Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да изберем правилно котката- съвети на вет.лекар

Как да изберем правилно котката- съвети на вет.лекар

Мнениеот meri » Чет Апр 26, 2012 12:10 pm

Преди да вземете котка,трябва да изучите цялата информация,която можете да откриете:в книгите,интернет...
Сега няма недостиг на информация,можете да узнаете много информация и от вашите приятели.И само,когато разберете,какво представлява животното,вие трябва да вземете решение: да,готови сме да вземем това животно в семейството си".

Всички котки са добри.Но вие можете да си изберете както породиста,така и безпородна котка.Трябва да помните само едно: всяко животно е индивидуално,има свой характер,свой темперамент,има определени физиологически особености.И всеки стопанин е длъжен да избере за себе си и семейството си подходящата котка.Това зависи от вашия темперамент и темперамента на вашето семейство.

Ако изберете дългокосместа котка,трябва да помните,че всяка котка изисква повече грижи,за това трябва да я вчесвате не веднъж в седмицата,а ежедневно.Котките без козина имат своите особености,трябва да ги пазите от простуда.Съществуват определени склонности на определените породи към заболяванията.Информация за това можете да получите при вашия вет.лекар.

Преди да се обърнете към доктора,трябва да се посъветвате със стопаните на котки,ваши приятели,да потърсите информация.

Избирайки котка,трябва да помните за своето здраве,защото някой хора имат алергия към котките.За това се посъветвайте не само със своя ветеринар,но и със личния си лекар.Ако имате склонност към алергични реакции,не трябва да взимате животно,защото ще страдате и вие,и животното,на което трябва да търсите нов дом.Обърнете се към лекар-алерголог,който ще ви даде изчерпателна информация.

Не по-малко важен е въпроса,да научите информация за развъдника от който ще взимате котката:какво представлява,в какви условия отглеждат животните,имат ли вет.грижи,имат ли ваксинации родителите,обезпаразитяват ли се.И само след като се запознаете добре с развъдника,можете да вземете породиста котка.Когато разглеждате развъдника,обърнете внимание къде се държат котките: в клетки или воалиери.Разбира се по-добре е животните да се намират във воалиери.Там имат по-голяма възможност да се движат,а следователно животните винаги ще бъдат здрави.А още по-добре,ако животните живеят в дома свободно.

Когато купувате животно,задължително сключете договор за покупко-продажба.И задължително отбележете в договора,какви ваксинации са били направени,какви и кога са давани препарати за обезпаразитяване.

За какво е необходимо това?
Ако сте закупили животно,което не е болно,но е в инкубационен период и в бъдеще разберете,че сте закупили болно животно,когато имате такъв договор,вие винаги можете да върнете животното в развъдника и предишния стопанин или да изискате компенсация за лечението и прегледа при ветеринаря.

Когато избирате котка никога не бързайте.
Огледайте няколко развъдника,поговорете с хората,посъветвайте се със семейството си.И само след това можете да купите котката.Помнете,че покупката на животното е много отговорна крачка.Когато избирате котка,задължително се посъветвайте с вет.лекар.

Какво трябва да знаете преди това?
Козината трябва да блести,да не бъде разрошена,от очите не трябва да има никакви секрети,целостта на кожата не трябва да бъде нарушена.И само след внимателен оглед на лекаря ще вземете решение.

Избрали сте котката.
Трябва да се подготвите за пристигането на котката във вашия дом.Определете мястото,където ще бъде животното,купете тоалетна,купи,играчки,храна- всичко каквото е необходимо за пълноценния живот на котката.И само след това можете да вземете животното в семейството си.

Как е по-добре да доведете котката у вас?
Не трябва да носите котката в ръце,а да я поставите в преносима клетка.Клетката не трябва да бъде голяма,за да не се изплаши котката.Не пътувайте в автобуса,метрото,където шума и теснотата ще причинят стрес на животното,по-добре пътувайте с кола.И помнете,когато за първи път возите животното в колата,внимателно следете поведението му.За първи път ще видите как ще реагира животното в колата.Това в бъдеще ще бъде много важно за вашите пътувания с котката.

Взели сте животното у вас.
Помнете,че животното първо трябва да свикне.Оставете котката на спокойствие,но помислете дали обстановката не е опасна за животното.Не трябва да има много високи предмети,за да не падне от там.Ако има лекарствени препарати,подвижни предмети,киселина,електрически проводници,които може да гризе,да играе с тях-задължително приберете всичко опасно.Тези вещи и предмети трябва да бъдат недосегаеми за котката.

По-добре осъществете пристигането на котката,когато цялото семейство е там,за да се намира под наблюдение.Това е много важен момент.Помнете,че прозорците и вентилационните отвори трябва да бъдат затворени.Падането,дори от 2 етаж понякога е опасно за живота на животното.Всяко интересно движение зад прозореца е опасно за котката.Помнете,че котката е ловец и когато види птичка,няма да мисли дали е високо или не,просто ще скочи след плячката и ще се окаже на земята.

Поставете купите и тоалетната на достъпни места.Котката винаги свободно ще се приближава до купите,където е храната и водата.Тоалетната трябва да стои отделно от храната и водата.Първоначално купете такава тоалетна,каквато е имало при развъдчика.В бъдеще ще разберете дали е удобна на животното или не,дали този пълнител подхожда или- не. В продължение на няколко дни ще определите какво харесва на котката.Помнете,че тоалетната е интимна вещ и е желателно да се намира в затворено помещение.Добър вариант е затворена тоалетна във вид на къщичка,където котката ще се чувства спокойно.Ще я намерите в зоомагазините.

Понякога котките сами започват да ходят в човешката тоалетна.Това се случва много рядко,но се случва.Ако котката е привикнала към тоалетната,не й пречете.

Котките много обичат да играят.Сега на пазара има голямо количество играчки и трябва да ги изберете правилно.На какво трябва да обърнете внимание? Преди всичко,не купувайте евтини играчки,не са качествени.Котките често поглъщат части от тези играчки и се налага операция.За това добре помислете преди да купите,посъветвайте се с опитен развъдчик и стопани на котки.И само след това купете играчката.

Най-важното е здравето,това се отнася не само за хората,но и за котките.За това,когато си взимате котка,помнете за нейното здраве.

http://kiskavasha.ru/vybiraemkoshku.php
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae