[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Хранене на възрастните котки
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Хранене на възрастните котки

Хранене на възрастните котки

Мнениеот meri » Пет Дек 04, 2015 3:37 pm

Съвременните котки живеят много повече от тези, които са живели преди 30-40 години. Няколко фактора са довели съвременните котки до това да живеят по-дълго, преди всичко победата над многобройните котешки неразположения, по-точно "котешката депресия". Срока на живот зависи преди всичко от подобряването на котешката храна.

В сравнение с небалансираната храна, която котките са получавали преди, състояща се от отпадъци, сега котките ядат специално произведена за тях храна. Нуждите на котките от различните възрасти и тяхната диета са дълбоко изучени в последно време. В резултат, такива явления като недостиг на калций в организма на животното, вече са в миналото.

Хранителните нужди на стареещите котки са предмет на изследване, те имат своя диета.
Съществуват няколко принципа, които трябва да спазвате, за да има щастлив живот вашата възрастна котка.

Първи принцип: да не позволявате затлъстяване на котката. Животни, които преяждат страдат от хипертония. Те са склонни към заболявания, което намалява срока им на живот. Такива заболявания са: диабет, артрит, кардиологични заболявания, заболяване на черния дроб, на дихателните пътища и рак. И това е само малка част от заболяванията. Да се прехранва котката на тази възраст е равносилно на убийство.

За да избегнете затлъстяване, трябва да измервате теглото на котката, тъй като и незначителната промяна в теглото може много скоро да доведе до по-значително. Докато вашата котка е млада и се намира в активна възраст, контролирайте нейното тегло, старайте се да поддържате едно и също тегло постоянно през всички жизнени цикли. Имайте предвид, че при кастрацията на котката значително се намалява порцията, необходима за поддържане на теглото.

Втори принцип: диетата трябва да бъде балансирана. Дефицитът на такива вещества като калций, фосфор и таурин води до патологии, от които след това ще бъде трудно, дори невъзможно да се излекуват.

Избягвайте прехранването. Както и дефицитът на необходимите вещества, така и техния излишък може да окаже пагубно действие на здравето. Например, излишъкът на вит. А или Д води до необратими промени, които намаляват живота на котката. Ако храненето на котката е добре балансирано, тя не се нуждае от никакви изкуствени добавки. Ако давате на котката изкуствени добавки на фона на обилното хранене, такива действия могат да доведат до сериозни проблеми в бъдеще.

Трети принцип: започвайки от ранно детство, хранете вашата котка така, че да привикне към 2-3 вида хранителни продукти, добре балансирани, не трябва да ги сменяте. Не трябва да позволявате на котката да яде риба и черен дроб, тази храна е небалансирана.

Сега, когато знаем как да храним младата котка, да се съсредоточим на специфичните промени, които трябва да бъдат въведени в диетата на здравата котка, когато започне да старее. Но как да определим кога е започнала да старее котката? Настъпването на старостта зависи от много причини, и точният срок не може да се определи точно. Някои животни запазват своята жизненост и след 10 години, а други могат да станат неподвижни в по-ранна възраст.

Някои знаци, показващи за старческа възраст: нежелание да играе, сънливост, тенденция към увеличаване на теглото, дори и когато не увеличавате диетата. Когато вашата котка започне да "влиза във възраст", вие трябва да внесете някои промени в диетата.
Първо- намаляване на количеството употребявана храна, тъй като котката вече не губи толкова енергия както преди. Младата котка губи на ден 40 килокалории енергия на килограм на ден. Енергийните загуби на възрастната котка са по-малки- 30-35 килокалории на килограм тегло на ден. Младият, здрав 4-килограмов възрастен котарак трябва да яде със сто грама по-малко храна, отколкото младият котарак със същото тегло.

Повечето котки предпочитат основно по-голямо количество мазнини, тъй като това подобрява вкусовите качества на храната, докато в същото време увеличава количеството на калориите. За да избегнете затлъстяване на възрастната котка, трябва или да намалите количеството храна, или да давате храна с по-малко съдържание на мазнини.

Ако сте хранили котката по ваш избор, когато е била млада, сега ще трябва да се откажете от тази практика. Неорганизираното хранене винаги е път към преяждане при старите котки. Намаляването на количеството храна няма да навреди на котката, но вие можете да й покажете, че това е по-добра храна, за да успокоите нейното самолюбие.

Ако смятате, че котката трябва да изяде толкова храна, колкото иска, трябва да давате храна с по-малко калории. Това може да се направи по няколко начина.
Първи начин- това е намаляването на количеството мазнини в храната и увеличението на количеството влакнини,
втори начин- намаляване на съдържанието на течността. Този метод не е действен, тъй като запасът от енергия не намалява в сухата храна и котката продължава да се насища със същото количество сухна храна, както преди. Котката трябва да напълни стомаха си с определено количество храна, и това е важен фактор за насищане.

Някои видове храна за възрастни котки имат следната особеност- малко съдържание на мазнини и голямо съдържание на влакнини.
Избирайки храна за котката, търсете опаковка, където има указания, че храната е обезмаслена с 95%. Това означава, че съдържанието на мазнини е 5%. Например, консервираната храна съдържа 75% вода, 5% мазнини, следователно, тези 95% без мазнини съдържат още 20% сух пълнеж. Такава диета не е подходяща, тъй като 40% от калориите се състоят от мазнини. Ако тя е добра за младите активни животни, за възрастната котка не е подходяща.

Много видове храни за възрастни кучета съдържат намалена доза протеин. Това не означава, че здравото младо куче се нуждае от намалено съдържание на протеин. Тъй като котките се нуждаят от по-малко протеини, отколкото кучетата, котешката храна се състои от 30% протеин на суха основа. Изследванията не са показали, че стареещите котки се нуждаят от по-малко съдържание протеин в храната, отколкото по-младите, за това стопаните не са длъжни да намаляват състава на протеина в котешката храна.

Що се отнася до минералните вещества, скелета на стареещото животно не расте и не се развива, както при младото. От друга страна, калция и фосфора се усвояват по-лошо, отколкото при младото животно. Следователно, не трябва да променяте състава на калция и фосфора в котешката храна, по-добре го оставете на същото ниво, дори и за младото животно, около 0,6- 0,7% на суха основа. Също и състава на магнезия е същия, на суха основа 0,1% или по-малко, за да се намали възможността от възникването на камъни в пикочния мехур. Що се отнася до солта, ниското ниво не винаги се препоръчва. Котешката храна включва 0,4- 0,5 % сол на суха основа. От друга страна, докато котката има на разположение вода за пиене, високото съдържание на сол в храната не е опасно.

Количеството минерали и витамини за възрастни котки е същото, както и при младите. Старите котки трябва да имат достатъчно питателна храна, включваща витамини и минерали.

Няма смисъл рязко да се променя драстично диетата на възрастната котка с единствена промяна в количеството. Намалената активност води до увеличаване на теглото.

Заболявания при възрастните котки

Някои заболявания, свързани с възрастта, могат да бъдат контролирани благодарение на промените в диетата. Сред тези заболявания са хронична бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност, уремия и рак.

Заболяването бъбречна недостатъчност привлича вниманието на учените с това, че може да бъде излекувано със специална диета. Лечебната диета се състои в ограничената употреба на протеин, фосфор и сол и увеличение на калорийността. Този метод е продължил живота на много кучета.

Същите принципи в диетата се използват и по отношение на котките, страдащи от бъбречна недостатъчност. Задържането на фосфора с последващото намаляване на калция в кръвта води до разрушаване на костите, по този начин, намаленото съдържание на фосфор- това е логически обоснован етап. Намалената употреба на сол също се препоръчва за профилактика на повишеното кръвно налягане. Изключването на протеина не може да бъде използвано при котките, както при кучетата, заради повишената нужда от протеин. Малкото съдържание на протеин, съпроводено с повишена калорийност ще помогне на котката да понесе тези ограничения. Диетичната храна може да бъде получена чрез вашия ветеринар.

Признаци на заболяване на бъбреците е прекалената употреба на вода, увеличеното уриниране, анорексия(отказ от храна), повръщане и депресия. Ако тези признаци са се появили при вашата котка, вие трябва да я заведете спешно на ветеринар. Бързата смяна на диетата може значително да продължи нейния живот.

Запушване на сърдечната клапа, известно като кардиомиопатия, често се случва при котките поради дефицит на таурин. За съжаление някои стареещи котки ядат храна без таурин, което спомага за развитието на това заболяване. В случай на сърдечна недостатъчност е полезна безсолната диета. Тази специална диета може да бъде препоръчана от вашия ветеринар. Признаците на кардиомиопатия включват хронична кашлица, депресия, и тенденция към бърза уморяемост. Котката веднага трябва да бъде заведена на ветеринар.

Котешката уролитиаза е една от формите на урологичния синдром както при старите, та и при младите котки. Диетата, включваща магнезий, която също води до урологичен синдром, се среща при котки на средна възраст и при старите животни. Диетата, включваща достатъчно количество магнезий, която също е съпроводена с урея, която трябва да се дава на котката през целия й живот. Ако котката с описаните по-горе проблеми започне да се оправя, диетата трябва да се запази до намаляване на дозата на протеина. Диетата трябва да включва набор минерали, спомагащи за резорбацията на пикочните камъни.

Симптомите на котешка урея включват мъчително, рядко уриниране с кръв в урината. Пълното замърсяване на уретерите е сериозна заплаха за живота. Ако подозирате, че при вашата котка има такива явления, вие трябва спешно да се обърнете към ветеринар. След отстраняване на замърсяванията ветеринаря може да предпише диета, спомагаща за резорбирането на камъните.

При старите животни често се срещат тумори. Такива особености на храната като повишено съдържание на мазнини, могат да повлияят положително на здравословното състояние на животното. Последните изследвания позволяват да се справите с това заболяване както при животните, така и при хората.
Изследванията са необходими за усвояване на методиката на хранене, която ще продължи живота на много котки. Често се среща при некастрирани животни.

Инфекциозни заболявания. Възникват заради отслабване на имунитета.

Запек. Причините могат да бъдат топките козина, тежка храна, сериозни заболявания.

Проблеми с устната кухина. Падане на зъбите, зъбен камък, възпаление на венците. В такава ситуация е необходимо витаминизирано хранене и навременно посещение при ветеринар.

Диабет.
В "неагресивна" форма е достатъчен приема на лекарства и специална диета.

Проблеми с черния дроб. Достатъчно разпространено заболяване при възрастните котки.

Особености в поведението на възрастната котка

Промени.Котките реагират много емоционално на всяка промяна в техния начин на живот. Това не е задължително да е пътуване. Преместването на мебелите, промяна във времето за хранене, преместване на тоалетната, появата на нов член в семейството или друг любимец, особено млад, причинява истински стрес при животното.

Безпокойство и страх. Обичайно предшественик за това е загубата на слуха или зрението, някои заболявания на нервната система.

Тоалетна. Котката престава да се контролира или се е разболяла, за това не успява да стигне до тоалетната. В такава ситуация по-добре поставете няколко тоалетни в дома. Понякога проблемите с тоалетната са причинени от костни заболявания или проблеми с бъбреците.

Проблеми със съня. Котката е бодра и се разхожда през нощта. Това може да бъде причинено от недостиг на внимание или заболявания, причиняващи болка в края на деня (артрит).

Враждебност. С възрастта животното може да стане много агресивна. Такова поведение е обусловено както от стрес, заболявания, така и от определени промени в характера.

http://www.shvaika.info/
http://www.ko6e4ka.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae

cron