[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Физическо развитие на новородените котенца
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Физическо развитие на новородените котенца

Физическо развитие на новородените котенца

Мнениеот meri » Сря Юни 03, 2020 4:08 pm

Новородените котенца, чието здравословно състояние е под въпрос, трябва да бъдат показани на ветеринарен лекар възможно най-скоро, за да се провери за вродени дефекти. Някои дефекти, като например разцепеното небце, са несъвместими с живота. По-хуманно е да се евтаназират такива котенца веднага. По правило смъртта от вродени дефекти настъпва през първите четири дни от живота.

Изображение

Телесната температура на новородените котенца е приблизително 36,1 ° C и постепенно се повишава, като достига крайната им стойност от 38-39,1 ° C до месец. Докато котенцата навършат един месец, поддържайте температура на въздуха от 23 до 27 ° C. След това постепенно температурата може да бъде намалена до 21 ° C. Ако използвате нагревател, той не трябва да е по-топъл от котката, тъй като котенцата са разположени до главата на майката, усещайки източника на топлина. Обикновено котенцата се събират на купче, прилепнали едно към друго, за да се затоплят. Ако забележите, че са се разположили по цялата кутия, стаята може да е прекалено топла. Терморегулацията на тялото става пълноценна само няколко седмици след раждането.

Пъпната връв при котенцата обикновено изчезва след 2-3 дни. При добри санитарни условия инфекциите на пъпа са рядкост. Котенцата потрепват насън, правят конвулсивни движения - това е нормално. Освен това такива движения помагат за развитието на нервната система и мускулите. След около седмица котенцата вече пълзят добре, след две седмици се опитват да ходят и до три вървят доста уверено. Повърхността, по която вървят котетата, не трябва да е гладка или хлъзгава, за да осигури достатъчно сцепление на лапите. До четири седмици котенцата вече тичат, активно играят помежду си. До пет седмици по време на игрите те се промъкват и нападат един друг, подобрявайки ловните си умения. Тогава те започват да облизват козината си, не само на себе си, но и на другите котенца.

Котките се раждат без зъби. Млечните зъби на котенцата започват да пробиват след две до четири седмици след раждането. До осем седмици при котенцата обикновено пробиват всички млечни зъби.

Теглото на новородено коте е от 90 - 110 грама. Котетата с тегло под 90 грама често умират в първите дни от живота. Ако котето е здраво, обикновено набира 7-10 грама тегло дневно, въпреки че теглото обикновено намалява леко през първия ден след раждането. Две седмици по-късно котето тежи два пъти повече, отколкото при раждането.

Новородените котенца не виждат, защото се раждат със затворени очи. Котенцата отварят очите си от седмия до десетия ден от живота. В никакъв случай не се опитвайте да отворите клепачите, тъй като очите все още не са готови да възприемат дневната светлина. При някои котенца очите им се отварят напълно през деня, докато други изискват до четири дни, през които имат забавен, присвит (и дори „пиратски“) вид. До пет седмици ретината узрява, котето вижда ясно. Очите на всички котенца в началото имат синкав цвят. Крайният цвят на очите е повече от година. Ако очите са напълно бели или сини, веднага трябва да бъдат показани на ветеринарния лекар.

Новородените котенца не чуват. До две седмици ушните канали на ушите се отварят напълно, но котенцата могат ясно да различават звуците на възраст около месец. Глухотата може да бъде невидима, докато котенцата са с котката. Често за първи път я забелязват едва когато котето е в новия си дом. Белите котки със сини очи са по-склонни към глухота, тъй като генът на глухотата е свързан с гените, отговорни за тази комбинация от цвят на козината и очите.

Мерките за предотвратяване на инфекция с паразити започват на триседмична възраст, като се повтарят на 5, 7 и 9 седмици. Когато купувате коте, препоръчително е да се запознаете с историята на обезпаразитяването на вашия нов домашен любимец и да се свържете с вашия ветеринарен лекар, за да определите необходимостта от допълнително обезпаразитяване. Обезпаразитяването на котката се извършва едновременно с котенцата.

Медицинският преглед на възраст 6-7 седмици трябва да включва проверка за сърдечни шумове, хернии, ушни акари , други паразити , очни заболявания и др.

Ваксинирането на котенцата започва на възраст от един месец и половина. Консултирайте се с ветеринарен лекар, той ще ви каже от какви ваксинации се нуждаят котенца.

Развитие на жизнените умения при котенцата

До двуседмична възраст котката практически не се отклонява от котетата. Котката ги оставя за повече или по-малко време само 2-3 седмици след раждането. В същото време котенцата започват да излизат от своята кутия, изучавайки територията. В този момент вече е необходимо да се предвиди, че нищо не ги заплашва (котето не е паднало от случаен тласък и т.н.), а играчките са безопасни.

Изображение

Най-трудни за котенцата са първите два месеца от живота. Те все още нямат опит и не могат да предвидят опасността, която представляват подобни познати неща като падащи плочи, прахосмукачка, врати (внезапно отваряне или, обратно, затръшване), да не говорим за наистина опасните неща - гръмотевични бури, коли, кучета (уви, и хора!) и т.н. Не трябва да създавате изкуствено тишина, котенцата трябва да могат да се ориентират в нормален шум. Препоръчително е децата да играят с котенцата под наблюдението на възрастни. Всички придобити умения ще им помогнат да се адаптират към бъдещия независим живот. На всяко коте до 7-седмична възраст трябва да се отделят 30-40 минути на ден. По това време то трябва да бъде вчесвано, да се играе с него, да се говори, да се държи на ръце - това ще му даде уменията за съвместно съществуване с хората. В допълнение, котенцата се учат, като имитират котката.Те се научават да се страхуват от това, от което се страхува котката. Те се научават да ловуват, като гледат котката и често тренират с плячката, която котката специално им носи в кутията.

Обучение на котенцата за тоалетната

След раждането котката облизва новородените котенца и продължава да го прави през първите седмици, като стимулира уринирането и дефекацията. До около месец при котенцата се появява нужда да закопават мястото, където са отишли ​​до тоалетната.

Изображение

Първоначално котенцата използват тоалетната кутия като място за игри, но постепенно, на възраст около шест седмици, започват да я използват по предназначение. Малки кутии, като подложки за продукти с ниски страни, са доста подходящи за тоалетна на котенцата. Имитирайки котката, котенцата обикновено лесно придобиват необходимите умения. Тоалетният пълнител за котенцата се сменя ежедневно.

Котенцата точат ноктите си

Имитирайки котката, на възраст от три седмици котенцата вече се учат да надраскват драскалката. Тази драскалка трябва да е стабилна и да се намира на лесно достъпно място. Вече по това време трябва да се уверите, че те не използват за надраскване други повърхности. Щом котенцата разберат къде да точат ноктите си, те последователно следват този модел на поведение.

https://koshsps.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae