[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Трябва ли да размеквате сухата храна на котката
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Трябва ли да размеквате сухата храна на котката

Трябва ли да размеквате сухата храна на котката

Мнениеот meri » Пет Ное 25, 2016 1:27 pm

Не е тайна, че готовите сухи храни за котки висок клас са оптимален вариант за хранене.
Много често стопаните на котки се интересуват дали не е вредно постоянно да хранят котката със суха храна. Може би да я размекват?

Кога е необходимо да се размеква сухата храна за котките

Съществуват ситуации, когато сухата храна за котки трябва да се размеква. Тези ситуации са свързани със следните обстоятелства:

- Котката употребява недостатъчно количество течности, и вие подозирате, че сухата храна не успява да се разтвори в стомаха. Специалистите казват, че за да може сухата храна добре да се усвои от котешкия организъм, трябва котката да пие непосредствено по време на хранене. Как да накарате котката веднага да пие вода след като е яла суха храна? Как да контролирате дали пие достатъчно количество течности?

- Котката има проблеми със зъбите и не може да дъвче храната.

- Котката не дъвче храната и яде бързо. В резултат на това частички от сухата храна могат да наранят нежните стени на стомашно-чревния тракт, което може да стане причина за развитието на гастрит или дори язва и да доведе до други проблеми на стомашно-чревния тракт.

- 10-15 минути след хранене, котката повръща сухата храна и по консистенцията от повърнатите маси вие разбирате, че организма на котката отхвърля сухата храна.

Във всички от тези ситуации, дори и най-балансираната и витаминизирана суха храна няма да бъде полезна за котката. За това трябва да помислите за това, че за да намалите възможната вреда, ще трябва да размеквате храната.

Как да размеквате храната за котката

Използвайте за размекване на храната преварена вода, не по-гореща от 60 градуса. Залейте необходимото количество храна с вода, така че водата да покрие храната, и оставете за 10-15 мин, за да може храната да разбухне. Не трябва да използвате студена вода за размекване на храната- в този случай храната ще се размеква прекалено дълго. А да заливате храната с вряла вода не трябва- в този случай под въздействието на високата температура полезните вещества в храната се разрушават, и тя губи своята полза.

Като вариант, храната може да се залива с топло мляко- този метод е подходящ за малките котенца. Но в този случай вие нарушавате показателите на хранителната ценност на храната.

Как да съхранявате размекнатата храна

За да яде котката охотно размекнатата храна, някои стопани преди хранене малко я затоплят. Вие също може да опитате този вариант. Но в тази ситуация е по-добре да се ориентирате от индивидуалните предпочитания на котката. Не трябва да съхранявате дълго размекнатата храна, особено ако в помещението има висока температура. Ако храната се развали, нейната употреба може да навреди на здравето на котката и дори да причини диария. Така че веднага след хранене, изхвърлете остатъците храна. А за да не остава нищо за изхвърляне- размеквайте толкова храна, колкото котката може да изяде за един път, не забравяйте каква порция се препоръчва от производителя с оглед на възрастта и теглото на котката.

Как да приучите котката да яде размекната храна

Ако е необходимо да храните котката с размекната храна, свързана с обективни причини, и това не е ваш каприз- превеждайте котката към новото хранене постепенно, дайте й възможност да привикне към това, че ако преди това котката се е хранила със сухи гранули, то сега тя яде храна с мека консистенция.

Не трябва да карате котката да яде размекната храна насила. С това няма да постигнете нищо, а само ще откажете котката от храната. Ако въпреки всичко котката отказва да яде размекната суха храна, е възможно да има смисъл да помислите за това, че трябва да й давате влажни видове храни и специални консерви. Те първоначално имат влажна консистенция и ще ви бъде удобно да храните котката с тях.

http://nutriacultivation.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae