Развитото куче се адаптира по-добре към условията на живот. Т.е. умната тренировка помага за възпитанието на кучето.

3.Практиката показва, че кучето може лесно да се мотивира с различни способи, които не го довеждат в състояние на стрес.

Защо се смята, че мотивацията с глад е необходима?

1.Кучето не иска да изпълнява командите

Това се случва по множество причини. Най-честата причина се състои в това, че треньора не знае за сигналите на примирение и симптомите на стрес. Тези сигнали показват, че кучето не вярва на треньора, не се чувства добре в дадената обстановка или изпълнението на командите предизвикват в него някакви затруднения.

За много кучета, за да откажат работата, е достатъчно само груб команден тон или дръпване за повода. Много често точно с това започват и заниманията в традиционните кучешки училища. По-рано се е смятало, че за да формират поведението и дори позата на кучето е необходимо физическо въздействие, например, да дърпат кучето за лапите, за да легне, да го натискат на крупата, за да седне, да стискат челюстите за обучение на апортиране и т.н. Много кучета са много чувствителни към докосванията. За това те възприемат такова въздействие като насилие. Най-чувствителните от тях отказват да работят. Как такива кучета ще станат първи кандидати за гладуване за повишаване на мотивацията?

Другата съществена причина се състои в това, че тренировката за кучето е творчески процес, сравним с истинското изкуство. Добрият треньор се стреми да направи от кучето своя приятел, партньор, да открие и развие неговите таланти. За това той трябва много добре да вижда сигналите на кучето и да има достатъчно широк спектър от методи за мотивация и упражнения. Необходимо е търпение и уважително отношение към кучето, като към умно същество. За съжаление, не всички треньори притежават такива качества.

2.Традицията за мотивация чрез гладуване е много стара

Тя се отнася към времената, когато всяко животно се е разглеждало като набор от рефлекси. Тогава се е смятало, че поведението на кучето се управлява само от инстинкти. Този факт, че поведението на кучето зависи от множество други фактори - индивидуален опит и спососбности да решава проблемите по време на тяхното появяване не се отбелязвали. За това кинологията се е занимавала само с това, да се научат да манипулират инстинктите с всякакви методи, на първо място- лишаване и болка.

Ако продължаваме да използваме само част от знанията за кучетата, ние ще успеем адекватно да се отнасяме с тях в съвременните градове, когато към тях се изискват гъвкави способности за адаптация към постоянно променящите се условия и към неестествения за кучето живот в човешкото общество.

Пример

Обучавах страхливо куче на командата "Седни". Но кучето не искаше да изпълнява тази команда. То постоянно бягаше от мен и седеше на голямо разстояние. Дори ако кучето сядаше, след секунда отново скачаше. Във всеки случай аз нямах шансове да му дам лакомство. Разбира се, можеше да взема кликер. Но за да се научи да възприема кликера като награда, също беше необходим близък контакт. Тогава аз отложих командата "Седни" за по-късно и предложих на кучето развиваща игра, в която то можеше да играе само. Аз също присъствах в стаята и добавях в играта приятни усещания. Например, разпръсквах по пода лакомства или пълнех играчките с храна. След това научих кучето да обръща внимание на моя посочващ жест, така че все едно му показвах нещо интересно. Буквално за няколко сеанса по 30 мин. за два дни, кучето вече не се страхуваше от мен, а нашите занимания толкова му харесаха, че то ме молеше да тренираме още. Тогава аз отново започнах да го уча да сяда. Сега упражнението се получи. Аз разбрах защо командата "Седни" не се получаваше преди: изпълнението на тази команда изисква отпускане, а да се отпуснеш в присъствието на човека, от когото се страхуваш, е много сложно. За това кучето през цялото време скачаше, когато го помолех да седне. След като между нас се установи добър контакт, проблемът с изпълнението на командата "Седни" отпадна.


Олга Кажарска

http://www.dogfriend.org/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10361
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae