Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Когато кучето яде или играе с камъни- причини

Когато кучето яде или играе с камъни- причини

Мнениеот meri » Пет Авг 21, 2009 5:04 pm

Изглежда никакви биологично значими предпоставки за игра с камъни не съществуват.
Може би камъните напомнят на малки кости,с които е толкова приятно да си играят,за да правят нещо.Но вероятно играта с камъни е придобита в резултат на съзнателното или несъзнателно въздействие на стопанина.Само една игра с камъни и това се превръща в привичен игрови предмет.
Играта с камъни може да бъде отнесена към нежелателното поведение във връзка с това,че при нея зъбите се изтриват и има голяма опасност камъните да се погълнат и да запушат червата.Ако не ви харесва тази игра на кучето,предложете му друга.Излезте на разходка със запас от 2-3 играчки и не давайте никакво свободно време на кучето,или нека кучето да ходи с играчка в устата.Научете кучето на командата -"Дай", сменете камъка с лакомство,след това дайте играчка и поиграйте с кучето.
Или научете кучето на командата -"плюй",сложете строг нашийник,провокирайте вземането на камъка,след това дайте команда и рязко дръпнете повода нагоре,така че кучето да изплюе камъка.Ако не се получи от първия път,дърпайте докато не го изплюе.Ако кучето изплюе камъка,веднага го похвалете и му дайте лакомство.След няколко минути опитайте да повторите урока,известно време водете кучето на повод,за да затвърдите наученото.
Също така освен строг нашийник,можете да използвате и корекцията при Метод-7.

http://www.vs.irkcao.ru/stati/plox_pov10.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10357
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Когато кучето играе с камъни

Мнениеот Чехълче » Съб Авг 22, 2009 8:34 am

Мери, всичко това е правилно - зъбите се изтъркват, чупят се, а и има и сериозна опасност камъкът да бъде глътнат, а тогава започва страшното.

Като допълнение ще кажа, че има породи, които обичат да копаят дупки повече от останалите породи, дакелът например, а и може би не само той и това ги прави потенциални ПОТРЕБИТЕЛИ :ag: на камъните. И по никакъв наин не можеш да ги отучиш. Даже се е случвало в асфалта да види по-голям камък и да иска да го изкара от там, ровейки наоколо му. Да не говорим за камъни в почва! Те са любимите! Така че май малко си зависи от породата и характера на кучето.
Всеки ден умират десетки кучета от човешка ръка. Ако и ти си против нечестните убийства на кучета, сложи това под подписа си!
Чехълче
В пасажа
 
Мнения: 572
Регистриран на: Чет Юли 02, 2009 8:31 am

Re: Когато кучето играе с камъни

Мнениеот meri » Съб Авг 22, 2009 8:48 am

Не, всичко зависи от това как стопанина ще си научи кучето,като му покаже че това не е правилно,има си методи за това,описани са. :ab: Породата няма значение,всички кучета могат да се обучат,стига да има кой да го направи.
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10357
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Когато кучето играе с камъни

Мнениеот Чехълче » Съб Авг 22, 2009 8:53 am

Но като я видиш колко е щастлива, когато е извадила камъка от земата! Една такава горда с постижението си и сърце не ти дава да почваш да я отучваш.

П.П. Научи се от едно куче - приятелче. :ad:
Всеки ден умират десетки кучета от човешка ръка. Ако и ти си против нечестните убийства на кучета, сложи това под подписа си!
Чехълче
В пасажа
 
Мнения: 572
Регистриран на: Чет Юли 02, 2009 8:31 am

Re: Когато кучето играе с камъни

Мнениеот 4o4incety » Съб Авг 22, 2009 10:08 am

Да, всичко описано е така. При нас има такива случаи. Кучето си взима камък, яде го, а стопанинът - нищо не прави по - въпроса. Но и малките и средно големи топчета са опасни. Имаме два такива случея на нашата полянка. Мятат топката и кучето с засилка да я вземе от въздуха и я гълта. Едното почина, но другото е живо и здраво!
Падна? Всички падат, важното е да можеш да се изправиш!
4o4incety
В пасажа
 
Мнения: 503
Регистриран на: Пон Авг 11, 2008 11:48 pm
Местоположение: София

Re: Когато кучето играе с камъни

Мнениеот meri » Съб Авг 22, 2009 11:17 am

Сещат се или в операционната,или когато вече е късно,никак не е за гордост,особено след като се знаят последиците.Ако стопанина се постарае,кучето няма да го прави.

По- щастливо ще бъде кучето,ако е здраво. :ab:
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10357
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Re: Когато кучето играе и яде камъни

Мнениеот meri » Пон Ное 09, 2015 2:04 pm

Защо кучето яде камъни

Изображение

Някои стопани изпадат в отчаяние, когато виждат, че кучето яде камъни. Този навик е опасен за организма на кучето. Камъните не се смилат, те повреждат зъбите и меките тъкани, стомаха, червата.
Кучето може да се задави и задуши.

Такова поведение се нарича извратен апетит. Причините за това са много. По-често това е дефицит на определени хранителни вещества, например, желязо. Този "апетит" може да провокира разстройство на стомашно-чревния тракт- киселини, които кучето се опитва да успокои с помощта на камъните.

Още една причина могат да бъдат различни заболявания, например, диабет. За да се диагностицира точно здравословното състояние на кучето, трябва да се обърнете към ветеринар и да се проведе изследване. Още една причина за ядене на камъни може да бъдат поведенчески проблеми. Например, по този начин самотното куче може да привлича вниманието на стопанина към себе си.
И не е важно дали това внимание е положително или отрицателно. Или кучето периодично иска да дъвче нещо, това особено се отнася за кученцата, при които пробиват зъбите.

Как да се борите с този навик

- Безмислено е да се карате на кучето в такава ситуация. А ако причината за неговото поведение е да привлече вниманието на стопанина, то "порицанието" за него ще бъде наградата. И то безкористно ще продължи да прави това и след като е говорено с него.

- Когато кучето е хванато на "местопрестъплението", може да го изплашите с воден пистолет или силен шум. Но то не трябва да вижда кой го плаши.

- Скучаещото куче трябва да се разхожда по-често, да се играе с него.

- Ако при кученцето пробиват зъбите и то трябва да дъвче нещо, винаги трябва да имате няколко играчки за дъвчене. Трябва да сменяте играчките периодично и да ги криете, за да има постоянно нова играчка и кучето да не отвлича вниманието си от чужди предмети.

- Трябва да промените диетата на кучето- проверете дали всички вещества са балансирани в храната. Подходяща е диетата с високо съдържание на фибри.

Преминаването към нова храна се извършва след консултация с ветеринар. Съществуват и лекараства, помагащи при извратен апетит. Докато се решава този проблем, трябва внимателно да следите кучето, да не го изпускате от полезрението си. Не го пускайте от повода, на постоянното място за разходка премахнете всички камъни, които кучето може да погълне.

Какво да правите, ако кучето е погълнало камък

Много кучета обичат да ядат камъни. Това може да не причини особена вреда, но все пак е по-добре да отучите кучето от този вреден навик.
Ако видите, че кучето е погълнало голям камък, отведете го спешно на ветеринар, защото е възможно да се наложи да се предизвика повръщане, за да изплюе камъка.

Това трябва да се направи колкото може по-бързо: ако камъкът попадне в стомашно- чревния тракт, той причинява непроходимост, която се премахва само чрез операция.

Да хвърляте камъни на кучето не е добра идея. Предпазливостта винаги е по-важна, отколкото лошите последици.

http://vetinfo.com.ua
http://dogsecrets.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10357
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm


Назад към Кучета - Canidae