[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Мотиви за поведението на котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Мотиви за поведението на котките

Мотиви за поведението на котките

Мнениеот meri » Съб Юни 23, 2012 10:25 pm

Вие обичате своята котка.Харесва ви как се свива на коленете ви,как мърка в ухото ви,как ви посреща,когато се прибирате.
Възможно е да не ви харесва,че яде стайните ви растения,използва банята за тоалетна или всяка сутрин ви буди рано.
Какъвто и да е проблема,това не ви доставя удоволствие.Не мислете,че котките не могат да се обучават- това не е така.
Котките изключително добре се поддават на обучение,но не трябва да ги обучавате като кучетата.

За да разберете как да обучавате котката,трябва да разберете,че в поведението на котката има предсказуеми,неизбежни,обусловени инстинкти на мотивация.Ако дадете положителни импулси,това поведение няма да ви досажда.Ако не,пригответе се за това,че ще се дразните.

Какво имаме предвид? Всички котки имат нужда да драскат.Това е вродена особеност в тяхното поведение,която им служи за много цели,такива като физическо упражнение,маркиране на територията,поддържане на ноктите в добра форма.

Това,че котката ще драска,ви е гарантирано.Ако дадете на котката нещо,което да драска и получи удоволствие от това,ще съсредоточи усилията си на този предмет.Ако не дадете,тя ще си намери нещо друго- обикновено това са корнизите на вратата или вашия диван.

Ако се опитвате да наказвате котката за това,че драска вещите- все едно да се опитвате да се карате на птичката,че лети.Викайте колкото си искате,но животното ще продължава,защото трябва да го прави.Най-добрия способ да се справите с този неизбежен проблем е да предложите на котката приемлив изход,в случая,драскалка.Направете го и с малко усилия,внимание и похвала от ваша страна,скоро котката ще се съсредоточи на нея.

Мотивите за поведението на котките са някой предсказуеми нужди.Тези нужди са- на лов за храна,установяване на защита на територията,игри,размножаване,търсене на безопасност в общуването.

Когато разберете коя от тези нужди е отговорна за някой от особеностите в поведението на котката,ще знаете какво да направите.

Ловуване

Котките са хищни животни.Повечето от тях се прокрадват,хвърлят и убиват.Има котки,които демонстрират слаб ловен инстинкт или никакъв,но те са изключение.Не трябва да наказвате котката за това,че ловува.Вместо това помислете как да го предовратите(поставете различни интересни играчки)или насочете усилията на котката на друга страна- към интензивни игри.
Ако котката убива малки животни,атакува глезените ви-всичко това е хищническа нужда.

Храна

Котките са уникални и индивидуални същества,храната ги стимулира в различна степен.Но много от тях с удоволствие ядат,ако открият храна.Когато открият,че кухненската маса крие много тайни- подгответе се да се борите с това.Просенето на храна,качването на масата,преобръщане на кофата за боклук,мяукане рано сутрин,означава,че котката е гладна.

Установяване и защита на територията

Тези мотиви особено силно се проявяват при некастрираните котараци.Колкото повече котки живеят във вашия дом или преминават през двора,толкова е по-голяма вероятността котката да защитава територията си.Ако котката уринира и дефекира на неподходящи места,драска вещите и се бие с други котки- всичко това се отнася до защита на територията.Същото правят и котките,когато на тяхната територия се появи куче.Обикновено котката бързо се спрява с тях,впива се в носа им-този прием добре работи при котките от много години.

Игра

Хищниците,които добре се хранят,които не са застрашени много и които имат много свободно време,използват игрите,за да поддържат необходимото ниво на своите ловни навици.Ако никой не ръководи игрите им,те могат да се нахвърлят на играчките,да играят на "хокей" със всякакви дрънкулки,хартия,да демонстрират своето безобидно,но понякога силно досадно поведение.

Размножаване

Всички животни,ако не са кастрирани,изпитват непреодолима нужда от размножаване.Неизбежно ще се наложи да се сблъскате с този проблем,ако имате женска в период на еструс.Мъжките,оказали се до женската по време на еструс,стават целеустремени и агресивни.

По-добре кастрирайте домашните си животни.Ако смятате,че това е жестоко или противоестествено,преодолейте тези мисли.По-жестоко е да се убиват котките,които не могат да намерят дом.Ако обичате котката си,кастрирайте я.Така тя ще живее по-дълго,ще бъде по-здрава.

Търсене на безопасност

Котките взимат решения самостоятелно за това кое е безопасно,и кое е опасно.Ако те решат,че ситуацията е опасна,тогава не им заставайте на пътя.Много котки няма да вярват на думите ви,че нищо не ги заплашва и ще направят всичко по силите си,ще използват и четирите си лапи,за да се защитят.

Общуване

Повечето проблеми между котките и хората се развиват поради неразбиране на котешката натура и заради глупавите човешки убеждения за това,че котката може да престане да бъде котка.Ние не можем да владеем животните като мебелите.Ние ги контролираме,а те контролират нас-всеки със своите собствени способи в съответствие със своята натура.Нашите котки не ни молят да престанем да бъдем хора,въпреки,че биха го направили,ако могат.И вие също не можете да ги молите да престанат да бъдат котки.Радостта,която ни дават котките е,че ние ги приемаме такива каквито са,и сме доволни.

http://mau.ru/pub/psyho/?p=motiv
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae

cron