[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да давате правилно вода на кучето
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да давате правилно вода на кучето

Как да давате правилно вода на кучето

Мнениеот meri » Чет Окт 13, 2016 3:08 pm

Водата е незаменим елемент в живота не само на човека, но и на кучетата. Без храна кучето може да живее достатъчно дълго време, но без вода, не повече от 2-3 дни.

С какво да поите кучето

Много стопани на животни смятат, че кучето може да се напие с всякаква течност. И за това често предлагат за пиене мляко, бульон или друга течност.
Но всеки стопанин трябва да знае, че пиенето- това е само вода. И само с вода трябва да поите животното, само водата може да утоли жаждата. А всеки друг течен продукт, който предлагате на кучето- това вече е храна.

Кога трябва да поите кучето


Не трябва да поите специално здравото куче. Освен в спешни случаи, например, при отравяния или диария, когато животното отказва вода и храна. В тези случаи трябва принудително да въвеждате в организма на кучето вода, за да не умре от обезводняване.
Въпреки, че не трябва специално да поите кучето, купата с чиста вода винаги трябва да се намира в свободен достъп на кучето. Когато кучето иска да пие вода, трябва да може свободно да се приближава до нея и да се напие. Водата трябва да се сменя постоянно, а купата да се мие всеки ден, дори ако ви се стори чиста. Купата за вода не трябва да бъде малка. Изпитвайки жажда животното трябва да я утоли. По-добре да остане вода в купата, отколкото да не стигне. Колкото е по-голяма купата, толкова по-добре.
Използвайте неръждаема купа, такива купи не отделят вредни вещества, не се драскат и не повреждат езика на кучето.
Избягвайте евтината пластмаса, тя може да отделя вредни вещества. Разлика в материалите, от които е направена купата няма. Ако тя е метална, е желателно да бъде хромирана или емейлирана.

Някои стопани ограничават водата на кучето по различни съображения. Например, прибират водата през нощта, ако кучето(особено ако това е малко кученце), понякога пишка в дома. Такъв подход е неправилен. Кучето трябва да има достъп до вода винаги. И това не е само въпрос на комфорт за животното, отколкото неговото здравословно състояние. В никакъв случай не ограничавайте водата на кучето, ако за това няма медицински обосновани основания.

Колко вода трябва да пие кучето

В някои източници се наблюдават такива цифри: 50 мл вода на 1 кг телесно тегло на кучето. Много стопани се ръководят от тази "норма" и си задават въпроса: защо кучето пие малко, или защо пие много? Такава норма не съществува. Колко вода трябва да пие кучето зависи от много фактори: тегло, размер, възраст, физиологични особености, здравословно състояние, качество на храната и др. Ако кучето е здраво, правилен отговор на въпроса колко трябва да пие, е това, колко пие на практика.

С каква вода да поите кучето

Може да давате на кучето обикновена водопроводна вода, ако в нея има малко съдържание на хлор и е с нормално качество.
Ако не сте сигурни в качеството на водата, може да я преварите. Става въпрос за наистина лошо качество на водата, тъй като много хора не готвят с водопроводна вода, дори ако е приемлива. В други случаи, не трябва да преварявате водата за кучето.

Ако водопроводната вода съдържа много хлор, преди да я дадете на кучето, я оставете да престои.

С какво не трябва да поите кучето

В никакъв случай не трябва да давате на кучето технологична вода.
Не трябва да позволявате на животното да пие от застояли водоеми. В такава вода се съдържат множество болестотворни бактерии, паразити, ларви и чревни пръчици.

Някои стопани предлагат на кучето си минерална вода. Но вие трябва да знаете, че не трябва да поите кучето постоянно с минерална вода. Минералната вода от една страна насища организма с някои полезни вещества, но от друга, тя отмива необходимите за организма микроелементи и соли.
За това може да поите кучето с минерална вода само в случаите, когато няма друга вода. Ако водата е газирана, не забравяйте предварително да я оставите да престои, за да излязат газовете.
Степента на минерализация на водата е допустима за кучето, ако тя съдържа не повече от 5000 твърди частици на 1 млн. частици вода. Едва ли ще можете да проведете самостоятелни измервания на тези показатели, за това не рискувайте и изключете подобна вода от кучешката диета.

Някои кучета пият вода от тоалетната, по разбираеми причини не трябва да допускате кучето до тоалетната.

Как да поите куче, живеещо на двора

Животните, живеещи на двора като никои други се нуждаят от особено внимание към пиенето.
През зимата трябва да се отнасяте сериозно към пиенето на вода. В студа водата бързо замръзва, за това трябва да я сменяте поне три пъти на ден. И ако някои смятат, че кучето може да утоли жаждата си като яде сняг, това не е така. Снегът не може да утоли жаждата и да насити организма с влага.
За да не замръзва бързо водата, може да добавяте в нея малко растително масло.

Как да поите кучето по време на разходка и на път

Ако вие пътувате със своето куче в автомобил, може да вземете бутилка с чиста вода и купа, от която кучето да пие.
Ако пътувате през лятото, в бутилката може да поставите няколко кубчета лед, за да остане студена по-дълго време.
Ако отивате на поход или просто се каните да се разхождате с кучето, може да вземете със себе си специална поилка за животни. Такива поилки са много удобни.
Пътническата поилка представлява бутилка с вода и монтирана към нея тава, която се сгъва и служи като купа.

Изображение

Не забравяйте, че водата е важна част от живота и диетата на всяко живо същество. И ако не искате на навредите на кучето, трябва винаги да следите да има свободен достъп до необходимото количество чиста вода.

http://drtclub.ru/
http://zveridoma.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Кучета - Canidae