Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да храним възрастното куче

Как да храним възрастното куче

Мнениеот meri » Пон Ное 16, 2015 6:28 pm

Възрастните кучета се нуждаят от особени грижи и специален режим на хранене. Какви промени протичат в организма на възрастното куче и с какво може да помогне стопанина на своя любимец в този период.

Затлъстяване


С възрастта при кучетата се забавят обменните процеси, което заедно с намалената физическа активност води до затлъстяване.
Затлъстяването е сериозен проблем за организма на кучето във всяка възраст, а за възрастните животни може да има фатални последици. Ако искате вашето куче да живее дълъг и здравословен живот, следете неговото тегло. Затлъстяването е обичаен проблем за възрастните кучета, защото те не получават предишните тренировки и свалянето на килограмите може да бъде проблемно. Много е трудно да накарате възрастното куче да свали излишните килограми. Но това е много важно, защото ще помогне на кучето да се продължи живота му.

Какво да правите

Преразгледайте диетата, откажете се от високо калорийните продукти и готовите храни с високо съдържание на мазнини, намалете ежедневната доза на хранене. Изберете храна, специално предназначена за малко активни и/или възрастни кучета. Не забравяйте за редовните умерени физически натоварвания.

Запек

Храносмилателната система на възрастното куче вече не работи по същия начин, както преди. При възрастните животни често се случва запек, който влияе негативно на самочувствието на животното.

Какво да правите

Следете за изпражненията на кучето. При склонност към запек добавете повече фибри в диетата. Ако храните кучето с натурална храна, добавяйте пшенични трици, повече зеленчуци, растително масло. При някои кучета за стимулиране на храносмилането подхождат киселомлечните продукти.
Ако вашето куче яде суха храна, избирайте тези от тях, където се съдържат максимално количество фибри. Изключете от диетата на кучето сладкиши, бисквити.

Загуба на апетита и отслабване

Не всички възрастни кучета започват да натрупват мазнини. Някои, обратното, могат да загубят интерес към храната и да започнат да отслабват.

Какво да правите

Ако вашето куче стремително губи тегло, спешно се обърнете към ветеринар- такава загуба на тегло може да бъде симптом на сериозно заболяване. Ако всичко е наред със здравето, трябва да се заемете с диетата на кучето.

С възрастта кучетата губят остротата на обонянието и вкусовите рецептори. Възможно е на вашето куче да не е вкусно това, с което се е хранило преди. Добавяйте към сухата храна консерви за кучета, карантия, яйца или киселомлечни продукти.

Проблеми със зъбите и венците

Кучето може да отказва храна и по друга причина- не може да дъвче храната. При възрастните кучета често има проблеми със зъбите и венците, което им причинява болка, когато разгризват големите гранули суха храна.

Какво да правите

Ако вашето куче е привикнало към суха храна, преминете към храна с по-малки гранули или сами смилайте гранулите. Може да опитате предварително да накисвате храната във вода. Много старите кучета, останали без зъби се нуждаят изключително от мека храна- течни каши със смляно месо и зеленчуци.

Проблеми със ставите

Още един проблем за всяко възрастно животно- това са дегенеративните промени в разрушение на ставите. Болка, куцота, отказ да става- тези проблеми се срещат при всяко голямо възрастно куче.

Какво да правите

Да поддържате ставите и костите в здравословно състояние с помощта на специални добавки, съдържащи глюкозамин и хондротоин. Преди да започнете курса на поддържащите добавки, се консултирайте с ветеринар.

Как и кога да храните възрастното куче

Много е важно да храните правилно възрастното куче с диета според неговите нужди и през определен период от време, но това може да бъде затруднено- не забравяйте, че хранителните нужди на кучето се различават силно. Препоръките за дневната дажба са само отправни точки. За здравето на вашето куче е много важно да контролирате редовно неговото физическо състояние и да коригирате дневната нужда от храна според необходимостта.

- Измерете теглото на кучето
- Започнете да го храните според препоръките на опаковката и съветите на вашия ветеринар
- Оценявайте физическото състояние на животното на всеки 2-3 седмици през първите 6 месеца
- Коригирайте количеството храна според получените резултати

Преминаване към нова храна

Ако сте решили да смените храната, това трябва да се направи постепенно в продължение на 7 дни. Смесвайте предишната храна с новата, постепенно увеличавайте дозата на последната до пълно преминаване към новата храна.

Вие и вашият ветеринарен лекар

Вашият ветеринарен лекар е добър източник на информация по въпросите за здравето на животното. Помолете го да контролира редовно теглото на вашето куче, защото достигането и поддържането на идеално тегло не само намалява риска от развитие на определени заболявания, но и осигурява дълъг, здравословен и енергичен живот на кучето.
Консултирайте се с вашия ветеринар кой от трите метода на хранене най-много подхожда на вашето животно:

- Хранене по свободен избор- храна достъпна за вашето куче по всяко време

- Хранене, ограничено по време- храната е достъпна само за ограничено време.

- Хранене, ограничено по количеството храна- храната се дава на животното на определени порции в определено фиксирано време всеки ден.

Вода

Вашето куче винаги трябва да има достатъчно количество питейна вода. Невъзможността да утоли жаждата си за дълго време ще навреди на здравето на кучето.

Лакомства

Въпреки че е трудно да устоите да не храните вашето куче с лакомо парче от масата, помнете: такива лакомства не осигуряват правилен баланс на хранителни вещества. Спазвайте умереност, когато става въпрос за лакомства- техният излишък може да доведе до наддаване на тегло или дисбаланс на хранителни вещества.

Възрастови промени

С възрастта в организма на кучето протичат определени промени: това могат да бъдат поведенчески промени, обусловени от артрит или когнитивна дисфункция. Често кучетата престават да търпят малките деца, при тях се появяват проблеми със съня и правилата за поведение в дома, срещат се периодични периоди на дезориентация в пространството. При възрастните кучета отслабват зрението и слуха, за това лесно могат да се изплашат или шокират. Често възрастните кучета са склонни към затлъстяване и загуба на мускулна маса. Те стават по-неактивни и се нуждаят от продължителни периоди на почивка. Зъбите се износват и падат, често възникват възпаления на венците. Развиват се различни заболявания като сърдечна или бъбречна недостатъчност, туморни заболявания.

Диета за възрастните кучета

Възрастните кучета се нуждаят от балансирана диета, с намалено количество калории, протеини и мазнини и съдържащи повишено количество въглехидрати. При някои възрастни кучета може да се запази предишното хранене, намалявайки само неговия обем. Специалните диети за възрастни кучета с повишено количество въглехидрати помагат бързо да се наситят при употребата на по-малко калории. В търговските храни за възрастни кучета се съдържат приблизително 18% протеини, докато в храната за кучета със заболяване на бъбреците се изискват около 14% протеини. Ако при вашето куче се наблюдава бъбречна недостатъчност, то ниско протеиновата диета ще намали натоварването на бъбреците. Намаляването на мазнините обикновено води до намаляване на калорийността на храната, за това много диети за възрастните кучета съдържат около 8-12% мазнини. Възрастните кучета са склонни към запек, за това в храната за тях се съдържат повишено количество влакнини (3-5%), за това в тях се добавят пшенични трици.

Как да накарате възрастното куче да яде

Някои възрастни кучета страдат не от затлъстяване, а от липса на апетит и в резултат прекомерно отслабване. Ако вашето куче започне да капризничи, трябва да го изследвате при ветеринар, за да изключите възможни заболявания. Ако изследването не е открило патологии, ще трябва да положите усилия, за да заинтересувате кучето към храната. Ако кучето яде суха храна, е възможно да му е станало трудно да дъвче твърдите гранули. Можете да му предложите по-малки гранули или предварително накиснати във вода. Добавянето на консерва в сухата храна или бульон ще я направи по-привлекателна. Някои кучета много обичат котешка храна, но тя съдържа висок процент протеин, заради което е нежелателно да я давате на възрастното куче. Сухата храна може да смесвате с малко количество котешка храна, което прави храната по-ароматна и привлекателна. Някои кучета обичат малко мляко или яйца в храната. На други повече подхожда хранене с натурална храна с добавянето на всички необходими витамини и минерали. За съставянето на натурална диета се консултирайте с ветеринар.

Добавки към диетата на възрастното куче

Възрастните кучета имат особени нужди от витамини и минерали. Голям процент стареещи кучета страдат от артрит. Ежедневно давайки добавки, съдържащи глюкозамин и хидротоин, вие можете да предовратите разрушаването на ставите и да облекчите състоянието на вашето куче. Специалистите смятат тези добавки за напълно безопасни. Ако не сте сигурни, че вашето куче получава балансирана диета, то допълнителното добавяне на различни витамини и минерали ще предоврати дефицита на тези вещества в организма. Някои стопани дават на своите кучета антиоксиданти. Добавянето на пшенични трици към диетата на кучето има профилактично действие срещу запек.

При възрастните кучета се наблюдават разнообразни физиологични промени в организма. За да остане по-дълго здраво вашето куче, трябва да имате предвид тези промени в диетата.

http://www.zooclub.ru/
http://www.hillspet.ru/
http://vashasobaka.com.ua/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae

cron