Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да намалите стреса при котката

Как да намалите стреса при котката

Мнениеот meri » Съб Май 09, 2015 7:39 pm

Ако сте забелязали промени в поведението на своята котка в последно време, е възможно тя да изпитва стрес. Хората и животните преживяват стреса различно. Промените в ежедневния ред, разходка навън, нова котешка тоалетна или посещение при ветеринарят- всичко това може да бъде причина за стрес. Това може да предизвика не само неприятни усещания в котката, но и да влияе негативно на нейното здраве. При животно, подложено на стрес намалява имунитета, което може да предизвика възпаление на вътрешните органи, и в такъв случай котката ще се нуждае от повече грижи. За това, ако искате вашата котка да бъде здрава и жизнерадостна, постарайте се да намалите нивото на стреса.

Симптоми

1.Промени в уринирането.

Главен симптом на стрес при котките е нарушеното уриниране. Хормоните на стреса причиняват възпаление на пикочния мехур, което води до физическите симптоми. Следете колко често котката посещава тоалетната. Признаците на които трябва да обърнете внимание, това е- често уриниране, дискомфорт по време на уриниране, и възможно, кръв в урината.

- Тези признаци не трябва да се оставят без внимание; отведете котката на лекар. Важно е да го направите, защото възпалението на пикочния мехур може да доведе до запушване на уретрата, което е опасно за живота, ако не се лекува.

2.Обърнете внимание на промените в личната хигиена.
Котката или ще се ближе докато не се появят голи участъци по кожата, или няма да се мие изобщо. Любими места- това е корема, вътрешната страна на бедрата и предните лапи. Ближейки се, котката изпитва успокоение и чувство на безопасност.

- Консултирайте се с ветеринар преди да решите, че вашата котка страда от стрес (алергия или паразити могат също да предизвикат подобни симптоми).

3.Диария.
Един от симптомите на стрес при котките може да бъде диарията. Независимо от причините (стрес или инфекция), заведете котката на ветеринар, за да назначи лечение.

4.Ако котката уринира или дефекира извън тоалетната, това не трябва да се изпуска от вашето внимание.
Котката може да го прави, защото или изпитва силен стрес от използването на тоалетната, или иска да разпространи миризмата навсякъде в жилището, за да се чувства по-безопасно.

- Други заболявания, като артрит, инфекция на пикочния мехур или стомашно разстройство могат да бъдат причина за такова поведение. За това посещението при ветеринар е задължително, за да се уточни диагнозата.

5.Силно мяукане.
Някои котки започват да ходят по петите на своите стопани, опитвайки се да привлекат вниманието им със своето мяукане.

6.Неспокойното поведение може да бъде признак на стрес.
Котката може с часове да ходи по своята територия, все едно наблюдавайки предполагаема заплаха.

7.Ако вашата котка изпитва стрес, тя може да се опитва да се уедини.
Тя може да се скрие под леглото или в тъмен ъгъл. Тя буквално се опитва да се скрие, надявайки се да избегне ситуацията, водеща до стрес.

8.Следете за промените в апетита на котката.
Някои котки губят апетит, а други започват да ядат странни вещи, например, да дъвчат кърпата.

9.Определете причината за стрес при вашата котка.
Опитайте да определите кога започват симптомите и защо. Това може да ви помогне да предприемете необходимите мерки, за да намалите източника на стреса, било то физически, екологически или психологически. Освен това ветеринаря задължително ще ви попита кога за първи път сте забелязали симптомите.

Намаляване на физическия стрес при котките

1.Заведете котката при ветеринар, за да научите за нейното здравословно състояние.

Много симптоми на стрес са сходни със симптомите на физическо заболяване. Вие трябва да сте сигурни какво се случва с вашата котка: дали изпитва стрес или физическо заболяване (в някои случаи заболяването може да доведе до стрес).

2.Подрязвайте ноктите.
Понякога причината за физическия стрес лесно се премахва. Ако нокътя се впие във възглавничката на лапата, котката може да изпитва постоянен стрес.

3.Уверете се, че котката не страда от заразяване с бълхи.
Бълхите хапят кожата и могат силно да дразнят котката; което е още по-лошо, ако вашата котка погълне насекомото, това може да доведе до заразяване с паразитни инфекции. Ако вашата котка често и настойчиво се чеше, проверете я за наличие на бълхи. Купете гребен с малки зъби и го прокарайте по козината близо до основата на опашката и шията: ако видите малки кафяви насекоми, то котката е заразена с бълхи. Обърнете внимание на белите и черните точки между зъбите на гребена: това са яйцата на бълхите и засъхналата кръв на животното. Ако сте намерили бълхи, трябва да предприемете мерки, за да ги премахнете.

Изображение

- Консултирайте се с ветеринар как да премахнете правилно бълхите.

- Задължително изпълнете следните препоръки: почистете всички любими места на котката, килими и постелки; изперете постелките на котката, и ако е възможно, използвайте спрей, аерозол или прах, който е безопасен за котката (спазвайте инструкциите на опаковката и се уверете, че котката не се намира наблизо, ако това е препоръчано в инструкциите).

Намаляване на стреса от околната среда

1.Не включвайте силно музика.

Котките притежават изключително чувствителен слух, който може да пострада от високите честоти- силна музика, телевизор или друг източник на шум.

- Някои котки се страхуват от силните звуци извън дома, такива като фойерверки или гръмотевици. Постарайте се да оставяте котката вътре в дома в такива моменти. Можете да пуснете щорите и да се погрижите за място, където котката ще може да се скрие.

2.Вие трябва да знаете кога е необходимо да успокоите котката.
Някои котки, които имат тясна връзка със стопанина, усещат голяма безопасност и сигурност до тях(по време на гръмотевици, котката може да стои със стопанина си и да се чувства в безопасност. Или котката може да усеща миризмата на вещите на стопанина и да се скрие в тях). Някои котки могат да смятат човешката намеса като бъдеща заплаха.

- Ако котката се отдалечава от вас, съска или маха с опашка, оставете я на мира. Може да се постараете да направите по-безопасно място, където котката да се скрие.

3.Вашата котка трябва да има много безопасни места в дома.
Липсата на безопасни места може да подложи котката на ненужен стрес. Ако котката няма скришно място, където да наблюдава чуждите хора, които могат да дойдат във вашия дом, може да изпитва стрес. Поставете картонена кутия в тих ъгъл или поставете удобна драскалка за нокти на удобно за котката място.

Изображение

4.Постарайте се да запазите мирна, стабилна атмосфера в дома.
Котките са много чувствителни към промените в околната им среда. Въпреки, че някои ситуации трудно се избягват, опитайте да създадете спокойна атмосфера, според възможностите. Не крещете на котката, защото ще влошите ситуацията.

- Ако се налага котката да смени своето място, постарайте се тези промени да преминат по-гладко и безболезнено. Погрижете се за безопасно място, където котката може да се скрие.

5.Не крещете на котката.
Котките не виждат връзката между вашия вик и своето неправилно поведение. За това, ако се опитвате да научите котката по подобен начин, вие само причинявате тревога и страх в животното.

- Вместо това поощрявайте доброто поведение на котката. Всеки път, когато тя прави нещо добро, например, използва драскалката, вместо да драска навсякъде, дайте лакомство и я похвалете. Най-важното, не трябва да забравяте, че наградата трябва да бъде предоставена веднага: котките имат къса продължителност на концентрация на вниманието, за това ако наградата се даде няколко секунди по-късно, вашата котка няма да разбере причините за поощрението.

Намаляване на психологическия стрес

1.Погрижете се котката да се занимава с интересни за нея игри.

Вашата котка трябва да има възможност да изразходва енергията си, за това се погрижете да се занимава с това, което най-много й харесва, например, да ловува или да играе. Занимавайте котката с такива игри, които ще стимулират нейния ум. Това ще помогне на котката да изразходва своята енергия и хормоните на стреса.

- Скрийте суха храна или любимото лакомство и нека ги търси.

- Отделете 10 минути на ден, за да играете с котката. Вземете играчка, която може да привлече вниманието на котката, и я хвърлете, котката ще я гони или намира.

- Ако имате няколко котки, уверете се, че вие играете с всяка котка поотделно, а също организирате групови игри.

- Снабдете вашата котка с играчки. Купете разнообразни играчки, но дайте на животното само някоя от тях. На всеки няколко дни сменяйте играчките.

2.Погрижете се за други видове развлечения.
Окачете хранилка за птици извън прозореца за развлечение на котката, или купете аквариум, за да може котката да наблюдава плуващите рибки.

3.Ако имате няколко котки, погрижете се между тях да няма конкуренция.
Ако имате няколко котки, те могат да си съперничат за храна, вода, територия и внимание. Всяка котка трябва да си има свои вещи, които да задоволяват нейните нужди.

- Специалистите препоръчват да имате тоалетна за всяка котка и още една допълнителна. Редовно почиствайте всички тоалетни.

- Поставете няколко купи с храна и вода, за да има всяка котка свободен достъп до тях.

4.Обезопасете своята котка от бездомни посетители.
Скитащите животни могат да влязат във вашата градина, или дори в дома ви. Това може да бъде психологическа заплаха за вашата котка.

- За да се избавите от посещението на скитащи животни, премахнете всички хранителни продукти, които могат да ги привличат.

- Ако вашата котка излиза навън, поставете стандартна врата за котки, която се отваря, когато разпознае имплантирания на котката микрочип за идентификация. Благодарение на това чуждото животно няма да може да влезе във вашия дом.

- Ако котката забележи скитащи животни в градината, може да поставите устройство, което ще затваря прозореца, благодарение на което котката ще изпитва по-малък стрес.

Как да помогнете на котката да се чувства спокойно

1.Ако искате котката да се чувства спокойно, използвайте синтетичните аналози на котешките феромони.

Феромоните - това е миризмата на химически вещества, които се отделят от котешките жлези, благодарение на което котките се чувстват в безопасност.
Feliway - синтетичен аналог на котешките феромони, които информират котката за отсъствието на причина за безпокойство, стабилизират нейното емоционално състояние.

- Използвайте Feliway. Дифузьорът се включва в електрическия контакт, действащото вещество се изпарява и циркулира във въздуха, нормализирайки емоционалното състояние на котката (не влияе на хората). Включете дифузьора в контакта на стаята, където вашата котка прекарва повече време. Ефектът се натрупва постепенно, за това не очаквайте резултати веднага. След няколко седмици ще забележите промяна в поведението на котката, тя ще стане по-спокойна. Срокът на действие на един флакон е 4 седмици.

http://www.shop.zoomagazini.com/applica ... ageId=5245

2.Опитайте да използвате капсули Zylkene.
Това е хранителна добавка и оказва положително действие на организма. Тъй като биодобавката не е лекарство, е много по-безопасна, и практически няма странични ефекти. Активната съставка е пептид (протеинова молекула), който е способен временно да свърже определени рецептори в главния мозък. Това оказва успокояващо действие.

http://www.parkissa.com/wp-content/uplo ... khot_0.jpg

- Отпуска се без рецепта, дозировка на капсулите- 75 мг. Ежедневната доза за котки- една капсула, която се използва по време на хранене или след хранене. Необходими са няколко дни, за да подейства препарата, но ако не виждате резултат след 7 дневно приложение, това средство едва ли ще помогне на вашата котка.

3.Посъветвайте се с ветеринар за успокоителни лекарства или билки, способни да стабилизират състоянието на котката.
Ако нищо друго не премахва стреса - използвайте го. Но, преди това се консултирайте с ветеринар, много често се използват диазепам, амитриптилин, флуоксетин.

- Нито един от тези препарати няма лиценз, позволяващ да се използва като лекарство за котки, защото производителите не са провели необходимото тестване за ефективност. Съществуват доказателства за безопасното използване на тези препарати. Ветеринаря ще ви препоръча подходящото за вашата котка средство.

Предупреждение:

- Съветите, изложени в тази статия не заменят професионалната консултация с ветеринар. Задължително се консултирайте с ветеринар, ако забележите промяна в поведението на вашата котка.

http://ru.wikihow.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10363
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae