Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

На разходка с кучето в гората

На разходка с кучето в гората

Мнениеот meri » Сря Окт 07, 2015 11:06 am

Изображение

Всички ние се стараем да провеждаме повече време в природата със своите кучета. Опитните сезонни туристи, които се разхождат с кучето в гората знаят как да подготвят своя любимец към такива разходки. Ако вие с вашето куче и децата рядко излизате в гората на разходка, въпросът за безопасността се превръща в основен.

Опасност № 1. Загуба на кучето в гората

Изображение

Основна опасност при съвместната горска разходка е възможността да загубите кучето. Често в гората се губят и опитните ловни кучета, какво да кажем за градското куче, оказало се за първи път в природата. Непознатата обстановка, миризмата на животни, звуци и усещането за свобода могат да замаят главата или дори да изплашат така кучето, че то да тръгне в неизвестна посока. За това е много важно, на нашийника да бъде написан номера на телефона на стопанина или да виси етикет с неговите координати. Ако кучето има клеймо, то козината около него е добре да се подстриже- това ще позволи на намерилия го да го забележи, което ще повиши шанса да върне беглеца на стопанина.

Значително улесняват търсенето на загубения любимец специалните нашийници с датчици, които дават възможност да се проследи преместването на кучето по GPS-приемник. Такива нашийници са скъпи, но могат да бъдат наети под наем за необходимото време.

Изображение

Безусловно, от повода трябва да се пускат само тези кучета, които са обучени - стараят се да не изпуснат стопанина от поглед и винаги безпрекословно изпълняват командата "При мен". Но и такива кучета не трябва да се изпускат от очи през цялото време на придвижване. Увличащите се, хазартни и любопитни кучета, по-добре в гората да се държат на дълъг повод, който дава повече свобода.

Ако все пак бедата се е случила и вашия любимец е тръгнал в неизвестна посока, не се поддавайте на паника. Не тичайте из цялата гора, когато кучето разбере, че се е загубило, само ще се постарае да се върне при вас. Оставайте максимално близо до мястото, където се е загубило кучето, продължавайте периодично силно да го викате. Чакайте колкото се може по-дълго. Ако трябва да тръгнете, оставете на това място всяка своя вещ- това ще помогне на върналото се куче да ви дочака. Връщайте се на мястото колкото може по-често- след час, два, четири, след ден. В случай когато търсенето се забавя, постарайте се да посетите колкото може повече околни села и градове, разлепвайте обяви за кучето и разговаряйте с жителите.

Опасност № 2. Ухапвания от насекоми, змии, травми

Изображение

През есента различните кръвосмучещи насекоми не са толкова активни, както през лятото, но все пак трябва да предприемете определени мерки за защита от тях, защото акарите и комарите са приносители на смъртоносно опасни за кучето заболявания:акари- пироплазмоза, комари- дирофилариоза.

Единствената възможност да намалите риска от заразяване е обработка на животното със специални препарати. Това трябва да се прави задължително! Обработвайте кучето през целия сезон на активност на насекомите.

Във всеки случай трябва да имате предвид, че трябва да се подготвите предварително за похода в гората, тъй като защитните вещества (капки, спрейове, нашийници и др.са със срок на действие от две и повече седмици)започват да действат 2-3 дни след приложението. Непосредствено в деня на разходката в гората можете да обработите кучето и неговата постелка със кратковременно действащ спрей. Бъдете много внимателни: всички препарати за защита от насекоми са токсични, строго спазвайте инструкциите за приложение!

Изображение

В случаите на възможни травми или ухапвания от змии, вие задължително трябва да имате аптечка за първа помощ. В нея трябва да влизат превързочни материали, кръвоспиращи и антихистаминни средства. Навременното оказване на първа помощ ще ви помогне при нещастен случай да докарате кучето във ветеринарната клиника.

Изображение

Помнете, че за съжаление, не във всяка ветеринарна клиника има специална противоотрова при ухапване от змии, за това се осведомете предварително по този въпрос и се поинтересувайте къде може да се обърнете в случай на спешна помощ.

Правила за пребиваване на кучето в ловни територии

Местонахождението на кучето в ловните територии, резервати и други охраняеми зони е регламентирано със закон. Съгласно закона кучетата от ловните породи могат да се намират на територията на ловните стопанства само на повод (дори ако сте със старото си куче на разхода или събирате гъби). Да пускат ловните кучета от повода на охраняемите територии, могат само ловците, които имат разрешение за лов, в ловния сезон. Имайте предвид, че обикновената разходка в гората може да се превърне в административно наказание. Кучетата от не ловни породи, както и всички безпородни кучета, е добре да се държат на повод, тъй като могат да бъдат сметнати за безнадзорни и представляващи заплаха за животните в резервата и да го хванат или да го унищожат.

В ловния сезон да се намирате на територията, където ловът е разрешен, е опасно. Осведомете се предварително дали гората, където имате намерение да се разхождате е ловна територия, и ако е така, изберете друго място за разходка. По този начин ще предпазите себе си и кучето от непредвидени ситуации.

Изображение

Повечето кучета много обичат да тичат в гората. Свободата, всичко което е "интересно", кучетата искат да опитат "със зъби". На кучетата, които могат да изядат гъби, отровен бръмбар, трябва да поставите намордник. Намордникът е необходим и на внушителните, агресивни кучета, но не заради тяхната безопасност, а заради безопасността на хората в гората.

http://zooinform.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10361
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae