[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да общуваме правилно с котката
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да общуваме правилно с котката

Как да общуваме правилно с котката

Мнениеот meri » Сря Дек 12, 2012 12:06 pm

Изображение

Най-добрият начин за общуване с котката е да се отнасяте с уважение към нея.
Ако уважавате котката си,ще се разбирате чудесно с нея.
Уважението към котката се дължи отчасти на факта,че вие я ласкаете,когато тя желае,и я оставяте на мира,когато тя иска.

Когато се докосвате до котката,трябва да се съобразявате с това как се е приближила до вас.Ако тя е обърната към вас с глава,погалете я по главата.Ако е обърната с гръб,погалете я по опашката.Докосвайте се меко до котката.Вашата ръка трябва да се плъзга в тази посока,в която е козината.В повечето случаи котките не обичат грубите ласки.

Ако не сте сигурни в това,което правите,позволете на котката сама да ви покаже.Протегнете ръка към котката,но не я докосвайте.Ако остане на място или отстъпи,оставете я на мира.Ако се приближи до вас и се потърка с нос,погалете я по муцуната или главата.Ако котката се преобръща по гръб,бъдете нащрек.Много котки започват коварно да ви хапят или драскат със задните лапи,ако ги чешате по корема.Така те получават голямо удоволствие от тази игра.

Много котки не обичат,когато ги галят постоянно.За това те радостно мяукат минута или две,а след това без всякаква причина неочаквано могат да се обърнат и да ви ухапят.Следете за най-малките промени в позите на котката.Размахва опашка,леко е напрегната- това може да бъде признак,че не иска да я галите повече.
Галете я не-повече от минута,след това спрете.Много котки дълго време могат да лежат на коленете ви,но не понасят галенето.

Не предавайте своята котка.
Всички отношения,както при хората,така и при животните се основават на доверие.Ако вие загубите това доверие,губите много.Котките,които са израснали с любов и грижи,никога не са ги дразнили,не са ги изоставяли,не са им причинявали болка,се чувстват спокойно в човешките ръце.Те не знаят,че хората могат да причиняват болка.Те никога не са изпитвали това и дори не могат да си го представят.

Но,когато разберат,че това може да се случи,всичко ще бъде различно.Предателство може да означават най-различни действия:да пречите на котката,когато спи,да я държите прекалено здраво и дълго,да я дразните.Хората често взимат своите действия за шега.И действително съществуват такива хора,които намират това за смешно,но всъщност не е така.Най-очевидният вид предателство е да биете,хвърляте котката или да причинявате болка по различен начин.Не съществуват никакви причини,които могат да послужат за оправдание на тези постъпки.

Положителния аспект на този проблем е,че котките се приучават отново да имат доверие на хората,ако им дадете време,проявите търпение и любов и напълно прекратите лошото отношение.

ВАЖНО. Предоставете убежище на котката.
В дома задължително трябва да има следното правило: ако котката е в своето убежище,никой не трябва да я безпокои.Това място трябва да бъде гарантирана зона за безопасност.Предоставете такова убежище,където лесно ще го достигне,отколкото да й позволявате сама да го избере,което е неизбежно.Поставете в дълбочината на шкафа кутия и поставете в нея своя стара дреха- често това е напълно достатъчно.Но,независимо от това дали вие сте избрали убежището,или сама го е избрала,уважавайте нейното решение.Никога не прониквайте в нейното убежище и не се опитвайте да я извадите от там,с изключение на случаите,когато нямате друг избор.Във всички останали случаи оставете котката на мира.Ако тя може да се довери на убежището си,толкова по-вероятно е да се осмели да излезе.

Как да направите така,че котката да не ви драска?

Не играйте прекалено често на игри,в които котката се нахвърля на ръката ви.Това я поощрява да играе агресивно.Не губете доверието на котката.Не превръщайте ласките в състезание по борба,не бийте котката и не й крещете- това увеличава недоверието й към вас.

Занимавайте се с котката с физически упражнения.
Младите котки трябва да задоволяват хищническите си инстинкти и да изразходват енергията си.
Обучавайте котката си.

Ако обучавате котката на основните правила на поведение,това не само ще помогне да изградите добри взаимоотношения и ще укрепи вашата връзка,но и ще осигури стимулиране за развитие на умствените способности на котката.

За да намерите общ език и да се научите да разбирате котката,трябва да разбирате нейните сигнали и жестове.Всяко движение или мяукане на котката означава нещо,обръщайте внимание на всяко нещо,дори да ви се струва несъществено.

Ще започнем с най-главния и подвижен котешки инструмент за изразяване на емоциите- опашката.

Изображение

С нейна помощ животното изразява различни емоции и неправилно разбрания жест може да доведе до недоразумение и неприятни последици.
Ако опашката е повдигната нагоре и неспокойно мърда,значи котката е обезпокоена от нещо или е в лошо настроение.В такива моменти котката е особено предпазлива и агресивна,за това почакайте да се успокои и не провокирайте пускането на ноктите.Ако опашката е между задните лапи,това е очевиден признак на страх и вълнение,което рядко се среща при котките.
Ако опашката е спусната ниско и не е особено подвижна,това свидетелства за това,че животното е нещастно или преживява някакво разстройство.В този момент животното се нуждае от внимание и ласки.

С помощта на опашката можете да проверите доколко ви се доверява котката.Опашката е един от най-чувствителните и многофункционални органи при животните,за това те рядко позволяват да я пипате.
Взмете в ръка котешката опашка и леко я стиснете.Правете го много внимателно,за да не причините болка.Ако котката стремително издърпа опашка от вашата ръка и започне оживено да маха в различни страни,животното не изпитва особено доверие във вас.
Ако изобщо не реагира на вашия жест и ви позволи да държите опашката,можете да сте сигурни,че котката ви се доверява напълно и не вижда враг във вас.

Изображение

Възможно е да не подозирате,че близането също е способ на изразяване на котешките емоции.Ако след като сте се скарали на котката и тя започне интензивно да се ближе,това означава само едно,че тя е объркана и не разбира причината на вашето възмущение.Ако котката се ближе до вас,започне да ви ближе по ръката или друга част на тялото,това означава,че тя проявява симпатия към вас и се намира в добро настроение.Това може да означава грижа за стопанина и желание за ласки от негова страна.

Котешките лапи,както и останалите части от тялото могат да изразяват много емоции.Когато котката ви докосва с лапи с леко пуснати нокти,и не ви причинява вреда,тя изразява удоволствие и демонстрира,че й харесва вашето погалване.Поставените на дрехите лапи с пуснати нокти или леко потропване с лапи,означава,че котката изисква нещо от вас.
Ако не разбирате какво иска,станете и тя сама ще ви отведе до мястото,където трябва да направите нещо.Това може да бъде молба да я нахраните,да смените тоалетната,да дадете играчка,която се е оказала недостъпна за нея.

Изображение

Ако котката започне да впива нокти във вас по време на игра,това е явен признак,че е недоволна от вашите действия и нещо не й харесва.Такава агресия може да завърши с одраскване или ухапване,ако не се съобразите с нейното предупреждение.Когато котката обхваща с две лапи стопанина,това говори за нейната голяма любов и пълно доверие.За съжаление котките рядко проявяват своите емоции,за това такива моменти са особено трогателни и приятни.
Още един жест,показващ симпатия е преобръщане на котката по гръб,давайки ви възможност да я почешете по корема.

Не забравяйте да се вглеждате в котешката муцуна.Въпреки,че котките не притежават толкова много мимики като хората,понякога по нея можете да разберете какви емоции изпитва в момента.Огромна роля имат мустаците,положението на които може много да разкаже.Отпуснатите мустаци говорят за лошо самочувствие или разстройство,а стърчащите встрани мустаци,свидетелстват за заинтересованост или игриво настроение.Очите също не трябва да се оставят без внимание.Широко отворените с увеличени зеници очи могат да свидетелстват за страх или готовност за нападение.Леко притворените очи говорят за спокойствие и за това,че животното ви се доверява напълно и не изпитва страх от вас или вълнение.

Изображение

Мъркането на котката не винаги означава положителни емоции,както сме свикнали да смятаме.Често лекото периодично мъркане,допълнено с летаргия,отпусната опашка и отказ от храна говори за неразположение на котката.Ако мъркането е силно и настойчиво,това може да означава,че котката се нуждае от нещо и така се опитва да привлече вниманието ви.

Не бъдете равнодушни към котката,обръщайте внимание на нейното поведение и жестове,мимики,и тогава тя непременно ще ви се отблагодари за разбирането и грижите,ще ви дари с любов и ласка.

http://cattynplus.narod.ru/catobs.htm
http://omadam.ru/view-Kak-obshatsya-s-koshkoy.html
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae