[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как спят и какво сънуват котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как спят и какво сънуват котките

Как спят и какво сънуват котките

Мнениеот meri » Чет Яну 31, 2013 10:19 am

В дома е тишина и спокойствие,вашата котка е сита,измила се е,а след това е легнала на своето любимо място,за да спи.Какво ли сънува? Наблюдавайте я внимателно.Почивката за нея не винаги означава здрав сън.Със сигурност може да се каже,че котката не спи,ако със затворени очи и отпусната поза леко движи уши в такт със околните звуци и мърда с мустаци.При първия силен и неочакван звук котката веднага отваря очи.Ако в такава ситуация поставите ръка върху котката,която уж спи,веднага ще започне да мърка без дори да отвори очи.Но това поведение е по-типично за възрастните животни,младите и старите животни се държат различно.

Котките дремят повече и спят по-малко,отколкото изглежда на пръв поглед.Дрямката им позволява да почиват,и в същото време бързо да реагират на околните,а при истинския сън реакциите са по-бавни.
Най-интересното е движението на очите: дори ако те са затворени,може да различи бързото движение със зениците под клепачите.Когато котката спи дълбок сън,по неорганизираното движение на зениците може да се каже,че е настъпила фазата "REM".Фазата е била изучена при хората.Примерно 90 мин.след началото на съня характера и дейността на мозъка рязко се променя.Повишава се телесната температура,учестява биенето на сърцето,леко се повишава кръвното налягане.Именно по време на тази фаза ние сънуваме.При котките фазата "REM"може да има същите особености,както и при хората.Те също могат да сънуват.

В Лионският университет провели неврофизиологично изследване и стигнали до извода,че най-честите котешки сънища са: изследване на околната местност,лов,агресивно поведение,мигновена реакция към нещо,гняв,личен тоалет,страх.
Опитайте да извикате дълбоко заспала котка или шумите до нея и ще видите, че тя бавно отваря очи,сладко се протяга,а след това едно от двете:или се събужда окончателно,или се обръща на другата страна и заспива.
Има няколко симптома,на които трябва да обърнете внимание.Ако по време на сън котката непрекъснато движи лапи или се наблюдават случаи,при които котката внезапно скача и започва да хваща несъществуваща мишка,причината може да бъде травма от удар по главата или падане от високо.
Но,по-често това просто е сън.

Домашните котки могат да спят до 16 часа на ден,въпреки,че този сън е разделен на малки периоди.При възрастните котки бавния сън продължава 20-30 мин.,сменя се с 5-7 мин.бърз сън,и това продължава до тогава,докато котката не отпочине и не се събуди.

Новородените котетата спят около 12 часа на ден,и техния сън е бърз.Само след като достигнат едномесечна възраст,при тях се появява фазата на бавния сън.При тримесечно котенце съня е почти същия,както при възрастно животно.Старите котки спят по-малко от възрастните.Това е така,защото не са много активни,повече почиват и спят малко.

Начина на живот също влияе на продължителността на съня.Дворните котки са по-активни,имат множество занимания:пазят територията си,ловуват,защитават се от кучетата,грижат се за продължение на рода.Нямат много време да спят.Кастрираните дворни котки имат по-малко напрегнат живот и спят през по-голяма част от времето.Те са заети само с храненето или нейното преработване,за това спят на воля.

Ако котката спи повече от обичайното,това може да се обясни с горещото време или бременност,които подтискат котешката активност.

Домашните котки спят в несвойствена за уличните котки поза:по гръб,с разперени настрани лапи,извити под невероятен ъгъл опашка и шия.Те са напълно отпуснати,а ушите прави и неподвижни.От време на време цялото тяло потреперва,лапите започват да се движат,ушите също понякога извършват движения,несвързани с околните звуци.

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Изображение Изображение

Как спят котките

Изображение

Котките са много изобретателни в избора на място за сън.Те могат да изпробват много места,преди да изберат това,което им харесва.
Почивката е важна част от котешкия живот,за това,"спалнята" трябва да се намира в спокойно място и е желателно до източник на топлина.

За сън котката може да избере мека мебел,нагрято място от слънцето на пода.Някой котки спят на перваза,в мивката или на рафт в гардероба.Общителните котки обичат да лежат на коленете на стопанина или на гърба на креслото,където той седи.А могат да използват вместо матрак чехлите на стопанина.Този навик остава от детството,когато котенцето цялото се помества в затоплените чехли.Каквото и да избере котката,тя винаги е възмутена,когато я изгонят от затопленото място.За това помогнете на котката да намери правилно място за сън,за да не доставя дискомфорт на всички този избор.

Защо котките спят в краката на стопанина

Стопаните на домашни котки често се сблъскват с някои навици на животните,които не могат да се обяснят.Трудно е да се разбере защо котката игнорира нейното легло и спи в краката на човека.
Една от най-простите причини,за която можете да помислите е любовта на котката към стопанина.И ако често ви няма през деня,животното използва нощта,за да проведе повече време със стопанина си.
Това мнение противоречи на възгледите на някои хора,смятащи, че котките не са способни на дълбока привързаност към хората.Действителността опровергава тези възгледи.Котките са по-независими от стопанина си,отколкото кучетата.Те често не се нуждаят от постоянно човешко присъствие.Ако котката живее в семейство,може да забележите,че към един от тях котката изпитва по-голяма симпатия,отколкото към останалите,и следователно спи в неговия креват.

Още една причина,която може да накара котката да спи до краката- това е демонстрация на своите права за вниманието на човека.Това е особено актуално,ако има няколко котки в дома.По този начин едно от животните може да показва на другите своята близост със стопанина.

За трета причина може да се смята любовта на котката да спи на топло.Температурата на човешкото тяло е по-висока,отколкото да речем на дивана,за това животното се стреми да спи на стопанина.Тази теория се потвърждава и от това,че при отсъствието на стопанина,котката може да спи под батерията на отоплението или до други нагревателни прибори.

Съществува и още една версия,че котката спи на "болните места": върху човека.В действителност тази версия не се потвърждава научно.Стопаните сами могат да обърнат внимание на това,че тя избира място за сън,независимо дали човека е болен.По-скоро котките реагират на настроението на човека,влошаването на което може да бъде причинено от физическо състояние.За това котката може да спи върху човека още и в случаите,когато стопанина боледува,за да го "утеши".

Изображение


Как спят котките :ag:

http://zagadkizemli.ru/48-idealnye-mest ... tdyha.html

http://www.webpark.ru/comment/pozi-v-ko ... yat-koshki

http://www.youtube.com/watch?v=63Dl6QY33qo

http://www.youtube.com/watch?v=cMkgwI1zNR0

http://www.youtube.com/watch?v=3Up2rCCNCdM

http://www.youtube.com/watch?v=xEukrYxu13U

http://cat.kiev.ua/pages/poved/son.htm
http://www.mc-cats.ru/zvezda/son.htm
http://blogs.privet.ru/community/cats_flowers/98653722
http://www.kakprosto.ru/kak-91816-poche ... at-v-nogah
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae