[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да храним котката,ако са й паднали зъбите
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да храним котката,ако са й паднали зъбите

Как да храним котката,ако са й паднали зъбите

Мнениеот meri » Сря Окт 17, 2012 5:30 pm

"Старост-нерадост". Много често можем да чуем тези думи от възрастните хора.Безконечни болести,тежка походка,вечна умора- за съжаление,всички тези признаци на старост не правят живота на хората лек.Но тези думи могат да се отнасят не само за хората.

Нашите любимци,както и хората стареят,за това симптомите на старост не ги подминават.

Освен описаните признаци,към старостта при котките започват да падат зъбите.Това им създава много неудобства,тъй като зъбите са основното оръжие за лов на мишки и малки птици.Въпреки,че котките не използват зъбите си,за да дъвчат храната,те са им необходими за лов,също за пренасяне на малките котенца или плячката.

Защитата от хищниците също има голяма роля.За това тяхното наличие е изключително необходимо не само за поддържане на статуса "хищник",ни и за цял живот.

Зъбите при котките могат да падат не само поради настъпване на старост.Например,много зависи от храненето.При котки,които често са хранени с рибни или други видове консерви,може да се натрупа зъбен налеп,който след време се превръща в зъбен камък.Това се случва,защото консервите са мека храна,и не трябват много усилия за дъвчене,в резултат повечето зъби остават в бездействие и те започват да се клатят,и напълно падат.

Този проблем особено касае някой екзотични породи котки и персийските котки,тъй като те не обичат да ловуват и предпочитат да употребяват меки продукти.За това е изключително важно да следите за зъбите на котките от тези породи.Редовната устна хигиена е необходима за всички породи.

За избягване на подобна ситуация,трябва да храните котката с едро нарязана храна,за да задействат всички зъби.Същия резултат можете да постигнете,когато храните котката със суха храна,която притежава почистващ ефект.

Друга причина за падане назъбите е попадане във венците на болестотворни бактерии и микроби,които ги възпаляват,вследствие на което се лишават от главното си оръжие за лов.Често това се случва при лов на мишки или птици,когато хапейки плячката,котката може да нарани венците си от техните кости.

Най-добрата профилактика срещу падане на зъбите е да приучите котката от ранно детство към почистване на зъбите.Тази процедура може да започне с появата на първите зъби.

Ако не успеете да запазите зъбите на котката,трябва да промените диетата.

Не трябва да давате никакви твърди продукти.Това се отнася не само за парчетата месо или риба,но и сухата храна,защото може да се задави.Ако котката много обича сухата храна,не трябва да я давате в готов вид.Предварително трябва да я залеете с бульон или вода,за да се размекне.

Цялата храна трябва да бъде влажна и кашообразна консистенция,за да може лесно да се усвои.Обичайната храна можете да смелите в месомелачка.

Не се препоръчва да давате на възрастната котка прекалено гореща или студена храна.На този етап от живота чувствителността на венците значително се повишава,което може да доведе до болкови усещания.Храната трябва да бъде с оптимална температура.

Много възрастни котки са придирчиви към храната,трудно е да ги накарате да ядат храна "от масата".Те започват да изискват специална храна,която е по-мека за нежните им венци.Но не трябва да лишавате котката от удоволствието поне веднъж на две седмици да яде любимото си месо.

С настъпване на старостта и поради падане на зъбите могат да възникнат проблеми с храносмилането,също запек и диария.В такъв случай трябва да храните котката със специална храна(например,консерви,предназначени за възрастни котки).Тези консерви осигуряват на организма всички необходими витамини и минерали,от които особено се нуждае стареещата котка.Тази храна способства за подобряване на обмяната на веществата,които забележимо се забавят.Не се препоръчва да храните котката с месо,където има малки кости.Това е необходимо, не само защото котката може да се задави,но и заради риска от възникване на запек.

Тъй като обмяната на веществата при котките без зъби в старческа възраст значително се влошава,а също двигателната активност забележимо намалява,е необходимо да следите храната да бъде с по-малко калории.В противен случай това може да доведе до затлъстяване.

Ако дейността на червата не се нормализира,котката трябва да се заведе на лекар.Възможно е причината за разстройството да е друга.Храненето на беззъбите котки има своите особености,което причинява неудобства не само на котката,но и на стопанина.Но за съжаление това не може да се избегне.

Въпреки настъпващата старост,котката не трябва да престава да бъде ваш любимец.Обратното,тя дори се нуждае от повече внимание,грижи и любов.Не забравяйте да я галите по-често,да я хвалите и да разговаряте с нея.Тя ще го оцени.

http://kotopes.ru/article/502
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae