[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да станете добър стопанин на куче
Страница 1 от 1

Как да станете добър стопанин на куче

МнениеПубликувано на: Чет Авг 18, 2016 2:41 pm
от meri
Когато видим на улицата здраво, бодро, охранено и послушно куче, ние смятаме, че кучето има добър стопанин. Какво означава понятието "добър стопанин"?
Това е човек, който обича своя любимец и знае какво е най-добро за него. Някои хора смятат, че добрият стопанин трябва да глези кучето, да му дава лакомства, да купува скъпи вещи. Това е абсолютно неправилно. По този начин вие само вредите на кучето.

Хранене

Храненето на вашето куче трябва да бъде балансирано. При съставяне на диетата е важно да имате предвид породата, пола, възрастта на кучето, здравословното му състояние. Осигурявайте на кучето достатъчно количество храна, но в никакъв случай не го прехранвайте. Кучетата често не знаят мярка и са готови да преяждат, което оказва отрицателно въздействие на техния стомах. Кучето постоянно трябва да има достъп до питейна вода.

Място и "собственост" на кучето

Кучето трябва да има свое място, купи и играчки. Отделете за кучето спокоен и тих ъгъл в дома. Ако вашето куче живее в колибка навън, осигурете топла и просторна колиба с удобна постелка. Ако кучето се намира на верига, тя трябва да бъде достатъчно дълга, за да може кучето да се движи свободно и достатъчно лека, за да не наранява врата на кучето.

Възпитание

Задължително обучавайте кучето. Обучението на обикновени команди може да започне при достигане на двумесечна възраст на кученцето. Обучението е важно не само за възпитанието на кучето, но и заради неговата безопасност. Утвърдете своето лидерство. Кучетата са стадни животни с водач. При отсъствието на такъв кучето се опитва да заеме мястото на лидера, което е нежелателно и дори опасно. Помнете, че не трябва да биете кучето. Ако животното не слуша и е необходимо наказание, пляснете го, но не прилагайте жестоки методи.

Физическо натоварване


Кучетата от всички породи се нуждаят от физическо натоварване. Те могат да се провеждат под формата на енергични разходки, тичане или интензивни игри. Ежедневно отделяйте време за упражнения. Това е важно както за физическото, така и за моралното благополучие на кучето.

Грижа за външния вид

Грижата за външния вид на кучето е задължителен елемент. Той се състои от следните процедури:

Грижа за козината- не забравяйте да вчесвате козината на кучето. Вчесването подобрява състоянието на козината и придава на кучето добър вид. Честотата и интензивността на вчесването зависи от породата на животното. Ако кучето мирише неприятно, не бързайте да го къпете, това може да влоши проблема. Неприятната миризма често сигнализира за здравословни проблеми. Ако кучето се е изцапало в нещо, изкъпете го с кучешки шампоан.

Грижа за ушите- грижата за ушите е изключително важна за кучетата с клепнали уши. Ушите винаги трябва да бъдат чисти и не запушени с ушна кал.

Грижа за очите- в ъглите на очите често се натрупват секрети и мръсотия. Тези замърсявания трябва да се премахват внимателно с памучен тампон.

Грижа за лапите и ноктите- след разходка мийте лапите на кучето. Израсналите нокти подрязвайте редовно.

Грижа за зъбите- ако по зъбите се е образувал жълтеникав налеп, внимателно го почистете със специална четка за зъби и зъбна паста за кучета.

Общуване

Редовно провеждайте време с кучето. Кучетата са много общителни животни, те се нуждаят от внимание. Не забравяйте за това, че кучето трябва да общува и с други кучета.

Ветеринарни грижи

Кучето не винаги показва на човека, че нещо го боли. Добрият стопанин трябва да обръща внимание на здравословното състояние на животното. Ако нещо ви безпокои, веднага се консултирайте с ветеринар. Водете кучето на профилактичен преглед поне веднъж в годината.

Как да станете добър стопанин

от Ирина Шрейнер


Вие сте си взели кученце. Изминали са няколко дни, и ето то вече радостно идва при повикване, маха с опашка при среща...
И вие решавате, че кученцето ви е признало, вие сте станали за него стопанин... Нищо подобно.
Вие само сте предизвикали емоционална симпатия в кученцето. До истинската привързаност е още далече, и трябва да работите над това. Това дори е по-важно от обучението.

Чувството на привързаност се състои от две части: емоционална симпатия и усещане за безопасност. С първото проблем обикновено няма:всички кученца са общителни и дружелюбни. С втория- не всичко е толкова просто. Вие трябва да станете за кучето източник на безопасност. Това не означава, че не трябва да наказвате кученцето. Това означава, че кученцето трябва да бъде сигурно във вашата защита.

Например: Какво прави стопанина, ако кученцето се е изплашило от голямо куче?
Започва да го успокоява, взима го на ръце и си тръгва.
А какво вижда кученцето?
Стопанина започва да пищи(говори на висок глас), хваща го и бяга. Значи, стопанина също се страхува и не може да ме защити.

Как трябва да постъпите?
Да застанете полуобърнати към кученцето, между него и "страшното" куче, да говорите със спокоен, уверен глас. Ако кучето маха с опашка- клекнете, за да се окаже кученцето между вашите колене, помолете стопанина за разрешение да погалите голямото куче, поощрете кученцето за всеки интерес.
Ако чуждото куче не проявява дружелюбие- вежливо, но твърдо помолете стопанина да го извика: вашето кученце се страхува.
Тръгнете си след като чуждото куче се отдалечи.
Какво вижда кученцето?
Че стопанина е застанал между тях и опасността и е прогонил "страшното" куче. Точно така трябва да се оказвате между кученцето и всеки предмет, който го плаши.

Работата дори не се състои в това, ще се страхува ли кученцето след това от кучетата. Важно е друго: ако то е уверено в защитата на стопанина, при всяка опасност то ще се приближи до вас, а няма да се спасява на свой страх и риск. А значи, шансовете кучето да се загуби са по-малки.

Вторият важен компонент на чувството за безопасност, освен непосредствената защита от реалните и въображаеми заплахи е информацията. Стопанина трябва да бъде за кучето източник на информация за околния свят.

Пример: кученцето е намерило кост по време на разходка и е започнало да я мирише.
Какво прави стопанина?

Нахвърля се върху кучето с викове:"При мен"; "Не". Но какво именно не трябва- да мирише, да разглежда, а защо?
Каква информация ще получи кученцето при такъв стил на поведение на стопанина?
Че намерената на улицата храна това е "лошо"? Не. То ще разбере само това, че са му се скарали или наказали неизвестно защо. Защото да търси храна- това е инстинкт, самоподкрепящо действие. Намирането на храна не може да бъде "лошо."

Как да постъпите?
Не се разсейвайте от кучето по време на разходка, и ако то се заинтересува от нещо, спокойно се приближите и изучете находката заедно с него.
Намерили сте пръчка? Покажете какво може да се прави с пръчката: да се тича след нея, да се носи със зъбите, да се дърпа със стопанина.
Намерили сте кост? Нищо страшно. Нека огледа, помирише, при опит да я вземе в устата- кажете "Пусни" и когато то се обърне към вас, поощрете с лакомство или игра. И спокойно се отдалечете заедно с него.

Каква информация е получило кученцето? За да не крещите, наказвате или тичате след кучето- а значи, не трябва да бяга от стопанина, за да поглъща плячката. Вие сте одобрили неговата находка, - а значи, не сте встъпили в конфликт с вродената програма на поведение. И накрая сте решили: оставяме там, където е лежало. Ако бъдете последователни, с всяка нова находка кучето ще се обръща към вас: какво е това? Какво да правим с него? С подрастващото кученце е полезно да променяте маршрута на разходката: кучето не знае нищо, вие избирате посоката, показвате му нещо ново- държите се като установен лидер.

Тези примери ви позволяват да създадете привързаност и да постигнете послушание във всяка ситуация без особен труд, нека кучето бъде сигурно: каквото и да каже стопанина, той знае по-добре какво трябва да се направи, той винаги ще подскаже и защити. А значи, контакта с вас и вашето одобрение ще бъдат важни за всяко намерено парче, игра с приятелите или битки със съперниците. Главното е да не забравяте: емоционалната симпатия (радост при среща, стремеж към общуване и др.), това още не е привързаност, а само нейна част, макар и много важна.

Кучето може да чувства привързаност и към няколко човека- към всички членове на семейството. Обяснете на семейството си как да се държи правилно с кученцето, и то ще бъде спокойно и ще слуша не само вас, но и останалите.

Ако кучето се държи по един от описаните начини, това говори за нарушение на привързаността:

- когато кучето е уплашено бяга, крие се, но не идва при стопанина;

- не се приближава по време на разходка, трудно го хващате;

- страда от "избирателна глухота" и периодично игнорира известните му команди;

- самостоятелно избира маршрута на движение, без оглед на стопанина;

- не започва да се тревожи и търси стопанина, ако го загуби от поглед.

http://www.domashniy.ru/
http://kotopes.ru/