[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Разказва Любов Гиненко- треньор на кучета
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Разказва Любов Гиненко- треньор на кучета

Разказва Любов Гиненко- треньор на кучета

Мнениеот meri » Пон Авг 22, 2016 9:21 pm

Треньорът по нова кинология от Москва Любов Гиненко разказва за най-честите проблеми, с които се обръщат към нея стопаните на кучета.
Изображение

Всяко куче- това е индивид. Колкото и различни да са нашите кучета, те имат много общо- в това число и проблеми.

Ето какво разказва Люба:

Има въпроси, които чувам буквално от всеки стопанин на куче. Ще намерите отговорите в тази статия.

Кучето/ кученцето се страхува да влиза в асансьора, да се качва в колата, да се приближава към други хора и т.н.
Трябва ли да го карате? Защото може да реши, че ако се страхува- това е правилно? И така ще си остане страхливо?


Не, не трябва да карате кучето да взаимодейства с обекта на страха. Има вероятност това да доведе до още по-голям страх, и кучето няма да постигне обща сигурност. А доверието към вас ще стане по-малко. Какво да правите вместо това?

Страхува се от асансьора- ходете по стълбите. Страхува се от хората- не разрешавайте на други да се приближават близо до кучето. Страхува се от колата- извикайте специалиста/ ветеринаря у вас, отменете посещението в парка. И успоредно последователно приучавайте кучето към това, което го плаши. Излизайки на площадката към асансьора, извикайте го, когато се отвори вратата, за 5-10 секунди го спрете, стойте вътре, не карайте кучето да влиза. Нека то вижда какво има вътре. Да помирише всичко. Дайте лакомство. Излезте обратно и отведете кучето. Всеки път, ако нищо не го плаши, кучето да прави макар и малка, но крачка напред. Да постави в асансьора лапата и тогава да излезе. След това да влезе в него напълно. Подкрепяйте всяка крачка. Когато то вече може да влиза, излезте с него обратно и влезте още веднъж.

Същото е и с хората. Помолете някого за помощ. Нека човека просто да стои на разстояние 10-15 метра, без да гледа кучето. Дайте на кучето да види и да се приближи, ако иска. Помолете помощника да хвърли встрани от него лакомсто(но да не дава от ръка, иначе вие ще принудите кучето да се приближи прекалено близо).

Схемата е приложима към всеки подобен род страхове. Важно е да следите за реакцията на кучето и да не оказвате натиск върху него. Това ще отнеме известно време, но вие ще дадете опит на кучето за преодоляване на страховете. Това ще помогне на кучето да стане по-уверено, бързо да се справя със страховете в други ситуации.

Изображение

Правилно ли е, когато кучето стане подрастващо, рязко да промените изискванията към него и метода на тренировка?

Не, не е правилно. В това няма никакъв смисъл и полза. Рязката промяна на вашето поведение ще предизвика в кучето неразбиране и стрес, и на него ще му бъде по-тежко да се справя със себе си в този труден подрастващ период. Последователност и предсказуемост- това са основите на построяване на отношенията и тренировките.

Тогава как да се държите, когато вашето куче стане подрастващо?
Да продължавате ли всичко, което сте правили преди това. Да тренирате, да учите на правилата на поведение. И да имате търпение. Искаме или не, тинейджърската възраст с нейната раздразнителност, неуспехи в обучението ще приключи, когато то пожелае. За това, каквото и да правите, ще има откат. Това е нормално. Но ако вие проявите търпение, изберете оптимално ниво на натоварване, заложите на развитието на кучето, това ще се отплати щедро.

1.Не създавайте на кучето допълнителен стрес с резки промени в отношението към него, правете същото, както и преди, помнете за този период, през който сега преминава.

2.Бъдете настойчиви, когато то проверява границите(преди не е можело, а изведнъж може?). Без грубости, просто продължавайте да се придържате към предишните правила.

3.Намерете оптимален баланс за интелектуалните и физическите натоварвания.

