Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Осиновяване на котка- лични съвети към бъдещите стопани

Осиновяване на котка- лични съвети към бъдещите стопани

Мнениеот meri » Съб Юли 13, 2019 9:45 pm

Осинових си котка! А сега накъде? Какво да правя? Как да се държа? Как да свикне котката с мен и аз с нея?
Какво да направя първо? Какво да купя? ....
И още безброй въпроси от новите стопани на котки, изпаднали в паника, след като премине еуфорията от осиновяването.

Имайте предвид, че при осиновяването на котка от улицата, котка от развъдник или от човек, спасил животното и предложил го за осиновяване има голяма разлика. В какво се състои тя? Но това, което трябва да направите, важи за всички видове осиновявания.

Първо- осиновявате котка от улицата.
Когато това е малко котенце, трябва да постъпите по следния начин: вече сте успели да спечелите доверието на котето, хванали сте го, или някой друг ви е помогнал да го вземете. Първото, което трябва да направите преди още дори да сте взели котето - много добре обмислете постъпката си, говорете с хората, с които живеете, ако не сте сами, обсъдете всички въпроси за отглеждането и възпитанието на животното. Не всички хора обичат котки. Никога не взимайте животното спонтанно, а след това да се окаже, че не можете да го гледате. Много често в тези случаи за съжаление повечето хора пускат животното обратно на улицата, без да ги е грижа какво ще се случи с него. Никога не го правете!
Ако не можете да отглеждате коте, не го взимайте, само защото вие или детето ви искате коте, а се е оказало, че представите за отглеждането се разминават с действителността. Котката не е предмет, който след като ви омръзне, може да се смени или да се изхвърли. Това се отнася за всякакъв вид животни, не само за котките.
И така, преценили сте, че можете да посветите времето и грижите си за отглеждането на котка. Харесали сте си малко коте или по-възрастна котка на улицата. Животните на улицата са по-недоверчиви, което е нормално, имайки предвид, че там са изложени на опасности и трябва да се пазят от другите котки, да защитават територията си, храната си...
Да кажем, че това вече е преодоляно, вие искате да вземете животното, но не знаете как да постъпите.
Когато котката започне да ви се доверява, разрешава ви да я погалите, храни се във ваше присъствие, значи можете да опитате да я погалите. Ако вече сте спечелили нейното доверие, може да пробвате да я гушнете. Ако ви разреши и няма никакви проблеми, значи котката е готова да отиде във вашия дом. Но това съвсем не означава, че щом влезе в дома ви, всичко ще е наред. Това не е точно така, защото там е непозната територия с различни миризми, хора и навици. Непременно оставете котката да свикне, не я насилвайте за нищо, оставете храна и вода, тоалетна и я оставете на спокойствие. Няколко дни тя ще се крие, може да не се храни, това не трябва да ви притеснява, когато вие спите тя вероятно ще излезе да опознае обстановката. За всяко животно адаптацията е различна, важното е да й дадете достатъчно време. Не бързайте да я галите и гушкате, да я гоните, за да я погалите или да й покажете кое къде се намира, котките са умни животни и сами си намират каквото им трябва.
Но преди да стигнете до този момент, първото което трябва да направите преди да вземете котката, това е- купете всичко необходимо за нея: купи за храна и вода, тоалетна с пясък, храна, драскалка за ноктите, играчки, легло. Когато хванете котката трябва да имате преносима клетка, за да я сложите в нея. Много котки се страхуват от затвореното пространство, каквото е клетката и реагират неочаквано, дори много кротка котка може да мяука силно, да блъска по пръчките на клетката в опит да излезе. Затова, когато купувате клетка обърнете внимание на здравината на вратичката и нейното затваряне. Има клетки, които могат да се отворят от натиска на животното и то да избяга(случват се такива неща, колкото и да не ви се вярва). Щом котката вече е в клетката, първото което трябва да направите е да я заведете при ветеринар. Той ще прегледа животното, ще състави план за ваксинация, обезпаразитяване, ще ви каже за здравословното й състояние. Много важна процедура при осиновяване на котка е провеждането на тестове за инфекциозни заболявания, особено ако котката е по-възрастна от шест месечна възраст. За жалост има някои котки, които са болни от спин, левкемия и др.заболявания, които са опасни за живота им. Спазвайте препоръките на ветеринарния си лекар. Кастрирайте животното си непременно, за да предовратите някои опасни заболявания, както и кошмара с разгонването. Никога не давайте хапчета против разгонване- те са опасни за живота и здравето на котката.

Когато осиновявате котка от развъдник- тя трябва да има ветеринарен паспорт, тестове за инфекциозните заболявания, информация за здравословното състояние. Не се доверявайте сляпо на развъдчика, много често те лъжат, а документите са фалшиви. Процедурата е същата като описаната по-горе. Това, че идва от развъдник, не означава, че веднага ще свикне с вас и вашия дом.

Когато осиновявате котка от човек, от обява- процедурата е същата като описаната. Задължително се провеждат тестовете, прегледите, ваксинациите и всичко останало. В случаите, когато това е извършено преди осиновяването, изискайте всички документи с подпис и печат на ветеринар, както и описания резултат от тестовете(само от ветеринар). Ако трябва сключете договор, спазвайте препоръките за отглеждане и хранене.

Когато човек отглежда котка, той е не само щастлив, че в дома си има живо същество, но той поема отговорност за неговия живот и здраве. Трябва да сте готови да отделите средства за качествена храна и ветеринарни услуги. Никога не пренебрегвайте здравето на животното си. Ако имате балкон, задължително условие е да бъде обезопасен, защото котките скачат по всичко, което се движи. Докато се усетите, може да падне, а това да бъде фатално- да се загуби, да загуби живота си и т.н.
Имайте предвид, че котките не трябва да се пускат да се разхождат, това е погрешно мнение. Те обичат да гледат навън, което не означава, че трябва да ходят на разходка. Затова е хубаво котките да се кастрират- и мъжките и женските. Освен това животното не се наказва, нито се бие. Бъдете готови, че все някъде ще намерите нещо скъсано, одраскано... това си е нормално и всеки стопанин на котка ще ви каже, че не може да се отървете от такива неща. И да си знаете, котките много добре реагират на думата НЕ, научете ги да спазват вашите правила, постепенно я свикнете какво не трябва да прави и ще видите, че ще има резултат. Не може да се гарантира на 100%, че нищо в жилището ви няма да е поразрушено, но все пак, не се оставяйте котката да ви командва. :ab: Осигурете играчки, забавление, тогава котката няма да скучае. Като стопанин на три котки, мога да кажа, че всичко се забравя, прощава....важното е да са живи и здрави, другото е поправимо. :ab:

Котките обичат да скачат нависоко, да гонят пеперуди, комари и всичко, което лети, затова много внимавайте с отворените прозорци и балкони. Сложете здрава мрежа, за да сте спокойни. Ако не искате котката да влиза в някоя стая, не разрешавайте достъп, но имайте предвид, че те понякога се научават да си отварят вратите, хладилника, шкафовете....така че се погрижете да не могат. Не всички котки го правят, но има и такива, които ровят в кофата за боклук.

Когато котката трябва да се ваксинира, първо трябва да се обезпаразити вътрешно, няколко дни преди ваксината. Задължително се обезпаразитява и срещу бълхи, не си мислете, че като живее вътре, не може да има бълхи, не е вярно, и вие можете да ги донесете с обувките. Котката не се къпе два дни преди и два дни след външното обезпаразитяване. Всеки месец давайте таблетка за вътрешно обезпаразитяване, живота на котката вътре в жилището не е гаранция за това, че няма да има паразити, които са опасни не само за нея, но и за вас. Десет дни след ваксиниране, котката не се къпе. Десет дни след кастрация, котката не се къпе. Ветеринарните процедури не винаги са хубави, котките не обичат да ходят на лекар, но никога не се водете от приказки като: “котката ми се стресира, затова не я водя на лекар" и други подобни. Да, стрес е, но когато се налага се водете единствено от мисълта, че в зависимост от заболяването, всяко едно отлагане може да коства много на животното, дори неговия живот. Никой не обича да ходи на лекар, но няма как.При най-малкия признак, че нещо не е наред, никога не отлагайте посещението, нито чакайте да мине само, защото котката се страхува, стресира. Когато се върнете я оставете на спокойствие за известно време и това е всичко, до следващия път, ако се налага. Никога не насилвайте котката да прави нещо,което не желае. Имайте предвид, че има и остри нокти, не й давайте повод да ги използва...

Първите часове, дни във вашия дом, котката може да мяука, да се държи неспокойно, да отказва храна. Ако преди това е била прегледана от ветеринар и няма причина за безпокойство, просто я оставете на мира, за да свикне. Тя непременно ще се крие няколко дни, не я закачайте, нито я вадете насила. Когато сама реши, ще излезе, а когато се почувства в безопасност и свикне с вас и вашия дом, всичко ще е наред. Просто имайте достатъчно търпение и здрави нерви. И никога не се отказвайте от животното си поради някаква причина, нито го изхвърляйте навън, то не го заслужава.

Когато си взехме едната котка, тя се оказа с много сериозен проблем с ушите и се наложи дълготрайно лечение. Говорим за лечение от 40 дни, първите десет бяха инжекции, след това таблетки. Да, котката изобщо не искаше да ходи в клиниката(и кой ще иска, инжекциите бяха много болезнени), но без тях, щеше да умре. Казвам го не защото искам да накарам някой да повярва, че котката трябва да се лекува, а защото е истина. Беше много рядък вид бактерия, за щастие имаше лечение, иначе не ми се мисли....
Освен това, тя не беше кастрирана и имаше хормонален проблем, който се реши с кастрацията. Така че тя още от първия ден у дома, тръгна по лекари, както се казва, оперираха я и всичко се оправи. Да, много често има риск, когато човек взима животно от улицата, но той съществува дори и при домашно развъдените животни, така че това никога не би ме спряло да си взема животно от улицата. Когато човек прибира котка от улицата трябва да е наясно, че може да се случи нещо. Когато я водя на лекар, тя се лигави, ужасно точи лиги, но това отминава, няма да ме спре да я лекувам, ако се наложи. Вече е здрава и щастлива котка.

Втората котка, всъщност е котарак- беше изхвърлен през зимата в най-големия студ и се оказа с тежка пневмония. Излекувахме го, кастрирахме го и сега си е един щастлив котарак. Той ръмжи като тигър в клиниката, труден пациент е на моменти, но ....това е положението, има ли нужда, отива на лекар.

Давам тези примери, за да покажа, че животните се нуждаят от нас, без нашите грижи и лечение те са обречени навън. Освен това не е казано, че всяко прибрано животно ще е болно, няма такова нещо. Третата ни котка пращи от здраве, както се казва....въпрос на късмет. А късмета им е голям, защото имаше кой да ги лекува, да ги прибере и да ги обича. Беше им трудно да свикнат, криеха се, не излизаха по цяла седмица изпод леглото, но всичко отмина, забравихме тези мигове. Когато животните знаят, че някой ги обича и се грижи за тях, те са спокойни и няма проблеми. Дребните битови проблеми не са дневен ред....имаме разни котешки поразии, но кой няма. Както се казва, здраве да е... това се оправя. И сега Лора, Тоби и Съни си живеят щастливо в нас. :ag:

Лора и Тоби бяха почти на годинка, когато ги прибрахме, така че и по-възрастните котки се адаптират чудесно, не само малките. Понякога е необходимо повече време, но то бързо минава, важното е животното да се чувства спокойно. Не мога да повярвам, че не са живяли с нас винаги, така е при всеки, който живее с котка, много бързо се забравя какво е било и колко време е минало от момента на прибирането на котката. Човек много бързо се научава какво харесва котката, какво иска да прави, какъв характер има, и се нагажда...това е положението, ние се нагаждаме към тях, не те към нас(шегичка)...По-скоро животното се нуждае да свикне със самата обстановка в дома, от навиците на хората, тяхното отношение помежду им и към животното. Има си някои тънкости, но човек бързо може да прецени какво може, какво не може, как да постъпи в дадена ситуация, как да опази котката си от беди и т.н.Изключително важна е безопасността на котката в дома. Почиствайте всеки ден тоалетната, слагайте храна в купичката постоянно и ще имате една щастлива и доволна котка. Не забравяйте да я галите и гушкате, да я решите и много, много да я обичате!

Приятно отглеждане и весели мигове с вашето животно. Ще видите колко бързо ще забравите всичко и ще ви се струва, че котката живее у вас от векове....
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10372
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae