[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Котешките битки- как да помирите котките
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Котешките битки- как да помирите котките

Котешките битки- как да помирите котките

Мнениеот meri » Вто Юни 21, 2016 5:49 pm

Котките са независими същества, всяка от тях е важно да има своя територия, купи, къщичка, тоалетна и своя собствена драскалка. Също така надеждно укритие, където може да почива, спи и да се скрие. Не трябва да провокирате котешка ревност. Не демонстрирайте привързаност към една от котките, всичко- по равно. Ако някое животно се нуждае от допълнително хранене, правете го незабележимо от другите котки.

Изображение

Много хора отглеждат повече от една котка. От човешка гледна точка в това няма нищо лошо, ако стопанина осигури достойни условия на живот за всички котки и не действа в ущърб на своите близки. Но тази ситуация има и друга страна- от гледна точка на котките.
Какво се случва при котката, когато освен нея в дома се появи още една?
Много често между новата котка и старата се създава конфронтация, която се изразява в котешка битка.

Как да се държи стопанина в такава ситуация? Трябва ли да разделя биещите се котки или не трябва да се намесва в техните отношения- те трябва да се разберат сами?
Защо се бият котките?


Защо котките не се обичат

Котешките битки възникват между животни, които не се обичат. Тяхната неприязън не винаги се проявява с агресивно отношение една към друга от първия ден на тяхното запознанство. Не трябва да забравяте и за това, че освен физическата агресия, котките могат да бъдат агресивни и психологически- постоянно да потискат своя опонент. Принципно, започналата психологическа агресия винаги завършва с физическа проява на агресивно поведение, което се изразява в котешки битки без правила.

И е много важно да откриете тази неприязън и психологическо въздействие на едната котка към другата колкото може по-рано, за да предовратите възможните усложнения.

Така че ако видите, че едната котка постоянно ходи с настръхнала козина, глухо ръмжи, трака със зъби и съска, пази пътя към тоалетната, към купите с вода и храна, пречи на другата котка да ходи в тоалетната или й пречи да яде- това е проява на котешка неприязън. Виртуален котешки бой.

Защо се случва това? Нима 2-3 котки не могат да се разбират?
Както и при хората, те имат характер, и не винаги един тип характер е сходен с другия. Не трябва да разчитате на това, че след време котките ще започнат да се разбират.


Както показва практиката, по-често нивото и градуса на агресия се повишават, и живота на стопанина се превръща в истински кошмар, в който котките постоянно се изясняват помежду си, бият се, хапят се и се драскат. Котка, която слабее физически и емоционално- живее в постоянен страх и ужас, а такова стресово състояние води до влошаване на нейното поведение, тя става страхлива, или непослушна, може да започне да маркира територията, и да се разболее.

Как да помирите котките, ако конфликтът вече е назрял

Често това зависи от пола на котката

Котарак и котарак- безнадеждно, ще се бият (може да пробвате с кастрация).

Котарак и котка (не са роднини)-
зависи от това кой е започнал. Често котката сама дразни котарака и го провокира. Не се намесвайте, докато спора не премине в битка.

Котарак и котка (брат и сестра)- могат да живеят без битки, ако котарака или котката са кастрирани.

Котка и котка- непредсказуемо. Може да има нежна дружба, почти родство, а може да има непримирима вражда не на живот, а на смърт.

Как да се държи правилно стопанина по време на котешките битки

Разделете котките

Виждате, че вашите котки- до сега те са живеели мирно, изведнъж са започнали да се бият. В началото това е изглеждало като прекалено активна игра, а сега намирисва на кръв. Не трябва да пренебрегвате такава ситуация. Животните могат да се наранят помежду си, за това се постарайте внимателно да ги разделите. Не трябва да го правите с голи ръце, по-добре пръснете вода върху животните, издайте силен звук, за да превключите тяхното внимание, а след това разделете животните в отделни стаи. Прегледайте котките за видими наранявания, обработете раните, ако има такива.
Може да ви се стори, че това е краят на битките, но ако искате в бъдеще да избегнете повторение на котешките битки- не се ограничавайте само с разделянето на котките.

Установете причината за конфликта

Задължително се постарайте да установите причината за конфликта между котките. Ако това няма обяснение- животните задължително трябва да бъдат заведени на ветеринар, тъй като рязката промяна в поведението може да бъде свързана не само с психологията, но и с ветеринарната. Едната котка може да е болна, а другата да го усеща и да се стреми да потисне по-слабата- в природата няма състрадание между животните.

Конфликт може да възникне заради пренасочена агресия. Много често причината за възникване на битки между котките е посещението на едната във ветеринарна клиника или къпане- по време на тези процедури животното придобива нова миризма и не се възприема от своите съплеменници като свое.

Това съвсем не са всички причини за конфликт. Има още ревност, зловредност, хормонално пренастройване в организма, съперничество...
Но вие трябва да се постараете максимално точно да установите коя от тези причини описва вашия случай. И да вземете мерки да я отстраните.

Какво НЕ трябва да правите:

- Да наказвате
- Да биете- това ще провокира още по-голяма агресия
- Да вземете мерки набързо, без да сте сигурни- тази котка, която наказвате като агресор може да не е виновна. С това само ще обидите несправедливо наказаната и ще я провокирате към ответна реакция към другата котка.

Какво да правите, ако битката е започнала

В началото не трябва да правите нищо. Съществуват три най-ефикасни метода за прекратяване на котешките битки:

- Първи метод: напръскайте котките с воден пистолет. Това е универсален метод за прекратяване на котешките битки, и помага отлично, ако битката едва е започнала или котките не са агресивни. Ако битката вече е започнала трябва да преминете към действени мерки.

- Втори метод: пластмасово шише с монети, или копчета. Хвърлете го към страната на биещите се котки- това е достатъчно, за да се разбягат. Случва се дори котките да започнат да гонят новата играчка, забравяйки за битката. Ако нищо не помага и разярените животни не ви обръщат никакво внимание, преминете към решителни мерки.

- Трети метод: хвърлете върху биещите се животни дебело одеяло. Това за известно време ще прекрати битката и ще защити вашите ръце. По-късно можете да ги оставите под одеялото да се успокоят, или да ги разделите в отделни стаи. За това хванете едната котка заедно с одеялото и я преместете.

Изображение

Какво да правите след като сте разделили котките

Вече разделените котки можете да оставите да се успокоят в различните стаи, или да им дадете успокоително за котки(след консултация с ветеринар).

По-късно непременно ги прегледайте за наранявания, дори ако рани не се виждат. Малките рани не се забелязват веднага под гъстата козина, но те също се нуждаят от обработка. Малките рани може да обработите с антисептик. Ако раните са дълбоки, или са много- спешно на ветеринар.

Как да не провокирате битка между котките

След като откриете причината за конфликта и успешно го отстраните, е много важно в бъдеще да не провокирате животните със своето поведение за физически и психологически конфликти.

Предмети за индивидуално ползване

Всяко от животните трябва да има свои предмети за индивидуално ползване. Тоалетна, купи, четка за ресане...
Първо, така е по-хигиенично,
Второ, няма да провокирате битки между котките за храна и тоалетна.
Ако видите, че котките открито не се разбират, по-добре им поставете тоалетни и купи в различни стаи, за да не се сблъскват животните всеки път.
Същото може да се каже и за драскалките за нокти, къщичките и играчките.
Следете да не сбъркат тези предмети. Котката може да се обиди в този случаи, не само на другата котка, но и на вас.

Вертикална територия

Някои специалисти смятат, че ние хората живеем в хоризонтално пространство, докато котките живеят във вертикален свят. И ако стопаните не знаят за това, и организират околната среда за котките в хоризонтално пространство- при котката започва да страда самооценката. За това са необходими етажерки, открити лежанки, котешки комплекси, високи драскалки - те формират вертикалното пространство на щастливата котка. Благодарение на вертикалния свят котката може да покаже каква позиция заема. Ако тя седи в стаята на най-високата точка- тя е главната там. Ако няма възможност да се изкачи на най-високата точка, за котката остава само едно- да докаже своето първенство чрез сила.

Опитайте да сприятелите котките

Постарайте се да положите максимум сили вашите котки да се сприятелят. За това ще ви помогне формирането на положителни асоциации. Вие трябва да сте сигурни, че в съзнанието си котките се възприемат само позитивно. Използвайте за това лакомство- когато котките са до вас, вие давайте лакомство, поощрявайте ги- галете ги едновременно, взимайте ги на ръце. Но трябва да бъдете много внимателни, за да не отделите една от котките от останалия колектив. Ако не успеете, вие сами ще провокирате конфликта.

Устройте на котките индивидуални игри

Отделяйте поне 30 мин. на ден за всяка котка поотделно, за да поиграете. Това ще покаже на животните, че те са ви еднакво скъпи, и ще позволи да сформирате с всяка хармонични отношения. Играта е отличен начин да премахнете напрежението от себе си и да пренасочите агресията към топката, а не към другата котка.

Ако имате помощници, те могат да играят с другите животни, докато вие играете с едно от тях. Игрите не трябва да се пресичат, и котките не трябва да си пречат.

Използвайте кликер

По време на обучението на кучетата, делфините и други животни, специалистите използват кликер. Когато животното се държи добре, звукът на кликера отбелязва неговото правилно поведение. Можете да опитате да използвате кликер и при работа с вашите котки, за да ги обучите да разбират как ще реагирате на тяхното поведение.

Време и търпение

Трябва да имате търпение и не смятайте, че котките ще започнат да се обичат веднага. За да престанат да се бият, ще ви трябва много търпение.

Ако въпреки всички ваши усилия и старания няма резултат- опитайте за няколко дни да разделите котките, а след това отново ги "запознайте", избягвайки грешките, които вече сте допускали.

http://nutriacultivation.ru/
http://kotemot.com/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae