[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Array to string conversion
[phpBB Debug] PHP Notice: in file [ROOT]/includes/functions_content.php on line 77: Undefined variable: Array
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4752: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4754: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4755: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 4756: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at [ROOT]/includes/functions.php:3887)
Свободната зона - само за животни! • Виж темата - Как да отглеждате котенца без майка
Кучета - Котки - Бозайници - Птици - Влечуги - Риби - Земноводни - Насекоми - Бездомни животни

Как да отглеждате котенца без майка

Как да отглеждате котенца без майка

Мнениеот meri » Сря Юни 03, 2020 9:07 pm

Кога котенцата се нуждаят от изкуствено хранене

Обикновено котенцата получават всичко необходимо за растежа от майчиното мляко. Въпреки това, в много случаи те изискват допълнително хранене. Това се случва не само със смъртта на котката, но и с отказа от хранене, заболяване на котката или с голям брой бебета, когато майката не може да храни всички.

Изображение

Ако котката е болна, котенцата трябва да бъдат поддържани само няколко дни, в други случаи може да е необходимо пълно отбиване. В случай на твърде много котенца, когато те все още получават определено количество мляко, е необходимо поддържащо хранене (дохранване).

Нормално ли се развиват котенцата, отгледани без котка


Котетата, отгледани изолирано от други котки, имат риск от развитие на психологически отклонения, включително повишена нервност, агресивност и намалена способност за адаптиране към необичайна среда, непознати хора или животни. Котенцата, които са израснали без майчино мляко, но в присъствието на своите братя и сестри са по-малко склонни да проявяват такива аномалии, тъй като при развитието си са имали възможността да наблюдават други котки. Поради отклонения, причинени от "самотно" детство, е по-добре да не се използват такива животни в развъждането. По същата причина понякога им е трудно да намерят подходящи нови собственици.

Какви са основните принципи за отглеждането на котенца без котка

От човека, който се грижи за котето, ще се изисква определена отдаденост за доста дълго време. При отглеждането на осиротели котенца трябва да се спазват няколко основни правила. Те включват осигуряване на подходящи санитарни условия, стайна температура, подходяща диета, внимание при уриниране и дефекация и общ мониторинг на здравословното състояние. Основните проблеми, които възникват по време на кърменето, са хипотермия, дехидратация и неправилно хранене (което води до хипогликемия - ниска кръвна захар). Тези проблеми са взаимно свързани и е необходимо внимателно наблюдение, за да се открият навреме и да се предприемат подходящи мерки. Котенцата са много крехки, така че могат да се разболеят и да умрат много бързо.

- Новородените котенца трябва да се хранят десет пъти на ден;

- Начинът на живот на котенцата трябва да бъде достатъчно гъвкав. Котенцата трябва да бъдат под постоянно наблюдение, където и да се намират;

- Паузата между храненията не трябва да надвишава предписания интервал;

- Гладните котенца ще пълзят в търсене на мляко. Не намирайки храна, скоро се уморяват и отново заспиват. Това е нежелателно и със сигурност не се препоръчва. Важно е да ги храните навреме.

Къде да отглеждаме котенцата

Ако котенцата получават поне минималното количество мляко от майка си, те трябва да бъдат оставени с котката. Ако няма котка, тогава през първите три седмици от живота си има смисъл да използвате малка кошница с уютна мека постеля за тях. Също така сложете в нея мека играчка, към която котето би могло да се притисне. С израстването на котенцата и мобилността кошницата може да бъде сменена с детска кошарка със защитна мрежа, така че котенцата да не могат да излязат и да паднат от височина.

Как да осигурим на котенцата топлина

Топлината е една от основните нужди за новороденото коте. То не може да реагира на студ с треперене и не е в състояние да контролира телесната си температура. В природата необходимата температура се осигурява чрез директен контакт с тялото на майката и се съхранява в затворено помещение. Новородените котенца много бързо губят топлина, затова е важно незабавно да ги избършете до сухо. Можете да осигурите топлина, просто като поставите бутилка топла вода, увита в кърпа, при тях в кошницата (за да не се изгорят котетата) или да използвате специална електрическа подложка. За да спестите топлина, можете да покриете кошницата с одеяло. Важно е температурата на горещата повърхност да не е твърде висока, в противен случай котенцата могат да се изгорят.

Изображение

Можете да използвате подложки за ветеринарно отопление и инфрачервени лампи. Недостатъкът на лампата е, че много котки не обичат отворените кошници, необходими за безопасното използване на лампите, така че котенцата могат да прегреят.

Ректалната температура на новородените котенца е 35-37.2 ° C през първата седмица от живота, 36.1-37.7 ° C през втората и третата седмица. На четвъртата седмица температурата се определя на крайно ниво от 37,7-38,9 ° C. Ако температурата на котето падне до повече от 34,5 ° C, то може да умре. В същото време е важно котето да се затопля постепенно, тъй като твърде бързото повишаване на температурата също е много опасно.

Температурата в кошницата с котенца (ако те растат без котка) първо трябва да се поддържа на 29,4-32,2 ° C. В същото време кошницата трябва да бъде достатъчно голяма, за да може котенцата да се отдалечат от източника на топлина, ако стане прекалено горещо. Ако котилото е голямо, температурата може да бъде намалена, тъй като самите котета произвеждат определено количество топлина, затопляйки се взаимно. Според израстването е необходимо постепенно да намалявате температурата до 26,7 ° C след 7-10 дни, а в края на първия месец - до 22,2 ° C.

Опитайте се да поддържате температурата в помещението около 24 ° C. Тялото на спящите котенца трябва да е спокойно и приятно топло на допир. Може да забележите, че по време на сън котетата потрепват - това е нормално. Когато използвате отоплителни уреди, температурата в кошницата трябва да се следи периодично, тъй като тя е пряко свързана с температурата на въздуха в помещението, която може да варира значително през деня.

Важна ли е влажността в помещенията за котенцата

При ниска влажност в комбинация с липса на редовен прием на течности, котенцата са изложени на риск от дехидратация. При влажност от 55-65% кожата на котенцата няма да бъде застрашена от дехидратация (изсушаване). Признаците на дехидратация включват загуба на еластичност на кожата и лепкавост на лигавиците на венците.

Каква трябва да бъде кошницата за котенцата

Най-лесният вариант е чиста и топла картонена кутия, с топла постеля и нагревателна подложка (или бутилка с топла вода), поставена на място, защитено от течение. Постелката трябва да е лесна за почистване, топла и мека. Като постелка можете да използвате памперси или стари хавлиени кърпи. Някои хора използват пластмасови размножители (мини оранжерии) за растенията като инкубатор, но трябва да се внимава да имат подходяща температура.

Вярно ли е, че самите котенца не отделят урина и изпражнения

Истина е. Новороденото коте не е в състояние да уринира, то също няма независимо движение на червата. Това се дължи на факта, че му липсва мускулен контрол върху тези функции. В нормалната версия котката стимулира уринирането, както и дефекацията на котето, облизвайки го по ануса.

Новородените, останали без майка, трябва да бъдат стимулирани ръчно. Това трябва да стане след всяко хранене. За щастие това не е трудно. За това е подходящ памучен тампон или много мека кърпа, навлажнена с топла вода. Втрийте нежно в ануса и гениталиите. В рамките на една до две минути котето ще дефектира и / или уринира. Някои реагират по-добре на такава стимулация преди хранене, това ще трябва да се определи емпирично. Стимулирането на естествените нужди трябва да продължи, докато мускулите на пикочния мехур и червата не бъдат достатъчно развити, обикновено на възраст до три седмици, когато повечето котенца могат самостоятелно да контролират функциите на уриниране и дефекация.

Изображение

Гледайте урината и изпражненията за признаци на заболяване. Урината трябва да е бледожълта или бистра. Ако урината е оранжева или тъмно жълта - това е знак, че котето не се храни достатъчно. В този случай не трябва да увеличавате диетата, но трябва да храните котето по-често. Изпражненията на котето трябва да са с бледо до тъмнокафяв цвят и частично оформени. Зелените изпражнения показват инфекция, твърде гъстите - за недохранване. В случай на твърди изпражнения, отново трябва да увеличите честотата на хранене, а не количеството храна в едно хранене. По този начин можете да изберете оптималната честота на хранене и количеството храна. Прекалено големите порции храна могат да причинят подуване на корема, оригване, газове, понякога дори да попаднат в белите дробове.

Напълно нормално е котето да пищи, давайки сигнал преди да отиде до тоалетната. Виковете спират веднага след извършване на делото. За стимулация можете да използвате мокри кърпички за новородени без аромати или мека тъкан. Стимулирайте преди и след хранене, тъй като котенцата се хранят по-добре и се чувстват с празен пикочен мехур.

На възраст около три седмици започва да се проявява рефлекс, който се задейства, ако поставите котето в тоалетната чиния. Малко количество използван пълнител, оставено в тавата, ще послужи като напомняне за мястото, което трябва да използва.

Поставете котенцата в малка тава, когато навършат три седмици. По-безопасно е да започнете с използването на дървени пълнители за тоалетната на котката, тъй като някои котенца се опитват да ядат пълнителя.

Изображение

Поставете котето в тавата и го масажирайте с влажна кърпа в областта на ануса и гениталиите. Много скоро котето ще свърши своята работа и постепенно ще свикне да използва тавата самостоятелно.
Забележка: продават се и тоалетни за малки котенца.
Изображение

https://www.youtube.com/watch?v=GET08IxHUmU

Какви признаци могат да показват, че котенцата са болни

Нормалното коте яде и спи 90% от времето през първите две седмици. Ако котето преяжда или не суче, вероятно е болно или не получава достатъчно мляко. Тъй като котето може да умре много бързо, то (и котката) трябва да бъдат прегледани от ветеринарен лекар възможно най-скоро, за да започне навреме лечение, предотвратявайки сериозни последици.

Кога котенцата отварят очите си


Котенцата се раждат със затворени очи. Очите се отварят след 7-14 дни. Ако затворените клепачи набъбнат или са слепени от гной, котето трябва да бъде отведено до ветеринарния лекар за незабавно лечение. При котки от някои породи, например сиамски и ориенталски, очите могат да бъдат частично отворени от раждането, те се отварят напълно след няколко дни.

Нуждаят ли се котенцата от редовен мониторинг на теглото

Препоръчително е да контролирате растежа на котенцата, като редовно ги претегляте. Най-добре е да ги претегляте ежедневно по едно и също време. Промяната на теглото, разбира се, ще бъде различна за всички. Добре е да запишете резултатите от претеглянето им. При нормално развитие, теглото ще се удвои през първите 7-10 дни, а след това котето трябва да продължи да наддава на тегло стабилно.

Какви са признаците на хипогликемия (ниска кръвна захар)

Хипогликемията се развива в резултат на неправилно или рядко хранене. Може да причини силна депресия, потрепване на мускули и понякога спазми. Ако котето постоянно отказва храна, трябва незабавно да потърсите ветеринарна помощ.

Котетата имат много малка жизненост, могат да умрат бързо. Навременната помощ може да спаси живота на котето. Използвайте интуицията си: всеки час закъснение може да реши дали ще оцелее!

Когато се появят признаци на хипогликемия, няколко капки глюкозен сироп върху езика могат да му спасят живота. След това можете да му дадете малко количество глюкозен разтвор, както и да увеличите количеството и / или честотата на храненето.

Как да храним котенцата

Котенцата не могат да се хранят с краве и козе мляко, тъй като нивото на протеини и мазнини в него е много ниско. За хранене трябва да се използват само специални заместители на млякото, които вече са достъпни както в магазините за домашни любимци, така и в Интернет.

От колко мляко заместител се нуждае котето

Ако кърмата е недостатъчна, трябва да се осигури поддържащо хранене. Ако котето бъде оставено на мира или котката отказва да го храни, ще трябва напълно да преминете към заместител на котешкото мляко. В момента има много специално разработени смеси за котета. За приготвяне на мляко стриктно следвайте инструкциите, мерителната лъжица трябва да се напълни без връх. Ако котето получи определено количество мляко от майката, количеството на заместителя може да бъде намалено, може би до 1/2 - 1/3 от препоръчителното количество. Инструкциите обикновено дават дневната норма на заместителя. Необходимото количество заместител се определя чрез разделяне на нормата на броя на храненията: котенцата се хранят на всеки 3-4 часа, от две до четири седмици - на всеки 6-8 часа. Сместа трябва да се нагрее до 35-37,8 градуса преди хранене - това е приблизително температурата на кожата на ръката на човек; лесно е да се определи, като приложите гърба на ръката към бутилката. Нужни са само няколко секунди, за да загреете млякото до тази температура.

Колко често е необходимо котетата да бъдат хранени

До 2 седмици: 10 хранения на ден с интервал от 2 до 2,5 часа;
От 2 до 4 седмици: 7 хранения на ден с интервал от 2,5 - 3,5 часа;
От 4 до 5 седмици: 5 7 хранения на ден с интервал от 3,5 -5 часа;

Между храненията котето трябва да е чисто. За да направите това, можете да го избършете с влажна, топла, мека кърпа и трябва да направите това внимателно, бавно, точно както котката ближе котето си. Спомняйки си тези усещания, котето постепенно се научава да се мие и да чисти козината си.

Какви хигиенни изисквания имат аксесоарите за котета

Хигиената е от изключително значение за всички аксесоари за хранене на котенцата, измервателни уреди, кошници за котета, прибори за хранене и тоалетна тава. Осиротелите котета са много чувствителни към инфекции, така че те винаги трябва да се поддържат чисти, а инструментите и приборите, използвани за хранене, трябва да бъдат стерилни.

Как да храним новородено коте

Изображение

Хранене с бутилка. Има бутилки, които са специално проектирани за котенца. Критичен е размерът на дупките в зърното. Ако сместа капе от обърната бутилка, дупката е твърде голяма и котето рискува да се задави. Ако млякото излезе от бутилката само след значително компресиране, тогава дупката е твърде малка, котето няма да може да суче и ще откаже да яде. Изберете размера на отвора, така че течността да капе, когато леко натиснете бутилката. Обикновено дупката се прави малка, така че ще трябва да се разшири. Котенцата по правило свикват с едно конкретно зърно, така че при смяната му може да не са склонни да сучат. Когато котенцата пораснат, размерът на дупката може постепенно да се увеличава.

Хранене от лъжица и от пипета. Храненето от лъжица е много бавно, в допълнение, изисква много практика. Съдържанието на лъжицата внимателно се излива в устата на котето. Главата на котето не може да бъде повдигната високо, тъй като новородените котенца имат слабо развит рефлекс за повръщане и белите дробове могат лесно да се напълнят с мляко. Храненето с пипети е по-лесно, малко по-бързо и по-хигиенично.

Изображение

Хранене на коте през спринцовка.
Възможно е да се хранят котенца със спринцовка, но трябва да се прави правилно и с максимална грижа, тъй като това може да бъде потенциално опасно. Проблем възниква, когато буталото се движи твърде бързо или раздвижено. В същото време в устата на котето се инжектира голям обем мляко и то може да се задави.

Преди използаване на сринцовката трябва да тренирате с вода. Трябва да се чувствате уверени, когато храните котето с мляко. Вземете спринцовка от 10 ml, поставете я между показалеца и средните пръсти, като държите специалните крила, поставете палеца си върху буталото. Леко натиснете буталото, изстисквайки течността капка по капка. Това ще даде време на котето да диша между глътките. Също така е добра идея винаги да проверявате работата на спринцовката преди хранене.

Много е важно правилно да поставите спринцовката при хранене! Върхът на спринцовката трябва да е насочен нагоре към небцето на котето. Това ще позволи на котето да хване върха с езика си, както го прави, като смуче зърното на котката. Освен това в това положение котето няма да улавя въздух при смучене.

С другата си ръка дръжте котето отдолу, под предните крака, повдигайки го под ъгъл от около 45 градуса. Тази позиция е удобна и безопасна за котето, под такъв ъгъл млякото от бутилката / спринцовката отива добре в устата.

https://www.youtube.com/watch?v=yilZNBeQUmY

Всяко коте след хранене престава да суче и ще слезе от зърното / спринцовката. Не се опитвайте да давате на котето допълнително мляко - това увеличава риска от попадане на течност в белите дробове, котето може да се задави. Съсредоточете се върху препоръките на производителя на сместа, но имайте предвид, че всички котенца са различни, някои имат нужда от повече храна, някои по-малко. Котето ще ви уведоми, когато е сито.

Храненето през епруветка (подхранване с тръба )
е може би най-чистият и ефикасен метод за изкуствено хранене. Методът обаче изисква специално оборудване и добри умения. Този метод на хранене е особено полезен, ако котето има лош смукателен рефлекс или не е в състояние да суче правилно. Някои развъдчици редовно хранят котенцата по този начин, но методът има няколко опасни недостатъка. Първо, котето не контролира количеството изядена храна, лесно може да му се даде повече или по-малко от необходимото. На второ място, котенцата със силен смукателен рефлекс, като по този начин се лишават от възможността да го задоволят, могат да се смучат едно друго, което може да доведе до образуването на големи болезнени участъци по кожата.

Материалът на тръбата трябва да е мек, гъвкав, с тъп край и не повече от 2-3 мм в диаметър. Идеално подхождат тръбите за хранене на недоносени човешки бебета, но могат да се използват и къси, меки пикочни катетри за кучета. Тръбата трябва да е с правилната дължина - от носа на котето до гърба на лакътя. В този момент върху тръбата трябва да се постави маркировка, за да не влиза в нея твърде дълбоко. Преди употреба епруветката се смазва с омекотител, като KY желе (KY желе).

Изображение

За да влезе тръбата, трябва леко да натиснете пръстите си по краищата на челюстите и докато държите главата да натиснете тръбата в устата, плъзгайки я по небцето и по-нататък по гърба на гърлото на котето в хранопровода. Епруветката трябва да се повдига, докато предварително приложената маркировка достигне носа на котето - това означава, че епруветката е достигнала стомаха. Сега можете да свържете спринцовка към епруветката с предварително затоплена млечна смес и да започнете постепенното й подаване до стомаха.

Ако главата на котето е наклонена напред, ще бъде доста трудно да влезе в хранопровода, тръбата може погрешно да попадне в дихателните пътища. Много котенца пищят силно, докато процедурата приключи, и е полезно да разберете, че няма да могат да направят това, ако тръбата е в дихателните пътища. Ясно е, че когато избирате този метод на хранене, трябва да помолите вашия ветеринарен лекар да демонстрира правилната техника на хранене.

Превенция на заболяванията при котенцата

Много котенца без майки са изложени на повишен риск от развитие на инфекциозни заболявания, като горните дихателни пътища. Това важи особено за котенцата, които котката изобщо не е хранила. Факт е, че коластрата, получена в първия ден от живота, е много богата на защитни антитела. Антителата, получени с коластрата, осигуряват имунитет срещу много заболявания. Ако котето не е сучело през първите 24 часа след раждането, тогава котката не му е дала необходимия имунитет. Поради възможната липса на имунитет правилната ваксинация е много важна. Някои ветеринарни лекари препоръчват котенца, отглеждани без котки, да бъдат ваксинирани в най-ранна възраст.

Също така се препоръчва да се предотврати инфекцията с паразити. Тъй като котките нямат вътрематочна инфекция с кръгли червеи, обезпаразитяването може да започне на триседмична възраст, след което да се повтори на възраст от пет, седем, девет седмици.

Тъй като чревните паразити (червеи) са много чести, лечението на котетата за паразити се препоръчва. Преди всяка доза е необходимо котето да се претегля, за да се определи правилно дозата на лекарството. Прекалено малката доза може да бъде неефективна, а твърде голямата може да бъде вредна за здравето му.

При много котенца паразитите не причиняват клинични прояви, въпреки че при други те могат да доведат до влошаване на състоянието на тялото, течни или кървави изпражнения, загуба на апетит, подуване на корема и загуба на тегло. Някои паразити се предават чрез изпражненията на заразени котки, някои се пренасят от бълхи . Добрата хигиена и превантивният контрол на насекомите намаляват вероятността от инфекция с паразити.

Възпитание и социализация на котенцата

Котета, отглеждани без котка, също се нуждаят от помощ за правилното социално развитие. В допълнение към храненето и санитарните грижи, е необходимо да се играе с тях, да ги вземете на ръце и да общувате поне 30-40 минути на ден.

Котенцата се нуждаят от психическа и физическа стимулация. Ако в котилото има няколко котета, тогава те се стимулират взаимно, когато се движат. Галете всички, когато ги събудите, за да ги нахраните, не забравяйте да ги погалите известно време след хранене. За развитието им е необходима комуникация. Меките играчки, поставени при котенцата, ще им дадат възможност да се притиснат до нещо, докато спят.

От три до шест седмици комуникацията с хората е много важна за котенцата. Не забравяйте, че те, като децата, трябва да бъдат заобиколени от грижи, постепенно да свикнат с шума, процедурите по подстригване (миене, сресване и т.н.), към нови хора, домашни любимци. Ранната социализация ще позволи на котето да се чувства в безопасност в къщата, ще помогне за предотвратяване на много поведенчески проблеми в бъдеще.

Изображение

Отглеждането на коте, останало без майка, може да изглежда като обезсърчаваща задача. Но не се плашете. Използвайки получените знания, несъмнено можете да отгледате здрави, общителни животни.

https://www.youtube.com/watch?v=-fbAxfZ06jY

https://www.youtube.com/watch?v=asumqhY4M_A

https://koshsps.ru/
Аватар
meri
Пчела работник
 
Мнения: 10394
Регистриран на: Пон Ное 26, 2007 2:58 pm

Назад към Котки - Felidae

cron