[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да приучите кучето да яде на едно място
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да приучите кучето да яде на едно място

Как да приучите кучето да яде на едно място

Мнениеот meri » Чет Авг 25, 2016 2:53 pm

Както показва практиката, с възпитанието на кученцето трябва да се заемете още от първите дни на неговата поява във вашия дом. Някои неща ще усвои по-бързо, други- не, но правилата за кучетата съществуват, за да ги изпълняват.

Изображение

В тази статия ще разгледаме ситуацията, с която се сблъскват много стопани на домашни кучета- техният любимец упорито разнася храна в жилището, крие остатъците под леглото, и не иска да яде на едно място. Как да приучите кучето да яде на едно място?

Място за хранене

Всяко животно трябва да си има свое място във вашия дом. Място за сън, място за тоалетна, място за игра, и място, където да се храни. Стопаните трябва да определят предварително тези места и по възможност да не ги променят.

В първия ден, когато донесете кученцето у вас, веднага го запознайте с тези важни за неговия живот места във вашия дом. Те трябва да се намират там, където кучето може да достигне самостоятелно. Т.е., купите с храна и вода трябва да стоят на такова място, за да може кученцето свободно да се приближава до тях по всяко време.
Това място не трябва да бъде до пътеката, може в ъгъла или под масата, така че кучето да не пречи на никой по време на своето хранене.

Трябва да храните кучето само на това място. Никакви угощения от ръка и на други места във вашия дом, никакви дохранвания. За вас това може да бъде еднократен случай, но за кучето, вашето поведение- нахранили сте го тук, след това там, е объркващо. За това, то не може да разбере защо не трябва да носи храна по цялото жилище. Вие го храните в различни стаи, защо то да не носи?

Защо кучето разпръсква храна в жилището

В резултат на това, че кучето няма свое място за хранене, и вие не сте го приучили от самото начало към това, за да яде на едно място, при него могат да възникнат проблеми по този пункт. То може да разпръсква храна в жилището, да я крие под леглото, да ви създава неудобства по този начин и да ви дразни с невъзпитаното поведение. Въпреки, че не е виновно кучето, вие не сте го възпитали на необходимите навици.

Кучета, които разнасят храна по жилището за пакост- са много редки, за това по-скоро става въпрос за недостиг на възпитание, а не за патологическо поведенческо отклонение.

Как да приучите кучето да яде на едно място

Знаем, че кучето трябва да има свое място за храна, и ние имаме проблем- кучето разнася храна по цялото жилище. Как да коригираме ситуацията?
Колкото е по-малка възрастта на кучето, и колкото по-кратък период то живее във вашия дом- толкова по-лесно ще може да се проведе корекция и да се превъзпита кучето.

- Преди всичко намерете и отделете място за хранене на кучето, и го хранете само там, и никъде другаде.

- Постарайте се няколко седмици(всичко зависи от съобразителността на вашето куче), хранете го с течна и полутечна храна. При цялото си желание не може да я разпръсне по жилището, а за тези няколко седмици с такава диета при него ще се изработи навик да яде на едно място. Следете диетата да бъде пълноценна, а не ниско калорийна, в противен случай кучето може да има здравословни проблеми.

- Обърнете внимание на това, от каква купа яде кучето, удобна ли е за него, не е ли прекалено дълбока. Възможно е да има смисъл да поставите купата на поставка. Бъдете готови да смените няколко варианта купи, преди да откриете "своята".

- Вие трябва да контролирате поведението на кучето по време на хранене. Ако забележите, че то изважда храната от купата, поставете я обратно. Достатъчно ще бъде няколко пъти да повторите това, докато кучето разбере, че не трябва да постъпва така.

- Не трябва да прехранвате кучето. Гладният любимец- яде и не отвлича вниманието си с разнасяне на храна по жилището. А този, който преяжда- съчетава процеса на хранене с играта, и се старае да скрие храна под дивана или другаде. При много кучета инстинкта да крият храна е достатъчно силен, но при правилен подход към възпитанието и обучението, може да се контролира.

- Давайте храната на големи парчета, за да бъде концентрирано вниманието на кучето към нейното дъвчене, а не към игрите.

- Остатъците храна винаги прибирайте, оставете само купата с вода.

Напълно очевидно е, че промените в поведението на куче, което месеци не е знаело къде му е мястото за храна, няма да се промени за часове. За това са необходими дни и седмици, но в скоро време то непременно ще ви зарадва с това, че е свикнало да яде на едно място, и вие няма да се натъквате на остатъците храна под своето легло или диван.

http://nutriacultivation.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae