[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Защо котката "ходи" покрай тоалетната?
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Защо котката "ходи" покрай тоалетната?

Защо котката "ходи" покрай тоалетната?

Мнениеот meri » Чет Сеп 19, 2013 2:25 pm

Ако животното започне да се изхожда покрай тоалетната или избира не предназначени за това места, стопаните обвиняват животното, смятайки, че то "отмъщава". Но котките имат напълно обясними аргументи за това поведение.

Често се случва стопаните доведени до отчаяние от ужасната миризма и постоянно замърсяване, да не издържат. Някои се отказват от своите любимци, други гонят котката на улицата, или изискват евтаназия. Парадоксално е, че котките плащат такава висока цена за това, че стопанина не разбира тяхното поведение и не се опитва да ги разбере.

Изображение

Най-разпространената причина за това, че котката понякога извършва "своите дела" покрай тоалетната е нейната повишена чистоплътност. Котката няма да ходи в тоалетната, ако е мръсна. Има животни, които могат да използват тоалетната няколко пъти, въпреки че ще им бъде неприятно, но повечето котки предпочитат да ходят винаги в чиста тоалетна. Стопанинът трябва да мие тоалетната или да сменя пълнителя след всяко ходене на животното.

Не съществува просто и универсално средство за решаване на този проблем, но не губете надежда, има няколко различни метода, които можете да приложите, за да се опитате да промените нежелателното поведение.

Първо, всяка котка, която е ходила до тоалетна покрай тавата повече от два пъти(т.е. прави го редовно), трябва да бъде заведена на ветеринар и изследвана за наличието на възможни здравословни проблеми. Тревога, артирт, проблем с гърба, стомашно-чревни заболявания, болести на аналната жлеза- всичко това са възможни медицински причини, заради които котката престава да ходи до тоалетната.

Такова поведение бързо става привично за котката, така че не отлагайте решаването на проблема. Колкото по-дълго продължи, толкова по-трудно котката ще промени поведението си.

Комфорт, чистота и безопасност- това са ключови изисквания, необходими за приучаването на котката отново да ходи до тоалетната. Почти всяка котка, която престава да използва тоалетната си, е имала негативен опит, свързан с тоалетната или с процеса на дефекация. Неприятни епизоди с диария или запек често водят до това, че котката престава да използва тоалетната. Котката асоцира болката и дискомфорта от проблема с червата и за това избягва да използва тоалетната. Новата тоалетна, която изглежда и мирише по-различно и е поставена на друго ямсто, често решава тази ситуация.

Когато котката стане по-голяма, често е по-придирчива към чистотата на тоалетната. Ако котката не използва тоалетната е възможно да я почиствате нередовно.

Котката може да престане да ходи до тоалетната, ако имате няколко котки. Общото правило е такова: трябва да поставите тоалетни за всяка котка.

Ако котката преминава покрай тоалетната и се изхожда на друго място, опитайте да използвате друг вид тоалетна и друг тип пълнител. Много котки имат определени предпочитания относно пълнителя и не са съгласни с тези, които сте поставили в тоалетната. Уверете се, че самата тоалетна е удобна на котката. Котките предочитат тоалетни, които превишават на половина дължината на тяхното тяло.

Стопаните избират пълнител, който те предпочитат, но не е задължително да харесва и на котката. Стопаните също искат да скрият тоалетната, за да не се забелязва и го правят на местата, които могат да бъдат неудобни за котката. Ако на котката й е трудно да достигне тоалетната, невъзможно е да заеме удобна поза или не се чувства комфортно и безопасно в тоалетната, не очаквайте да ходи там. За котките е много важно да имат лесен достъп до тоалетната и възможност леко и бързо да излизат от нея, избягвайки други хора или животни.

Някои котки не обичат да използват затворени тоалетни, за това ако тоалетната има капак, опитайте да го махнете.

Изображение

Ако котката се изхожда на килима, опитайте да направите следното: поставете във втората тоалетна остатъци от килима, които можете лесно да почистите или изхвърлите. Ако котката започне да използва тоалетната, бавно започнете да добавяте пълнител на повърхността на килима. За няколко седмици можете постепенно да добавяте пълнител, а след това да премахнете килима от тоалетната.

Ако котката предпочита да ходи до тоалетна в една и съща стая, опитайте да изясните защо тази стая й харесва повече, от там, където стои тоалетната. Това може да ви подскаже за важна промяна в поведенито на котката. Ограничете достъпа на котката до тази стая, постоянно затваряйте вратата. Приучаването на котката да ходи обратно в тоаплетната е сложно и изисква от стопанина готовност към промяна и съвместна работа за решаване на проблема. В някои случаи може да бъде необходимо лечение, защото премахването на медицинските проблеми може да помогне в процеса на повторното приучаване.

Това не е повод да се отървете от котката, дори и сложните проблеми са разрешими при необходимото внимание и търпение.

Има и други, по-неочевидни причини, поради които котката отказва да използва тоалетната. Няма да говорим за ситуациите, свързани със здравето, а ще поговорим само за особеностите в поведението на котките.

Причините:

1.Само една тоалетна.
Много често котките не могат да използват една тоалетна за голяма и малка нужда. Такива котки се нуждаят от две тоалетни.

2.Миризма от лопатката.
Понякога лопатката за котешката тоалетна стои до тоалетната. И ако пълнителя в тоалетната е свеж, а самата тоалетна чиста, много често стопаните не мият лопатката. Ако стопаните дори не подозират, че не усещаната от тях миризма, изходяща от този предмет, отблъсква животното от тоалетната.

Изображение

3.Несъответсващи размери на тоалетната.
На котката трябва да бъде удобно да се разположи в тоалетната. Напрежението по време на този процес е недопустимо. Ако използвате сух пълнител, тоалетната трябва да бъде достатъчно дълбока, за да може котката преди процеса да копае в пълнителя и да зарие след това. Котките притежават рефлекс за зариване на нечистотиите.

Изображение

4.Нима това не е тава?
Понякога котките избират за тоалетна неподходящи места. Стопаните недоумяват, защо котката уринира на един и същи килим, например? Това е така, защото животното възприема самия килим като място за тоалетна. Ако преди това предметът не е бил много чист и е миришело специфично от него, след първото използване като тоалетна, на него завинаги ще остане миризмата от котешката урина. Колкото и да се карате на животното, то винаги ще възприема това място за тоалетна. В този случай ще трябва да изхвърлите килима.

5.Нов пълнител.
Когато котката привикне към миризмата и консистенцията на определен сух пълнител, е нежелателно да го променяте с друг. Отивайки до тоалетната и усещайки непозната миризма и структура на пълнителя, котката ще реши, че там не трябва да уринира и ще го направи на друго място.

Изображение

6.Лоша миризма от тоалетната.
Котките са много чистоплътни животни и никога няма да ходят в мръсна тоалетна. Не само тавата трябва да е чиста, но и въздухът в тоалетната трябва да е чист и свеж. Редовно мийте пода, стените и дори външните стени на тоалетната. Понякога котките след уриниране тръскат задните лапи и разпръскват урина около себе си.

7.Попречили сте на котката по време на процеса.
Котката се нуждае от уединение по време на този процес. Не трябва да влизате в помещението, където е тоалетната. Ако няколко пъти безцеременно влизате в този момент, котката ще престане да се чувства спокойно и ще потърси друго място.

8.Миризма от миещи средства.
Котките могат да реагират лошо на резките аромати на почистващите препарати, особено ако встъпват в рекция с молекулите на урината. Когато тоалетната не е измита добре с вода, по нея остава от почистващото средство, и неговата миризма може да отблъсне животното.

9.Тоалетна в неподходящо място.
Много е важно тоалетната да стои на тихо и малко посещавано място. Понякога стопаните избират за тоалетната не тоалетната или банята, а коридора. На такова място животното няма да се чувства спокойно, защото някой постоянно минава по коридора.

10.Ако котката няма здравословни проблеми,
следващото, което трябва да изключите е половото маркиране. Ако младото животно е достигнало полово зряла възраст и заедно с това започне да маркира, основен метод за корекция на поведението е кастрацията.

11.Друга възможна причина може да бъде силният стрес, свързан с появата на нов член в семейството, пътуване, ремонт, покупка на нови мебели или котката се е изплашила в момента, когато е решила да използва тоалетната. Този стрес може да бъде много голям за котката и често води до това, че котката започва да избира място за тоалетна на по-скрито и защитено място. В такъв случай, колкото може по-бързо прекратете или минимизирайте действията на плашещия фактор и създайте условия при които ще може да използва тоалетната без страх. По-добре поставете по една тоалетна на всяко място, където се срещат котешките замърсявания с приятен за котката пълнител, а когато започне да ги използва редовно, постепенно започнете да ги прибирате, но не бързо, по една на ден.

12.Ако няма обективна причина за промяна в поведението на котката, възможно е неприязън да причинява размерът на тоалетната (прекалено голяма или малка според котката), пълнител (използвайте няколко вида, за да изберете подходящия). Котката може да не харесва мястото, където е разположена тоалетната.

Изображение

Някои съвети:

1.В никакъв случай не трябва да се карате на котката, тогава котката ще си отмъщава.

2. По-често мийте тоалетната.

3.Котките не обичат миризмата на портокалите. За това на местата, където е замърсила котката поставете портокалови кори. Можете да купите освежител за въздуха с портокалов аромат и да напръскате на мястото.

4.Случва се котките да ходят на различни места по голяма и малка нужда. Някои котки ходят до тоалетната. В такъв случай поставете две тоалетни една до друга.

5.Възможно е да използвате пълнител, който не харесва на котката, сменете го.

6.Ако котката упорито замърсява едно и също място, направете мястото недостъпно за котката.

7.Купете по-голяма тоалетна, възможно е вашата да е малка за котката.

8.Мийте пода със сапун, това също помага при проблеми.

9.Поставете на любимите места няколко тоалетни с различни размери и различна височина на стените, ако котката продължава да игнорира тоалетните- променете пълнителя и изберете този, който предпочита котката.

10. В никакъв случай не забравяйте, че миризмата сигнализира на котката къде се намира тоалетната.

Всеки от описаните методи за коригиране на поведението трябва да бъде подкрепен от пълното унищожаване на миризмата на котешка урина и екскременти на нежелателните места. За това е необходимо да измиете местата със средства, несъдържащи хлор( хлорът увеличава миризмата на урина). Можете да използвате перилен прах "био" и специлните средства за премахване на котешката урина. За по-добър резултат обработете тези места със силно миришещи средства, неприятни за котката: специалните отблъскващи средства или лимонови или портокалови кори.

Идеален вариант е да направите мястото недостъпно за котката или неприятно за нея. Можете да поставите преграда, барикада от бутилки, кутии, за да не може котката да достигне мястото. Ако котката предпочита кревата за тоалетна, постелете го с полиетилен, на който залепете двойно залепваща лента. Когато котката скочи ще залепне и ще разбере, че това място не е приятно и неудобно за тоалетна. Когато котката забрави да посещава тези места, премахнете барикадите.

Не е трудно са осигурите спокойствие и комфорт на котката. Трябва само да спазвате определени условия, позволяващи на животното да се чувства добре. Ако котката ходи на неподходящи места, внимателно анализирайте обстановката в тоалетното помещение. За премахването на подобни ситуации трябва да положите малко усилия.

http://animal.ru/
http://koshka.by/
http://redcat7.ru/
http://www.area29.ru/
превод:meri
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae

cron