4.Осигурете положителен опит на взаимодействие с околния свят, в резултат на което кучето трябва да усвои главното: света е безопасен и доброжелателен. А вие- този, на когото може да се довери.

Ако спазвате тези прости правила, ще имате шансове да отгледате умно, послушно, интересно куче.

Какво да правите, ако на площадката другите кучета "възпитават" вашето куче(притискат го към земята и др.). Да се намесвате или да позволите да се разберат сами?

Никога не позволявайте на другите да обиждат вашето куче: нито хора, нито кучета. "Възпитанието" от такъв род не е възпитание, това е грубо поведение, което не носи нищо добро. Единственият резултат, който вие получавате- вашето куче ще се научи да прави същото, с голяма вероятност, ще стане нетърпимо към другите кучета(конкретни или изобщо). Ще получите агресия към сродниците, след това ще питате какво да правите. За това, когато видите, че някой напада вашето куче по някакъв начин("гони" по площадката, вашето куче е изплашено, притиска го към земята), помолете стопанина да извика своето куче. Вземете вашето и се отдалечете.

Какво да правите, ако кучето охранява храната/ играчките?

Това се случва по-често в два случая.

Първо- когато стопанина "възпитава" кучето, отнемайки храната или играчките от него, за да му покаже кой е главния. Това води до това, че кучето се обучава на това, че ако не защитава своите ресурси, нищо няма да остане. И започва да ръмжи при приближаването на човека.

Второ- куче от приют или улицата, с определен жизнен опит, в който е имало недостиг на ресурси и необходимост да ги пази.

Какво да правите? Да премахнете мотивацията- т.е. необходимостта да пази. Научете кучето, че вашето присъствие не застрашава загубата на ресурса.

Първа стъпка- вие се отнасяте с уважение към неговата територия(когато кучето яде, когато лежи с играчка), т.е. преминавате по голяма дъга, без да го гледате. Кучето привиква, че никой не се готви да му вземе ресурса.

Втора стъпка- вие малко намалявате дъгата, и преминавате покрай, хвърляте нещо(играчка или лакомство) и продължавате без да се приближавате към кучето. С всеки път преминавате по-близо и правите същото. Главен критерий- кучето е отпуснато. Едновременно го учете да обменя ресурсите. За това, давайте на кучето нещо не много ценно от негова гледна точка, след това показвате лакомството, когато хвърлите предмета, хвалите, давате лакомство, взимате предмета в ръка и веднага го връщате на кучето. Така вие го учите, че отдавайки ви ресурсите си, то не само не губи, но и придобива повече. Постепенно преминавате към по-ценни вещи. На първо време винаги- не само лакомството, но и ресурсът обратно.

Кучето не иска на улицата, то е на N месеца

Това е интересна история, която изглежда загадъчно, а отговорът, е много прост. Кучето иска, но стопанина не разпознава това поведение. Често стопанина очаква, че кучето ще лае до вратата, ще скимти, ще драска по вратата и ще прави нещо шумно и активно. Но има кучета, които правят това толкова деликатно, че стопанина не се досеща, че това е желаното поведение. Кучето може просто да застане в коридора и мълчаливо да гледа и да маха с опашка. Или да легне до вратата. И ако нищо не се случи, т.е. не го извеждат навън, то не предприема нищо по-сериозно, за това наблюдавайте кучето.

Кучето подбира храна на улицата, на площадката предлагат да хвърлите по него шише с камъни или да използвате електрошоков нашийник, аз не харесвам това. Има ли алтернатива?

Да, има метод, който използвам, вече многократно доказал своята ефективност. И за разлика от прилагането на шише с камъни и електрошоков нашийник, не причинява вреда. Схемата е такава: ние учим кучето на командата "Не" с положителна подкрепа за доброволен отказ на кучето от желаемото и го тренираме с най-вкусните продукти, които кучето може да намери(черен дроб, колбаси, месо), за изпълнение кучето получава награда. След известно време командата вече не е необходима, кучето преминава покрай всичко това. В някои случаи вместо да яде това, което намери, кучето носи намереното на своя стопанин.

Ние се разхождаме с кучето по 4-5 часа на ден, то много тича, ние играем на топка, но и у дома, и на улицата то е прекалено активно. Какво да правим?

Не е толкова лесно да уморите кучето с тичане или игра с топка, кучетата са много издръжливи. Вместо това заменете част от времето, което вие провеждате с кучето, тичайки или играейки с топка, с интелектуални видове активност. Играйте игри на търсене, учете нови команди, ходете бавно по нови маршрути, за да получи кучето впечатления. Това уморява по-бързо и прави кучето по-спокойно, учи го на концентрация.

Кога трябва да се обръщате към треньор за кучета?

Някой си е взел кученце и не знае как да се държи правилно в различни ситуации. Друг изисква по-голям контакт и послушание. Трети е настроен да научи кучето да изпълнява команди. А други се сблъскват с проблеми в поведението.

Аз се радвам, когато хората се обръщат за помощ преди появата на проблема. Те не знаят кое е правилно и се обръщат за помощ. Това дава възможност да се избегнат усложнения в бъдеще.

Има и други случаи, когато проблема съществува отдавна, опитват се да го решат с подобни методи, нищо не работи, и хората идват при мен с последна надежда. Това е тъжно, защото ако се бяха обърнали за помощ в самото начало, решението на проблема би могло да отнеме 2,5 часа за консултация и 2 дни за упражнение. А в това състояние, което е сега, може да са необходими 2 месеца или 2 години.

Кучето проявява агресия към гостите, хората на улицата, членовете на семейството

Не се успокоявайте с това, че това ще "премине само", няма да премине. Ако това се случи, си има причина. И има методи, как да промените всичко в самото начало.

Какво да правите преди срещата с треньора: да не провокирате ситуации, в които кучето ще проявява агресия(не канете гости, не се приближавайте близо до минувачите). В никакъв случай не наказвайте кучето!
Ако се е случило, спокойно хващаме и отвеждаме кучето. Насилието поражда насилие. Много е трудно да се спазва това правило, когато става въпрос за агресия по отношение на членовете на семейството. Тук често дори и най-мирните и обичащи животните хора не издържат, защото се събужда импулса "Какво право има да ме ръмжи в моя дом?". Поемете дълбоко въздух и си спомнете за целта. Вие сега можете или да се проявите както искате (т.е. искате да накажете, ударите, изгоните), или да се покажете умен лидер, който спира тази екскалация на агресия у дома и решава проблема системно, а не просто да изпуснете парата.

Кучето руши жилището

Ако това се случи, кучето се намира в състояние на силен стрес, и да се карате или наказвате, както и да игнорирате, е безмислено. Трябва спешно да откриете причината и да я премахнете.

Какво да правите, преди да отидете при треньора: ако имате възможност, премахнете възможността за това поведение. Например, ако кучето прави всичко това във ваше отсъствие, останете си няколко дни у дома. Ако нямате възможност, приберете всичко ценно, оставете лакомства за дъвчене и играчки, когато се върнете, нормално поздравете кучето и мълчаливо оправете следите от разрушението. Това е най-доброто, което можете да направите.

Кучето отказва да излиза на разходка

Това е много чест въпрос от стопаните. Само, че тук е необходимо да отидете при ветеринаря, не при треньора. Повече от 90% причината е в здравето на кучето, дори ако ви се стори, че кучето не изглежда болно. Това могат да бъдат проблеми с опорно-двигателния апарат, стомаха, нервната система и др. Първо решете тях и след това, ако нежеланието за излизане на разходка остане, обърнете се към треньор.

Какво да правите, ако проблема не е решен: не настоявайте, направете разходката кратка, когато кучето пожелае да се прибере, дайте му такава възможност.

Не се страхувайте, че вашите въпроси ще се окажат банални. Не се страхувайте да признаете, ако сте извършили някакви грешки. Единственото от което трябва да се страхувате е да не влошите проблема. А останалото е решимо. По-добре се обърнете навреме към треньор, ако не сте сигурни в това, как да постъпите правилно.

http://www.dogfriend.org/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae