[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Пренасочена агресия при котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Пренасочена агресия при котките

Пренасочена агресия при котките

Мнениеот meri » Пон Апр 20, 2015 10:14 am

Какво означава пренасочена агресия?

Представете си, че вашата котка седи до прозореца и наблюдава това, което се случва на улицата. Изведнъж вижда чужда котка и веднага става много възбудена, тъй като разглежда това като посегателство на своята територия, котката заема агресивна поза, съска или ръмжи. По същото време втора котка влиза в стаята, и развълнуваната котка я напада агресивно. Това е пренасочена агресия.

Пренасочената агресия възниква, когато котката се държи агресивно по отношение на близко животно или човек, което не е непосредствения източник на нейната агресия. Непредсказуема и понякога много силна, за това опасна, тази агресия е една от най-разпространените форми на котешката агресия. Тя може да има сериозни, променящи живота на цялото семейство последици. В най-тежките случаи е възможно да потърсите нов дом на котката. Често това поведение възниква, когато котката види непозната котка, но това може да бъде предизвикано от какво ли не- силен шум, миризма, непознат или всякакъв източник на дискомфорт.

Това поведение се различава от обикновените котешки боричкания и битки. Пренасочената агресия често е по-жестока и прекалено силна. Едната котка винаги е агресора, тя демонстрира по-заплашителни пози и изражения на муцуната. Такива атаки трудно се спират, а котката остава много възбудена още дълго след като всичо е завършено. Когато това се случи макар и веднъж между две котки, живеещи заедно, има вероятност, техните отношения така и да не се подобрят, те не могат да се търпят повече и ще се бият, когато се видят.

Може ли това да се случи на моята котка?

Въпреки, че случаите на пренасочена агресия при котките не са изучени добре, изследването публикувано в списанието по ветеринарна медицина в Америка, показало, че котките с пренасочена агресия са били:

- Котки, постоянно живеещи в помещенията;

- Живеещи в малки домакинства.

По-вероятно това е свързано със следните фактори:

- Живеещите в помещенията котки имат по-малки възможности да избягат, когато нещо ги застрашава;

- Домашните котки по-малко са привикнали към силните звуци и други неочаквани стимули;

- При домашните котки по-често имат алтернативни цели за агресията, такива както другите котки и хора;

- Котките, живеещи в къща с един или двама човека, са по-несоциализирани, за това те по-силно се страхуват от непознат човек или животно.

Кога е по-вероятна проявата на смесена агресия?


Пренасочената агресия по-често се наблюдава в топлото време, защото тогава при домашните котки има по-големи шансове да видят скитащи котки по улицата.

Какво да правите, ако това се е случило?

Преди всичко, никога не се опитвайте сами да се справите с изплашена или агресивна котка, защото може да бъдете наранени сериозно. Ако агресията е насочена към втората котка в дома, вероятно ще трябва да се разделите. Друго, което можете да направите е да хвърлите едно одеяло върху котките. Когато те бъдат разделени, отнесете агресивната котка в тъмна стая, използвайте голямо одеяло, дебели ръкавици или голямо парче картон, за да се защитите, и оставете котката там.

Пръскане с вода или шум, отвличащи вниманието на котката, могат да прекъснат битката, но могат да създадат атмосфера на страх и безпокойство, а значи, да предизвикат още по-голяма възбуда и ярост при някои котки.

Пренасочената агресия може да бъде много страшна, но това е нормално инстинктивно поведение на котката, за това агресивната котка в никакъв случай не трябва да се наказва. Ако агресията е била мотивирана от страх, наказанието може да изплаши още по-силно котката, а значи, да влоши проблема. Колкото и трудно да бъде, постарайте са да запазите спокойствие и да не крещите на котката по време на нападението. Допълнителното вълнение ще влоши ситуацията.

Когато вашата котка е изолирана, можете да опитате да влезете при нея в стаята и да включите светлината, да предложите храна или лакомство. Ако котката се страхува както преди, не приема храна, изключете светлината и излезте. Ако котката продължава да остава възбудена няколко дни, уверете се, че в стаята при нея има храна, вода, тоалетна, предлагайте лакомства или играчки всеки път, когато отваряте вратата.

Тъй като тежестта на битките може да бъде различна, котките се съвземат в различен период от време. Някои могат да се успокоят след няколко минути, проведени в другата стая. Но съвсем нормални са и няколко часа или дни, по-рядко седмици или месеци, за възстановяване на душевното равновесие. Само тогава котката възстановява нормалното си психическо състояние, можете отново внимателно да въведете в нейния живот втората котка.

Най-разпространените грешки, които извършват стопаните при опит да решат проблема с пренасочената агресия между две котки, е в това, че се опитват да запознаят двете котки прекалено рано. Ако агресията е била насочена към втората котка, е много важно да изчакате затишието преди да опитате да възстановите отношенията. Докато агресивната котка се "охлажда", внимавайте за нейните действия и отношение към околните, за да определите достатъчно ли е спокойна, за да бъде освободена.

В някои случаи независимо от продължителността на изолация възбудената котка може да остане агресивна по отношение на съседката дори след като е пусната на свобода. Това е най-вероятно, ако пренасочената агресия е била посрещната с твърд отпор, наказание или други причиняващи страх събития. Освен това, ако котката, станала жертва на нападение, продължава да изпитва страх или предприема отбранителни или нападащи действия, възбудената котка също може да продължава нападението и отбраната.

Ако проблемът се обостря периодично, разработете безопасен, бърз и ефективен метод за разделяне на котките. Добро решение ще бъде специалната тренировка с лакомства, при вашето повикване котката веднага да влиза в своята стая заради лакомствата. В такива ситуации помага поводът, за да преведете безопасно котката в нейната стая.

Как да направим, за да се върне всичко в изходна позиция?

Първо, покажете котката на ветеринар за определянето на някакви медицински проблеми, които могат да причиняват или влошават агресията, в това число метаболитните и ендокринни разстройства, такива като диабет, хипертиреоидизъм, хипертония, първични заболявания на мозъка. Кастрирайте или кастрирайте всички котки/ котараци в дома. Некастрираните животни са по-агресивни.

След това пристъпвате към следващата стъпка: отделяте котката от всичко, което провокира нейното агресивно поведение, след това бавно и постепенно отново запознавате котките една с друга, все едно се срещат за първи път. Имайте предвид, че това може да отнеме до шест месеца интензивни, целенасочени и трудоемки усилия от ваша страна, за да постигнете добри резултати. Тежестта на първата битка ще се определя от това колко бързо котките могат отново да живеят заедно безопасно. Наблюдавайте поведението на вашите котки, то ще ви помогне да определите колко скоро можете да се опитате да запознаете котките отново.

Съвети:

- Напълно изолирайте агресивната котка след първоначалната битка. Срокът на изолация може да варира от няколко дни до няколко месеци.

- Дръжте агресора в малка стая с места за катерене, криене, с постелка, играчки, храна, вода, тоалетна.

- Ако в стаята има прозорец, опитайте се да го покриете така, че възбудената котка да не може да вижда другите котки на улицата.

- Разрешете на втората неагресивна котка да има достъп до останалите части на къщата.

- Докато котките са разделени, почистете всички области, които са били замърсени с урина и фекалии с помощта на специални миещи средства. Уринирането и дефекацията често възникват по време на интензивните бойни действия.

- По време на разделянето започнете приучаването на котките към миризмите една на друга. Вземете кърпа и по ред трийте котките с нея.

- Нека котките ядат от купите си, но в отделни помещения.

- Използвайте феромони като Feliway, за да успокоите много възбудените котки.

Още един метод да върнете търпимостта на котките една към друга- е да държите агресивната котка в своята стая, а втората котка близо до вратата. По този начин заедно, но през вратата трябва да храните, да давате лакомства, да играете с тях, да ги вчесвате и хвалите със спокоен и ласкав глас.

Когато агресивната котка се успокои напълно, можете да започнете процеса на възстановяване на отношенията.
Следвайте тези съвети:

- Правете всичко много бавно, не форсирайте процеса. Ако бързате, котките могат да проявят агресия, което ще ви върне обратно.

- Разрешете на котките да се виждат само за кратко време, все едно се срещат за първи път. В началото може да ги съберете за 5-10 секунди.

- Използвайте любимите лакомства, хвалете или играйте с тях в тези кратки периоди за укрепване на позитивното взаимодействие. Целта се състои в това, че трябва да убедите котките, че с присъствието на другата котка са свързани само добри събития.

Когато котките са способни да се виждат за кратко време без възбуда и агресия преминете към следващата стъпка:

- Бавно и спокойно поставете котките така, че да се виждат и ги оставете така за продължително време. Използвайте бариери, такива като преносима клетка или повод.

- Важно е да запазите дистанция между котките. Първия път ги поставете на разстояние 3 метра една от друга и постепенно намалявайте разстоянието до метър, след това половин метър в продължение на няколко дни или седмици.

ПОМНЕТЕ: Първото взаимодействие на котките трябва да бъде много кратко. Разделете ги, докато се държат спокойно. Повтаряйте тези кратки визити в продължение на няколко дни или седмици в зависимост от прогреса в отношенията.

Ако по време на повторното запознаване котката проявява агресия или възбуда, спрете процеса и започнете отново с предишния стадий в продължение на няколко дни.

Когато котките отново привикнат една с друга, е важно да се научите да ги опознавате и веднага да прекъсвате потенциалната агресия, за да не се повтори проблема.
Котки, които се готвят да проявят агресия, обикновено демонстрират следните признаци:

- Разширени зеници.

- Агресивно изражение на муцуната, втренчен поглед.

- Агресивна поза на тялото, например, извит гръб.

- Притиснати уши.

- Биене с опашка от една страна на друга.

Когато видите в котката един от тези признаци, веднага отвлечете вниманието на агресора, извикайте го по име и предложете играчка или лакомство.

Други полезни съвети за закрепване на мира между котките:


- Силните, резки звуци могат да предизвикат агресивно поведение, избягвайте ги.

- Ако до агресия водят разхождащите се улични котки, поставете щори или плътни завеси, особено сутрин и вечер; предовратете попадането на миризми от уличните котки във вашия дом.

- Запазете спокойствието около вашите котки.

- Не бийте и не крещете на котката.

- Награждавайте котката с лакомства или игра за добро поведение. Дръжте лакомствата на достъпни места в дома, така че да можете мигновено да наградите котката за добро поведение.

- Когато прекъсвате нежелателното поведение, помнете за правилото от три секунди: Почакайте три секунди след прекъсване на нежелателното поведение преди награждаването за желателно поведение. Това дава гаранция, че вие награждавате именно желателното поведение.

- Поддържайте разнообразие в околната среда на вашите котки, дори ако са разделени. Наличието на котешки комплекси за катерене, места за криене и наблюдение от височина, играчки, ще помогне на котката да премахне стреса.

- Ароматите на цветята и билките, а също феромоните помагат на котките да остават спокойни.

- Възможно е за успокояването на котките да помогнат специалните средства като Кот Баюн.

Може ли да се повтори такава ситуация?

Да, за съжаление смесената агресия може да се повтори. Ако при вашата котка е имало случай на пренасочена агресия, това често не остава единично събитие. Ако случаят на агресия се повтаря, целият процес, описан по-горе трябва да повтори отново.

Има ли надежда всичко да се установи?

Да, има надежда. Добри резултати се постигат, ако:

- Вие сте решили твърдо да промените ситуацията.

- Вие знаете, че това може да отнеме няколко седмици напрегната и трудоемка работа за промяна на поведението за решаване на проблема.

- Вие губите много време всеки ден в общуване с котките, вие сте търпеливи и готови да намерите път как отново да представите котките една на друга.

- Вие разбирате, че ще ви трябва постоянно наблюдение за взаимодействието между агресивната котка и котката-жертва, дори няколко месеца или години след събитието.

Но дори ако имате котка, която е пострадала от пренасочената агресия, много търпение, преданост и любов помагат да се установи нов мир и хармония във вашето семейство.

http://koshka.by/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae