Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да накарате кучето да не гони котки

Как да накарате кучето да не гони котки

Мнениеот meri » Чет Юни 04, 2015 1:50 pm

Да накарате кучето да не гони котките в известна степен е да се върви срещу природата, но при необходимото търпение ще можете да научите кучето да задържа своите пориви.

1.Преди всичко трябва да разберете защо кучето гони котките.

Въпреки, че кучешките очи за разлика от нашите, нямат високоразвити сензори за цвят и светлина, техните сензори за движение са развити отлично. Всеки път, когато кучето види бързо движещ се обект, то изпада в състояние на силна възбуда. Кучето се опитва да защити своята територия от неканения гост. Не трябва да забравяте, че кучетата са хищници и могат да разглеждат котката като плячка.

Изображение

2.Кучето трябва да привикне към това, че наблизо може да се намира котка.
В началото заведете кучето в стаята (на повод), където има котка. Желателно е непосредствено преди това кучето да е извършило продължителна разходка. Умореното животно с по-малка вероятност ще има желание да преследва нещо, още повече милото малко коте. Уверете се, че котката има път за отстъпление в случай, че кучето се откъсне от повода.

3.Задържайте кучето с повода, когато то се опитва да скача.

Ако вашето куче знае командите "стой" или "не", използвайте ги.

4.Опитайте да напръскате муцуната на кучето със студена вода, използвайки пулверизатор.
Правете това само в този случай, когато то не реагира на вашата команда. Пръскайки вода, повтаряйте командата "не".

Изображение

5.Повторете подобно "рандеву" няколко пъти, за да се уверите, че сте успели да обуздаете инстинкта за преследване на вашето куче.
Ако след многократните повторения кучето отново се опитва да гони котката, е възможно да се наложи да се обърнете за помощ към инструктор и да посетите специални занимания, където ще научат кучето да реагира правилно на вас и вашите команди.

Изображение

6.Ако кучето гони една и съща котка не за първи път, накрая на котката това ще й омръзне.
Котката е хищник, а не жертва, и по-вероятно тя рано или късно ще запомни това веднъж за винаги.

Съвети:

- Не изхвърляйте вашето куче. Когато сте взели животното, вие сте поели отговорност за него. Ако поради някаква причина вие не можете повече да се грижите за кучето, потърсете му нови стопани. За съжаление на сайтовете за безплатни обяви е голям рискът да попаднете на хора, отнасящи се жестоко с животните и дори убиващи ги, за това по-добре не търсете нови стопани там.

- От самото начало научете кучето, че не трябва означава не трябва. Ако вие сте го хванали да върши нещо забранено, трябва веднага твърдо да кажете НЕ. Ако не сте успели да го хванете, разгледайте това като полезен опит и в бъдеще бъдете по-бдителни. Да наказвате кучето за вече извършеното "престъпление" няма смисъл, защото то не разбира връзката между своите действия в миналото и текущото наказание.

- Не трябва да повишавате глас, когато давате командите. Словесните команди трябва да се произнасят по-тихо, но ясно, и важното е, командите да отговарят на действието.

- Научете кучето на командата НЕ. Започнете с две парчета лакомство във всяка ръка. Представете едната ръка на кучето, и когато то се опитва да вземе лакомството, дайте командата НЕ. Когато кучето прекрати своите опити да завладее лакомството, дайте го от другата ръка. Продължавайте да практикувате докато, кучето не прекрати своите действия, само когато чуе командата. След това опитайте да повторите това с друг обект. Когато навикът е закрепен надеждно, можете да започнете да практикувате командата "не" по отношение на котките и другите малки животни.

Предупреждения:


- Не бийте кучето. Това може да доведе до появата на поведенчески проблем- страхливост или прекалена агресия. Ако кучето вече е агресивно или склонно да хапе от страх, прилагането на сила от ваша страна може да го провокира да ви ухапе.

- Не всички кучета са способни да се научат да не преследват котки. Ако при вашето куче е развит силно ловния инстинкт, то винаги ще се опитва да догони малкото животно, независимо от своите умствени способности или желание да ви угоди. В този случай трябва да отделите особено внимание на командата НЕ, да се занимавате всеки ден, и да държите кучето на повод по всяко време на пребиваването му извън дома.

- Не трябва да използвате като повод верига, тъй като това може сериозно да навреди на кучето.

http://ru.wikihow.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10357
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae