[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Защо кучето яде земя
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо кучето яде земя

Защо кучето яде земя

Мнениеот meri » Нед Май 08, 2016 11:38 am

Изображение

Много стопани са забелязали, че техните кучета ядат пръстта от саксиите за цветя, цветните лехи, моравата по време на разходка.
Това поведение предизвиква редица въпроси :" Опасно ли е ако кучето яде земя и защо го прави?";"Как да го отучим?"

Някои стопани не пречат на кучето да яде земя от саксиите, цветните лехи, предполагайки, че там се намират тези минерални вещества, които не достигат на кученцето или възрастното куче.

Яденето на земя е извратен апетит и се нарича пикацизъм. Подобно явление се наблюдава както при кученцата, така и при възрастните кучета.

Причини за това поведение

Кученцата в повечето случаи ядат земя заради любопитството. Те опознават околния свят и опитват всичко на вкус.
Кученцата и възрастните кучета могат спонтанно да погълнат земя в резултат на неадекватно поведение, например, по време на активни игри.

При някои кучета се отработва донякъде рефлекса, те ядат земя, за да привлекат вниманието на стопанина. Те разбират, че ако копаят земята и я ядат, то стопанина ще обърне внимание на това, дори ако се кара.

Следващата причина се състои в психологически проблеми на кучето. Причината може да бъде депресия, която на свой ред се е развила в резултат на пътуване, поява на нов любимец, смяна на отношенията, нов член на семейството и др. Стопанина трябва да се погрижи кучето да получава предишните грижи както преди, да му отделя внимание, за да не ревнува. Да общува повече с него, да се разхожда, да играе.

Основната причина за ядене на земя е физиологическа, която се състои в нуждата на кучето от полезни за него вещества, които не достигат в храната. Ядейки земя, кучето попълва недостигът на калций, желязо и други микроелементи.

С какво е опасно яденето на земя

Като цяло яденето на земя не причинява никаква вреда на кучето, с изключение на вероятността да прихване глисти. Освен това в земята могат да се съдържат вредни вещества, например, торове, реагенти, които могат да предизвикат отравяне.

Не трябва да поощрявате такова поведение, но и не трябва да наказвате кучето. Трябва да вземете мерки за откриване на причините за извратения апетит. Когато установите причината, проблемът ще се реши сам.

Как да отучите кучето да не яде земя

Както беше казано, кученцата опитват земята от любопитство. В повечето случаи, удовлетворявайки своето любопитство, те прекратяват да ядат земя. Ако подобно явление има редовен характер, то трябва всячески да прекратите опита на кучето да пробва земята.
Първото, което трябва да направите е да научите кученцето да не докосва чужди предмети, т.е. да го научите на командата "НЕ".
Трябва да носите със себе си лакомство, за да поощрите малкото за правилно поведение.
Всеки път, когато кучето послуша и престане да се интересува от земята, трябва да давате лакомство.

При наличие на психологически проблеми трябва да направите анализ на събитията, които са се случили с кучето в последно време. Възможно е в живота на кучето да са се случили стресови ситуации, например, смяна на храната, стопанина е заминал, обръщат му по-малко внимание, променили са се условията на отглеждане.

Ако проблема се състои в недостиг на микроелементи, трябва да включите в диетата говеждо шекембе, телешки бъбреци, месо и костно брашно, креда, витамини на основа калций. За попълване на дефицита от желязо може да давате ябълки.

В някои случаи включването на витамини в диетата на кучето не помага, но много стопани отбелязват, че при въвеждане на описаните продукти кучето губи интерес към земята.

Ако кучето е здраво и има балансирана диета, то причината за извратения апетит се състои в недостиг на микроелементи. Във всеки случай не трябва да наказвате кучето за такова поведение, може леко да дръпнете повода. Много често след време всичко преминава от само себе си, има потвърждения, че когато стопанина престане да обръща внимание на странното поведение на кучето, то скоро губи интерес към яденето на земя. Друг вариант е да поставите до купата дървесен въглен и креда в малки количества. Ако кучето започне да ги яде, значи причината действително е дефицит на необходимите за кучето вещества.

Изображение

Когато кучето изведнъж започне да яде земя, но има запазен апетит, козината му блести, изпражненията са редовно, поведението не се е променило, не трябва да се притеснявате много. Възможно е кучето да се "чисти". Повечето кучета правят това с помощта на тревата, а вашето куче яде земя.
Ако подобно се е случило няколко пъти и е спряло, няма повод за тревога. Когато явлението стане навик, трябва да заведете кучето на ветеринар.

Ако кучето се храни с натурална храна, трябва да се замислите за добавка на витамини и микроелементи.
Ако и това не помогне, обърнете се към ветеринар, възможно е животното да има нарушения в чревната микрофлора.

https://www.youtube.com/watch?v=c6Dk89b-8sw

http://v-mire-sobak.ru/
http://dogsecrets.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae