Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Изграждане на контакт с кучето- теория и практика

Изграждане на контакт с кучето- теория и практика

Мнениеот meri » Пет Апр 03, 2015 9:37 pm

Автор: Олга Кажарска

Как да изградите контакт с кучето?


Много сме говорили за това, че човекът и кучето могат добре да общуват и работят само ако между тях е изградена добра комуникация.

Основни правила на общуване с кучето

1.Разговаряйте със своето куче


Всички знаем, че кучетата имат добре развит слух. Освен това знаем, че кучетата са способни да запомнят думите и да ги свързват с определени явления. Но кучетата са способни и на повече: те могат да разбират в най-общия смисъл човешката реч. Хората, които често разговарят със своите кучета забелязват, че кучето започва по-осезаемо да реагира на техните думи и дори на цели фрази.

Както е известно, способността към възприемане на речта в значителна степен помага за развитието на мозъка. За това аз не се учудвам, че при кучета, с които разговарят стопаните, се появява особено, смислено изражение в очите. Реакцията на такова куче към човешката реч е толкова точна, че може да шокира и този, който напълно е убеден в кучешкия разум.

2.Следете за своите емоции

Да бъдете член на обществото- това означава да умеете ясно да реагирате на сигналите на другите членове от своята група и адекватно да им отговаряте. Само по този начин може да създадете здраво семейство.

Към сигналите, излизащи от другите членове на семейството, се отнасят техните емоции. Те отразяват състоянието на другите и дават възможност на всеки бързо и гъвкаво да нагоди своето поведение според конкретната ситуация.

Кучето също се ориентира от емоционалното състояние на стопанина. Идвайки в дома, кучето започва да наблюдава състоянието на членовете от неговото ново семейство. Според техните емоции то бързо научава, как се отнасят в семейството към различните явления. Например, то запомня кой от членовете на семейството обича, когато то се качи на дивана или проси от масата- и кой решително е против това. То приема настроението, придружаващо пристигането на гостите, подготовката за разходка, приготвянето на храната, среща по време на разходка и т.н. Някои смятат, че кучетата възприемат нашето отношение към гръмотевиците и за това се учат да се страхуват от гръмотевиците непосредствено от своите стопани.

Получава се, че благодарение на нашите емоции, нашите кучета като че ли се самовъзпитават. Но обучението чрез емоции може да се използва и по-съзнателно. Можете да покажете на кучето своя интерес към различни предмети, хора и явления- за да го научите да не се страхува от тези явления и да повишите неговият изследователски интерес. Аз показвам на кучето с пръст или движение на ръката лакомството, разпръснато на пода, или купата с храна, тогава то се учи да следи моите показателни жестове.

Прилагайки наказание, стопанина също създава емоции- само негативни. В голямо количество тези емоции разрушават контакта.
Въпреки че въпросът, колко негативни емоции може да изтърпи кучето, без да загуби доверието към стопанина, остава отворен. Известни са случаи, когато кучето моментално е загубило доверието, когато стопанина е започнал да прилага наказания по време на тренировка, например, да крещи на кучето или да го дърпа за повода. Изпитвайки такова отношение, кучето може да се нуждае от много време, за да се възстанови отново доверието към стопанина, въпреки че някои кучета си остават недоверчиви.

При съвременните треньори има поговорка:" За да създадете първото впечатление не може да имате втори шанс". Тази поговорка отразява свойствата на емоциите: при запознаване с новите явления, впечатлението от това явление се формира мигновено- и остава завинаги. Този механизъм на мигновено обучение е необходим за оцеляването. Той помага на животното бързо да различава опасните явления и да успява навреме да избегне опасността. Когато хората започнат да прилагат към кучето методите, причиняващи неприятни емоции, кучето също реагира. Въпреки, че ние не можем да кажем, по какъв начин наказанието е подействало на кучето. Получава се, че с наказание ние можем бързо да го отучим да сътрудничи с нас или да убием желанието да се обучава на някой навик.

Старайте се да следите за своите емоции и да ги контролирате колкото може по-съзнателно!
Това ще ви помогне не само при общуването с кучето, но и при общуването с други хора.

3.Наблюдавайте за изразяването на вътрешното състояние на кучето и го върнете в норма

Вътрешното състояние на кучето може лесно да се определи по неговите сигнали. Най-важните от тях- сигналите на примирение и симптомите на стрес.
Тези основни състояния дават достатъчно практическа информация за поведението на кучето в ежедневния живот.
Например, ако някакво събитие, някакъв предмет, друго куче или човек предизвикват във вашето куче неприятни чувства, то често ще показва сигнали на примирение. Ако неприятните чувства на кучето станат прекалено силни, кучето ще попадне в състояние на стрес. Това състояние вие ще определите по симптомите на стреса.

Изображение

Ако вашето куче е неспокойно, постарайте се да направите всичко възможно, за да го успокоите. Ще бъде по-лесно да го направите, ако се отнасяте спокойно с него, с приятелски тон. Често помагат лакомствата и ласката.

Например, ако сте разбрали, че за кучето е неприятна срещата с някой определен индивид, отделете го от него. Ако кучето нервничи по време на разходка при среща с други кучета, наблюдавайте с какви чувства се приближава към другото куче. Ако вашето куче или срещнатото куче показват сигнали на примирение или дори симптоми на стрес, успокойте ситуацията. За това има няколко варианта на реакции:

1.Застанете между своето куче и кучето, което се приближава към вас.
2.Спрете на пътя колкото се може по-далеч от приближаващото куче и изчакайте, докато не премине покрай вас.
3.Превключете вниманието на кучето към себе си и в това състояние преминете покрай другото куче.
4.Ако вашето куче е толкова отвлечено, че не обръща внимание на вашите жестове, привлечете вниманието му с глас и го извикайте. Старайте се вашият глас да звучи колкото се може по-весело.

Скала на повишен стрес (агресия)
http://www.dogfriend.org/images/article ... ladder.jpg

Промяна в поведението
- Мирише земята
- Чеше се

Сигнали на примирение
- Прозява се
- Облизва устни
- Отдръпва поглед
- Обръща се
- Забавя движенията

Ниско ниво на стрес
- опит да общува за намаляване нивото на стреса и предовратяване на агресията

Реакция на стрес:
- тежко дишане;
- зениците са разширени;
- треперене/ тръскане
- изпотяване на възглавничките на лапите
- изхвърляне на адреналин
- "китови очи"

Подготовка за взимане на решение

Фокусиране:
- прекратява демонстрирането на сигналите за примирение;
- затваря уста;
- замира

Готовност към защита
- скърца със зъби
- ръмжи

Високо ниво на стрес
- кучето е принудено да вземе решение

Атака

Ухапване

След неприятната среща аз винаги се старая да правя нещо приятно с кучето. Задължително му давам възможност да помирише следите на преминалото покрай нас куче, да уринира на неговата маркировка, да яде трева, да се потъркаля в тревата или да премахне стреса с някое друго действие.

Друг пример: Ако кучето се е прибрало възбудено у дома и не може да се успокои дълго време, аз започвам да го успокоявам с някакви допълнителни мерки. Можете да предложите на кучето да гризе нещо. Много често на кучетата помага помага почивката в тяхното легло или уединение в друга стая. Можете да го погалите, да поговорите с него, да му направите масаж, да потърсите скрити лакомства. Може да предложите на кучето да реши някоя лесна задача за съобразителност, която вече може да решава. Смисълът на такова упражнение е в това, че кучето не може едновременно да нервничи и да се концентрира. За това опитвайки се да се концентрира, кучето се успокоява. Този метод подхожда само, ако кучето не е развълнувано толкова силно, че може да превключи на задачата.

Много хора се стараят да успокоят кучето с това, че постигат от него изпълнение на командите за послушание. Не е изключено, че този метод може също да работи. Но аз никога не го използвам, защото изпълнението на командите - това е неестествено действие. То може само по себе си да причини стрес, и по този начин пречи на успокоението. Както знаем, самият процес на обучение на командите за много кучета протича неприятно. Има много кучета, които не обичат да изпълняват команди поради някакви причини. За това аз предпочитам естествените методи на успокоение- методи, които максимално освобождават кучето от някое принудително състояние и дават възможност интуитивно да избират поведението, помагащо за успокоението.

Постарайте се предварително да разберете, в какви ситуации вашето куче започва да нервничи и с какви методи можете да го успокоите най-бързо.

Много хора си блъскат главата как да изчислят на какви действия да научат кучето, например, в резултат на подкрепата от страна на стопанина. Мнозина казват, че кучето трябва да се справи с различните ситуации самостоятелно. Смята се, че поддържайки кучето, когато се страхува, стопанина поощрява неговото чувство на страх. Други игнорират състоянието на кучето, все едно не е там.

Ако вие имате такъв подход, постарайте се да си спомните, че вашето куче е високо социално животно. Една от основните нужди на социалните животни е осъзнаването на чувството за защитеност и чувството на принадлежност към семейството. За това във всяка ситуация то запомня първо фактите, показващи доколко тези условия се изпълняват.

Освен това, стресът- това е физиологическо състояние, с което не винаги е възможно да се справите самостоятелно.

Внимание! Опитите да интерпретирате поведението на кучето с помощта на такива понятия, като статусни отношения, подчинение, доминиране, просене и т.н. водят до объркване- още повече, че тези понятия всеки човек определя по своему.

4.Имайте предвид желанията на кучето

Не карайте кучето винаги да прави само това, което искате вие самите!
Това не отговаря на правилата на съвместния живот в семейството: в доброто семейство трябва да се удовлетворяват нуждите на всички негови членове. За това членовете на семейството се стараят да намерят компромис, отстъпвайки един на друг. Предоставете свобода на кучето.
Кучетата са развити същества. Те имат свои желания. Тези желания често са свързани с удовлетворяване на инстинктивните нужди, които вие не сте успели да забележите и удовлетворите. От друга страна, те са причинени от естествената нужда на кучето да изследва света, да задоволи своя интерес към околната среда и по този начин да се развива ментално и физически. Някои желания на кучето са предизвикани от обикновено желание да получат удоволствие. Тези желания също са естествени, както и всичко останало: радостното съществувание- това е състояние на пълно здраве, то изпълва живота със смисъл.

Много е лесно за задоволите желанието на кучето:

Предоставете избор на кучето


Изображение

Например, ако отивате на разходка, наблюдавайте в каква посока иска да тръгне вашето куче. Може би, то е почувствало в тази страна някаква миризма? Може би се интересува от някое място, към което води нова пътека? Може би, някой звук го е отклонил от пътя? Може би просто скучае през цялото време да ходи по един и същи път всеки ден?
Ние не сме кучета, за това не сме способни да отговорим на тези въпроси. Остава само да се доверим на това, че нашите кучета имат някаква причина, която ги е довела до определения избор.

Много кучета бягат и се крият, когато стопанина дърпа нашийника. По този начин може да се досетите, че на кучето не е приятно, когато го притискат на гърлото. Но и към нагръдника кучетата не винаги имат еднозначно отношение: съществуват много модели нагръдници, и вашето куче може да предпочита само някои от тях.

За да има здрав сън кучето, то се нуждае от няколко места, подходящи за сън:животните обичат да сменят мястото си за сън по няколко пъти за нощ. Това е свързано с околната обстановка, а също и с техните фази на сън. Създава се впечатление, че кучето отказва да спи на замърсено, влажно, шуплесто място. Случва се, на кучето да му е неприятен материала, от който е произведено кучешкото легло. То също така се премества, ако около него преминават много хора или му става шумно. За това кучето трябва да има възможност да си избере място.

Игрите и играчките, кокалите за дъвчене- трябва да са по вкуса на кучето. Поинтересувайте се какво му харесва. Това ще ви помогне да изберете правилно поощрението по време на тренировката.

Ако кучето не иска да работи, помислете защо прави такъв избор. Болка, стрес, страх, а също многообразния личен опит променят навиците и характера на вашето куче. Не забравяйте за това!

Научете се да разбирате сигналите, с които кучето изразява своите желания

Ако кучето забележи, че стопанина общува с него, то ще започне да измисля методи как да му съобщи за своите желания. Например, ако кучето ви донесе своята празна купа за вода, значи, то моли да му налеете вода. Ако кучето се опитва да улови вашия поглед и започне бавно да се отдалечава от вас, то ви моли да тръгнете след него. Ние бързо се учим да разбираме, кога нашите кучета искат да излязат на разходка или на балкона. Със своето повишено внимание към сигналите на кучето ние можем значително да разширим репертоара от неговите сигнали, и по този начин да подобрим нашия контакт.

5.Реагирайте гъвкаво на поведението на кучето

В далечните времена, когато ни внушаваха мислите, че кучето- това е набор от рефлекси, били съставени някакви рецепти за отношение към кучето:

- "Ако кучето ви ръмжи, когато се приближавате към дивана, значи, че то се чувства шеф. Накарайте го да слезе от дивана, дори ако за това се налага наказание."

- "Ако кучето скимти, когато остава само, игнорирайте го, за да се почувства независимо."

- "Ако кучето дърпа повода, накажете го с неприятно усещане", и т.н.

Сега ние знаем, че всяко куче е индивидуалност. Поведението на кучето - това не е спонтанен изстрел от нищото. Това е резултат от гъвкавото взаимодействие между вътрешното състояние на кучето и околната среда. През целия си живот кучето натрупва индивидуален опит. Но когато то попадне в различни ситуации, то пренастройва поведението си гъвкаво, изобретява тактика по пътя.

Оцеляването на животното в сложна, бързо променяща се среда на обитание е възможно само, ако животното е способно бързо да анализира ситуацията и гъвкаво да приспособи към тази ситуация своето поведение. Поради тази причина е невъзможно да се направи списък със стандартните реакции на хората за поведението на кучето, дори ако ситуациите, в които те попадат, често се повтарят.

В случаите на проблемно поведение

За пример ще разгледаме проблемно поведение: кучето лае по гостите. Ето малък списък с вариации, как именно се държи кучето до вратата:

1.Кучето лае истерично, върти се в кръг, има пяна на устата, след това то дълго не може да се успокои.

2.Кучето стои настрани от вратата и лае силно.

3.Кучето периодично ръмжи, когато към вратата се приближават гостите. Но когато стопанина започне да поздравява гостите, то се успокоява и става дружелюбно.

4.Кучето лае по едни гости, по други ръмжи, от трети се крие в другата стая, към четвърти се отнася дружелюбно, на пети не обръща внимание.

5.Кучето ръмжи на всички гости, и ако те се опитват да влязат в дома, то започва да ръмжи още по-силно и може да се нахвърли.

Във всеки от тези пет случая кучето изпитва особени емоции. В книгите по решаване на проблемното поведение често се дават рецепти как постепенно да приучавате кучето към идването на гостите с помощта на лакомства или с помощта на отвличане на вниманието с играчка.

Тази рецепта може да бъде полезна за този, който има проблем 1 или 2. Но в случаите 3 и 4 аз не бих прилагала този метод: в този случай кучето показва напълно нормални реакции. Такива реакции могат да се регулират с контакт. Всички мои кучета се отнасят с гостите както е описано в случай 4. Те не се страхуват от гостите: те просто реагират на тях така, както ги възприемат със своя кучешки ум. Случай 5 е особен проблем на поведение, причинен от инстинкта за охрана. Това е сложен проблем, който изисква комплексно решение. В този случай стопанина трябва да се научи да разбира инстинктите на своето куче и да намери способ да ги регулира.

В конкретната ситуация

С такава гъвкавост трябва да се реагира на кучешкото поведение във всяка конкретна ситуация. Например, ако кучето седи с вас на масата, то може всеки ден да си има причини за това:

1.Кучето иска да бъде с вас, защото се чувства като член на вашето семейство.
2.Кучето иска да опита това, което ядете вие: всички го ядат, и то като член на семейството, също иска същото.
3.Кучето е гладно, защото не сте го нахранили.
4.На кучето му е омръзнало да яде своята храна и се нуждае от разнообразие.
5.Кучето е свикнало да проси от масата. То постоянно скимти, скача на коленете ви, не ви дава минута покой.

Постарайте се да разберете какво чувства кучето във всяка конкретна ситуация- и помислете, действително ли трябва да се борите с проблема. За мен проблем може да бъде поведението от случай 5.

Изисквания, предявени към кучето

Гъвкавостта на реакциите на стопанина помагат да се измъкне от приказки от вида на " кучето е длъжно"...
В този случай аз винаги си спомням как карат кучето да върви до краката през цялата разходка, да сяда на светофара, да игнорира другите кучета. Спомням си съвети като:" кучето не трябва да лежи на дивана"; "кучето не трябва да проси от масата". Или съвети от типа :"кучето трябва да бъде зло и смело, трябва да обича стопанина";"кучето трябва безпрекословно и веднага да изпълнява всяка команда на стопанина" и т.н. Всички тези правила са били създадени в средата на военните- хора, които са искали да направят от кучето инструмент. Но кучето не може да бъде инструмент, защото то е живо същество. Кучетата много страдат от такова нечовешко отношение. Те се чувстват самотни, изолирани. Освен това, при тях възниква силен дисбаланс в системата на саморегулация.

6.Поставете граница на допустимото без използването на наказания

Разбира се, не можете да пуснете на самотек възпитанието на кучето- въпреки че много правила на съвместния живот кучето научава самостоятелно, запомняйки нашите реакции.

Ако все пак трябва да коригирате поведението на кучето, вие можете:

- Да обучите кучето на алтернативни действия(например, научават кучето да носи играчка, вместо да скача по гостите).

- Да лишите от успех нежелателното действие (например, взимат на кучето откраднатия от масата колбас).

- Игнорират нежелателното действие ( например, неуспешен опит за привличане на внимание).

- Да спрете нежелателното действие с различни способи, например, със сигнала на примирение "раздяла", "отдръпване", отзоваване на страни и т.н.

- Вие трябва да положите усилия, за да не се окаже кучето в ситуации, с които не може да се справи, без да показвате нежелателно действие (например, не му хвърляйте топка, ако стресът от играта с топка предизвиква в кучето проблемно поведение).

Ако нежелателното действие е причинено от стрес, кучето се успокоява с прости действие, които можете да разучите предварително. Всяка от реакциите на нежелателното поведение зависи от конкретната ситуация и напомня по-скоро гъвкава комуникация, отколкото акт на възпитание. В резултат от тези реакции от страна на стопанина в кучето се формира ново поведение, така се създава необходимата асоциация- вместо нежелателната.

7.Въведете сигнали, които ще ви помогнат да изградите контакт

Ако стопанина обича своето куче и се грижи за него, социалният контакт се изгражда сам по себе си, по време на ежедневното общуване. За това много помага генетичната предразположеност на кучето да изгражда контакт с хората, да го търси. Кучетата от природата изпитват силен интерес към хората. Те са склонни да се ориентират към хората, способни да разбират техните емоции и показателни жестове и посоката на погледа. Полезно е да усилите това качество с помощта на специалните упражнения.

Показателен жест с пръст

Аз тренирах показателен жест, показвах на кучето много интересни за него неща- играчки, лакомства, интересни места. Това упражнение добре тренира за разучаването на развиващите игри. Например, показва на кучето пътя през тунела или лакомството, скрито в кората на дървото.

Водеща ръка

Ако кучето се научи да ходи след ръката на стопанина, в него ще се появи допълнителен способ да насочвате неговите действия в различни ситуации. За тренировката на това упражнение вземете в ръка лакомство и се постарайте да увлечете кучето след тази ръка. Давайте лакомството, когато кучето преследва ръката няколко крачки. Постепенно увеличавайте разстоянието, което трябва да измине кучето до момента, когато ще дадете наградата.

Контакт с очи

Аз поощрявам кучето за това, че то ме гледа. Като поощрение използвам както лакомства, така и обикновен отговор. Ако кучето се обърне към мен, аз отговарям на неговия поглед, изпълнявам някоя негова молба, лаская, или говоря нещо приятно. Кучето търси контакт с нас. За това колкото по-често ние откликваме на тяхното обръщение, толкова по-често те ще се обръщат към нас.

Ритуали от ежедневния живот

Когато ние постоянно повтаряме едни и същи действия, тези действия се превръщат в ритуал. Много кучета сами по себе си ги запомнят, например, по какъв начин се подготвяме за разходка, как подготвяме храната или се приготвяме за сън. Във всички тези ситуации кучетата измислят своя роля, и по този начин, се вписват в нашите ритуали.

Съществуват много ритуали, защото ритуалите се натрупват по време на ежедневния живот в конкретното семейство. Но при социалните животни съществуват също няколко ритуала, които са необходими за поддържането на приятна социална атмосфера. Към такива ритуали се отнася ритуала на поздрава, ритуала на сбогуването и ритуала на примирие.

Ритуал при среща

Когато вие се прибирате у дома или се срещнете със своето куче след раздяла, дори кратка, се поздравявате с него. Достатъчно е да произнесете спокойно "Здравей" и леко да докоснете кучето, за да се почувствате щастливи и двамата.

Ритуал на сбогуване

Излизайки, ние казваме на кучето "Довиждане, чакай ме". Тогава кучето разбира, че предстои раздяла. За да се понася по-лесно тази раздяла, аз измислих няколко прощални ритуала: за съвсем кратка раздяла, за няколко минути; за раздяла със средна продължителност- когато отивам до магазина; и за продължителна раздяла- когато кучето трябва да ме очаква няколко часа.

Ритуал на примирие

Когато изследователите са изучили по-детайлно социалния живот на животните, те са изяснили, че развитието на животните и дори птиците често използват ритуала на примирие след спорове. В противен случай обстановката в социалната група ще остане напрегната, което може да повлече след себе си нови конфликти. Такъв ритуал се наблюдавал, например при приматите и гарвана.
Кучетата като високоразвити социални животни използват множество ритуали, помагащи им да предовратят конфликтите, да се успокоят или да успокоят другите, също след спорове.

За това е много важно да пренесете ритуалите на примирие в нашите отношения с кучето. Ако вие случайно сте ударили кучето, спънали сте с в повода така, че на кучето е станало неприятно, неволно сте го настъпили по лапата или просто не сте сдържали емоциите си, направете нещо приятно: дайте лакомство, погалете го или просто кажете "извинявай".

Много кучета много добре различават ситуациите, когато гневно ги мъмрят, от случайните ситуации. Те са готови да ни простят нашето лошо настроение или неловкост. В такива ситуации те могат да започнат да се вълнуват силно.

Съобщавайте на кучето за промените

Добрите отношения в семейството се изграждат, ако членовете на семейството обменят информация. Това създава чувство на единство и защитеност: ако се случи нещо, ще те предупредят навреме или ще ти разяснят ситуацията. Тогава при всеки се появява възможност да разбере състоянието на другия или да се подготви към предстоящите промени, дори ако те са незначителни.
Основната информация за нас кучетата получават от наблюденията, които те провеждат много внимателно. На нас ни остава само да им съобщим за това, какво ги очаква в близко бъдеще. Например, по време на разходка е важно да съобщите на кучето за всяка смяна на посоката.

Научете кучето да ви задава въпроси

Ако вие разказвате на кучето за случващото се, то ще се научи да ви задава въпроси. Например, то ще повдигне към вас очи, ще ви попита къде отивате. То ще ви пита, какво да прави при среща с друго куче. Тогава може да му разрешите да се приближи, или да премине покрай. Въпреки, че в този случай кучето ще бъде по-мотивирано да направи така, както вие искате, отколкото в случаите, когато вие го приканвате да направи нещо.

У дома аз съм научила кучето да пита как да посрещне някой гост. Ако у нас идва наш познат, аз викам кучето и ние заедно го посрещаме на вратата. Ако това е чужд човек, моля кучето да се отдръпне от вратата и спокойно да стои до мен. Ако госта силно вълнува кучето, аз го моля да отиде в стаята и да седи там, докато той не си отиде.

Специално обучени ритуали


Ритуалите могат да се отработят специално, чрез тренировки. Това е особено важно, ако кучето все още не е свикнало към живота в семейството или ако в него има определени проблеми в поведението. Например, ако кучето е силно възбудено, очаквайки своята храна, може да отработите ритуал, при който кучето трябва да седне по сигнал и да седи няколко секунди, за да получи храна.

Примери за контакт в определени ситуации

На разходка

Винаги трябва да помните, че кучето е умно животно. То постоянно очаква от стопанина сигнали за комуникация- думи, показателни жестове, поглед и просто емоции. Колкото повече общувате с вашето куче, толкова повече то ви отговаря. Емоционалното състояние на стопанина се предава на кучето много бързо и точно.

За това по време на разходка на човека и кучето - това в никакъв случай не е механична връзка "стопанин + повод + куче". Вие вървите по улицата заедно, като едно цяло.

По време на разходка общувайте с кучето си, все едно се разхождате с друг член от семейството. Тогава кучето ще ви следва по- смислено. То ще се научи да се ориентира на улицата, ще привикне към особеностите на местата за разходка. Освен това, ако вие от време на време се обръщате към него, то ще се научи да следи вашите сигнали. По този начин, при вас ще се появи прекрасна възможност да регулирате поведението на кучето в най-различни ситуации. Например, в сложна ситуация вие ще можете да превключите вниманието на кучето върху себе си, да го успокоите или просто да го подкрепите.

Как да направите от кучето приятен спътник:

- Вземете лек дълъг повод с дължина от 3 метра;

- Отпуснете мускулите на ръцете и се настройте за приятна разходка.

- Ако се налага да промените посоката, съобщете за това на кучето с глас и жест. Ако сте решили да пресечете улицата, можете да съобщите на кучето :"Спри, път."

- Не изисквайте от кучето изпълнение на команди, регулиращи неговото поведение на улицата: позволете му само да отработи подходящата за него стратегия. Например, когато стоите на светофар, не карайте кучето да седне по команда: кучетата се чувстват напрегнати на пътя. За това е противоестествено да изисквате от него да заеме отпусната поза. Вместо това дайте възможност на кучето да заеме приятна за него поза и се отдалечете от пътя на необходимото за него разстояние. Ако за кучето е неприятна срещата с някой обект, дайте му възможност да премине покрай него на разстояние, което кучето ще избере само за себе си. Това е възможно само, ако повода е достатъчно дълъг.

- Виждайки друго куче, спокойно отзовете вашето куче настрана. Вие можете също така да застанете между своето куче и срещнатото куче. Това ще помогне на вашето куче спокойно да понесе срещата. Не го дърпайте за повода и не се вълнувайте.

- Ако кучето иска да помирише нещо на пътя, спрете: разходката трябва да му доставя удоволствие. За да не се превърне разходката в постоянно мирисане, въведете ред: научете кучето да преминава покрай някои участъци на пътя без да се спира, а на други давайте възможност на кучето да изследва всичко, което му харесва. Ако сте решили да вървите по-далече, извикайте кучето след себе си, без да напрягате повода.

- Ако кучето иска да вземе боклук, спокойно го отзовете настрана. В краен случай спокойно вземете избраното или го заменете за нещо друго. Ако разигравате драма заради всяко събрано парче от кучето, то ще разбере, че събирането на боклук е нещо важно и ценно. Възможно е то да се старае да избира парчетата незабележимо от вас и бързо да ги поглъща. По отношение на събирането на боклук е важно кучето да разбере две основни неща:
1.Че боклука на улицата не е интересен.
2.Че вие във всеки случай оставате приятел и не сте опасност, за това не трябва да защитава от вас своите парчета.

- Винаги следете за това, как вашето куче възприема някое събитие на улицата: какво му харесва, какво го огорчава или ядосва. Това ще ви даде възможност да се избавите от много неприятни ситуации или ще се научите да се справяте с тях. Сигналите на примирение и симптомите на стрес помагат бързо и еднозначно да разберете състоянието на кучето.

- Ако кучето дърпа повода, просто спрете. Така кучето ще разбере, че то може да отиде по-далече само ако се държи спокойно. Кучето може да дърпа повода по много причини. За това за приучаване на кучето към отпуснат повод е възможно да ви трябва методиката на обучение за дърпане на повода.

- Показвайте на кучето нещо интересно на улицата, занимавайте се заедно с него. За това подхождат развиващите игри. Избирайте за разходка нови и интересни места. В противен случай на кучето може да му омръзне мястото на разходка, и то ще започне да си търси интересни занимания самостоятелно- например, да избяга в съседния двор или да гони котките или просто да прави пакост.

- На разходка не се увличайте с тренировка на командите за послушание. Тези занимания не носят особена радост и не занимават ума на кучето. Те могат да бъдат необходими само, за да приучите кучето на ред. Но на разходка за кучето е важно преди всичко да почувства свободата, радостта от живота, да удовлетвори своя интерес към околния свят.

- Викайте кучето леко, радостно и дружелюбно. Тогава кучето с удоволствие ще се приближава до вас.

- Не се паникьосвайте, ако кучето се държи не така, както смятате, че е правилно: понякога ние не сме в състояние да разберем реакциите на кучето. Ако не застрашава никого и не внася хаос в обществения ред, разрешете му да бъде просто куче.

- По време на общуване на кучето с други кучета, се постарайте да разберете доколко се радва вашето куче на това общуване. Ще трябва да наблюдавате езика на тялото на кучето. Ако срещата се превръща в нервно сбиване, прекратете срещата и успокойте вашето куче.

- Ако искате да поиграете на топка, фрисби или други подвижни игри, помнете, че такива игри бързо възбуждат кучето. По сигналите на примирение и симптомите на стрес вие можете бързо да определите момента, кога е необходимо да прекратите играта.

- Предоставете на кучето възможност само да определи продължителността на разходката. Добре организираната разходка трябва да премине в радостно настроение. След нея кучето лесно се успокоява, и излизането за следващата разходка не причинява в кучето прекалено бурна радост.

Сега вие сте станали за вашето куче източник на важна информация и приятен компаньон за разходка.

В дома и на гости

- Показвайте на своето куче всички предмети, които го интересуват

- Позволявайте на кучето да бъде до вас и да участва във вашите дела

- Създайте за кучето уютно място, където може да почива

- Радостно поздравявайте кучето при вашата среща.

Кучето- както е известно е високо социално животно. За това в неговия естествен репертоар на поведение съществуват много ритуали, позволяващи да запази единството на общността. Поздравът е един от тези ритуали.

Аз много пъти съм наблюдавала, как кучето се старае да поздрави приближаващия се към него човек. Практически всички кучета поздравяват стопанина си, който е влязъл при него или се е върнал у дома. От друга страна, кучетата много се разстройват, ако техните жестове на поздрав остават незабелязани. За да бъде кучето щастливо, е достатъчно само спокойно да му кажете "здравей" и ласкаво да го погалите.

- Откликвайте на инициативата на кучето да общува с вас(нека това не бъде всеки път, а когато вие самите имате желание).

- Ежедневно отделяйте внимание на кучето- играйте с него, ласкайте го.

- Използвайте алтернативни методи на възпитание, за да покажете на кучето какво може да прави, и какво не трябва.

- Научете няколко ритуала, позволяващи да регулирате определени ситуации в живота, например, даване на храна, излизане на разходка, правилата за ползване на дивана. Кучетата прекрасно се обучават сами. Те могат самостоятелно да научат правилата на поведение, наблюдавайки вашите движения и емоции в дадена ситуация.

- Използвайте сигналите на примирение, за да измиете и облечете кучето, да дадете лекарство и т.н.

Приятен страничен ефект на такава комуникация ще стане това, че кучешката душа ще започне да се разкрива. Неговите очи постепенно ще станат по-смислени, настроението ще се повиши, мотивацията да сътрудничи с вас нараства. А това означава, че то по-добре ще се интегрира във вашия живот.

http://www.dogfriend.org/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10361
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae