[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Правилни грижи за коте-сираче
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Правилни грижи за коте-сираче

Правилни грижи за коте-сираче

Мнениеот meri » Пон Юни 11, 2012 5:42 pm

Изображение
Живота на новородените котенца напълно зависи от майката,без нея шанса им на оцеляване е нулев.Тя им дава храна,топлина,поддържа котенцата чисти,помага им да се избавят от отпадните продукти.Хората също могат да изпълняват тези функции,но не толкова добре както котката.
Новородените котенца не могат да виждат и чуват,те се ориентират по миризмата с помощта на сетивните рецептори на муцунката,с помощта на които намират топлото тяло на майката.

Ако сте намерили новородено котенце-сираче,не се поддавайте на изкушението веднага да го вземете и да го отнесете у вас.Първо трезво оценете ситуацията.
Отговорете си на следните въпроси: Има ли наблизо майка? Къде са другите котенца от котилото? Заплашва ли нещо живота и здравето на котенцето? Изглежда ли малкото слабо и измъчено? Покрито ли е с бълхи?

Ако сте намерили чисто котенце с достатъчно пълен стомах,то едва ли е сираче,и най-добре да го оставите на мира.Възможно е,котката да е отишла да търси храна.Помислете за това,че цялата грижа за котенцата ще е ваша,защото няма приюти,а хората,които се занимават с това са много малко.В много случаи котенцата е по-добре да останат с майката,дори ако е много дива.При сирачетата шанса да оцелеят е много малък.

Взимането на новородено котенце е голяма отговорност,вие трябва да знаете какво да правите,и да изпълнявате всичко правилно.Котенцата не могат самостоятелно да се хранят,да уринират и през първите 4 седмици,това ще бъде по-голяма част от работата ви.

Новородените котенца трябва да пият заместител на котешко мляко(не краве)на всеки 2-3 часа през първата седмица от живота си,а след това на всеки 3 часа през деня и 4 часа през нощта.Ако котенцата не пият майчино мляко в първите 24 часа от живота си,те не получават коластра и жизнено важните антитела,които се съдържат в нея.

Всеки път,когато котенцето яде,трябва да ходи до тоалетна.Котката стимулира малките да правят това,облизва гениталиите им.Можете да повторите тези действия с помощта на памучен тампон,тъкан или мека кърпа,напоена в топла вода,внимателно масажирайте и трийте гениталиите на котенцето.След всеки прием на храна котенцето трябва да ходи до тоалетна.


При хранене се уверете,че използвате заместител на котешкото мляко,а не друг вид мляко.Въпреки,че котките много обичат вкуса на кравето мляко,те често страдат от непоносимост към лактозата.Не им достига фермента,необходим за нормалното храносмилане на захарите,съдържащи се в кравето мляко,употребата му в големи количества причинява диария.Освен това,котенцата не получават всички необходими хранителни вещества за растежа и развитието,и гладуват.

Примерно на 5 ден се отварят ушите,те могат да се ориентират по звука на 10 дни,но не различават ясно звуците,докато не станат на 3 седмици от раждането.Очите се отварят на възраст от 5 до 14 дни след раждането,но котенцата не са способни визуално да се ориентират,докато очите им не останат отворени няколко дни.Новородените котенца могат да чувстват както предните,така и задните крайници.Те могат да ходят с некоординирани движения вече на 2 седмици.

Важно е да отглеждате котенцата в ограничено топло пространство.Можете да направите кутия и да поставите на дъното грейка,като я покриете отгоре с кърпа.Трябва да сте сигурни,че на котенцата не е прекалено студено или горещо.Уверете се, че малките нямат бълхи.Ако не можете да ги срешите или да хванете всички бълхи,консултирайте се с ветеринар,който ще ви препоръча средство безопасно за малките котенца.Също трябва да се консултирате с ветеринар,ако котенцата не отделят урина и фекалии при стимулиране.Котенцата може да имат запек,за това вземете памучен тампон,внимателно го покрийте с вазелин и поставете на 1-2 см в ануса.Това ще помогне на котенцата да се освободят от фекалните маси.

След като се преминали първите две седмици на оцеляване на малките,е много важно правилно да социализирате котенцата.Критичния период за социализация при котенцата е от 2 до 7 седмици.В това време те трябва да общуват с хората и другите животни(ако имате кучета или котки).Нежно взимайте котенцата в ръце,играйте с тях,галете ги по-често.Котенцата-сирачета често израстват диви и имат проблеми с поведението,ако не са имали контакт с други котки.Котките ги учат на добри маниери и на това,как да общуват правилно,и хората не могат да ги научат при цялото си желание.

Грижата за котенцата-сирачета или цяло котило могат да бъдат много вълнуващ,вдъхновяващ и удовлетворящ опит.Но,бъдете сигурни,че взимате при себе си котенцата изключително в интерес на тяхното оцеляване.Ако сте решили да поемете тази сложна работа,направете я правилно и добре,съветвайте се с ветеринар,ако имате въпроси.

http://www.koshka.by/articles/kak-pravi ... ah-sirotah
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae

cron